Nacktgeboren Napisano 11 Grudnia 2018 Share Napisano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Zakładam sobie nowy warsztat. Tym razem będę przynudzał tutaj. Bo tak. Wymyśliłem, że skala będzie taka jak w temacie - dziwna, ni przypiął, ni przyłatał. Jakoś tak, choć coś mi brzęczy, że w tym powiedzeniu to coś z okiem było, ale mogło mi się pomylić. 1:72 kompletnie mi się znudziła i chyba nie mam już w niej nic mądrego do wymyślenia, przynajmniej na jakiś czas, za to 1:16 to ulubiona skala Szatana. Ponieważ nie bardzo mam czas i chęć na budowę od podstaw, to tym razem będzie "z pudełka" i po linii najmniejszego oporu. Na początek in-box: Póki co stan zaawansowania wygląda tak: Nie przewiduję jakiegoś szczególnie imponującego tempa prac, postaram się wrzucić coś od czasu do czasu Edytowane 11 Grudnia 2018 przez Nacktgeboren 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 11 Grudnia 2018 Share Napisano 11 Grudnia 2018 Po pierwszych zdjęciach widać, że będzie się działo i będzie co podziwiać. Hasło "prosto z pudła" bardzo mi się spodobało więc będę śledził postępy z zainteresowaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 11 Grudnia 2018 Share Napisano 11 Grudnia 2018 O ja nie mogę, ale kosmos Obserwuję i kibicuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 11 Grudnia 2018 Share Napisano 11 Grudnia 2018 Wiadomo, że patrzę. A ten Benek skończony? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 11 Grudnia 2018 Share Napisano 11 Grudnia 2018 Ciekawa koncepcja. Zapowiada się ciekawy serial. Toż to prawie 114 cm rozpiętości skrzydeł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Będziesz go krył blachą? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 (edytowane) https://youtu.be/nQRx3vJ1N6A Edytowane 12 Grudnia 2018 przez Artek82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 12 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2018 Dzięki za zainteresowanie Co do B-747 - póki co leży i raczej poleży. Odkąd zrobiłem kadłub i zacząłem bawić się w wyposażanie go w detale, to właściwie powtarzałem wszystko, co wcześniej zrobiłem przy Ile-14 i w końcu 1:72 zaczęła mi brzydnąć. Dlatego odłożyłem Jumbo - niech czeka na lepsze czasy. Poza tym po kilku czołgach itp woziskach zaczęło mnie kusić robić coś naprawdę dużego, z możliwością wyupierdliwienia detali do najmniejszej śrubki. Jeszcze pewnie mi to bokiem wyjdzie, ale póki co mam uciechę. Tylko wielkość gotowego modelu powstrzymała mnie przed pójściem w 1:12 albo jeszcze inne 1:8 Będę krył blachą, choć niewykluczone, że zbyt wiele tego poszycia nie będzie. Chcę zrobić skrzydła odarte z płótna, a kadłub bardzo możliwe, że w jakiejś części będzie pozbawiony poszycia. Wszystko zależy od tego jak (i czy w ogóle) uda mi się zbudować kadłub. Póki co jest "prosto z pudła", nie licząc korekt wręg itp drobiazgów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Ooooo to...to TAAAK)))))))............Na podstawie wycinanki...skąd ja to znam))).......będę zerkał)))))). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Jakbyś potrzebował czegoś z dokumentacji to pisz. Trochę się tego nazbierało. Robisz jakiś konkretny egzemplarz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 12 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2018 Dzięki, na pewno się odezwę. O ile od zewnątrz nie ma problemu ze zdjęciami, o tyle z wnętrznościami polegam póki co na internecie - niby jest wszystko, ale pewnie jak przyjdzie do strugania np. silnika to się zdziwię. Egzemplarza jeszcze nie wybrałem - na pewno polski, cywilny, reszta wyjdzie w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Bardzo ambitny projekt. Powodzenia w budowie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 12 Grudnia 2018 Share Napisano 12 Grudnia 2018 Od wczoraj zbieram szczękę z podłogi. Nie wiem co powiedzieć, ale teraz już wiem co to znaczy ambitnie podejść do budowy An-a-2. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
joles Napisano 13 Grudnia 2018 Share Napisano 13 Grudnia 2018 Zasiadam w pierwszym rzędzie i czekam na dalsze efekty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 13 Grudnia 2018 Share Napisano 13 Grudnia 2018 19 godzin temu, Nacktgeboren napisał: … Tylko wielkość gotowego modelu powstrzymała mnie przed pójściem w 1:12 albo jeszcze inne 1:8 … A może 1:1? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 13 Grudnia 2018 Share Napisano 13 Grudnia 2018 1:16 klasyczna skala amerykanskich skreczerow z peselami które zaczynalyby się u nas na 2 albo 3 Wiele takich modeli w muzeach w US stoi. Polecam poszukać modeli pana o nazwisku arlo schroeder. Ładne rzeczy w swym dlugim życiu zbudował. Popatrz też po necie na jego opisy budowy. Bo przy takich krowach to już wytrzymalość konstrukcji się kłania, taki detalowane blaszkami szkieletory są bardzo ciężkie i polistyren sam z siebie nie utrzyma. Powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Ziober Napisano 15 Grudnia 2018 Share Napisano 15 Grudnia 2018 (edytowane) Cytat zaczęło mnie kusić robić coś … z możliwością wyupierdliwienia detali do najmniejszej śrubki. Chcę zrobić skrzydła odarte z płótna, a kadłub bardzo możliwe, że w jakiejś części będzie pozbawiony poszycia. Gdy czytam takie teksty to poprawia mi się mój modelarski humor , że jednak kolejni modelarze idą w kierunku takiego modelarstwa. Trzymam kciuki za realizację Twojego projektu i mam nadzieję, że – jak napisałeś – będziesz miał z tego uciechę. Edytowane 15 Grudnia 2018 przez Andrzej Ziober 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 16 Grudnia 2018 Share Napisano 16 Grudnia 2018 zapowiada się rewelacyjnie. Bardzo się ciesze, że TUTAJ, to i ja sobie pooglądam ,_) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 22 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2018 Trochę podłubałem Nie mogłem się powstrzymać i zacząłem od zorganizowania sobie trochę blach aluminiowych. Nie będę reklamował marki trunku, szczególnie , że chyba nie jest on zbyt wysokich lotów, nawet jak na tanie piwo, ale w odróżnieniu od tych "normalnych" puszki też ma malowane tanio. Warstwa farby jest cieniutka i łatwa do usunięcia. Teraz metaloplastyka: Jak widać na zdjęciach - przy silnym powiększeniu ujawniło się parę drobiazgów do poprawek, ale ogólnie jest OK Qz9 - dzięki za wskazówkę. O ile uwzględniam potrzebę zapewnienia konstrukcji odpowiedniej wytrzymałości, to modele, które wskazałeś są super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 22 Grudnia 2018 Share Napisano 22 Grudnia 2018 Elegancka robota, różnorodność materiałowa, czystość montażu. Bardzo cenię taką pracę. Tu jeno trzeba życzyć wytrwałości i konsekwencji. W takich projektach to w zasadzie jedyny składnik, którego dostawy nie są objęte żadnymi gwarancjami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 22 Grudnia 2018 Share Napisano 22 Grudnia 2018 Gdyby jeszcze robić odlewy żywiczne tych części... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 22 Grudnia 2018 Share Napisano 22 Grudnia 2018 2 minuty temu, ksc napisał: Gdyby jeszcze robić odlewy żywiczne tych części... Otóż nie. Jeśli ten projekt będzie doprowadzony do końca, to winien być niepowtarzalny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 22 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2018 Cieszę się, że się podoba Co do robienia odlewów żywicznych - to nawet nie kwestia niepowtarzalności, zwyczajnie nie mam na to czasu. Teraz mam parę wolnych dni, więc może trochę nadgonię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 25 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2018 Trochę do przodu: Czas na pierwsze przymiarki podłogi: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 26 Grudnia 2018 Share Napisano 26 Grudnia 2018 Świetna robota. Zwróć uwagę na rozkład płyt na podłodze, zwłaszcza na potencjalną obecność okrągłej pokrywy (na zdjęciu zaznaczonej na żółto). Ona jest w tych Antkach, które na spodzie centropłata miały analogiczną, również okrągłą pokrywę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi