WujekAlice Napisano 1 Kwietnia 2020 Share Napisano 1 Kwietnia 2020 I tak modelarze zmieniają się kolekcjonerów modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 1 Kwietnia 2020 Share Napisano 1 Kwietnia 2020 nie gadaj, nie gadaj, bo Wilge mecze i Junkersa F-13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 1 Kwietnia 2020 Share Napisano 1 Kwietnia 2020 Rozumiem, że Junkersa, bo to Szwab, ale Wilgę męczysz? A co Ci biedny ptaszek zawinił ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 2 Kwietnia 2020 Share Napisano 2 Kwietnia 2020 U mnie z kolei leży coś takiego: Niestety podstawka nie zachowała się w całości.;-( 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Kwietnia 2020 Share Napisano 2 Kwietnia 2020 He, he... Estetyka! Ale te 32 lata temu to bym to pewnie jeszcze kupił (babcię albo rodziców poprosił :-)... Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2020 W życiu takiego Jaczka nie widziałem ! Wie ktoś czy to był jednorazowy wyskok, czy może część jakiejś serii ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Kwietnia 2020 Share Napisano 2 Kwietnia 2020 (edytowane) No Jaczek MEGA!!!! Po tych bolcach łączących elementy coś mi się majaczy jak we mgle Ił-28 czy coś podobnego? A takiego śmiglaka ktoś kojarzy? Edytowane 2 Kwietnia 2020 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2020 Książka wydana w 1969r. Nigdy jej na żywo nie widziałem, ale warto odnotować jej istnienie. Okazuje się, że Morgała nie był jedyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2020 10 minut temu, jmx62 napisał: A takiego śmiglaka ktoś kojarzy? To chyba Sikorsky HH-3E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Kwietnia 2020 Share Napisano 2 Kwietnia 2020 6 minut temu, kopernik napisał: To chyba Sikorsky HH-3E To że to Sikor to wiem tylko nie mogłem dojść co było oryginałem. Ale sądząc po Aurorze no to model łapie się na tytułowy temat. Ja go skądś dostałem(nie pamiętam) wiem że nie miał pudełka ani instrukcji i kalkomanii. Taki PRL-owski "overtres". Za to było go 2 sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 2 Kwietnia 2020 Share Napisano 2 Kwietnia 2020 22 minuty temu, jmx62 napisał: wiem że nie miał pudełka ani instrukcji i kalkomanii. Coś Ty chciał? Imperialistyczne gwiazdy zamiast jedynie słusznych w ziemskim raju robotników i chłopów? A na poważnie jak potrzebne były białe, to nakładałem na odwrót te z KP, bo były na białym podkładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 2 Kwietnia 2020 Share Napisano 2 Kwietnia 2020 Ten HH-3 to już lata 90 zdaję się, więc imperialistyczne gwiazdy jak najbardziej były na miejscu. Pamiętam, że było to pakowane w woreczek foliowy z kolorowym zdjęciem modelu. Tak samo zapakowany wyszedł Huey w 1/48. Oba kleiło się całkiem przyjemnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2020 Model HH-3 o którym tu piszemy to na 99% produkt z form Aurory, przyjrzyjcie się "ludzikom" i układowi części na wypraskach. Revellowskie wypraski są inne. . Z Arory tłuką wypraski do dzisiaj. U nas pakowano go jeszcze tak : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Kwietnia 2020 Share Napisano 2 Kwietnia 2020 Godzinę temu, kopernik napisał: Książka wydana w 1969r. Nigdy jej na żywo nie widziałem, ale warto odnotować jej istnienie. Okazuje się, że Morgała nie był jedyny. Quś... kopernik ty to nie jesteś odkrywca-astronom, ty jesteś górniko-archeolog!!!! Gdzie ty takie cudeńka wykopujesz??? Żeby nie było ze jestem gorszy to takie "Zrób to sam" z Wydawnictwa Harcerskiego, trochę później przekształconego w "Horyzonty". Były to broszurki formatu nijakiego, coś około B5? w środku kilka stron opisu a najważniejsze były takie wielkoformatowe wkładki z różnymi planami. Np. w "Samolotach PLL LOT" były plany czy raczej rysunki w skali 1:72 , na pewno pamiętam Junkersa F.13, Ił-18, Ił-62 i coś tam jeszcze. W serii Zrób To Sam były jeszcze z lotniczych "Samoloty LWP", "Samoloty sportowe i rolnicze" na pewno były rysunki Gawrona. A z innej tematyki to było o pociągach, fotografii, elektronice, filatelistyce, coś dla dzieci itp. Bardzo fajna seria, zwróćcie uwagę na ceny. No i w prawym dolnym rogu chyba klasyka, którą powinien znać i mieć każdy modelarz. "Samoloty września" autorstwa E.Gajkowskiego i S.Jurkiewicza. Rysunki podstawowych samolotów lotnictwa polskiego z września 1939. Super, jedynie rysunki Jastrzębia trochę ...SF, ale taka wtedy była o tym samolocie wiedza, nikt jeszcze nie widział zdjęć z Czerniakowa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Kwietnia 2020 Share Napisano 2 Kwietnia 2020 6 minut temu, kopernik napisał: Model HH-3 o którym tu piszemy to na 99% produkt z form Aurory, przyjrzyjcie się "ludzikom" i układowi części na wypraskach. Revellowskie wypraski są inne. . Z Arory tłuką wypraski do dzisiaj. U nas pakowano go jeszcze tak : Na bank Aurora, a u nas ZTS i Chematic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, jmx62 napisał: Żeby nie było ze jestem gorszy to takie "Zrób to sam" z Wydawnictwa Harcerskiego, trochę później przekształconego w "Horyzonty". Pamięć Ci jeszcze służy To dopiero wykopaliska! Te harcerskie z serii "coś z niczego" ( znak czasów !), zalecane dla Zuchów, a na tych w skali 1:72 jest dopisek " zaawansowani konstruktorzy, to dla Was". Miałem ( i pewnie są gdzieś spakowane u rodziców ) kilka tych broszur. Konia z rządem temu kto jakoś to wykorzystał i coś z tego zrobił ! A seria lotnicza faktycznie nęciła tematyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 A dla mnie pierwszą encyklopedią lotnictwa była ta kieszonkowa książeczka: Kolejne pozycje, czyli Samoloty '90 i '94 nie były już tak kultowe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 8 godzin temu, Grzes napisał: A dla mnie pierwszą encyklopedią lotnictwa była ta kieszonkowa książeczka: Kolejne pozycje, czyli Samoloty '90 i '94 nie były już tak kultowe OOO tak, to był mój drogowskaz lotniczy, wielokrotnie wypożyczany z biblioteki. Jeszcze była taka podobna książeczka pt. "Samoloty, szybowce, śmigłowce". Tego samego autora. A Samoloty '90 i '94 to nawet mam na półce. ps. a kojarzycie książkę "Rozwój samolotów naddźwiękowych" pamiętam, że to ta książka otworzyła mi oczy, że nie tylko mig-21 i mig-23 latają:) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Estetyka też mnie zaskoczyła pośmiertnie. Tego Jaka odkryłem w 2011 na Allegro. Wcześniej znałem ich Hellcata, Ił-28 i Su-7. Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez letalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, pepociufakers napisał: OOO tak, ps. a kojarzycie książkę "Rozwój samolotów naddźwiękowych" pamiętam, że to ta książka otworzyła mi oczy, że nie tylko mig-21 i mig-23 latają:) Genialna książka. Pozbyłem się jej pochopnie i minęło sporo lat zanim udało mi się ją kupić. Warto ją ciągle mieć. Na lata osiemdziesiąte był to faktycznie jedyne poważne źródło zebranej wiedzy. Książeczka Glassa "Samoloty `85" miała wcześniejszą o ok.10 lat edycje. Ta pierwsza czyniła mnie ekspertem od lotnictwa w początkach podstawówki. Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez letalin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, letalin napisał: Estetyka też mnie zaskoczyła pośmiertnie. Tego Jaka odkryłem w 2011 na Allegro. Wcześniej znałem ich Hellcata, Ił-28 i Su-7. Czyli jednak dobrze kojarzyłem że mieli Ił-28, a i w tej chwili jakiś Su-7 kołacze się w pamięci. Hellcat niestety nie. I jeszcze takie maleństwa, niestety producent pozostanie chyba tajemnicą Co do literatury to takie pozycje "encyklopedyczne" przez dłuższy czas leżały na mojej półce modelarsko-lotniczej Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Przyznam, że Estetyka rozwaliła system. Nie przypominam sobie żebym coś z nich widział w naturze. pogrzebałem w necie i dodam jeszcze dwie pozycje z ich katalogu. Su-7 i Hellcat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Pilot śmigłowca, seria komiksów o bohaterskim pilocie. Wtedy chciałem być jak on i zostać pilotem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Znam cała serię! Świetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Ławoczkin Ła-176. U babci na strychu, dlatego taki zakurzony. Wie ktoś czyj to produkt? Na pewno nie jest to Skarabey (Скарабей) ani Maquette. Model jest na pewno starszy niż 1987r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi