Slawek_26869 Napisano 4 Stycznia 2019 Share Napisano 4 Stycznia 2019 W dniu 3.01.2019 o 13:29, Xmen napisał: Mała niespodzianka od Hobby2000.Wypraski hasegawy. Wszystkie trzy są już w ofercie sklepu Arma Hobby: http://www.armahobby.pl/72006-macchi-mc-202-folgore-north-africa-1942-ex-hasegawa.html Jest to seria limitowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 4 Stycznia 2019 Share Napisano 4 Stycznia 2019 Już zamówiłem sobie jedną ale w KS Model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 4 Stycznia 2019 Share Napisano 4 Stycznia 2019 Martola też już ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 4 Stycznia 2019 Share Napisano 4 Stycznia 2019 Eduard w swoim najnowszym newsletterze zapowiedział wydanie Fokkera D.VII w 1:72 w drugiej połowie 2019r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 4 Stycznia 2019 Share Napisano 4 Stycznia 2019 (edytowane) W dniu 3.01.2019 o 17:21, filipsg napisał: Ciekawa sprawa, a jak wypada model Hasy w porównaniu z wypraskami Italeri? Mam oba modele i zadziwiające ,ale według mnie zdecydowanie na korzyść Italeri Modele są niemal bliźniaczo do siebie podobne ,bez najmniejszego problemu można zamieniać części . Różnica jest w w masce silnika .W Hasegawie wkleja się całą ,aż po rury wydechowe, a w Italeri tylko górną sekcję (w obrębie karabinów maszynowych ) Widać że Włosi ,,mocno ,ale to bardzo mocno " wzorowali się na wypraskach Hasegawy. Samemu modelowi wyszło to jednak na dobre ,a nawet więcej . Same wypraski choć identyczne są mocno podrasowane. Mają (choć symbolicznie) odwzorowane wnętrze kabiny i burt, oraz lepszy detal na powierzchni (linie ,szpary wentylacyjne, drobniutkie nity ), oraz ,,zaślepki" na wnękach podwozia (wiadomo ,nie wszystkie wersje tak miały ,ale... ) ,dzięki czemu nie zioną tam dziury jak w przypadku Hasegawy , rodem z Airfixu lat 70tych Reasumując : mocno bym się zastanowił przed wydaniem 62 zł ( MH 59zł Ks model 57 zł) kiedy podstawowa Italeri kosztuje 30 zł ,a przepak Tamiyi 40 zł, chyba że kalki Cartografu i maski do kabiny to rekompensują . I jeszcze jedno -może najważniejsze ; niestety ,ale chwilowo modeli MC202 Italeri brak jest na rynku ,może dlatego hurtownia Hobby 2000 zrobiła przepak wyprasek Hasegawy i pościła je na rynek spryciule Edytowane 4 Stycznia 2019 przez zatras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) I tu jest niestety pies pogrzebany.Model Italeri jest niedostępny i nie wiadomo kiedy będzie wznowiony .Więc myślę że wstrzelili się idealnie.Nie wiem czy mam rację ale czy skrzydło z modelu Italeri nie jest też przygotowane pod MC 205? Edytowane 5 Stycznia 2019 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 Mc 202 i Mc 205 to właściwie te same wypraski. Różnica dotyczy właściwie tylko wstawienia dzialek i bodajże chłodnic pod kadłubem. W dzień postaram się pstryknać jakieś fotki i wrzucić na worka. Jeżeli modele sa już nie dostępne to pora reaktywować 202 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 Pojawiła się tez zapowiedż od Hobby2000 , na razie w KS Model - Bristol Beaufighter MkIF/IC, MkVIF z 307 Dywizjonu i Mk VIC ITF/ VIF. Co to jest, przepak Hasegawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 Eduard zapowiada: 7450 — Grumman F6F-5 Hellcat — Weekend Edition — luty 2019 Mikojan-Guriewicz MiG-21MF MF (Czechoslovak, Czech and Slovak) — Limited Edition — marzec 2019 Fokker D.VII — Royal Class — Quatro Combo — wiosna 2019, choć może zostać przesunięty na początek 2020 Fokker D.VII (OAW) — ProfiPACK — maj 2019 Mikojan-Guriewicz MiG-21MF Fighter Bomber — Weekend Edition — wiosna/lato 2019 Grumman F6F-3 Hellcat — ProfiPACK — lipiec 2019 Fokker D.VII (MAG) — ProfiPACK — październik 2019 Mikojan-Guriewicz MiG-21MFN — Weekend Edition — październik 2019 Mikojan-Guriewicz MiG-21PF — ProfiPACK — II połowa 2019 Mikojan-Guriewicz MiG-21PFM — ProfiPACK — II połowa 2019 Supermarine Spitfire HF.VIII — ProfiPACK — 2019 Fokker D.VII (Alb) — ProfiPACK — 2020 Fokker D.VII (Fok) — ProfiPACK — 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) 9 godzin temu, Xmen napisał: INie wiem czy mam rację ale czy skrzydło z modelu Italeri nie jest też przygotowane pod MC 205? Tak i nie ,Pawle .Zależy jaką serię produkcyjną MC-202 chcesz zrobić . Skrzydła późnych były niemal identyczne jak MC-205 ,ale to tak ogólnie ,bo jest z tym ciekawie Hasegawa ma skrzydła identyczne jak italerii ,więc jak przyjdzie model i zaczniesz budowę radzę zgłębić bardziej temat ,jakimiś artykułami/monografiami. Edytowane 5 Stycznia 2019 przez zatras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 Do budowy to daleka droga.Mam Ali di Italia tak że spoko.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2019 Fajny zestaw, choć dość drogi. https://www.hhkits.com/shop/hhk1/?lang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 5 Stycznia 2019 Share Napisano 5 Stycznia 2019 41 minut temu, Solo napisał: Fajny zestaw, choć dość drogi. https://www.hhkits.com/shop/hhk1/?lang=pl Ciekawe ile by kosztował gdyby nie ta dodana dla bajery skrzynka amunicyjna warta 2 dychy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 6 Stycznia 2019 Share Napisano 6 Stycznia 2019 Policz sobie ile kosztuja poszczegolne skladnik, majac w pamieci ze sama ksiazka o f-14 to 200 zeta a figurki z reedoaka sa jednymi z najlepszych ale tez i najdrozszych na rynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 6 Stycznia 2019 Share Napisano 6 Stycznia 2019 Ja tylko przypomnę, że Viggen od Special Hobby, który pierwotnie miał być w pierwszej połowie 2018 jest zapowiedziany na maj 2019. Mam nadzieję, że ostatecznie. Mam nadzieję, że potem zrobią Mirage'a 2000 - sensownego modelu w 1/72 nadal nikt nawet nie zapowiada, a tematycznie do nich by nawet pasował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 6 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2019 2 godziny temu, Qz9 napisał: Policz sobie ile kosztuja poszczegolne skladnik, majac w pamieci ze sama ksiazka o f-14 to 200 zeta a figurki z reedoaka sa jednymi z najlepszych ale tez i najdrozszych na rynku... Cena zestawu wynika z kosztów, które są podane w tabelce, pod linkiem który podałem, ale co z tego. Nie wiem czy im ktoś w ogóle to kupi, choć ponoć tylko 15 egzemplarzy jest do sprzedania. Sam model, wiadomo - najlepszy jak dotąd F-14A w 72 na rynku, ale dodatki... Gdyby był tam rzeczy których nie można kupić w normalnej sprzedaży to może, a tak to raczej zakup bez sensu, chyba że ktoś planuje budować dioramkę. Ale wtedy raczej sam sobie dokupi wszystko co potrzebuje i raczej nie skusi się na dość nieciekawą podstawkę Coastala, bo taki pokład lotniskowca lepiej samemu namalować i wyjdzie ciekawiej. Figurki są super, wiadomo, ale mało kto ma ochotę je malować, bo malowanie samolotów to jedno, a figurek to jednak co innego i łatwo zepsuć cały efekt złym malowaniem tych postaci. Książka jest przydatna, ale naprawdę nie jest niezbędna do budowy modelu F-14, podobnie jak dość przeciętne uzbrojenie Fine Molds, które lepiej już zastąpić eduardowskimi żywicami. Plastikowe pasy do kabiny to już w ogóle, szczególnie że przecież w lutym pojawią się blaszki Eduarda do tego F-14 i zapewne pasy też tam będą. Metalowe dodatki Mastera no to już w ogóle żaden problem do kupienia u nas. Zostaje tylko plakietka, plakat i skrzynka - może to kogoś skusi. Gdyby wydali jakieś żywice do tego zestawu, to byłaby atrakcja, ale tak to moim zdaniem zupełnie nie warto. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 7 Stycznia 2019 Share Napisano 7 Stycznia 2019 Airfix wypuścił swój katalog "nowości" na rok 2019, w zapowiedziach dla skali 1:72 nowy Blackburn Buccaneer: https://www.airfix.com/uk-en/shop/new-for-2019/blackburn-buccaneer-s-mk-2-rn-1-72.html oraz MiG-17 https://www.airfix.com/uk-en/shop/new-for-2019/mikoyan-gurevich-mig-17-fresco.html ...i to wszystko, poza tym kilkanaście przepaków wydań z ostatnich lat i vintage'owych skamielin w nowych pudełkach (w tym takie perełki jak Henschel 126, Bristol Bulldog, Hawker Demon czy P-61) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 11 Stycznia 2019 Share Napisano 11 Stycznia 2019 Ja się cieszę z Buccannera Będzie piękny duecik z Phantomem FG.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 12 Stycznia 2019 Share Napisano 12 Stycznia 2019 Też jestem zachwycony Buccannerem, ale zastanawiam się co ja z nim zrobię jak już go złożę - to kawał maszyny, a z miejscem w gablotce już u mnie ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Stycznia 2019 Share Napisano 12 Stycznia 2019 Bardziej cieszę się z MiG-17, bo będzie można go przerobić na LiM-6 bis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 17 Stycznia 2019 Share Napisano 17 Stycznia 2019 https://www.scalemates.com/kits/zvezda-7283-petlyakov-pe-2--1188521# Dobra wiadomość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 18 Stycznia 2019 Share Napisano 18 Stycznia 2019 (edytowane) 17 godzin temu, zatras napisał: https://www.scalemates.com/kits/zvezda-7283-petlyakov-pe-2--1188521# Dobra wiadomość A nawet bardzo dobra wiadomość. Tymczasem ICM zapowiada kolejne warianty MiG-25 i nie tylko. https://nowosci.plastikowe.pl/aktualnosci/zapowiedzi-2019-2020-icm/ Edytowane 18 Stycznia 2019 przez mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Stycznia 2019 Share Napisano 23 Stycznia 2019 IBG zapowiedziało na luty Karasia w barwach Rumunii. https://nowosci.plastikowe.pl/aktualnosci/zapowiedzi-ibg-models-luty-2019/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 6 Lutego 2019 Share Napisano 6 Lutego 2019 Kolejne zajawki z Modelsvit https://m.facebook.com/modelsvit/?ref=py_c MiG-21F-13 i Su-22UM3K !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi