Baas ArK Napisano 21 Lutego 2021 Share Napisano 21 Lutego 2021 @Greif robiłem tą Schwalbe gdzieś z początkiem lat '90-tych jest gdzieś tu na forum jej zdjęcie jako porównanie dla "współczesnej" (czyli jakieś cztery lata temu). 4 godziny temu, kopernik napisał: Zbieraliście ? Wpinaliście ? Było ich kilka, ta to oczywiście nie Jastrząb. Oczywiście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 21 Lutego 2021 Autor Share Napisano 21 Lutego 2021 Jak można było nie zostać entuzjastą lotnictwa ! Fajna maszyna, fajna dziewczyna do tego stojący już Pałac Kultury, nawet wojenne ruiny stojące wokół nie zniechęcały. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 21 Lutego 2021 Autor Share Napisano 21 Lutego 2021 24 minuty temu, Baas ArK napisał: @Greif robiłem tą Schwalbe gdzieś z początkiem lat '90-tych jest gdzieś tu na forum jej zdjęcie jako porównanie dla "współczesnej" (czyli jakieś cztery lata temu). Oczywiście . Zapewne, jako pułkownik odłoży ją na półkę i nigdy jej nie nie napocznie. Sądząc po zakupach Greifa, zakłada chyba prywatne muzeum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 21 Lutego 2021 Super Moderator Share Napisano 21 Lutego 2021 xD oj tam oj tam muzeum... raczej będzie jak prywatnym sklepie za PRL, co to modele nie do końca legalnie ale jednak były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 22 Lutego 2021 Share Napisano 22 Lutego 2021 (edytowane) W dniu 19.02.2021 o 21:35, kabatmix napisał: Jako młodzie ż (ćwierćwiecze dopiero ukończone) też coś wrzucę. Może ktoś go kiedyś sklejał? Oj tak, coś tam się ulepiło swego czasu Dwa najstarsze sprzed 50 i 35 lat Oraz dwa lepidła współczesne sprzed kilku lat Edytowane 22 Lutego 2021 przez Artek82 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Lutego 2021 Share Napisano 22 Lutego 2021 (edytowane) Wczesny egzemplarz z tym szablastym śmigłem to rzadki widok. Tutaj taki przykład: Edytowane 11 Maja przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 22 Lutego 2021 Share Napisano 22 Lutego 2021 A taki wynalazek Mustangopodobny ktoś pamięta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Lutego 2021 Share Napisano 22 Lutego 2021 (edytowane) Pewnie! Pisaliśmy o nim jakieś 10 stron wcześniej. Super zachowany i widzę że znaki na skrzydłach kleiłeś tak jak i ja . Silnik pokaż jeszcze . Z innej beczki: bardzo miło wspominam czasopismo Modelarz. Co prawda było to pismo dla ambitniejszych modelarzy, a z planów tego co tam zamieszczano można było zbudować coś co naprawdę mogło latać, jeździć lub pływać. Pomimo tego kupowałem je namiętnie bo co kilka numerów można było znaleźć opisy, rysunki i zdjęcia prawdziwych samolotów. Z tej gazety dowiedziałem się że istniały takie konstrukcje jak P-61 Black Widow czy Macchi 202. A i czasami coś o plastiku było: Edytowane 11 Maja przez barszczo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 22 Lutego 2021 Share Napisano 22 Lutego 2021 Co ciekawe - tytuł wcale nie był propagandą sukcesu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 22 Lutego 2021 Share Napisano 22 Lutego 2021 barszczo, mógłbyś zdradzić w którym numerze "Modelarza" był ten artykuł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Lutego 2021 Share Napisano 22 Lutego 2021 (edytowane) 10/79. Były tam też plany Macchi 202 o którym wspominałem. W innym numerze były jeszcze plany Avii B534 ze zdjęciem modelu KP. Teraz muszę przejrzeć stare Skrzydlate Polski z lat osiemdziesiątych. Edytowane 22 Lutego 2021 przez barszczo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 22 Lutego 2021 Share Napisano 22 Lutego 2021 (edytowane) Mówisz o tym: W roczniku 1979 "Modelarza" były jeszcze takie wstawki o modelarstwie plastikowym: Warto zwrócić uwagę na ceny Jak-1 i Czapli w roku 1979. I ostatnie zdjęcie mówi samo za siebie - królową polskich modelarzy jest nieśmiertelna P-11 No i bardzo dobrze. Edytowane 22 Lutego 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 22 Lutego 2021 Autor Share Napisano 22 Lutego 2021 Z modelami było słabo, a sklejaliśmy na potęgę i nie marudziliśmy, że nity, linie i słabo leży na planach (JAKICH PLANACH ?). Bawiliśmy się, sprawiało nam to i sprawia przyjemność, o to w tym wszystkim chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 22 Lutego 2021 Share Napisano 22 Lutego 2021 (edytowane) kopernik to Ty? Sorki, nie mogłem się opanować Edytowane 22 Lutego 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Lutego 2021 Share Napisano 22 Lutego 2021 43 minuty temu, jmx62 napisał: Mówisz o tym: Tak, dokładnie o to mi chodziło. Czasem razem z planami załączali piękne przekroje samolotów, np. wspominany już P61 czy Gladiator. Mam jeszcze numer w którym były plany Iła2, a na okładce artwork jak z pudełka z modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 22 Lutego 2021 Autor Share Napisano 22 Lutego 2021 24 minuty temu, jmx62 napisał: kopernik to Ty? Sorki, nie mogłem się opanować No nie, ale jakieś podobieństwo znajduje na tej fotografii ,szczególnie jak patrzę na model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 22 Lutego 2021 Autor Share Napisano 22 Lutego 2021 Skrzydlata w latach 80 była niezłym dostarczycielem materiałów których nie sposób było zweryfikować. Na przykład informacja z nr 13/88 Ki 43 w barwach francuskich. Gdzie taki bidak jak ja miał to rozszerzyć ?. Z tego samego nr info o możliwości zakupu SP w wydawnictwie. Pojechałem . Na miejscu okazało się, że to tylko tak napisali ... PRL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 22 Lutego 2021 Share Napisano 22 Lutego 2021 Był jeszcze "Żołnierz Polski", w którym była wkładka z opisem i rysunkiem bocznym samolotu. Wycinałem i zbierałem je wszystkie. Niestety nie zachowały się. Pamiętam , że był m in. Thunderbolt i czerwonogwiezdna Dora. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 (edytowane) Te z Żołnierza Polskiego pamiętam, też zbierałem i przypinałem do słomianej maty, utkwiła mi w głowie Airacobra... Edytowane 23 Lutego 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 (edytowane) Oj tak, to zbierałem namiętnie. We wcześniejszych rocznikach 70-80 były kwadratowe opisówki z samolotami na ostatniej stronie. Na przedostatniej był opis maszyny, a na ostatniej w tym samym miejscu (awers/rewers) był albo fajny rysunek, albo 3 rzuty samolotu. Seria nazywała sie "Oręż Żołnierza Polskiego". Od chyba 1984 leciała już seria "Nie tylko dla kolekcjonerów" umiejscowiona na 3 stronie od końca przez całą długość połowy strony w pionie. Od 1987 jakoś seria zmieniła nazwę na "Skrzydła Niepodległej" i trwała do 1991, zmieniając nazwę na "Samoloty Świata". Fajne to było, dość ciekawy opis i kolorowy bokorys lub rysunek w 3 rzutach. Co jakiś czas trafiały sie duże rozkładówki na środku w formie jakby plakatu z samolotami, śmigłowcami, okrętami lub czołgami. Mam to do dziś, ale muszę odkopać z czeluści szafy. Edytowane 23 Lutego 2021 przez Artek82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 (edytowane) Ta Avia... Pierwszy model który mnie "pokonał" - nie dałem rady przykleić górnego płata. To było już ponad 30 lat temu a nadal boli - dlatego kiedy w sklepie zobaczyłem nową Avię Eduarda, musiałem ją mieć. Teraz już dam radę to zbudować. Przy okazji słyszeliście, że był jakiś film, chyba kręcony przez Niemców? - w którym Avie grają polskie samoloty, z szachownicami itd. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Edytowane 23 Lutego 2021 przez pmroczko Przedwczesne wysłanie wiadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 14 minut temu, pmroczko napisał: Pierwszy model który mnie "pokonał" - nie dałem rady przykleić górnego płata. Ja dałem radę: co prawda jakieś 20 lat temu, ale jednak. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 No i dzisiaj niektóre rzeczy byśmy zrobili inaczej, ale jak na tamte czasy był śliczny, prawda? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 (edytowane) Dla mnie najładniejszym szmatopłatem z Kp był Letov 231 Mam jeszcze jeden zachomikowany egzemplarz, w tym charakterystycznym płaskim pudełku (tak na oko format A4, jeszcze Ła 5FN było tak pakowane) Edytowane 23 Lutego 2021 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 48 minut temu, pmroczko napisał: Przy okazji słyszeliście, że był jakiś film, chyba kręcony przez Niemców? - w którym Avie grają polskie samoloty, z szachownicami itd. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Tak to się zgadza. AVIA B 534 wzięła udział w propagandowym filmie z 1940 roku "Kampfgeschwader Lützow" gdzie odgrywała rolę polskich PZL P-11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi