Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Choć zabawki to też niezły, sentymentalny temat, ale myślę jednak zostańmy przy tematyce typowo modelarskiej...

49 minut temu, mandrivecs napisał:

taboret też wiele historii by opowiedział

:super::haha:

Edytowane przez Grzes
Napisano
1 godzinę temu, mandrivecs napisał:

Zabawki zabawkami, ale taboret też wiele historii by opowiedział! ?

W naszym groniem modelarstwo to styl życia, a wiadomo w życiu niejednemu zdarzył się skok w bok. Może stąd te zabawki i taboret ?

Ja, jak już grzecznie poczytałem i skleiłem co tam było do sklejenia to skakałem do gier. Najpierw był ping- pong a w czasach C-64 dobierałem tematycznie - aby coś latało i strzelało. Postrzelałem, polatałem i grzecznie wracałem do sklejania. 

ping.jpg

c 64.1.jpg

c 64.jpg

Napisano

Niestety ja zacząłem od takiej czarnej konsoli zwanej Rambo, takiej z dwoma czarnymi dżojstikami, które w kółko się łamały. Na czarnobiałym telewizorze. 

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, kopernik napisał:

Może stąd te zabawki i taboret ?

zabawkami się ponoć bawiłem - nie pamiętam tego

taborety pamiętam doskonale z kuchni + czerwony dupąsiedz na nich

Godzinę temu, kopernik napisał:

Najpierw był ping- pong a w czasach C-64

Grać grałem w coś podobnego, lecz to nie był ping-pong a chyba coś ala strzelanie goli, miało dwa dziwne podłużne pady,  ale nazwy tej konsoli nie pamiętam

edit, namierzyłem to to samo co chyba wrzuciłeś ;D

TVG-10 z podłączonym wideotrafem

Edytowane przez Bengal
Napisano

A ja sobie jeszcze przypomniałem o jednej ciekawostce, tym razem to już trochę znalezionej z okazji pracy zawodowej. Fragment przewodnika giełdowego po bazarze na Skrze z 1989 i relacja tzw. "turysty handlowego" o tym, co najbardziej opłaca się przywieźć z Czechosłowacji :)

Untitled.jpg

Napisano
6 godzin temu, kopernik napisał:

A kto powiedział, że model musi być szary ?  Końcówka lat 80 tych była naprawdę kolorowa ( w ZSRR).

kadłuby.jpg

A czy ktoś czytał historię (alternatywną ??) powstania tegoż samolotu?

Otóż brytyjskie Ministerstwo Lotnictwa czy jak tam ono się nazywało nie mogło podjąć decyzji co do nazwy. Mieli do wyboru: Cameleon lub Rainbow. No jak to zawsze bywa w przypadku głosowania wybrali opcję z największą ilością głosów czyli: Barracuda ?

Z palety barw "made in choroszo" czyli ZSRR lub CCCP brakuje jeszcze żeby puścili w NMF i jak to robi np. Tamiya bezbarwny, w sensie przezroczysty. Byłby pierwszy brytyjski stealth.

A tak na poważnie to pytanko do kopernika: masz je wszystkie czy to gdzieś z neta wyguglane?

Napisano

Frogowskie figurki towarzyszące. Takie dodatki znikły z zestawów razem z załogą i podstawkami. Podobno przynosiło to producentom ogromne oszczędności. Na fotce figurki z Gloster Whittle, następnie dwie z DH Gypsy Moth, i z Fokkera .

Gloster Whittle, następnie dwa z DH Gypsy Moth, a następnie Fokker Trimotor.jpg

• Like 1
Napisano

Trochę klasyki wspomnień - takie pozycje i jakoś tutaj zapomniane!!!

I trochę techniki.

Do poczytania z nudów jak ktoś #zostań w domu

Miłej lektury ?

klasssyk 1.jpg

klasssyk 2.jpg

Napisano

Czarne krzyże były, były ...  a reszty to nawet w bibliotekach nie znajdziesz. A zresztą, biblioteki zamknięte. Ja obecnie realizuję dawny plan przeczytania jak największej liczby "tygrysów". Jeden dziennie, a mam prawie wszystkie. Od jakiegoś czasu kupowałem je za grosze ( dosłownie, po 50 gr za szt ).  Mam prawie 500 szt.

23376114_561617060851374_6301993128087082035_n.jpg

Napisano

Pomęczę jeszcze trochę Żabę. Naprawdę mieli ciekawe pomysły. Tu silniczki do śmigieł i to do 72 ! Szkoda, że w handlu uspołecznionym ich modele nie były dostępne. Dopiero pod koniec lat 80-tych dzięki Wielkiemu Bratu można było coś kupić.

frog rek 2 — kopia.jpg

frog silniczki.jpg

frog spiner.jpg

• Like 1
Napisano (edytowane)

Te zdjęcia mi coś przypomniały - nie pamiętam w których modelach (chyba plasticard) zamiast śmigieł dawali taki przeźroczysty krążek imitujący śmigło w ruchu.

Prosty pomysł - a nie ma "zdrady" i śmigło się kręci cokolwiek byśmy nie sknocili przy klejeniu :)

Edytowane przez martinello
  • Like 1
Napisano

W Plasticardach z NRD to śmigła były normalne. Przezroczyste krążki były w radzieckich modelach z Junnyj Tiechnik i  Krugozor, na pewno An-10, Ił-18 i An-24, ppamiętam bo je miałem. I chyba w niektórych modelach z czeskiej Dubeny w skali 1:270(chyba, taka dziwna skala).

• Like 1
Napisano (edytowane)
21 godzin temu, kopernik napisał:

...Ja obecnie realizuję dawny plan przeczytania jak największej liczby "tygrysów". Jeden dziennie, a mam prawie wszystkie........ Mam prawie 500 szt.

Skąd masz takie dane, ze pandemia jeszcze półtora roku będzie trwała. Jeden Tygrysek dziennie a masz ich pół tysiąca to wychodzi półtora roku?

zacznij czytać po kilka dziennie to i szybciej ten koronaświrus sobie pójdzie w pi....u?

No i masz całkowite poparcie w męczeniu Żaby! Normalnie te modele Froga(Novo) mają jakąś swoją taką aurę że aż coś się robi. No wiecie o co mi chodzi.

A artboxy z Novo no to już po prostu wypas. Uwielbiam zgadywać co artysta miał na myśli hahahaha.

Edytowane przez jmx62
Napisano (edytowane)

Na szczęście sporo tomików się powtarza  , będzie szybciej. A sowieckie wariacje na temat art boxów i ogólnie wyglądu opakowania modeli czasami wychodziły daleko poza zwykły umysł ?‍♂️

333 ba.jpg

333 bb.jpg

frog m.jpg

Edytowane przez kopernik
  • Like 1
Napisano
52 minuty temu, kopernik napisał:

Na szczęście sporo tomików się powtarza  , będzie szybciej. A sowieckie wariacje na temat art boxów i ogólnie wyglądu opakowania modeli czasami wychodziły daleko poza zwykły umysł ?‍♂️. Zdarzały 

333 ba.jpg

333 bb.jpg

frog m.jpg

Jeśli powiedzmy zakłady produkujące modele sprzedawane pod marką NOVO nie mogły korzystać z oryginalnych brytyjskich ilustracji to musiały się jakoś ratować więc powstawały tego typu wariacje jedne lepsze inne gorsze a w sumie na rynek polski najczęściej trafiały modele w postaci samych wyprasek z instrukcją bez pudełka i kalkomanii. Wygląda na to, że to co szło na zachód było sprzedawane z zachowaniem jakiś standardów europejskich na a rynki wewnętrzny i demoludów było traktowane per noga jako druga albo i trzecia kategoria. 

Napisano
1 godzinę temu, kopernik napisał:

A sowieckie wariacje na temat art boxów i ogólnie wyglądu opakowania modeli czasami wychodziły daleko poza zwykły umysł

Jak ja patrze na box-arty Novo i porównuje z tym które były "na zachodzie" (znacznie wcześniej przed Novo) to pierwsze co przychodzi mi na myśl -" co za dziadowstwo". Druga zaś myśl - co za przepaść. A trzecia myśl - co wolny rynek to wolny rynek, np. jaki ładny phantom naszego wydawcy. 

Faktycznie, w tym temacie forumowym, Frog ukazuje się jako pionier i popularyzator modelarstwa.

Napisano

Rosjanie kupili część katalogu Frog ( pominęli produkty państw osi,  kupił je Revell ) w 1976r. Wydaje się, że jako Novo sprzedawali do ok 1980 roku nie bardzo przejmując się rynkiem wschodnim ( liczyli na dewizy). Po tym roku rozśrodkowali formy po różnych zakładach i zaczynają dopiero sprzedawać te modele u siebie. Jakość artystyczna opakowań była ściśle powiązana z zakładami produkującymi zestawy. 

frog miles.jpg

1.jpg

267 nf ba.jpg

Bez nazwy.jpg

F328 dfi ba.jpg

Napisano
11 minut temu, pepociufakers napisał:

Faktycznie, w tym temacie forumowym, Frog ukazuje się jako pionier i popularyzator modelarstwa.

Frog to faktycznie pionier modelarstwa, pierwsze zestawy wydawał w latach 30 XX wieku. I to oni właściwie wylansowali skale 1:72.

imageproxy (1).jpg

imageproxy (2).jpg

imageproxy.jpg

Napisano (edytowane)

Zamieszczone poniżej zdjęcia są ilustracją drogi życiową zestawu produkowanego z tej samej formy od prawie 50 lat.  Tri- ang ( Francja) i Air- lines ( Usa) to produkty Frog, z jakichś bliżej mi nie znanych powodów, Frog nie mógł pod swoją marką sprzedawać w tych krajach modeli. Podkreślam, dla naszych potencjalnych producentów modeli, modele zarabiają nie tylko w "dniu otwarcia". 

image.png.af5c0b3e3ac908220f6b5d401310b979.png

s389P tri-ang Hawker Typhoon 1b ba.jpg

sAir Lines 5900 Hawker Typhoon ba.jpg

sF389 Novoexport Typhoon 1b late bb.jpg

sF389 NOVO Typhoon 1b late ba.jpg

F389 DZI89 ba.jpg

s72015 Ark-models Typhoon 1b ba.jpg

F389 DZI95 ba.jpg

Edytowane przez kopernik
Napisano (edytowane)

W kwestii literatury

Bitwy, Kampanie, Dowódcy 

Polska seria wydawnicza podejmująca zagadnienia wojskowości i ukazująca się w latach 1967-1977. Ogółem ukazało się 100 tomików 

Trochę lotnictwa,
trochę o partyzantce(różnej, tej wyklętej i nie wyklętej).

BKD all 1.jpg 

trochę Wrzesień`39

BKD all 2.jpg

trochę jak to nasi(czyli ruscu - no sorki ale taki jest temat wątku - PRL itp) Polskę wyzwalali i gonili Niemca aż do samiusieńkiego Berlina,

BKD all 3.jpg

trochę o powstaniach, tych starszych i późniejszych,

BKD all 4.jpg

trochę o partyzantce(różnej, tej wyklętej i nie wyklętej).

BKD all 5.jpg

Są też monografie różnych dowódców, generałów, hetmanów, królów dowodzących itp. Są też bitwy z różnych okresów nawet tych ze średniowiecza. 

Czy warte przeczytania? Sądzę, że pomimo okresu kiedy powstały - (PRL) warte. W końcu wspominamy czasy PRL-u.

Edytowane przez jmx62
Napisano
W dniu 22.04.2020 o 20:59, kopernik napisał:

Takie oto rzeczy proponowała Żaba. Myśl przewodnia sklej i rozwal o ścianę .

frog  rek 1.jpg

frog rek 2.jpg

A już parę lat później - "model to nie zabawka" :D

W dniu 23.04.2020 o 07:07, martinello napisał:

Te zdjęcia mi coś przypomniały - nie pamiętam w których modelach (chyba plasticard) zamiast śmigieł dawali taki przeźroczysty krążek imitujący śmigło w ruchu.

Prosty pomysł - a nie ma "zdrady" i śmigło się kręci cokolwiek byśmy nie sknocili przy klejeniu :)

To się jeszcze czasem zdarza - ostatnio widziałem taki wynalazek w P-38 Fujimi.