Marudek Napisano 11 Maja 2019 Share Napisano 11 Maja 2019 Witam, Rozpoczynam relację z budowy nowego modelu. Będzie to radar P-15 Danuta w kodach NATO nazwany Flat-Face. Według Wikipedii P-15 to radar o wysokiej mobilności. Dzięki antenie zamontowanej na ciężarówce Ził-157, system posiadał możliwość łatwego przemieszczania się, a same anteny można było rozłożyć i uruchomić w nie więcej niż 10 minut. P-15 wykorzystywał dwie eliptyczne anteny paraboliczne o otwartej ramie, realizujące zarówno transmisję jak i odbiór. Każda antena była zasilana przez pojedynczy kanał antenowy. Radar mógł szybko przesunąć swoją częstotliwość do jednej z czterech zadanych częstotliwości. Zastosowany spójny filtr dopplerowski zapobiegał nakładaniu się zakłóceń aktywnych z pasywnymi. Azymut określano przez skanowanie mechaniczne z towarzyszącym mu PRV-11 (nazwa kodowa NATO: Side Net) używaną do określania wysokości. Zwykle razem z P-15 stosowany był również radar 1L22 Parol służący do identyfikacji "przyjaciel lub wróg". Dane techniczne: Częstotliwość: UHF Zasięg: 150 km Pułap: 3 km Szerokość: 11 m Azymut: 360 stopni Dokładność: 0,3 km Moc: 270 kW Tym razem projekt na kołach i to w skali 1:72 czyli wielkie możliwości - przynajmniej większe niż w 1:144 Wiem że ten model wydała firma W-Model, ale ja spróbuję osiągnąć lepszy efekt niższym kosztem niż w wypadku tego modelu. Dlatego zakupiłem taki model firmy ICM: I teraz zamierzam go przerobić na coś co będzie przypominało Dankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gorbad Napisano 11 Maja 2019 Share Napisano 11 Maja 2019 Witam, ten model w 1:72 zrobił ZZ-Model, nie W-Model. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 11 Maja 2019 Autor Share Napisano 11 Maja 2019 Zgadza się W-Model robi P-40 Agata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Maja 2019 Share Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) Ooooo, fajny projekt! Od jakiegoś czasu mam ochotę na zrobienie któregoś z radarów robionych przez Z&Z Model, a używanych w naszym wojsku Edytowane 12 Maja 2019 przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 12 Maja 2019 Super Moderator Share Napisano 12 Maja 2019 Super, będę śledził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 12 Maja 2019 Share Napisano 12 Maja 2019 Rozsiadam się i oglądam. Rozważ dokupienie żywicznych kół od Balaton Models, są do dostania np. w Martoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 12 Maja 2019 Autor Share Napisano 12 Maja 2019 Hej, Dzięki za radę. Koła mam już zamówione w Martoli tylko nie załapałem się na bieżącą dostawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 12 Maja 2019 Share Napisano 12 Maja 2019 No ja też będę oglądał . Mam takie pytanie masz może rysunki/ wymiary tych anten? Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 12 Maja 2019 Share Napisano 12 Maja 2019 (edytowane) Szykuje się uczta! Zasiadam, kibicuję i się uczę. Edytowane 12 Maja 2019 przez carlito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 12 Maja 2019 Autor Share Napisano 12 Maja 2019 Hej, Plany rysowałem na podstawie tego co znalazłem w necie. Niestety nie ma tego wiele. Ale poza budą i antenami rozrysowałem sobie też agregat PAD-16-3/400P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Maja 2019 Autor Share Napisano 13 Maja 2019 Witam, W pierwszej odsłonie warsztatu zaprezentuję Wam „budę”. Jest ona nieco dłuższa niż ta w samochodzie sztabowym dlatego nie mogę wykorzystać części z zestawu ICM. Zresztą ramę podwozia również będę musiał wydłużyć. Budowę rozpocząłem od wykonania podstawowej bryły, a potem – „od ogółu do szczegółu”. Zresztą zobaczcie sami: Ta półka w przedniej części budy powstała dlatego, że niepotrzebnie zasugerowałem się modelem ICM. W Danucie tego nie było, więc półka została usunięta. Potem stopniowo przybywało detali: W przedniej części budy powstał mechanizm ustawiania azymutu anteny (z korbką Po bokach budy dodałem elementy mocowania złożonej anteny. W Internecie znalazłem rysunki przedstawiające dwa różne sposoby składania anten. W jednym z nich na czas transportu maszt kładziono do tyłu i mocowano go do kładki na dachu, natomiast wystające poza krawędź dachu elipsy anten, składano w dół i mocowano do boków budy. W drugim maszt i elipsy rozkładano na części. Fragmenty anten wieszano po bokach budy, a maszt w kawałkach mocowano na przyczepce z agregatem prądotwórczym. Mam już pomysł na podstawkę do tego modelu. Będzie to scenka przedstawiająca próbę techniczną przed wyruszeniem na poligon. W międzyczasie zleciłem grawer i nieco podrasowałem części, które wzbogacą podstawkę – płot i płyty betonowe oraz oświetlenie placu. W najbliższym czasie wrzucę to do silikonu i będę odlewał z żywicy W kolejnych odcinkach będzie relacja z budowy ramy. A skoro będę ją robił od podstaw to kusi mnie na wykonanie silnika… 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 13 Maja 2019 Share Napisano 13 Maja 2019 Marudek w dziale pancernym Zasiadam i obserwuję. Zdaje się że taki wóz stoi w forcie Czerniakowskim w Warszawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 13 Maja 2019 Share Napisano 13 Maja 2019 świetnie to wygląda! Jakich blaszek użyłeś - głównie chodzi mi o zawiasy Jaki plan na drobną siateczkę wypełniającą anteny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Maja 2019 Autor Share Napisano 13 Maja 2019 Zawiasy to przerobione mocowania łopat od jakiegoś helikoptera Żaluzja w drzwiach bocznych to przerobiona żaluzja od jakieś lokomotywy, pozostałe blaszki były trawione przez Wojtka Fajgę całe wieki temu. A jeśli chodzi o anteny to albo siatka z wstążki (mam życiowy zapas z jednej szpulki z pasmanterii ) albo PE. Jeszcze do końca nie zdecydowałem... Trochę boję się lutowania a z CA jakoś sobie radzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 13 Maja 2019 Share Napisano 13 Maja 2019 Masakra... Miszczu hipsu i miedziuchy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 13 Maja 2019 Share Napisano 13 Maja 2019 A ja mam pytanie gdzie kupiłes takie wielkie zapałki do zdjęć? ;)))) Jestem pod ogromnym wrażeniem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 13 Maja 2019 Autor Share Napisano 13 Maja 2019 Zapałki? Eeee w lasku obok mnie nie ma już prawie drzew bo mi się zawsze 'przymiar' zapodzieje Dzięki za doping i miłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Maja 2019 Share Napisano 14 Maja 2019 Super scratch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 17 Maja 2019 Share Napisano 17 Maja 2019 (edytowane) W 10 minut składali te anteny? W ilu chłopa? Ech, cuś mi się wierzyć nie chce I taką to niewiarą nacechowane jest moje podejście do kolejnego twojego warsztatu..."jak to, w 1/72?" i "ruską cieńżarówkę buduje?!" - no ale jako wierny kibic, jestem i obserwuję. Powodzenia, chociaż jak się ma talent w łapach i tysiące roboczogodzin spędzonych na klejeniu różnych wariactw mniejszych od mikroba, to szczęście w zasadzie nie ma nic do rzeczy. Tak przy okazji- ładny barakowóz Edytowane 17 Maja 2019 przez LordDisneyland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 20 Maja 2019 Autor Share Napisano 20 Maja 2019 (edytowane) Witaj Lordzie! Cieszę się że tu zajrzałeś – Twój doping jest niezbędny do ukończenia modelu na Babarybę Nie wiem skąd Wikipedia ma takie informacje, ale wydaje mi się to możliwe. Wyjęcie z zawiasów kilku blokujących je sworzni i złożenie anten do konfiguracji jak niżej (np. w 4 chłopa) nie wydaje mi się jakimś wielkim wyczynem. Co innego rozmontowanie tego wszystkiego na części i załadowanie masztu na przyczepkę z agregatem. Taką robotę szacuję na parę godzin. A wracając do modelu. Rama jest gotowa. Jej belki wykonałem z C-owników, a robiąc poprzeczki ramy wzorowałem się na modelu w 1:35. Nity to kulki BGA, a kardany i rura wydechowa to igły iniekcyjne. Pojazd w tej wersji miał dwa zbiorniki więc musiałem je dorobić. A do wykonanie tylnych części ramy przydała się zaginarka do elementów fototrawionych. Potem poszło "z górki": Teraz model prezentuje się tak: A właściwie buda już się nieco zmieniła: Kolejnym etapem prac będzie wytermoformowanie maski silnika oraz wykonanie silnika i wnętrza kabiny Edytowane 20 Maja 2019 przez Marudek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 Rzeźnia ostra, jest co podziwiać. Zastanawia mnie tylko wydech W wersji "cargo" i ciągnika siodłowego kończy się w zupełnie innym miejscu. tutaj chyba też powinien wędrować dalej i wyżej. Dobrze by było temat obmacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 20 Maja 2019 Autor Share Napisano 20 Maja 2019 Hej, Dzięki za wskazówkę. Na zdjęciach z walk-around'u nie mogłem wyczaić gdzie ta rura powinna być, więc w necie poszukałem rysunków i nimi się zasugerowałem. Porównam jeszcze jak to było w modelu w 35-tce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 (edytowane) Jakoś tak, z góry nad tylnymi kołami Oczywiście trzeba by sprawdzić czy w Polsce jakiejś modyfikacji nie wprowadzono. Ale raczej był to układ standardowy (poza cysterną gdzie "wydech" był podpięty pod przedni zderzak) dla Ziła 157 i 131. Edytowane 20 Maja 2019 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 (edytowane) ICM w swoim modelu Ziła 131 w wersji z barakiem wyprowadza wydech na przeciwną stronę ale jednak nad kołami. Najlepiej jakby się wypowiedział ktoś kto takim klamotem (Ził 157) w kamaszu jeździł Edytowane 20 Maja 2019 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 20 Maja 2019 Share Napisano 20 Maja 2019 (edytowane) Pooglądałem i ta rura z prawej strony nad kołami jednak jest Zdjęcie nr 44: http://strefacichego.pl/?module=museums&id=88 Wiem, że zapewne w kabinie będziesz chciał umiescić tabliczki, więc od razu zamieszczam to ;) :http://lubiehrubie.pl/wiadomosci/dr-leszek-gardynski-przedstawia-zil-wyposazony-w-plug-wirnikowy http://englishrussia.com/2018/09/11/and-old-zil-157-truck-restored-to-look-like-new/ A i tak najlepsze znalezisko pochodzi z modelłorku Edytowane 20 Maja 2019 przez LordDisneyland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi