Fixer Napisano 31 Marca 2021 Share Napisano 31 Marca 2021 10 godzin temu, barszczo napisał: Dobrze ze się odezwałeś, bo myślałem że nie ma problemu z odczytaniem wspomnień. Cały czas kombinuję żeby było to dobrze widać. Jak zapiszesz obraz można spokojnie poczytać. Następne wrzucę w większej rozdzielczości, powinno pomóc. Vacuwspomnienia rewelacyjne, o ile o Broplanie już było tu pisane, to ten Boomerang i jego wytwórca kompletnie mi uleciał z pamięci. A ja bym dodatkowo proponował wydzielenie tych skanów do osobnego tematu, bo szkoda żeby gubiły się w reszcie "wspominek". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Kwietnia 2021 Share Napisano 1 Kwietnia 2021 (edytowane) Kontynuacja poradnika z Lotnictwa AI, większa rozdzielczość, powinno być lepiej: Edytowane 6 Sierpnia 2023 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2021 Zdjęcie z sieci . Miałem taką kolekcję, aż się łezka w oku kręci 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Kwietnia 2021 Share Napisano 3 Kwietnia 2021 Ja miałem środek górnej półki - An-14, B-727, Tu-144 i Mi-10K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 3 Kwietnia 2021 Super Moderator Share Napisano 3 Kwietnia 2021 Ba i ta farbaka która po otwarciu "żyła"swoim życiem u mnie natomiast bez zmian xDD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2021 18 minut temu, Greif napisał: Ba i ta farbaka która po otwarciu "żyła"swoim życiem u mnie natomiast bez zmian xDD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Kwietnia 2021 Share Napisano 3 Kwietnia 2021 6 godzin temu, kopernik napisał: Zdjęcie z sieci . Miałem taką kolekcję, aż się łezka w oku kręci Paru brakuje do całości, najbardziej Mi-6 i Tridenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) Tridenta chyba najczęściej sklejałem, z tymi kalkami wyglądał obłędnie ! Mi 6 Plasticarda nigdy ( A- model czeka ...). uzupełniam galerię- zdięcia z netu. Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez kopernik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) Dopiero zauważyłem, że Plasticard miał owiewki podwozia i okna kwadratowe. Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Ziober Napisano 4 Kwietnia 2021 Share Napisano 4 Kwietnia 2021 O! Nawet nie wiedziałem, że u Krzysia Wagnera znalazły się te moje stareńkie kalkomanie do P.11. Pamiętam, że się strasznie namordowałem z malowaniem „matek” do tego wszystkiego. Bo to była całkowicie ręczna robota (kalka techniczna, tusz i grafiony). Skutecznie wyleczyłem się z robieniem takich rzeczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Kwietnia 2021 Share Napisano 4 Kwietnia 2021 Miałem te kalkomanie do P-11... Ale niestety mojej P-11 nigdy nie skończyłem - pamiętam, że raz odszedłem od warsztatu, chyba pograć na komputerze, a jak wróciłem to okazało się, że mój dwuletni wtedy brat chciał robić to co starsi pomalował mi cały model brudna benzyną do czyszczenia pędzli - tak go rodzice pilnowali... No i złe wrażenie pozostało - P-11 niedokończona... Pozdrawiam i życzę miłego dnia! Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2021 Be 6 Plasticart w 1:72 ! to było swego czasu marzenie. Nawet Revell to przepakował !cytat : Zaczęło się w marcu, na początku blokady Corona. Mocno zmodyfikowane, wszystkie ulepszenia zostały zainspirowane świetnym artykułem Carmel J. Attard w Seawings. Krótko mówiąc, całkowicie przerobiłem silniki i osłony, przepisałem cały model, otworzyłem kokpit i podstawiłem wnętrze, zbudowałem wieżyczkę i kopułę, przerobiłem oszklenie nosa, zarysowałem cały sprzęt plażowy. Wszystkie lufy broni zostały zastąpione igłami medycznymi. Porysowałem też rurki Pitota i rury spustowe paliwa. Malowany Gunze RLM65 i Extra dark Sea Grey. Wykończony lakierem AK Satin. Gwiazdy pochodzą z części zamiennych, a duża ich liczba pochodzi z naklejek na zestawie. W sumie jestem zadowolony z wyniku, to nie Trumpeter, ale dla mnie wystarczająco dobry. oto relacja z budowy i ocena modelu. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 5 Kwietnia 2021 Super Moderator Share Napisano 5 Kwietnia 2021 w Szkocji bez zmian cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 5 Kwietnia 2021 Share Napisano 5 Kwietnia 2021 Było marzenie! Po nocach mi się śnił ten model w Składnicy Harcerskiej! Twój piękny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 5 Kwietnia 2021 Share Napisano 5 Kwietnia 2021 A ja kiedyś za młodu zepsułem Be-6 z Plasticartu i miałem 30 lat wyrzuty sumienia... to jak sie pokazał Trumpeter to musiałem go mieć! Ale Trumpeter niestety ma też poważne wady - po pierwsze ten co go projektował nie wiedział co robi... W sensie ten samolot ma pełno różnych wersji (ZOP, bombowiec, transportowy, ratunkowy) a nie wiadomo którą wersję ma przedstawiać model... A jeszcze jest w tym modelu jeden bardzo tajemniczy aspekt - cały model jest opracowany bardzo szczegółowo, z pełnym wnętrzem (które każą całe pomalować na czarno!), a siników prawie w nim nie ma... Niektórzy mówią, że to dlatego, że skończyły im się pieniądze na projekt i cierpliwość... Inni - że projektant miał do dyspozycji tylko egzemplarz chiński z silnikami turbośmigłowymi - w związku z czym wydech też jest tam pokazany od turbo... Jednym słowem, można z tego zrobić bardzo ładny model ale wymaga to dużo pracy - tak jak z Plasticartem! A wyszło ślicznie - gratulacje! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 5 Kwietnia 2021 Share Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) To ja dokładam moją historię alternatywną z Jakiem-1 w roli głównej. Kiedyś, w trochę innej wersji, była na PWM, ale Kamil Feliks mnie męczył aby odkopać i odświeżyć nieco te truchełko. https://www.kfs-miniatures.com/1-72-jak-1m-zts-plastyk-budowa/ Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez Pan_Cerny 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slaw_21 Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Z czasów szkolnych pamiętam jak wracając ze szkoły zaglądało się do kiosku „Ruch-u” czy jest może nowy tomik z serii „z Tygrysem” (o czym przypomina też zdjęcie z postu powyżej, ten tomik akurat udało mi się kupić), a może też nowy model z serii Mikro. Tak kupiłem tego Łosia (za 13 złotych, teraz mógłby kosztować podobnie). Kupiłem ale nie skleiłem, komplet był całkiem porządny z owiewkami i kalkami. pozdrowienia dla wszystkich Sławek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) W chwili ukazania się pierwszej edycji nawet nie mogłem marzyć o czymś takim. Jakiś czas temu kupiłem kolejną reedycję , reklamowaną jako limitowana edycja vintage. Fajnie, że pudełko ma te boczne miniaturki innych modeli (jak w pierwszej edycji). Swego czasu takie miniaturki rozszerzały wiedzę o modelach produkowanych na świecie. Zwróćcie uwagę na nakład, jeśli taki model produkuje się w 2500 szt (po 11 latach od ostatniej emisji) to, rodzi się pytanie o nakłady rodzimych konstrukcji. Dodam, że model od tamtej pory nie miał wznowienia. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) No, jakoś dawno mnie nie było w tym temacie, zgubiłem się gdzieś w paszczy internetu O ile ta Gotha była w miarę(zapomniałeś dodać że była w komplecie z Kubelwagenem), Henschel 126, Fiat BR-20 i Caproni też, to Lawochkin La-5 (jak ja nie znoszę takiej pisowni rosyjskich nazwisk) to gniot skali światowej, zresztą pakowany później przez inne firmy(Zvezda, Bilek itp). Co do małych okienek na boczkach pudełek to super było w Matchboxach, ło rany ale człowiek się jarał co by tu można kupić w przyszłości...heh życie weryfikowało takie zamiary w ten sposób że kupowało się to co akurat rzucili do SH a nie to co by się chciało. Na taki luksus trzeba było jeszcze dłuuuuuuugo poczekać Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 14 minut temu, jmx62 napisał: Co do małych okonek na boczkach pudełek to super było w Matchboxach, ło rany ale człowiek się jarał co by tu można kupić w przyszłości...heh życie weryfikowało takie zamiary w ten sposób że kupowało się to co akurat rzucili do SH a nie to co by się chciało. To była loteria (lepsza od Totolotka , sorki w tamtych latach to było Lotto i Koziołki); ale jaka była radość jak akuratnie udało się trafić ten upatrzony model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Slawek_26869 napisał: w tamtych latach to było Lotto i Koziołki Duży lotek, mały lotek i express lotek. Lotto to już później. A Koziołki to pewnie Poznań i okolice, na Śląsku była Karolinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 5 minut temu, barszczo napisał: Duży lotek, mały lotek i express lotek. Lotto to już później. A Koziołki to pewnie Poznań i okolice, na Śląsku była Karolinka. no faktycznie: Duży, mały i express lotek, do tego Liga Polska i Angielska; co do Koziołków to piszę ze swojego okręgu czyli faktycznie poznańskiego - Kalisz, grywaliśmy w to z tatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 8 Kwietnia 2021 Share Napisano 8 Kwietnia 2021 Obstawiacie zakłady czy wspominacie stare modele Kiedyś był tylko Lotto nazywany Toto-Lotkiem, zasady gry takie same, inaczej wyglądało losowanie, nie było maszyny losującej tylko była dziewczynka(nazywana sierotką), zawiązywano jej oczy i wyciągała takie kulki-kapsulki z liczbami na kartce w środku. A swoją drogą to ciekawe ile modeli można by było kupić wtedy za główną wygraną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 8 Kwietnia 2021 Share Napisano 8 Kwietnia 2021 13 godzin temu, jmx62 napisał: jak ja nie znoszę takiej pisowni rosyjskich nazwisk To jej nie używaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 8 Kwietnia 2021 Share Napisano 8 Kwietnia 2021 Generalnie nie używam, tutaj zacytowałem tytuł/nazwę modelu z pudełka Gothy kopernika. Dla mnie Ławoczkin to Ławoczkin, to samo Suchoj czy Jakowlew a nie jakieś łamańce "...kch..." "v" czy "y". A swoją drogą np. Scalemates używa raz "Karaś" innym razem już mamy "Karas" podobnie "Łoś" i "Los". Tak być nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi