Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolejny odcinek niekończącej się na forum opowieści 😉

Jaki polecacie aerograf o najlepszym stosunku cena/jakość w cenie ok 200 zł?

Po wstępnym riserczu spodobała mi się nowość: Fine Art 180XK w zestawie z trzema dyszami: 0.2 (przede wszystkim na tej mi zależy); 0.3 i 0.5.

big_180xk.jpg?lm=1602670638

... ale to nowość, więc wolę się tutaj dopytać bardziej doświadczonych kolegów.

Miałby to być mój aerograf "precyzyjny" do kamuflażu, a starocia (chińczyka kupionego kilka lat temu za jakieś 60 zł) używałbym do malowania podkładu, jednolitego koloru i lakieru.

Kleję pancerkę w 1:35, ale mam też w szafie kilka czekających okrętów 1:350.

Pytam nie model nie "najlepszy" w cenie ok 200 zł, tylko "najbardziej opłacalny" :D - ma to być mój prezent w tym budżecie. Być może nie warto za wszelką cenę wykorzystywać całość kwoty, tylko wziąć coś innego za 120-150 (bo nie będzie różnicy)? Wtedy starczyłoby na bonus w przewodu spiralnego na powietrze, który za mną chodzi od długiego czasu 😉

Ale jeśli taki FA 180XK jest bardziej precyzyjny niż konkurencja za 150 zł, to jednak wybieram precyzję.

Co polecacie?

Napisano

Niestety nie wchodzi to w grę - to prezent dla mnie, w określonym budżecie.

Losowaliśmy sobie osobę do obdarowania i każdy wskazuje co chciałby dostać w tych pieniądzach 😉

Napisano (edytowane)

Najbardziej z chińczyków cenię sobie taką konstrukcję

https://www.mojehobby.pl/products/Aerograf-dwufunkcyjny-dysza-0.25mm.html

MAC i dysza odkręcana z całą głowicą - jak dla mnie to plusy dodatnie, które  dają jakąś przewagę nad innymi tanimi konstrukcjami. Największy mankament to chyba koronkowa osłona dyszy, wąska i długa, przez co szybko łapie farbę, najlepiej ją skrócić.. Mam trzy takie konstrukcje, jeden identyczny i dwa prawie identyczne, ale z mniejszymi zbiorniczkami😀 W tym pierwszym spust działa super, w pozostałych ma taki dziwny skok przy "uruchamianiu" powietrza, jakby bolec w zaworku rozpychał gumową uszczelkę😀, da się z tym żyć, ale takie to trochę mało przyjemne na początku.

Wszystkie oby trzy malują przyzwoicie, a ten pierwszy jak dla mnie to chińczyk doskonały, ale kupowany dość dawno, więc nie wiem czy to nadal ta sama "jakość" 😁

PS

A i warto szukać konstrukcji, w której mechanizm podtrzymywania iglicy jest blokowany na śrubkę, taka malutka śrubeczka od spodu zaraz za kanałem powietrznym..  

Edytowane przez arhtus
  • Like 1
Napisano

Niedawno stałem się posiadaczem zestawu adlerka 7790 - jak na razie super, 3 zbiorniczki, dodatkowa dysza...

w porównaniu do poprzednika czyli tg 130 odjazd...polecam.

• Like 1
Napisano

A-7790 to dobry wybór. To był mój pierwszy. Ma już parę lat i zero problemu.  Dokupiłem tylko komplet uszczelek za jakieś śmieszne pieniądze (już nie pamiętam ile) i dyszę (będziecie się śmiać ale... zgubiłem) za niecałe 12 zeta. Wagowo wyczuwalnie cięższy od H&S

Napisano

Jedno tylko mnie ciekawi czy to jest jeden producent?  

To znaczy czy fine- art i adler różni tylko  napis czy są różnice w wykonaniu?

FA ma bardzo dobrze wyglądający zestaw FA 186AK...

Napisano

Tak. Jedna chińska fabryka różne brandy. 

• 2 weeks later...
Napisano

2 minuty temu, DTG napisał:

Wystarczy karta kredytowa i konto na PayPalu. Nie dość że wygodne to i bardzo bezpieczne.

Może być nawet debetowa.

Napisano

Hej

Warto dopłacić ponad 150 zł i zamiast Ultry kupić Procona 267? Czy są jakieś inne alternatywy dla Procona na przykład taki Evolution?
Ja sam maluje i robię samoloty w 1:72 przez co powinna mi wystarczyć dysza 0,2 mm. Przesiadam się z TG 130 właśnie na coś co było było dużo bardziej precyzyjne i przyjemniej się malowało. Jedynie się zastanawiam nad dopłatą i kupieniem bardziej sensownego i w pełni wystarczającego na kolejne lata pracy. 

Napisano (edytowane)

Warto dołożyć.Sam używam Proccona PS 270 i w stosunku do Evolution o wiele lepiej mi się pracuje.Evolution używam tylko do metalików.

Edytowane przez Xmen
Napisano

PS267 to świetny aerograf, nawet bym się chwili nie zastanawiał nad wyborem między nim, a Evolutionem... 

Można jeszcze przykombinować z zakupem w Japonii, jakby się udało to wyjdzie w cenie Ultry choć nie wiem jak teraz jest z tymi zakupami.

Napisano
13 godzin temu, Nikolasyev napisał:

Hej

Warto dopłacić ponad 150 zł i zamiast Ultry kupić Procona 267? Czy są jakieś inne alternatywy dla Procona na przykład taki Evolution?
Ja sam maluje i robię samoloty w 1:72 przez co powinna mi wystarczyć dysza 0,2 mm. Przesiadam się z TG 130 właśnie na coś co było było dużo bardziej precyzyjne i przyjemniej się malowało. Jedynie się zastanawiam nad dopłatą i kupieniem bardziej sensownego i w pełni wystarczającego na kolejne lata pracy. 

Warto.