kopernik Napisano 27 Marca 2020 Autor Share Napisano 27 Marca 2020 Jeszcze taka ciekawostka w temacie FROG. To nie jest reklama ! Nie sprawdzałem co tam jest, ale to aktualne ogłoszenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 A możesz dać bez zamazanych danych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Godzinę temu, Moses napisał: A możesz dać bez zamazanych danych? Proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Taką Venturę znalazłem, pudełko nie moje, model mój. Ale nie tylko siedemdwójki się kleiło, były i cztery-osiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Ten sklep to jest trochę pic na wodę nie sklep, jak byłem w Przemyślu chciałem zajrzeć - w godzinach pracy był zamknięty, przez tel dowiedziałem się od właściciela (obcokrajowiec sądząc po akcencie, anglik?) że otwiera tylko po wcześniejszym umówieniu wizyty... jak dołożyć do tego dość spore ceny to trochę porażka... chyba że ktoś jest bardzo zmotywowany do staroci. Pozdrawiam! ww p.s. cały wątek genialny, regularnie przeglądam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 (edytowane) 17 godzin temu, kopernik napisał: W 1987r pojawiła się chyba pierwsza pozycja w której były zamieszczone jakby monografie samolotów niemieckich. A przy okazji dostaliśmy plany naszych. Dziś na portalach handlowych idzie za 2 zł. Była też pozycja o bombowcach. A tę książkę to pamiętają pewnie tylko nieliczni.Wysępiłem ją od kumpla za komplet paletek do ping ponga. Edytowane 27 Marca 2020 przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 27 Marca 2020 Autor Share Napisano 27 Marca 2020 10 godzin temu, Moses napisał: A możesz dać bez zamazanych danych? Nie wiem co na to admin, ale proszę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 2 godziny temu, Xmen napisał: Była też pozycja o bombowcach. Były też inne, ale to już 1991. W latach 80-tych z tej serii wyszły jeszcze "Samoloty bojowe świata". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 4 godziny temu, jmx62 napisał: Taką Venturę znalazłem, pudełko nie moje, model mój. Ta Ventura jest do kitu - skrzydła ma niedopasowane - jak sklecić płaty do kupy to od dołu jest dziura - nie ma się co strzelać, jeszcze są Academy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 1 minutę temu, WujekAlice napisał: Ta Ventura jest do kitu - skrzydła ma niedopasowane - jak sklecić płaty do kupy to od dołu jest dziura - nie ma się co strzelać, jeszcze są Academy Academy/Minicraft akurat bazuje na tym modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 (edytowane) 4 minuty temu, WujekAlice napisał: Ta Ventura jest do kitu - skrzydła ma niedopasowane - jak sklecić płaty do kupy to od dołu jest dziura - nie ma się co strzelać, jeszcze są Academy Ameryki nie odkryłeś, zdecydowana większość Frog-ów/Novo była do bani, chociaż zdarzały się perełki. A Academy to zdaje się jakaś daleka mutacja tego modelu, tak więc szału niema. Edytowane 27 Marca 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Szału nie ma, ale jest lepiej, ale lepiej jest. Tak - na pewno Academy trochę Froga przypomina, ale to jednak już dużo wyższa półka. Poza tym, czy ktoś robi teraz Ventury oprócz Academy? I czy w ogóle Academy jeszcze to robi? Te wypraski maja 30 lat z obszywem, pamiętam jak w połowie lat 90-tych "surowce wtórne" zbierałem, żeby sobie to kupić, a nie byla to wcale jakaś nowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Z literatury obowiązkowej: -trylogia Andrzeja Morgały -Polski samolot i barwa T.Królikiewicza - WP barwa i bron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 (edytowane) 22 minuty temu, WujekAlice napisał: Poza tym, czy ktoś robi teraz Ventury oprócz Academy? https://www.scalemates.com/kits/italeri-1288-pv-1-ventura--101687 Być może to jakiś przepak Academy Edytowane 27 Marca 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 36 minut temu, djack napisał: W latach 80-tych z tej serii wyszły jeszcze "Samoloty bojowe świata". Cała seria wyszła "Aerohobby". W zapowiedziach były jeszcze "Szybowce świata" "Samoloty rozpoznawcze września 1939" "Śmigłowce świata" "Samoloty sportowe polskiego lotnictwa" ale ich nie widziałem, może ktoś wie czy w ogóle ukazały się ewentualnie jakąś fotkę okładki chociaż wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 (edytowane) A widział to ktoś w realu, dotykał? znaczy tą Venturę z italeri Edytowane 27 Marca 2020 przez WujekAlice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kraszewskip Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 2 godziny temu, WujekAlice napisał: Szału nie ma, ale jest lepiej, ale lepiej jest. Tak - na pewno Academy trochę Froga przypomina, ale to jednak już dużo wyższa półka. Poza tym, czy ktoś robi teraz Ventury oprócz Academy? I czy w ogóle Academy jeszcze to robi? Te wypraski maja 30 lat z obszywem, pamiętam jak w połowie lat 90-tych "surowce wtórne" zbierałem, żeby sobie to kupić, a nie byla to wcale jakaś nowość. Najnowszy jest chyba Revell 04946 w 1/48 https://pkmodel.pl/Revell-04946-1-48-Ventura-Mk-II-p16994 A tego Froga wypuszcza Ark Models https://pkmodel.pl/ARK-72005-1-72-Lockheed-PV-1-Ventura-American-p4794 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 27 Marca 2020 Autor Share Napisano 27 Marca 2020 Jeśli narzekacie na Venture z Froga to pobawcie się ruskim wypustem. Ja swoją kupiłem już w latach 90-tych na stadionie X-lecia i trafiłem na niedolewki a elementy oszklenia były półprzezroczyste. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 28 Marca 2020 Autor Share Napisano 28 Marca 2020 W czasach braku czegokolwiek dostępny był w EMPIKu ruski Modelist Konstruktor. W sumie to lubiłem to pisemko, często był artykuł okraszone planami samolotów ZSRR i coś na kształt warsztatu dotyczący wszystkich dziedzin modelarstwa. Radzili też jak zbudować coś prawdziwego i "użytecznego" . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 28 Marca 2020 Share Napisano 28 Marca 2020 Modelist Konstruktor no toż miodzio, tam było sporo przyzwoicie opracowanych planów sowieckich samolotów. do tej pory ma to wartość dla modelarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 28 Marca 2020 Share Napisano 28 Marca 2020 8 godzin temu, kopernik napisał: Jeśli narzekacie na Venture z Froga to pobawcie się ruskim wypustem. Ja swoją kupiłem już w latach 90-tych na stadionie X-lecia i trafiłem na niedolewki a elementy oszklenia były półprzezroczyste. To są te same wypraski, a Ty do tego jeszcze trafiłeś na bubla.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Marca 2020 Share Napisano 28 Marca 2020 6 godzin temu, WujekAlice napisał: Modelist Konstruktor no toż miodzio, tam było sporo przyzwoicie opracowanych planów sowieckich samolotów. do tej pory ma to wartość dla modelarza MK to była klasyka, fakt że niektóre plany oczywiście w tamtych czasach kreślone ręcznie a nie komputerowo do tej pory dają radę. Oprócz tego jeszcze były radzieckie "Krylia Rodiny" czeskie Letectvi+Kosmonautika i Modelar`, tam też były fajne plany czy jak kto woli rysunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 28 Marca 2020 Autor Share Napisano 28 Marca 2020 Nie zapominajmy o Modelarzu ( głównie plany ) i TLiA- tu mieliśmy małe monografie okraszone zdjęciami i planami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 28 Marca 2020 Share Napisano 28 Marca 2020 22 godziny temu, kopernik napisał: Jeśli narzekacie na Venture z Froga to pobawcie się ruskim wypustem. Ja swoją kupiłem już w latach 90-tych na stadionie X-lecia i trafiłem na niedolewki a elementy oszklenia były półprzezroczyste. Nie przesadzajmy. Jeden z lepszych modeli Novo. Ja go zbudowałem lata temu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 28 Marca 2020 Autor Share Napisano 28 Marca 2020 2 minuty temu, mac eyka napisał: Nie przesadzajmy. Jeden z lepszych modeli Novo. Mój nie był NOVO ! Wiem, ze to stary FROG i to te same formy ale jakość wtrysków po rozśrodkowaniu form po różnych zakładach i zaprzestania produkcji na eksport ( jako NOVO ) była coraz gorsza. Jak pisałem swojego kupiłem na początku lat 90-tych. To był chyba już zmierzch produkcji z tych form. Oceniałem konkretnie model który wpadł w moje ręce, a nie całość tej produkcji. W moim modelu nie zawiodły formy, zawiódł komunizm który nie mając normalnego surowca nasypał do wtryskarki jakiegoś syfu. Stąd matowe oszklenie i niedolewki. Ogólnie jestem fanem starych modeli FROG, nie napinam się jak je sklejam. Nie mają miliona drobnych części (w tym wieku to ogromna zaleta) a jak nie wyjdzie to za grosze kupię drugi. A że czasem nie leżą na planach , trudno, mi to nie przeszkadza. W zasadzie, jak ktoś tu wcześniej napisał to nie modelarstwo ale zabawkarstwo. Niech tak będzie. Zaczynam zabawkować się Barracudą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi