Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Super Moderator
Napisano

Dlatego ja mam etap latających RC za sobą, co się wzniesie może spaść i prowokowanie na własne życzenie jakoś nie dla mnie 😉
mam 2 śmigłowce jeszcze do rozbicia więc czekam aż młody podrośnie :)  a dzisiaj do kolekcji dołączył Lublinek na pływakach, co śmieszniej wykopany na Ebay w UK
1081151064_LublinXIIIter.thumb.jpg.2bd66f3966ea965dd925af9e1c702687.jpg

• Super Moderator
Napisano

@mysiek13to jest 1/72 z lat 80 Parta jeszcze nawet nie było ...
wydany w późniejszych latach pod Aeroplast i Accura i coś koło 2000 roku była wydana blaszka pod reedycje tego modelu 😉

Napisano (edytowane)

Akkurę to mam, myślałem że to coś bardziej finezyjnego, ale może chociaż mniej przeciwpancerny plastik i ,,detale" - bo ta akkura to twarda sztuka.

Edytowane przez myszaty
Napisano
3 godziny temu, Greif napisał:

dzisiaj do kolekcji dołączył Lublinek na pływakach, co śmieszniej wykopany na Ebay w UK

Ze dwa miesiące temu obie wersja z blaszkami sprzedałem na All... w licytacji. Szału nie bylo poszły w okolicach 50 zł. Blaszki Parta do tych modeli to pierwsze nr w katalogu. Moje były jeszcze z pierwszym wzorem przywieszki.

lublin r XIII.jpg

• Super Moderator
Napisano

:) ja tak od czasu do czasu przekopuję Ebay w poszukiwaniach, czasem się trafi ceny podobne ale czasem ceny szybują w kosmos, np Lysander w 1/32 z Matchboxa :D

Napisano
1 godzinę temu, Greif napisał:

Na opakowaniu stoi  Janusz Makowski KOBYŁKA ul.Jezuicka 6 w okolicach lat 80+ :D

To chyba raczej początek lat 90, przynajmniej w tym opakowaniu, bo pamiętam że wtedy był wysyp tych modeli w okolicznych sklepach i kioskach.

Napisano
15 minut temu, kopernik napisał:

Ze dwa miesiące temu obie wersja z blaszkami sprzedałem na All... w licytacji. Szału nie bylo poszły w okolicach 50 zł. Blaszki Parta do tych modeli to pierwsze nr w katalogu. Moje były jeszcze z pierwszym wzorem przywieszki.

lublin r XIII.jpg

no kurcze nawet mi nie mów...a na giełdzie w modelworku nie wrzucałeś???

Napisano (edytowane)
W dniu 10.09.2020 o 00:27, kopernik napisał:

Wrzuć fotkę z tym co przyślą.

Tym razem przysłali to co było na zdjęciu w sklepie. Jak na ponad 50 lat, to wygląda lepiej ode mnie😎 Wrzucam też opis zasad montażu. Ma swój urok.

20201025_140650.jpg

20201025_141123.jpg

Edytowane przez letalin
Napisano
17 godzin temu, Greif napisał:

a do mnie F4U-4 zawita wkrótce 😉
s-l1600gt.jpg.9b0158b7e1958a34c3487e55114f9e14.jpg

To jeden z moich "ulubienych" Matchboxów, tylko miałem edycję z chyba1974/5?roku. Boxarty wtedy byłu duuuuużo ładniejsze, większa dynamika(widać było start Corsaira z pokładu lotniskowca) i pudełko otwierało się z boku a z tyłu schematy malowania i okienko do podglądania zawartości w środku. Oczywiście w zależności od wielkości modelu 2, 3 lub 4 ramki z częściami w różnych kolorach. 

Do tej pory uważam boxarty Matchboxa za jedne z najlepszych, dla przykładu:

brewster b-339 buffalo_matchbox_1.jpg

curtiss sb2c-4 helldiver_matchbox_1.jpg

douglas a-20g boston mk.4_matchbox_1.jpg

fairey swordfish mk.2_matchbox_1.jpg

grumman f6f-3 hellcat_matchbox_1.jpg

hawker tempest mk.2,6_matchbox_1.jpg

junker ju-188_matchbox_1.JPG

lockheed p-38j lightning_matchbox_1.jpg

messerschmitt me-262a schwalbe_matchbox_1.jpg

north american p-51d mustang_matchbox_1.jpg

republic p-47d razorback_matchbox_1.jpg

vickers welliington mk.10_matchbox_1.jpg

westland lysander mk.2_matchbox_1.jpg

vought f4u-4 corsair_matchbox_1.jpg

• Like 3
Napisano

Nawet album z tymi boxartami został wydany. Autor to (jeśli się nie mylę: Roy Huxley (?)

Dla mnie chyba najlepszy to B-25J Mitchell:

1789979228_MatchboxB-25J.thumb.jpg.a36d8bc499d873e11a42bfcba45bb30a.jpg

Niestety, później poprawność polityczna zaczęła zmieniać wszystkie box arty i dzisiaj  nie uwidzisz prawie żadnego z samolotem  w sytuacji bojowej (ogień z km, palący się samolot przeciwnika, bombardowanie itp.). Mimo wszystko szkoda...

• Like 1
Napisano

Miałem takiego Mitchell-a z Italeri ( artbox w "pokojowej" szacie graficznej). Orientujecie się może czy to były te same wypraski?
PS. Oczywiście zrobiony w wersji "artyleryjskiej".

• Super Moderator
Napisano

Ba, stara szkoła boxartu :D potem pseudopoprawność 😉
A ja dzisiaj wyłowiłem kolejny vintage wersja "hardcore" kto pamięta czasy vacu  wie o czym mowa tadam :
sum.thumb.jpg.3cf2c9c3c4c55450eb7dac5b5e304f78.jpg

Napisano (edytowane)

Och, miałem tego Suma!
Sklejony i pomalowany jakąś zwykłą zielenią "ftalową ogólnego stosowania" :D
To był czas, gdy jakoś nie zwracałem uwagi na skalę.
Większość modeli miałem 1:72 i się zastanawiałem, że ten był taki wielki :)

Edytowane przez Grzes
Napisano

Sum hardcore? 

Przecież to najlepszy vacu  jaki powstał, nie wiem czy na świecie ale na pewno polski. 

Kto kleił, sorki...kto próbował skleić 🥴Wilgę, Orlika czy np. Jaka-18 ten wie co to hardcore.

Sum był jak najbardziej sklejalny. 

Napisano
11 godzin temu, JJ62 napisał:

1789979228_MatchboxB-25J.thumb.jpg.a36d8bc499d873e11a42bfcba45bb30a.jpg

Niestety, później poprawność polityczna zaczęła zmieniać wszystkie box arty i dzisiaj  nie uwidzisz prawie żadnego z samolotem  w sytuacji bojowej (ogień z km, palący się samolot przeciwnika, bombardowanie itp.). 

No to nasze IBG chyba nie zna przepisów o poprawności politycznej. Kobuz grzeje z wszystkich luf aż miło patrzeć, P-11a to samo+spadający płonący szkopski bombowiec a nasz Łosiu wali bomby nie przymierzając jak B-29 nad Japonią.

Napisano
1 godzinę temu, fanpancerki napisał:

Jestem dosyć młody więc dla mnie tamte czasy to prehistoria ale marzy mi się orlik i iryda jakiejkolwiek były jakości:)

Jak jesteś desperatem to w chwili obecnej można zasilić kolekcję żywicami. Częściej pojawia się vaku, tańsze i też dla fanatyków.

orlik.jpg

Napisano

Żywica jest spoko - da się to ogarnąć - a od kiedy jest rozklejacz od Wamoda, to nawet ręce mi się mniej trzęsą :D