kopernik Napisano 28 Marca 2020 Autor Share Napisano 28 Marca 2020 Mając lat naście miałem swój pokój a jego dekoracją były grafiki wycięte z książki " Czarne krzyże nad Polską" ( pierwsze zdjęcie) A marzenia ... to kolejne zdjęcia. Dziś może i mam możliwości zrobić taki "lotniczy" pokój ( dopasowany do wieku ), tylko nie mam swojego pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Marca 2020 Share Napisano 29 Marca 2020 16 godzin temu, kopernik napisał: Ogólnie jestem fanem starych modeli FROG, nie napinam się jak je sklejam. Nie mają miliona drobnych części (w tym wieku to ogromna zaleta) a jak nie wyjdzie to za grosze kupię drugi. A że czasem nie leżą na planach , trudno, mi to nie przeszkadza. W zasadzie, jak ktoś tu wcześniej napisał to nie modelarstwo ale zabawkarstwo. Niech tak będzie. Zaczynam zabawkować się Barracudą. A owiewkę kabiny w tej Barracudzie to w jakim kolorze masz? Jest przezroczysta czy ma jakieś zabarwienie? Bo były różne, można powiedzieć że pełna tęcza, taki był wybór hahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Marca 2020 Share Napisano 29 Marca 2020 Co do literatury to jeszcze były takie serie wydawnicze jak niżej + trochę beletrystyki lotniczej itp. à propos "Biblioteczki SP" czy ktoś z Kolegów jest w stanie uzupełnić brakujące tytuły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 29 Marca 2020 Autor Share Napisano 29 Marca 2020 "Plany Modelarskie" to była pozycja zawierająca plany do zbudowania repliki dość sporych rozmiarów. Robiłem zdjęcia tych planów, i po przeskalowaniu wywoływałem jako zdjęcie. Dosyć karkołomna procedura, ale jak się chciało mieć plany to i fotografii człek się nauczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seven up Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 (edytowane) W dniu 27.03.2020 o 21:48, jmx62 napisał: Cała seria wyszła "Aerohobby". W zapowiedziach były jeszcze "Szybowce świata" "Samoloty rozpoznawcze września 1939" "Śmigłowce świata" "Samoloty sportowe polskiego lotnictwa" ale ich nie widziałem, może ktoś wie czy w ogóle ukazały się ewentualnie jakąś fotkę okładki chociaż wrzucić. Mam SAMOLOTY BOMBOWE WRZEŚNIA 1939, SAMOLOTY BOJOWE ŚWIATA , i SAMOLOTY TRANSPORTOWE I KOMUNIKACYJNE ŚWIATA. Musze tylko sprawdzić bo coś mi mówi Ze mam jeszcze Pierwsze samoloty myśliwskie lotnictwa polskiego. Te publikacje na bank wyszły. Edytowane 30 Marca 2020 przez seven up skasować post pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seven up Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 No i nie zapominajcie o nieśmiertelnych zeszytach z serii TBiU... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 Cześć! Jedną rzeczą, której w TBiU naprawdę brakło to rysunki w skali... Poza tym dla modelarza niezła rzecz. W mojej bibliotece osiedlowej (Poznań, oś. Kopernika) z prawie każdego zeszytu TBiU jeden, nie wiem jak go nazwać, wyrwał rozkładówkę z kolorowymi rysunkami - widać pokój sobie wyklejał. Panie z biblioteki najwyraźniej tego nie wyłapały. W związku z tym z wielu TBiU środkowe dwie strony tekstu pozostają do dziś dla mnie zagadką... Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 30 Marca 2020 Autor Share Napisano 30 Marca 2020 Pamiętam jak w 1982r moja podstawówka dostała paczki przygotowane prze jakąś szkołę w ZSRR. Podobno były przygotowywane spontanicznie przez dzieci. Paczki były podpisane " dla malczika" lub " dla diewoczki". Szkoła rozdała je wszystkim uczniom. W mojej obok listu od darczyńcy ( odpowiedzi pisaliśmy na lekcji j. rosyjskiego i została wysłana ) zeszytów, kredek i innych przyborów szkolnych były też figurki żołnierzy i MODEL do sklejania ! Radość niesamowita, nie zmącona nawet tym, że nie miałem pojęcia co to za konstrukcja. Długo trwała identyfikacja, nie miałem internetu a nawet odpowiedniej literatury. To był moment w którym zacząłem kupować książki. Na zdjęciu dokładnie to co wtedy dostałem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 30 Marca 2020 Autor Share Napisano 30 Marca 2020 A jeśli chodzi o wspomnianą literaturę fachową to były to dwie pozycje które pozbawiły mnie na jakiś czas przyjemności życia. Trochę to trwała, ale w końcu kupiłem je choć nieźle kosztowały Zmasakrowane nagminnym przeglądaniem dziś odpoczywają na półce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 30 Marca 2020 Autor Share Napisano 30 Marca 2020 Dorzucę jeszcze czeskie dzieło. Było cenione przez brać lotniczo- modelarską. Świetnie wydana, a w środku jak na tamte czasy same cudeńka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 (edytowane) Ja dorzucę taką książkę : https://www.olx.pl/oferta/ksiazka-na-poligonie-i-na-defiladzie-CID751-IDywUWd.html Miałem ją jeszcze zanim zacząłem sklejać Niestety, zniknęła gdzieś... Edytowane 30 Marca 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 30 Marca 2020 Share Napisano 30 Marca 2020 18 minut temu, kopernik napisał: Dorzucę jeszcze czeskie dzieło. Było cenione przez brać lotniczo- modelarską. Świetnie wydana, a w środku jak na tamte czasy same cudeńka. Nie mów, że Masz komplet mnie się udało jak na razie tylko "1" przywiezioną z pobytu na praktykach szkolnych z Technikum w Czechosłowacji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 30 Marca 2020 Autor Share Napisano 30 Marca 2020 Komplecik, komplecik, najtrudniej było z 5. Dziś to raczej pozycja sentymentalna. Mam jeszcze tego autora " Samoloty" wydane w PRL w 1988r. Książka w bardzo starym stylu, wydana w latach 70-tych sprzedała by się na pniu. w 88 już był problem, w księgarniach nic nie było, a ona była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 11 godzin temu, kopernik napisał: Pamiętam jak w 1982r moja podstawówka dostała paczki przygotowane prze jakąś szkołę w ZSRR. Podobno były przygotowywane spontanicznie przez dzieci. Paczki były podpisane " dla malczika" lub " dla diewoczki". Szkoła rozdała je wszystkim uczniom. W mojej obok listu od darczyńcy ( odpowiedzi pisaliśmy na lekcji j. rosyjskiego i została wysłana ) zeszytów, kredek i innych przyborów szkolnych były też figurki żołnierzy i MODEL do sklejania ! Radość niesamowita, nie zmącona nawet tym, że nie miałem pojęcia co to za konstrukcja. Długo trwała identyfikacja, nie miałem internetu a nawet odpowiedniej literatury. To był moment w którym zacząłem kupować książki. Na zdjęciu dokładnie to co wtedy dostałem. A co to za morski bomber??tak z ciekawości-wypraski są gdzieś do "obejrznięcia"?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 7 minut temu, RAV napisał: (...) Pamiętam, jakim odkryciem dla mnie było "wyłapanie z kontekstu", co znaczy dość często pojawiające się słowo "trup". Ja miałem to samo, ale przy instrukcjach modeli KP. Tak a propos. Nie pamiętacie, czy modele z Plasticard-u miały polską wersję językową w instrukcji? Coś mi się majaczy, że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 (edytowane) 10 minut temu, Piotr Dmitruk napisał: Dzięki!!Jest tak brzydki ,że aż piękny.. Edytowane 31 Marca 2020 przez piotrkur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 (edytowane) Frogowski Whitley to model bardzo przyzwoity. Do niedawna to był chyba jedyny Whitley w 1/72. kleiło się to całkiem fajnie. Tylko dużo białej farby na niego szło Edytowane 31 Marca 2020 przez WujekAlice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 6 godzin temu, RAV napisał: Pamiętam, jakim odkryciem dla mnie było "wyłapanie z kontekstu", co znaczy dość często pojawiające się słowo "trup". Czeskie słowo "trup" to jeszcze pikuś. Dopiero "brzdící klapky" to było wyzwanie bez translatora googla!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 31 Marca 2020 Share Napisano 31 Marca 2020 10 godzin temu, HKK napisał: Tak a propos. Nie pamiętacie, czy modele z Plasticard-u miały polską wersję językową w instrukcji? Coś mi się majaczy, że tak. Przynajmniej w Tu-2 była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 1 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2020 Oto międzynarodowa instrukcja Tu-2. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 1 Kwietnia 2020 Share Napisano 1 Kwietnia 2020 a na mojej szafie lezy 18 Plasticartow :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 1 Kwietnia 2020 Share Napisano 1 Kwietnia 2020 Puść na allegro, samochód kupisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 1 Kwietnia 2020 Share Napisano 1 Kwietnia 2020 sa rzeczy, ktore sie sprzedaje i sa tez te, co sie ma ( matchboxow lezy ze 30 ) Il-18 z czasow, gdy Plasticart nie nazywal sie Plasticart tylko Model und Plastikwaren Kombinat zostal sprzedany na ebayu za 180 eu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi