Rafał B Napisano 30 Października 2022 Share Napisano 30 Października 2022 Zważywszy na skalę, jestem pod wrażeniem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 30 Października 2022 Share Napisano 30 Października 2022 Przy ostatnim segmencie blachy żłobkowanej przed końcówką skrzydła też chyba powinna być brzechwa. Przynajmniej jest na krakowskiej jedenastce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 30 Października 2022 Autor Share Napisano 30 Października 2022 39 minut temu, djack napisał: Przy ostatnim segmencie blachy żłobkowanej przed końcówką skrzydła też chyba powinna być brzechwa. Przynajmniej jest na krakowskiej jedenastce. Słuszna uwaga, dorobi się. Dzięki za zwrócenie uwagi. 23 godziny temu, zaruk napisał: Widzę, że zaopatrzyłeś się w nową optykę do pracy ... 6 godzin temu, barszczo napisał: A teraz pokaż te krasnoludki które ci pomagają . Świetna robota . Z przykrością informuję, że żadnych mikroszkopów ani krasnali do niewolniczej pracy nie wykorzystuję. Uważam natomiast, że najważniejsza jest kontrola wyższego szczebla. Jak Pan z kontroli się uśmiechnie i pokaże tabliczkę z "P" czyli pozytywnie, to znaczy, że poziom detalu jest akceptowalny. Ale muszę przyznać, że działają tu jakieś siły kosmiczne. Zrobiłem panel sterowania do instalacji tlenowej. Jakbym się nie starał go robić to zawsze wychodziła mi podobizna jakiegoś kosmity. Nos po pomalowaniu do przycięcia. Kosmita zawiśnie w tym miejscu. Przymierzałem się do małych zakupów dodatków do P11. Miałem kupić także dysze Venturi`ego od Mastera. Po bliższych oględzinach ich wyrobu postanowiłem spróbować przerobić tą zestawową. Niestety w tej Masterowskiej wszystkie mniejsze elementy zamiast być okrągłe są kwadratowe, dodatkowo przód dyszy nie jest rozwiercony. Pierwsze próby wykonania przodu dyszy, obie nieudane. Docelowo użyłem cienkich pręcików plastikowych wklejanych bezpośrednio do dyszy. Nadal też dekoruję kratownicę innymi detalami. Dorobiłem pomniejsze rączki, cięgna linki i to chyba na razie tyle. 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 Piękna robota! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 5 Listopada 2022 Autor Share Napisano 5 Listopada 2022 Instalacji tlenowej ciąg dalszy. Zrobiłem butlę i jej podstawę. Zrobiłem rączkę wyrzutnika bomb. Zrobiłem też taką małą wajchę. Z rozpędu zapomniałem o zrobieniu zdjęcia gotowego elementu. Musicie się go dopatrzeć za rączką wyrzutnika bomb. Na zdjęciu początek budowy tej rączki. Wymianie uległy kanały działek. Te pierwsze okazały się za duże, tak się kończy pasowanie części na oko i do pierwszej wersji kratownicy. Tym razem żeby nie było niespodzianek wkleję je już w czasie montażu kratownicy. Przed klejeniem blachy przechodzą u mnie kąpiel w spirycie. Czasami zagłębianie się w temacie dodaje trochę roboty. Tak jest z iskrownikiem, to ten detal wyglądający jak młynek do kawy z poprzedniego wpisu. Okazało się, że ten iskrownik zamontowany na krakowskiej P11-stce nie jest oryginalny, to jakiś ruski zamiennik. Powinien być zamontowany iskrownik GN-9. Nie było więc wyjścia, trzeba było zrobić nowy, poprawny. Teraz będę się zmagał z instalacją radiową. Jest to, mimo polskiej konstrukcji, najbardziej tajemnicza część wyposażenia P11. Nie bardzo wiadomo (ja nie wiem) jak wygląda radio, czy był jakiś pulpit sterowania do niego w kokpicie, jak się łączyło to wszystko razem i z pilotem. Jedyne co wiadomo na pewno to to jak wyglądała antena drutowa rozciągnięta na płatowcu i to, że wchodziła do kadłuba z obu jego stron. Z informacji jaką uzyskałem od Fundacji Polskie Samoloty Historyczne wynika, że w P11 zainstalowane były odbiornik i nadajnik radiostacji N2L/N2M - samolotowy. Ma to sens, biorąc pod uwagę to, że mamy dwa wejścia anteny do kadłuba, po jednym na każde urządzenie. Pytanie jakie dalej mam to czy był pulpit sterowania. Na zdjęciach muzealnego P11 widać na prawej stronie kratownicy puste uchwyty pomiędzy pulpitem sterowania instalacją tlenową, a torbą. Może w tym miejscu wisiał ten pulpit. Na stronach Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie są zdjęcia amperomierza antenowego i dźwigni strojenia odbiornika radiostacji N2L/M. Sęk w tym, że to zdjęcia pojedynczych elementów i nie wiem czy one były jakoś razem montowane i gdzie. Istnieje też jeszcze taka możliwość, że maska pilota była połączona bezpośrednio z radiem. Jest tu tyle niewiadomych, że ciężko się zdecydować na ostateczną wersję. I standardowa prośba na koniec, jeśli macie jakieś wiadomości, zdjęcia, rysunki, wiedzę, cokolwiek na ten temat to dajcie znać. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 5 Listopada 2022 Share Napisano 5 Listopada 2022 Nie mam rysunków, planów, etc., więc Ci nie pomogę... Mam za to gwarancję powiększenia zmarszczek mimicznych ze zdziwienia/zszokowania/podziwu. Piękna robota! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 20 Listopada 2022 Autor Share Napisano 20 Listopada 2022 Dziś wpis zalatujący nieco fantastyką. Zanim napiszę o moich wymysłach to trochę o poprawkach. Zacznę od osłony silnika, która o mały włos nie doprowadziła do porzucenia przeze mnie modelarstwa. W innym wątku o P11c poruszony był temat rodzaju osłony silnika w "łaciatej" P11-stce. Przedstawione tam argumenty uznałem za właściwe i zabrałem się za poprawienie mojej osłony. Zamiast tylko wyciąć jej kawałek zrobiłem ją od nowa, nie podobały mi się nieco krzywe linie nitów na tej pierwszej. Przy okazji poprawiłem trochę wydechy. To właśnie te wydechy doprowadziły mnie do wyczerpania nerwowego . Zacząłem je kleić około 21, a skończyłem przed trzecią w nocy. Nie mogłem się dogadać z blaszkami i klejem, jedną część, w kształcie litery U, przyklejałem ponad dwie godziny. W dniu 5.11.2022 o 23:56, rymulus napisał: Powinien być zamontowany iskrownik GN-9. Nie było więc wyjścia, trzeba było zrobić nowy, poprawny. No i natknąłem się na zdjęcie, nie rysunek jak poprzednio, które udowodniło, że ten poprzedni poprawny iskrownik nie jest poprawny. Zrobiłem więc wersję trzecią iskrownika. Teraz trochę fantastyki. Zrobiłem na podstawie zdjęć wieszak na gaśnicę. Niestety zdjęć samej gaśnicy nie mam więc ją sobie wymyśliłem. Element wyjściowy do zrobienia butli. Jak już wcześniej pisałem lotnicza radiostacja N2L/N2M jest zagadkowa. Bazując na zdjęciu od Fundacji Polskie Samoloty Historyczne zbudowałem swoją wersję tego radia. Nadajnik i odbiornik. Nie obyło się bez kłopotów bo radio zawieszone jest wewnątrz klatki, której zrobienie w tej skali nie jest może trudne ale jej wytrzymałość na obracanie w palcach podczas mocowania radia jest delikatnie mówiąc niewystarczająca. Klatka na stanowisku montażowym i po próbie zamontowania radia. Kilka zdjęć będzie słabej jakości bo robiłem je telefonem. Po porażce z plastikową klatką postanowiłem postawić na drut. Musiałem sobie także zrobić solidny przyrząd montażowy bo przyklejenie radia w ośmiu punktach nie jest łatwe, a trzeba je dodatkowo zawiesić symetrycznie. Powstało więc takie coś. Budowę klatki i montaż radia podzieliłem na etapy, które jak się okazało mocno ułatwiły montaż. Radio jest też pierwszym elementem kolorowym w tym modelu. Kolor dobrałem na podstawie zdjęć naziemnej radiostacji N2L/N2M. Wiem, że klatka mogła by być lepsza, z mniej widocznym klejem ale jestem w stanie to zaakceptować biorąc pod uwagę fakt, że tyle jej będzie widać. Dodam na koniec, że temat radia jeszcze nie jest zakończony. 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 Za każdym razem czekam na aktualizacje z wielka niecierpliwością, zastanawiając się czym nowym zaskoczysz. I jeszcze nigdy się nie zawiodłem. Wielka szkoda że większość tej roboty zniknie w czeluściach modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 Krasnoludki z pewnością widzą w Tobie swojego świętego. Podziwiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 Mistrz! Przetłoczenia przy okrągłych otworach wieszaka gaśnicy to jak? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 20 Listopada 2022 Autor Share Napisano 20 Listopada 2022 54 minuty temu, greatgonzo napisał: Przetłoczenia przy okrągłych otworach wieszaka gaśnicy to jak? Przyznam, że trochę inaczej je zrobiłem niż zakładałem. Plan był taki, że w płytce robię otwory w odpowiednim rozstawie i po przyłożeniu blaszki miedzianej wygniatam w miejscu otworów przetłoczenia. Potem chciałem w jakiś sposób odciąć lub spiłować wierzchołki. Wydawały mi się te przetłoczenia za płytkie więc poszukałem czegoś czym mógłbym je pogłębić. Padło na takie, nazwijmy to punktaki. Zacząłem jednym z nich pogłębiać przetłoczenie, efekt był taki, że punktak wyciął środek pozostawiając tylko wywiniętą krawędź otworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 Cool! Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 Kurcze szok , aż przewinąłem do początku żeby się upwenić jaka to skala. Patrząc na te cudeńka można pomyśleć że to 1:32 a nie 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 20 Listopada 2022 Autor Share Napisano 20 Listopada 2022 14 minut temu, Slawek_26869 napisał: Patrząc na te cudeńka można pomyśleć że to 1:32 a nie 1:72 W 1/32 takie uproszczenia by nie przeszły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 20 Listopada 2022 Share Napisano 20 Listopada 2022 a w 1/1 to byłby skandal! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 20 Listopada 2022 Autor Share Napisano 20 Listopada 2022 Ostatnia część do instalacji radiowej czyli pulpit sterowania. Dzięki temu mam zapełnione wszystkie, widoczne na zdjęciach, mocowania na kratownicy P11-stki. Na pulpit składa się amperomierz i coś z dźwigniami do strojenia odbiornika. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 21 Listopada 2022 Share Napisano 21 Listopada 2022 fajnie to wygląda, ale trudność polega na tym jak to pomalować aby nie zatracić szczegółów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 21 Listopada 2022 Share Napisano 21 Listopada 2022 Tysiące skoordynowanych mikro-ruchów żeby przejść drogę, jaką tu widać... Iskrowniczki, radyjka... Wiesz, że ze trzy "normalne" modele byś w tym czasie skleił, no nie? Może się jeszcze zastanów, hahaha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 21 Listopada 2022 Share Napisano 21 Listopada 2022 9 godzin temu, rymulus napisał: Ostatnia część do instalacji radiowej czyli pulpit sterowania. Dzięki temu mam zapełnione wszystkie, widoczne na zdjęciach, mocowania na kratownicy P11-stki. Na pulpit składa się amperomierz i coś z dźwigniami do strojenia odbiornika. No bez jaj Szacun! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 23 Listopada 2022 Autor Share Napisano 23 Listopada 2022 W dniu 21.11.2022 o 07:32, Irek-M1 napisał: trudność polega na tym jak to pomalować aby nie zatracić szczegółów Na szczęście wszystko prawie jest srebrne poza kilkoma gałkami więc jest szansa, że tego farbą nie zaleję. W dniu 21.11.2022 o 09:00, Marcin Witkowski napisał: Wiesz, że ze trzy "normalne" modele byś w tym czasie skleił, no nie? Nie wiem czy nie więcej. Pewnie bym już miał całą kolekcję dostępnych P11-stek i ich kolejnych wersji. Wklejam nieco lepszej jakości zdjęcia wajch do sterowania radiem. Zrobiłem część zawieszenia znajdującego się wewnątrz kadłuba. Przyznam, że nie przykładałem się do tych elementów gdyż praktycznie nie będzie ich widać. Przyznam się tu do celowego błędu. Ograniczniki ugięcia zawieszenia zrobiłem za długie nie pozostawiając przerwy między nimi, a zawieszeniem. Całość skleiłem razem, uznałem, że wzmocni to całą konstrukcję. Pominąłem także sznur gumowy, który łączył kratownicę i poprzeczne belki zawieszenia. Elementy te i tak byłyby niewidoczne. A tyle będzie tego zawieszenia widać. Od spodu. I z prawej strony. Trzeba jeszcze pamiętać, że z tej strony będzie zamontowana chłodnica oleju. I takie zdjęcie z oddali. Jest szansa, że uda się to wszystko wpakować do kadłuba. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 24 Listopada 2022 Share Napisano 24 Listopada 2022 Myślę, że nie przesadzę gdy napisze: Arcydzieło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 24 Listopada 2022 Share Napisano 24 Listopada 2022 Takie coś mi się przypomniało: A model super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Listopada 2022 Share Napisano 24 Listopada 2022 MiG 29? Chyba muszę się dokształcić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Listopada 2022 Share Napisano 24 Listopada 2022 Rewelacyjna robota tylko tak się zastanawiam... bo wg mnie tytuł warsztatu znacząco odbiega od zawartości... Tak patrząc na chłodno to części od AH jest tu może max 12% Przy okazji bardzo dziękuje, że chce Ci się tak wszystko fotografować i pokazywać różne etapy robienia samoróbek To prawdziwa kopalnia wiedzy nawet dla osób które nie kleją latadeł - szacuneczek 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 24 Listopada 2022 Share Napisano 24 Listopada 2022 Dlatego jak widzę w pierwszym poście, albo na pierwszej stronie, co tu będzie rzeźbione, to już wiadomo, że żeby przeżyć, lepiej tam nie zaglądać w ogóle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi