Skocz do zawartości

Pojazdy w obronie City Hall - Karbala 2004

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po dłuższej przerwie udało się troszkę podłubać przy ZIL-e. Tym razem wnętrze kabiny, ciutkę przybrudzone pigmentami od MiG-a. Washa w zagłębieniach siedzenia chyba jeszcze trochę wzmocnię. Co prawda po zamknięciu kabiny i tak raczej "la psińco" (jak mawiają górale służący w Legii Cudzoziemskiej) będzie z tego widać... Koła - chyba jednak uda się rozkleić i poprawić, więc na razie wstrzymuję się ze skorzystaniem z oferty pomocy Przemka. Grześ - proszę popatrz na ostatnią fotkę, tak będzie lepiej niż było? Niestety zestawowe koła są sklejane  połówek więc efekt "zachodzenia na siebie" bieżnika nie uzyskam...

mdGHEV3.jpg

on0IHyU.jpg

sBAlhwf.jpg

Napisano (edytowane)
W dniu 27.04.2019 o 10:28, Michal_G napisał:

Grześ - proszę popatrz na ostatnią fotkę, tak będzie lepiej niż było?

Zdecydowanie :super: 
Sam takowe robiłem dopóki się nie ukazały żywiczne wspomagacze.
imageproxy.jpg

3 godziny temu, Tomek Mroczkowski napisał:

Grześ, a może za parę złotych lepiej dokupić ten zestaw? 

https://www.martola.com.pl/pl142/produkty50787/m_93_wheels_set_for_icm_zil_131_kit

Myślę, że jak najbardziej.
Wprawdzie z ich kółek korzystałem tylko do UAZa 469, ale były jak najbardziej ok.
Jeszcze są z Armory, ale, niestety, sporo droższe. (za to jakość - rewelacja!):
https://www.martola.com.pl/pl142/produkty54933/zil_131_wheels_w__m_93_tires_for_icm_zil_131_kits_

Edytowane przez Grzes
Napisano

Wiem, że to nie watek Afganistanu, ale ...  :)

W poniedziałkowym "łonecie" ukazał się news na temat aresztowania autora jednej z książek opublikowanej przez Bellonę. Wiedziony instynktem udałem się do najbliższego "empiku" i zakupiłem. Książka nosi tytuł "Kontakt, Polskie specsłużby w Afganistanie". Dlaczego o tym piszę. poza merytoryką, bo gwarantuje, ze autor nie "bajdurzy" są zdjęcia, wprawdzie celowo obrabiane do "dizajnu" a na zdjęciach np: nieznane zdjęcie  "hammera' z czarnym orłem i flagą na płycie czołowej wkm, kolejnego o nazwie własnej  "GITY  dragon bitch" czy też rosomaka opancerzonego dodatkowo (chyba) skrzynkami ala bmp-3 o nazwie własnej "dobre chłopaki" itd, itd. Wprawdzie sprzęt stanowi tylko tło zdjęć, ale moim zdaniem dla modelarzy doskonały materiał. Może by się udało nawiązać kontakt z autorem i opublikował by "oryginały" ??!?!?!   autor występuje pod "ksywą" Kafir.Planował wydanie jeszcze 2 innych, ale mu rękopisy skonfiskowali, nie dziwie się, po zapoznaniu się z treścią tej wydanej, bo obnaża jak to tam faktycznie wygląda, cóż  w takim przypadku mi nasuwa sie fragment wiersza Cz. Miłosza " ....nie bądź bezpieczny, poeta pamięta, możesz Go zabić, narodzi się nowy, spisane będą czyny i rozmowy..."  ... Miłego dnia dla Wszystkich  :)

Napisano

Rosomak "dobre chłopaki" dopancerzenie ze skrzynek amunicyjnych wypełnionych piaskiem - tak wynika z treści. To takie uzupełnienie i przy okazji pozycjonowanie :) pozdrawiam wszystkich

• 3 months later...
Napisano (edytowane)

Witam po długiej przerwie. Bułgarski Ził dostał żywiczne koła od Balaton Models - są naprawdę dobre. Jedyna wada - szeroki kanał wlewowy, w związku z tym traci się kawałek bieżnika. Ustawiłem tym miejscem w dół i i nie widać. Okazało się że robiona ciężarówka miała inny układ desek w górnej części skrzyni ładunkowej niż przewidział ICM - w związku z tym zrobiłem nowe, z drewna pozyskanego z koszyka na owoce z Lidla. Polecam, fajny materiał, ciąć na wymiar można nożyczkami. Na zdjęciach część skrzyni jeszcze nie pomalowana. Z tego samego materiału planuję zrobić stelaż pod "dopancerzenie" workami z piaskiem - chyba zostawię wtedy bez malowania (naturalny kolor drewna), tylko matem bezbarwnym zabezpieczę. W przypadku kabiny zastosuję nietypową kolejność dalszych prac - oszklenie na końcu, po kalkomaniach. Oszklenie jest przewidziane do montowania od zewnątrz. Obawiam się że przy nakładaniu kalkomanii (napis "Bulaf" z pojedynczych liter będę składał) mogę zawadzić i wepchnąć szyby do wnętrza i wyciągnięcie ich będzie skrajnie trudne (zdarzyło mi się tak przy Uralu). Dopiero na końcu przykleję kabinę do ramy. Na zdjęciach kabina i skrzynia nie przyklejone do ramy, przy robieniu fotek przekrzywiłem kabinę. Z przeróbek został jeszcze jeden zbiornik - na fotkach widać że pojazd ma dwa różne, ICM dał jednakowe (zaokrąglone). Pilnik i przerobię na "kanciasty". Nie rozwiązany został jeszcze problem haka do liny holowniczej - chyba skończy się wyginaniem z drutu.

kAVH9Qg.jpg

omLmEKl.jpg

NSsbSJx.jpg

qxnYDRA.jpg

5TuTXZF.jpg

lFTgPzs.jpg

ezwhpdc.jpg

Edytowane przez Michal_G
  • Like 1
  • 1 month later...
Napisano

Dobry wieczór,

Świetnie rzeczywiście Ci idzie z tym Bułgarem. Efekt finalny też z pewnością będzie świetny.

Dziś otrzymałem wiadomość od producenta konwersji do Brdm-a, że niestety sprawa się przeciąga i najprawdopodobniej trzeba będzie poczekać do marca, kwietnia. To informacja dla wszystkich, którzy ewentualnie chcą się z tym tematem zmierzyć. Jednak biorąc pod uwagę dotychczasowy rozwój wypadków podejrzewam, że to co napisałem powyżej pozostanie tylko końcową informacją. Końcową, ponieważ zawieszam swój udział w tym wątku.

Biorąc pod uwagę dotychczasowe wydarzenia postanowiłem sam uhonorować Karbalczyków. Zgromadziłem już kilka Berdków i mam zamiar zrobić wszystkie. Następna poważna rocznica to dwudziesta i może zdążę. 

Dziękuję wszystkim, którzy uczestniczyli w jakikolwiek sposób w tym przedsięwzięciu a osoby biorące udział w wydarzeniach czyli weterani i ci, którzy wiedzą fachową i wspomnieniami mnie wspierali, zostaną powiadomieni o jednoosobowej  kontynuacji w innym miejscu.

Pozdrawiam

Andrzej

IMG_20190923_183840.jpg

Napisano
W dniu 23.09.2019 o 21:23, chorąży napisał:

Fajnie a mój "jabol" powoli idzie do przodu, a tu "zamykają wątek" ?

Czemu zamykają wątek... Na razie Andrzej napisał, że się wyłącza... A w wątku buduje się kilka projektów. Jerzy, proszę wrzuć zdjęcia swojego dla podtrzymania... 

• 1 month later...
Napisano

Dawno nic nie wrzucałem, poniżej efekty dalszych prac nad bułgarskim Ził-em. Kalki składane "po literze" z pozostałości wszelakich. Oszklenie wklejone na kleju Humbrola do tego typu elementów - pierwszy raz go użyłem, polecam. Skrzynia pomalowana (miejscami nierówno kamuflaż na bokach złapał, poprawię kolejną warstwą), washa dostała z olejów (brąz van Dycka). Odpryski farby na błotnikach poprawię - chyba ciut niedoschnięta była przy montażu i przy zawadzeniu odeszła. W następnej kolejności biorę się za worki z piaskiem i drewnianą konstrukcję podtrzymującą je.

N0nYErG.jpg

v292FpK.jpg

ufZ1lt9.jpg

GQhgJxF.jpg

OQGliel.jpg

ddwem5n.jpg

• 4 months later...
Napisano

Dzień dobry,

Jak obiecałem kiedyś informuję, że produkcja niedługo się zacznie. Wszystko przygotowane ale brak jeszcze chyba luf a przy obecnej sytuacji trochę to potrwa. Ale postęp jest.

Pozdrawiam

Andrzej

HSR35145.jpg

HSR35144.jpg

• Like 1
  • 2 weeks later...
Napisano

Oj, oj a moja wieża do "Iwonki" w powijakach, ale będę się miał na czym wzorować.

Napisano

Czy są planowane konwersje do BRDM-ów ale w 1:72?

Z mojej dłubaniny przy bułgarskim Zil-e w 1:72 ruszyłem z "dopancerzeniem".

Worki z piasku z patafixa. Tworzywo bardzo fajne, po pomalowaniu przestaje się lepić a nadal można korygować kształt. Wychodzą mi jak wychodzą, najmniej zadowolony jestem z końcówki od strony zawiązania worka - może lepiej będzie odciąć i zrobić worek z symetrycznymi końcówkami? Długość około 1 cm.

Ławki dla żołnierzy - postawione do przymiarki, trzeba będzie jeszcze dociąć żeby od strony kabiny worki się zmieściły i żeby równo było. Jeszcze nie malowane. Nierówności na żywo nie widać, na fotkach "kopią po oczach" (makro wrogiem modelarza) - będzie jeszcze szlifowanie i bezbarwna farba. Zastanawiam się nad dodaniem jeszcze "poprzeczek", Dwie, po jednej na końcu i początku tak jak jest teraz to chyba za mało - macie wyczucie ile ich z grubsza (albo z chudsza) powinno być?

Oi7wQvF.jpg

dHKbZOL.jpg

nnW6Yc8.jpg

Napisano
8 godzin temu, Michal_G napisał:

Ławki dla żołnierzy - Zastanawiam się nad dodaniem jeszcze "poprzeczek", Dwie, po jednej na końcu i początku tak jak jest teraz to chyba za mało - macie wyczucie ile ich z grubsza (albo z chudsza) powinno być?

Dałbym jeszcze dwie poprzeczki. To chyba solidne musiało być.

Całość - super wychodzi ?.

Pozdrawiam, Przemek

Napisano (edytowane)

Chyba w tej skali to drewnIana listewka  nie jest dobrym pomysłem . Zrób to z plastikowych profili albo sobie dotnij z płytki hipsu deski , przetrzyj papierem ściernym aby nadać fakturę i wtedy pomaluj . 

Edytowane przez bożo wpożo