erkamo Napisano 17 Grudnia 2009 Share Napisano 17 Grudnia 2009 Witammam zamiar kupić areograf i czy mógłbym podłączyć go do takiego zwykłego kompresora samochodowego ? Mozna , ale nie jest to najlepsze rozwiazanie. Przypuszczam, ze masz na mysli te 12 Voltowe pompki do kol? Zwykle sa one bardzo glosne, wymagaja dobrego zasilacza i trwalosc ich pozostawia sporo do zyczenia. Co nie zmienia faktu, ze mozna je zastosowac. Jak troche poszukasz, to znajdziesz wypowiedzi na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 17 Grudnia 2009 Share Napisano 17 Grudnia 2009 co myślicie o tej iwat'cie: https://airbrushes.com/product_info.php?osCsid=c10e9e819e3ec2f1740a45c5b94bb3bd&cPath=1_9_46&products_id=3310 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 17 Grudnia 2009 Share Napisano 17 Grudnia 2009 POMOCY! Padła mi dysza w aerografie AB 1004! Powiedzcie mi czy jest w Polsce jakiś sklep który prowadzi sprzedaż takich dysz? Czy od razu walić do producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 17 Grudnia 2009 Share Napisano 17 Grudnia 2009 http://www.mar.sklep.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chodi94 Napisano 17 Grudnia 2009 Share Napisano 17 Grudnia 2009 Witammam zamiar kupić areograf i czy mógłbym podłączyć go do takiego zwykłego kompresora samochodowego ? Mozna , ale nie jest to najlepsze rozwiazanie. Przypuszczam, ze masz na mysli te 12 Voltowe pompki do kol? Zwykle sa one bardzo glosne, wymagaja dobrego zasilacza i trwalosc ich pozostawia sporo do zyczenia. Co nie zmienia faktu, ze mozna je zastosowac. Jak troche poszukasz, to znajdziesz wypowiedzi na ten temat. Chodzi mi o elektryczny kompresor 230V i 60L pojemności można go nastawiać na różne ciśnienie do 8,5AT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 17 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2009 Jeżeli możesz nastawić ładnie 1,5 bara do 2,5 bara ciśnienia na wyjściu, to spokojnie się nada. Kwestia tylko podczepienia aerografu, mają zazwyczaj gwint 1/8 cala, więc można kupić przejściówki albo bawić się w samoróbkowe wężyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chodi94 Napisano 17 Grudnia 2009 Share Napisano 17 Grudnia 2009 Dzięki za pomoc myślę nad http://www.allegro.pl/item842318100_aerograf_mar_pol_ew_550a_dysza_0_3mm_super_cena_fv.html i http://www.allegro.pl/item838045805_przejsciowka_waz_areograf_airbrush_bodypaint.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micky Napisano 17 Grudnia 2009 Share Napisano 17 Grudnia 2009 Chodi94 sam mam i polecam Łatwy w czyszczeniu, bo nie skomplikowany w budowie i dosyć solidnie wykonany Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 18 Grudnia 2009 Share Napisano 18 Grudnia 2009 http://www.mar.sklep.pl/ Podziękował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 10 Lutego 2010 Share Napisano 10 Lutego 2010 Mam ostatnio niezłe przejścia z moim aerografem. Jest podobny do Ew-770, ma trochę inny zbiorniczek. Ale, do rzeczy. Na początku wcale nie malował, tylko bąbelkował. No to uszczelniłem go porządnie maskolem (dysza) i taśmą teflonową (reszta). Teraz maluje znośnie, ale gdy igła nie jest cofnięta (po prostu naciskam spust z powietrzem) to nadal bąbelkuje, co strasznie utrudnia mi pracę. Macie na to jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 11 Lutego 2010 Share Napisano 11 Lutego 2010 Marti_nez na początek wyczyść wszystko dokładnie, dyszę, te osłony od dyszy itd. Jak to nie pomoże to się pomyśli dalej. Ja miałem identyczny problem, ale dokąłdne wyczyszczenie wszytkiego jakoś pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 12 Lutego 2010 Share Napisano 12 Lutego 2010 Marti_nez na początek wyczyść wszystko dokładnie, dyszę, te osłony od dyszy itd. Jak to nie pomoże to się pomyśli dalej. Ja miałem identyczny problem, ale dokąłdne wyczyszczenie wszytkiego jakoś pomogło No niestety, nie dało rady . Sądzę, ze przyczyną jest złe uzczelnienie tam, gdzie głowica wchodzi do korpusu aerka. Zakręcę się za nową uszczelką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 21 Lutego 2010 Share Napisano 21 Lutego 2010 Panowie, potrzebuję waszej porady . Mam zamiar na dniach kupić zestaw kompresor + aerograf (mój pierwszy), ale mam na oku dwa zestawy: zestaw1 - jeden aerek ale z trzema igłami 0,2; 0,3; 0,5 zestaw2 - dwa aerki No i który wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 22 Lutego 2010 Share Napisano 22 Lutego 2010 Ja sam nabyłem ten zestaw 1. Kompresorek cichy da rade malować jak domownicy śpią. Co do Aerka to tutaj zdjęcie i specyfikacja(http://usbida.com/pro2.php?name=Airbrush&name2=BD-134&id=795). Jak narazie to użyłem go do wydmuchania wody ze szczelin w modelu po odtłuszczeniu. Na dniach będe malował tym Aerkiem to napisze coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 22 Lutego 2010 Share Napisano 22 Lutego 2010 Ja sam nabyłem ten zestaw 1. Kompresorek cichy da rade malować jak domownicy śpią. Co do Aerka to tutaj zdjęcie i specyfikacja(http://usbida.com/pro2.php?name=Airbrush&name2=BD-134&id=795). Jak narazie to użyłem go do wydmuchania wody ze szczelin w modelu po odtłuszczeniu. Na dniach będe malował tym Aerkiem to napisze coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 kzugaj dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 15 Marca 2010 Share Napisano 15 Marca 2010 Panowie, kupiłem niedawno piwatę BD-130E, dysza 0,3mm, jedną z tych tu, no i mam mały problem. Wygląda to tak: kiedy próbuję malować cienkie linie (aaa... ważne, jestem zielony w malowaniu aero), to po jakiś dwóch sekundach aero przestaje podawać farbę, po zamknięci dyszy i ponownym otwarciu sytuacja się powtarza, czyli przez dwie, trzy sek. leci i koniec. Nie wiem co jest przyczyną. Jeśli dyszę otworzę mocniej (szerokie linie ok. 4mm) to działa bez problemu. Próbowałem rozcieńczać farbę, zmieniać ciśnienie, nic to nie dało, aerek jest czysty . Ktoś może się już spotkał z takim problemem? A może to jego szczyt możliwości jeśli chodzi o cienkie linie? P.S. Sorki za post pod postem ale jakoś tak wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 15 Marca 2010 Autor Share Napisano 15 Marca 2010 Jeżeli malujesz akrylami, to spróbuj zmienić rozcieńczalnik na wódkę lub dodać opóźniacza do farb akrylowych np. firmy Talens. Jeżeli malujesz olejnymi, to też popróbuj z różnymi rozcieńczalnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 16 Marca 2010 Share Napisano 16 Marca 2010 Maluję emanelami revella i humbrola, rozcieńczam humbrolowskim Emanel Thinners. Chyba że spróbować rozcieńczyć White Spirit . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 23 Marca 2010 Share Napisano 23 Marca 2010 Witajcie, a ja mam taki problem. Maluję tym: w sumie jestem zadowolony, tylko od wczoraj pojawił się problem. Pomalowałem, oczyściłem, zapuściłem farbę i klops, psikawka nie działa. Początkowo myślałem, że to wina spustu, ale naoliwiłem dzisiaj i ok, problem leży tu: ta środkowa część, ten wałeczek, zdarza mu się, że wciśnie się i nie puści. Od biedy mogę w trakcie malowania odkręcić wężyk i pchnąć od dołu zapałką, ale nie tędy droga. Macie może jakiś pomysł co z tym zrobić? Naoliwić, a poza tym jak to rozkręcić? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 23 Marca 2010 Share Napisano 23 Marca 2010 Złap ten element wewnątrz w miejscach zaznaczonych strzałkami i wykręć. Łatwo to zrobisz pensetą z prostymi końcami. To jest nakrętka trzymająca sprężynę, więc musisz uważać, żeby Ci ta sprężynka nie uciekła. Trzpień zaworu pewnie zaśniedział, wystarczy go wyczyścić i nasmarować kroplą oleju maszynowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 23 Marca 2010 Share Napisano 23 Marca 2010 Panowie, kupiłem niedawno piwatę BD-130E, dysza 0,3mm, jedną z tych tu, no i mam mały problem. Wygląda to tak: [...] Czy dzieje się tak przy wszystkich kolorach, czy próbowałeś na jednej grupie ? Ja zawsze miałem problemy z malowaniem srebrnymi w podobnych aero, bo mają grube ziarno Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 23 Marca 2010 Share Napisano 23 Marca 2010 Trzpień zaworu pewnie zaśniedział, wystarczy go wyczyścić i nasmarować kroplą oleju maszynowego. Tak też zrobiłem i malowałem już bez przeszkód, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosmonauta80 Napisano 23 Marca 2010 Share Napisano 23 Marca 2010 Nałożyłem surfacer Tamiya (ten w buteleczce o kształcie kostki) rozcieńczony thinerem Tamiya (dedykowany) i na modelu wyszły chropowatości. Gdzie błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweltomasik1 Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 Panowie, kupiłem niedawno piwatę BD-130E, dysza 0,3mm, jedną z tych tu, no i mam mały problem. Wygląda to tak: [...] Czy dzieje się tak przy wszystkich kolorach, czy próbowałeś na jednej grupie ? Ja zawsze miałem problemy z malowaniem srebrnymi w podobnych aero, bo mają grube ziarno Pozdrawiam Mors Niestety na wszystkich kolorach, i niestety dalej nie rozwiązałem problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi