Maxy Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia U Eduarda ogólny widok samolotu był niebieski, podobnie rendery szczegółów a u Army różne kolory ale podwozie zielone... To praca zbiorowa. Może i dobrze.Poczekamy , zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia (edytowane) 2 hours ago, paziu said: A ja myślę, że Edek wszedł w alians z AH To są niczym nie uzasadnione spekulacje, pozbawione moim zdaniem sensu. 11 minutes ago, letalin said: Chociaż raczej tylko tak mówi, bo na pewno pilnuje, co robi konkurencja. Z całym szacunkiem , Arma owszem w jakimś sensie jest konkurencją ale dla takiego Kniazia to raczej much natrętnie pobrzękująca koło nosa, nic nadto. Konik Edka będzie „zanitowany” i znacznie tańszy. W temacie konia game over. Chyba………, że nastąpi otrzeźwienie cenowe, wtedy kto wie, może za jakiś czas AH będzie realna konkurencją. Sama jakość, wszak podobna nie wystarczy. Edytowane 6 Stycznia przez Luljan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia Kurcze, lepiej poinformowani jestescie niz wlasciciele obydwu firm 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia 8 godzin temu, Grzes napisał: ... Tu macie specjalną piaskownicę i możecie się nawalać po łbach łopatkami i grabkami do woli: Grzegorzu nie wiem czy to jest właściwe miejsce na toczoną przez Kolegów dyskusję; podany przez Ciebie "...specjalna piaskownica..." dotyczy ZAPOWIEDZI I NOWOŚCI LOTNICZYCH firmy Arma Hobby, a w/g mnie dyskusja toczy się na zupełnie inny temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia 3 godziny temu, letalin napisał: Nie za bardzo w to wierzę. Kniaź zapowiedział też swojego Hurricane we wszystkich wersjach w 1/48 i mówił, że nie będzie się oglądał na to co robią w Polsce. Chociaż raczej tylko tak mówi, bo na pewno pilnuje, co robi konkurencja. Nie na darmo jest Kniaziem Gadać to sobie może, sam napisał, że sypie się sprzedaż i trzeba zmienić plany i zarabiać kasę. Idą w masówkę na rynek amerykański ( P-40 dostał przyśpieszenia/ Stukas ) a tną/opóźniają inne w tym czeskie Avie. Miotają się co by zrobić najtaniej/najszybciej, żeby dużo sprzedawać i zarabiać. Nie wiem jakie tam są do końca realia ale chyba jest też problem z zamknięciem łatwego dofinansowywania unijnego, edek dużo na tym skorzystał, zwłaszcza, że Most jest w strefie obficie dotowanej ze względu na duży poziom bezrobocia strukturalnego. Raczej Szybciej od Hurasia może pojawić się Spitfire Mk.X albo coś z Griffonem- 90% roboty mają zrobione. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia (edytowane) Ba, w styczniowym "Info" Eduard pisze, że P-51D powinien ukazać się na Wielkanoc. Co więcej, piszą także o pojawieniu się modelu P-51B w skali 1:72; jest też deklaracja, że te nowe modele nie będą gorsze niż nowe "Gustawy", a także, że nie będą droższe. Oraz deklaracja, że "wszystko, co robią w skali 1:48, zrobią też w 1:72, choć może to trochę potrwać". Trzymam ich za słowo. Edytowane 6 Stycznia przez Jostein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia (edytowane) Airfix wznawia B-25 w nowym pudełku... ...oraz kolejny Wimpy... Edytowane 6 Stycznia przez mirage3 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia 13 godzin temu, Jostein napisał: wszystko, co robią w skali 1:48, zrobią też w 1:72 Zliny 526F i AFS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia (edytowane) 5 godzin temu, Artek82 napisał: Zliny 526F i AFS Jak napisałem, trzymam ich za słowo. Choć głównie z myślą o wczesnych Spitach czy S.E.5a w 72-ce. A tu samo styczniowe Info: https://info.eduard.com/cz/01-2024/page-1 Edytowane 7 Stycznia przez Jostein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia 5 godzin temu, Artek82 napisał: Zliny 526F i AFS Delikatnie mówiąc pobozne życzenia. To tekst jaki jest od 10 lat powtarzany, ostatnie większe nasilenie to było z 6-7 lat temu nawet logo specjalne było "72 revolution" i z tego wszystkiego urodził sie mały spit i ostatnio mesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia 2 godziny temu, Qz9 napisał: Delikatnie mówiąc pobozne życzenia. To tekst jaki jest od 10 lat powtarzany, ostatnie większe nasilenie to było z 6-7 lat temu nawet logo specjalne było "72 revolution" i z tego wszystkiego urodził sie mały spit i ostatnio mesiek. O małej Foce zapomniałeś, ona była ostatnim modelem z logo rewolucji, skądinąd najmniej chyba udanym. No i poniekąd Cmelak, ale tu projekt pochodził z zewnątrz, a temat był na chłonnym rynku czeskim nośny, więc Kniaź zaryzykował (nie wiem, ile Cmelaków sprzedał Edek, ale jak mi powiedziano, ile zostało wyprodukowanych - a więc zapewne i w większości sprzedanych, bo jakoś się nie wylewają z czeluści sklepów - AZ-owych, to mi kopara opadła. A jednak nawet mając już w składziku AZ-owego i widząc, jak wygląda edkowy, tego pierwszego wyrzuciłbym do śmietnika i kupił Edka. Tak też pewnie niejeden uczynił...). O ile mi wiadomo, w Eduardzie w roku ubiegłym wesoło nie było (kwestia braku dotacji, o której pisze Qz9, to jedno, kolejna sprawa to wzrost kosztów wtrysku - wszelkie niezbędne materiały od 2020 roku znacząco podrożały, a do tego Czesi też mają bardzo drogą energię dla przemysłu; poza tym po zmianach w cenniku na początku ubiegłego roku przynajmniej w krajowych sklepach spadła sprzedaż modeli Edka - niemniej jednak myśmy do tego czasu mieli tego Edka taniego w porównaniu np. z USA czy UK), ale z drugiej strony nie mam pojęcia, jak wygląda sytuacja w Armie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Godzinę temu, caughtinthemiddle napisał: O małej Foce zapomniałeś, ona była ostatnim modelem z logo rewolucji, skądinąd najmniej chyba udanym. No i poniekąd Cmelak, ale tu projekt pochodził z zewnątrz, a temat był na chłonnym rynku czeskim nośny, więc Kniaź zaryzykował (nie wiem, ile Cmelaków sprzedał Edek, ale jak mi powiedziano, ile zostało wyprodukowanych - a więc zapewne i w większości sprzedanych, bo jakoś się nie wylewają z czeluści sklepów - AZ-owych, to mi kopara opadła. A jednak nawet mając już w składziku AZ-owego i widząc, jak wygląda edkowy, tego pierwszego wyrzuciłbym do śmietnika i kupił Edka. Tak też pewnie niejeden uczynił...). O ile mi wiadomo, w Eduardzie w roku ubiegłym wesoło nie było (kwestia braku dotacji, o której pisze Qz9, to jedno, kolejna sprawa to wzrost kosztów wtrysku - wszelkie niezbędne materiały od 2020 roku znacząco podrożały, a do tego Czesi też mają bardzo drogą energię dla przemysłu; poza tym po zmianach w cenniku na początku ubiegłego roku przynajmniej w krajowych sklepach spadła sprzedaż modeli Edka - niemniej jednak myśmy do tego czasu mieli tego Edka taniego w porównaniu np. z USA czy UK), ale z drugiej strony nie mam pojęcia, jak wygląda sytuacja w Armie. Aż z łezką w oku wspominam gdy w hurtowni na pytanie -Czemu znowu podwyżka !!?... Było -bo Covid... Teraz problemy są takie wielostopniowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Godzinę temu, caughtinthemiddle napisał: "... ale jak mi powiedziano, ile zostało wyprodukowanych - a więc zapewne i w większości sprzedanych, bo jakoś się nie wylewają z czeluści sklepów - AZ-owych, to mi kopara opadła..." Podziel się wiedzą o ilości wyprodukowanych modeli. Da nam to wyobrażenie o opłacalności produkcji i o chłonności rynku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia 56 minut temu, kopernik napisał: Podziel się wiedzą o ilości wyprodukowanych modeli. Da nam to wyobrażenie o opłacalności produkcji i o chłonności rynku. Strzelam 20000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia 18 minut temu, letalin napisał: Strzelam 20000. Kiedyś szukałem 100 chętnych na żywicę PWS-10. Nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia (edytowane) Godzinę temu, mirage3 napisał: Aż z łezką w oku wspominam gdy w hurtowni na pytanie -Czemu znowu podwyżka !!?... Było -bo Covid... Teraz problemy są takie wielostopniowe Akurat to miało pewien sens - wtedy ceny frachtu na pewien czas poszły 300-400% w górę. Godzinę temu, kopernik napisał: Podziel się wiedzą o ilości wyprodukowanych modeli. Da nam to wyobrażenie o opłacalności produkcji i o chłonności rynku. Była mowa o więcej niż 5000, mniej niż 10000. Co jak na shortruna i na temat pt. czechosłowacki samolot rolniczy jest bardzo pokaźną ilością. 25 minut temu, letalin napisał: Strzelam 20000. To już na dzisiejsze czasy jest bardzo duży nakład. O ile Kniaź nie ściemniał w Eduard Info, Airacobry w 1/48 Eduard sprzedał bodaj 115000 sztuk, ale zajęło im to 21 lat (taka informacja pojawiła się przy okazji wznowienia owego modelu w 2021 roku). Też w Eduard Info lub w edkowym wątku na Modelforum pojawiły się informacje o 96000 sprzedanych Fw 190 pierwszej generacji w 1/48 i bodaj 40 kilku tysiącach MiG-ów-21 w tejże skali. Właśnie, w kontekście 72nd scale revolution zapomnieliśmy o małych ołówkach. Edytowane 7 Stycznia przez caughtinthemiddle 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia (edytowane) 7dwa nie będzie gorsze i Vespa Models zaserwuje konwersję na Su-17M2. MikroMir i Draken gotowi na dostawy do sklepów. Edytowane 8 Stycznia przez mirage3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia 10 godzin temu, caughtinthemiddle napisał: Właśnie, w kontekście 72nd scale revolution zapomnieliśmy o małych ołówkach. I do dziś nie ma wszystkich wydanych w 48-ce w 72-ce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia 1/72 CASA C.212-300/400 - Long Nosed Casas - Special Hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia Takie chcą produkować: F-15 (later RF-61) "Reporter" A&A Models | No. AAM7233 | 1:72 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia 4 godziny temu, lord_karton napisał: Takie chcą produkować: F-15 (later RF-61) "Reporter" A&A Models | No. AAM7233 | 1:72 Czekam z utęsknieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia W dniu 7.01.2024 o 21:58, caughtinthemiddle napisał: Akurat to miało pewien sens - wtedy ceny frachtu na pewien czas poszły 300-400% w górę. Była mowa o więcej niż 5000, mniej niż 10000. Co jak na shortruna i na temat pt. czechosłowacki samolot rolniczy jest bardzo pokaźną ilością. To już na dzisiejsze czasy jest bardzo duży nakład. O ile Kniaź nie ściemniał w Eduard Info, Airacobry w 1/48 Eduard sprzedał bodaj 115000 sztuk, ale zajęło im to 21 lat (taka informacja pojawiła się przy okazji wznowienia owego modelu w 2021 roku). Też w Eduard Info lub w edkowym wątku na Modelforum pojawiły się informacje o 96000 sprzedanych Fw 190 pierwszej generacji w 1/48 i bodaj 40 kilku tysiącach MiG-ów-21 w tejże skali. Właśnie, w kontekście 72nd scale revolution zapomnieliśmy o małych ołówkach. Małe ołówki ale chyba też małe beczułki, czyli MiGi-15ste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia 1 minutę temu, wuwumaster napisał: Małe ołówki ale chyba też małe beczułki, czyli MiGi-15ste Te to jeszcze przed opowieściami o 72kowej rewolucji się pokazały - są już 11 lat na rynku. A wszystko zaczęło się 12 lat temu od Bf 110. Na marginesie, kilka tegorocznych wznowień Revella, niektóre być może kilka osób ucieszą (a tych, co traktowali owe modele jako lokatę kapitału, zmartwią): https://ipmsdeutschland.de/wordpress/2023/12/26/mein-kleiner-bericht-ueber-die-pressekonferenz-von-revell/ https://ipmsdeutschland.de/wordpress/2024/01/01/revell-neuheiten-2024-model-kits-2/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 8 Stycznia Share Napisano 8 Stycznia A ten B-52 to jakiś sensowny jest, czy trup w pudrze z krypty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Stycznia Share Napisano 9 Stycznia (edytowane) 5 godzin temu, socjo1 napisał: A ten B-52 to jakiś sensowny jest, czy trup w pudrze z krypty? Pewnie wiecznie żywy (nie umarły) Monogram Edytowane 9 Stycznia przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi