Super Moderator jawkers Napisano 8 Stycznia 2019 Super Moderator Share Napisano 8 Stycznia 2019 Wysłałem PW w sprawie kompresora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 11 Stycznia 2019 Share Napisano 11 Stycznia 2019 Panowie kolega Adamek robi dla mnie kompresor, mam dwie opcje do wyboru, ten 6 litrowy bądź ze zbiornikiem 3 litrowym. Który będzie lepszy, dodam że używany będzie tylko pod aerograf (ultre ) dysza 0,2 i do skali 1/48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 11 Stycznia 2019 Share Napisano 11 Stycznia 2019 Różnica będzie tylko w częstotliwości włączeń kompresora, moim zdaniem bez znaczenia. Większość jest chyba 3 litrowa i to w zupełności wystarcza, ale jeśli masz w brud miejsca, to możesz wziąć 6 litrowy, trochę rzadziej będzie się włączał kompresor i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5pirit Napisano 11 Stycznia 2019 Share Napisano 11 Stycznia 2019 Powiem Ci tak, jak bym miał miejsce to bym brał 6L. Osobiście będę brał 3L właśnie przez wzgląd na rozmiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 11 Stycznia 2019 Share Napisano 11 Stycznia 2019 Kolego Adamek, ja się tylko tak zapytam czy zazwyczaj masz coś tam na stanie czy trzeba się wcześniej umawiać i jeśli tak to jak długo wcześniej, żebyś coś zdążył wystrugać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thor Napisano 14 Stycznia 2019 Share Napisano 14 Stycznia 2019 (edytowane) Mogę wystawić laurkę koledze Adamek1003 - ostatnio wykonał dla mnie taki kompresor, który sprawdza się bardzo dobrze. Na pewno jest dużo cichszy niż wszystkie te AS-186 - jedynie zawór odpuszczający lubi straszyć, ale coś za coś Sama głośność jest na poziomie lodówki starszego typu (nie jakieś no-frosty itp), a nawet trochę ciszej, bo tam buda rezonowała, a tu nic. Jedynie ten zawór, w momencie wyłączenia sprężarki, spuszcza nadmiar powietrza z układu i wtedy wydaje głośniejszy syk. Wymiary też dość kompaktowe w porównaniu do możliwości. Kompresor dla mnie jest wyskalowany na 6-8 bar (on-off) i ma dodatkowe wyjście do pompowania/przedmuchiwania, omijające reduktor. Oczywiście zakres pracy on-off też można regulować - wystarczy zdjąć plastik i pokręcić śrubą. Ale mnie 8 bar jest potrzebne do pompowania szosówki Pojawił się co prawda jeden problem z odwadniaczem, który dodatkowo został zamontowany na moje życzenie pomiędzy agregatem i butlą (polecam każdemu do modelarstwa, bo sporo oleju wyłapuje) - jego plastikowa obudowa popękała. Pan Adam na swój koszt zamówił nową część, na którą właśnie czekam - będę musiał jedynie zmienić sam, natomiast takie rozwiązanie i tak jest dużo prostsze, niż wysyłka całego kompresora. Zdecydowanie na plus kontakt - nie jest to osoba, która wyśle bubel, a potem znika lub udaje, że wszystko jest ok. I tu wielki szacunek. Co do pojemności, to 3l jest ok. Ewentualnie można popytać Pana Adama o inny zawór ciśnieniowy - być może są takie, które mają większy zakres sterowania niż 2 bar (domyślnie zawór ma 2 bar rozpiętości, czyli ustawiamy go np. włącz 2 bar, wyłącz 4 bar - u mnie jest ustawiony na 6/8). Same kompresory są testowane na 10 bar (bodajże zawór bezpieczeństwa jest ustawiony właśnie na tyle), więc jakby tak do celów modelarstwa znaleźć regulator który załączy kompresor np. przy 4 bar i wyłączy przy 8, to sprężarka będzie się załączać z podobną częstotliwością co przy butli 6L. Chyba że coś przespałem na fizyce Tyle, że nie wiem na ile to ma sens, bo sprężarka nie włącza się aż tak często, a i 2 bar jest w stanie dopompować w kilkanaście sekund (20-30s? tak na oko). Chyba zamiast inwestowanie w większą butlę wolałbym zainwestować w dłuższy wąż, aby skitrać sam kompresorem do innego pomieszczenia Albo chociaż zrobić mu dodatkową obudowę, co jeszcze go dodatkowo wyciszy. Także ogólnie polecam kolegę Adamek1003, bo robi naprawdę fajne kompresory. Oczywiście można się za to zabrać samemu, ale myślę, że cenowo wyjdzie bardzo podobnie (chyba że ktoś ma już części) - a do tego trzeba poświęcić swój czas, którego chyba każdemu brak. Edytowane 14 Stycznia 2019 przez Thor 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 14 Stycznia 2019 Share Napisano 14 Stycznia 2019 Też polecam, wszystko pikobelo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 23 Stycznia 2019 Share Napisano 23 Stycznia 2019 Kolejny projekt zbiornik 6l bardzo cichy. Agregat duży a co najwazniejsze fabrycznie nowy. Bardzo mocny nie potrzebuje odprężnika wiec nie bedzie straszyć. Od 0 do 6bar nabija w 1.20sek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 23 Stycznia 2019 Share Napisano 23 Stycznia 2019 W dniu 14.01.2019 o 19:19, Bartosz.B napisał: Też polecam, wszystko pikobelo Widze że małe modyfikacje wprowadziłeś i dobrze każdy najlepiej wie czego mu potrzeba. Ps. Teraz zamawiam tylko takie odwadniacze jak ten ktory Ci wyslalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 23 Stycznia 2019 Share Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) No przełożyłem reduktor aby mieć miejsce z przodu. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez Bartosz.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5pirit Napisano 23 Stycznia 2019 Share Napisano 23 Stycznia 2019 @Adamek1003 ile za kompresor ten z postu sprzed 2 godzin, i jakieś wymiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 23 Stycznia 2019 Share Napisano 23 Stycznia 2019 Na olx wysyawiony za 600 dla osob z forum bedzie jakis rabacik wymiary Szer 35cm Dł 38cm Wys 34cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 Panowie kolega ma na sprzedaz taki sprzet i prosił mnie o wstawienie linku moze ktos bedzie zainteresowany https://www.olx.pl/oferta/cichy-kompresor-do-aerografu-CID628-IDykMe0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 29 minut temu, Adamek1003 napisał: Panowie kolega ma na sprzedaz taki sprzet i prosił mnie o wstawienie linku moze ktos bedzie zainteresowany https://www.olx.pl/oferta/cichy-kompresor-do-aerografu-CID628-IDykMe0.html Inhalator jako kompresor do aerografu, to dość oryginalna propozycja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 Ale działa. Ostatnio dla jaj podpiąłem córki inhalator. Nie polecam, ale da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 Te inhalaory dają jakieś ciśnienie rzędu 1,2 coś atmosfery chyba.Niby wystarczy .Ale raczej dla osoby bardzo mało wymagającej.O żywotności nie wspominając.Ludzie gdzieś kiedyś czytałem ,że używają takich wynalazków i byli zadowoleni.Ale po co skoro można mieć coś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 Skoro podaje powietrze pod jakimś ciśnieniem, to będzie działać Jednak to inhalator, a nie jak sugeruje tytuł aukcji - kompresor do aerografu. Bo to chyba nie prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 Ale działa. Ostatnio dla jaj podpiąłem córki inhalator. Nie polecam, ale da się. Potwierdzam.Pomalowałem tak dwa modele zanim dorobiłem się prawdziwego kompresora Wysłane z mojego LDN-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 Ja tylko podalem linka na prosbe znajomego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 28 Stycznia 2019 Share Napisano 28 Stycznia 2019 (edytowane) "Wystarczające" ciśnienie na wyjściu kompresora to za mało. Konkretny aerograf podłączony konkretnym przewodem (średnica, długość, poskręcanie) po otwarciu przepływu działa jak dławik. Zmniejsza się ciśnienie na wyjściu z kompresora a jeszcze bardziej na wejściu do aerografu. O ile? To można jedynie zmierzyć. Osobną sprawą jest wydajność źródła powietrza. Jeśli nie jest w stanie dostarczyć potrzebnej ilości, to żadne ciśnienie nie pomoże. To podobnie jak ze źródłem prądu. Nawet mały zasilacz da nam 12V na wyjściu, ale akumulatora samochodowego tym nie naładujemy. Edytowane 28 Stycznia 2019 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 31 Stycznia 2019 Share Napisano 31 Stycznia 2019 (edytowane) Najnowszy projekt czeka na wysylke. Edytowane 31 Stycznia 2019 przez Adamek1003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 31 Stycznia 2019 Share Napisano 31 Stycznia 2019 35 minut temu, Adamek1003 napisał: Dla zainteresowanych praca kompresora vs praca inhalatora VID_20190131_090636.3gp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 31 Stycznia 2019 Share Napisano 31 Stycznia 2019 Widocznie nie mam uprawnien do zamieszczania filmow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 31 Stycznia 2019 Share Napisano 31 Stycznia 2019 Cóż, ja go widziałem, więc pewnie @mbrnnr nie ma uprawnień do oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek1003 Napisano 31 Stycznia 2019 Share Napisano 31 Stycznia 2019 Haha a ja go juz usunałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi