JanuszF Napisano 11 Września 2019 Autor Share Napisano 11 Września 2019 Podnośnik zlepiłem. Tamijowski dalece odbiega od oryginału i ma złe proporcje. Aber też nie jest doskonały, a detale niezbyt odpowiadają rzeczywistemu obiektowi. Ograniczyłem się tylko do upodobnienia go do 20 tonowego podnośnika z krótkim korpusem używanym na Panterach, inaczej musiałbym wszystko od podstaw wydłubać. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Września 2019 Share Napisano 12 Września 2019 W sensie że 20 ton to te podnośniki były wstanie unieść czy że tyle ważyły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 12 Września 2019 Autor Share Napisano 12 Września 2019 Taki miały udźwig. Na pz III/IV stosowane były 10t. Na Tiger 1 i Panther początkowo stosowano 15t , potem na Tigerach 20t z długim korpusem a na Panther 20t z krótkim korpusem, z tego co wyczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 W dniu 15.08.2019 o 15:01, enten napisał: Łukaszu, czy Ty aby na pewno _analizowałeś_ to źródło i obejrzałes właściwe zdjęcia? Teraz to ja zgłupiałem... skąd się nagle wzięło to zdjęcie i skąd wiadomo, że to WP? Pamiętam, że jakiś czas temu była wielka dyskusja na ten temat i ktoś przytoczył wypowiedź któregoś z uczestników tych wydarzeń, który twierdził, że uszkodzenie było na dolnej części tylnej ściany wieży, po prawej stronie od włazu. To jak to w końcu jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 (edytowane) 2 godziny temu, halset napisał: ... skąd się nagle wzięło to zdjęcie i skąd wiadomo, że to WP? To samo miejsce co na fotce powyżej.Fotograf stanął bliżej Pantery.Dzięki temu że przymknięto właz wiadomo że to "WP". Pamięć niestety po tylu latach zawodzi.Dobrze że są fotki i wspomnienia innych uczestników z tamtych lat. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 3 Października 2019 przez meser262 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 17 godzin temu, meser262 napisał: To samo miejsce co na fotce powyżej.Fotograf stanął bliżej Pantery.Dzięki temu że przymknięto właz wiadomo że to "WP". Pamięć niestety po tylu latach zawodzi.Dobrze że są fotki i wspomnienia innych uczestników z tamtych lat. Pozdrawiam Krzysztof No proszę... więc w takim razie u mnie będą poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 17 Listopada 2019 Autor Share Napisano 17 Listopada 2019 Tył prawie skończony. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 18 Listopada 2019 Share Napisano 18 Listopada 2019 Damn, dawno nie widziałem takiej roboty zapinki skrzynek mnie zmiotły. Chyba przerzucę się na ciesielstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 18 Listopada 2019 Share Napisano 18 Listopada 2019 Robi wrażenie, super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 18 Listopada 2019 Share Napisano 18 Listopada 2019 To jest niesamowite !!! Koronkowa zegarmistrzowska robota. Aż szkoda to malować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 18 Listopada 2019 Share Napisano 18 Listopada 2019 Aż za dobrze chyba wyszło - spaw po bokach z tyłu wszedł na zimmerit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 20 Listopada 2019 Autor Share Napisano 20 Listopada 2019 Fajnie, że się podoba. Dzięki za słowa uznania W dniu 18.11.2019 o 18:13, johnrambo napisał: Aż za dobrze chyba wyszło - spaw po bokach z tyłu wszedł na zimmerit To niestety konsekwencja podjętych w przeszłości decyzji, niestety nie zawsze najlepszych. Niedoróbek jest więcej, ale dla większości ludzi są one praktycznie niewidoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 20 Listopada 2019 Share Napisano 20 Listopada 2019 Rury wydechowe to zestawowe z zimmeritu "Ataka"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 21 Listopada 2019 Autor Share Napisano 21 Listopada 2019 Tak, rury z Ataka, kopia Tamijowskich z dodanym zimmeritem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 20 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2020 Powoli zbliżam się do końca etapu budowy modelu. Na lewej stronie muszę jeszcze dodać zimmerit na błotnikach i pouzupełniać ubytki, stelaże Abera różnią się wymiarami od Tamijowskich. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 13 Marca 2020 Autor Share Napisano 13 Marca 2020 Przez ostatni miesiąc nie dotykałem modelu, ale teraz korzystając z kwarantanny wreszcie znalazłem czas żeby chociaż fotki drugiej strony zrobić 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 14 Marca 2020 Share Napisano 14 Marca 2020 Luksusowa robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 14 Marca 2020 Share Napisano 14 Marca 2020 Zapasowe ogniwa będziesz malował na modelu już? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
persyMG Napisano 15 Marca 2020 Share Napisano 15 Marca 2020 Pięknie szczegółowa robota. Też bym tak chciał "umić" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 27 Marca 2020 Autor Share Napisano 27 Marca 2020 W dniu 14.03.2020 o 17:33, mic43 napisał: Zapasowe ogniwa będziesz malował na modelu już? Raczej oddzielnie. W dniu 15.03.2020 o 22:07, persyMG napisał: Pięknie szczegółowa robota. Też bym tak chciał "umić" A próbowałeś? Może nie wiesz, że umiesz? Ostatnia większa praca przy budowie modelu. Dodany zimm na błotnikach. Ponieważ "WP" wjechała w budynek, to stwierdziłem, że błotniki będą lekko uszkodzone. Dodałem również brakujące spawy z przodu pojazdu. Jeżeli sądzicie, że coś należy poprawić, to najwyższy czas napisać o tym ponieważ niebawem model dostanie podkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 28 Marca 2020 Share Napisano 28 Marca 2020 Pięknie, szczegółowo, precyzyjnie, czyściutko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 W dniu 28.03.2020 o 14:23, Rack napisał: Pięknie, szczegółowo, precyzyjnie, czyściutko . Dzięki! Prace w zasadzie już skończone, jeszcze tylko kilka sworzni gąsienic do poprawki. Niestety padły baterie w aparacie i nie zdążyłem obfotografować całości. Tak więc tylko kilka zbliżeń. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Balsa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 6 Kwietnia 2020 Share Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) Obstawiamy - chirurg, zegarmistrz czy jubiler? W każdym razie kopara opada A ja się cieszę jak mi grille równo siądą... Tylko proszę nie pozalewaj tych szczegółów farbą bo Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 7 Kwietnia 2020 Share Napisano 7 Kwietnia 2020 Świetna robota. Zastanawiam się jak ty teraz te drobiazgi pomalujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi