Mario Napisano 25 Marca 2020 Autor Share Napisano 25 Marca 2020 Czynny bo dziś z nimi rozmawiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 20 minut temu, Mario napisał: Potrzebuję odpowiedzi jaki pędzel kupić Wystarczy jakiś nie za duży, płaski pędzel z syntetycznym włosiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 26 Marca 2020 Autor Share Napisano 26 Marca 2020 Wziąłem się za linie podziału, rozrobilem farbę olejną (kupiłem dobra i nie ma problemu,, nie waży się) ze white spirit, pomalowałem model, i jak zacząłem ścierać to mam wrażenie że schodzi za dużo, ścieram papierem bezpylowym i z niektórych linii wszystko wychodzi. Czy rozrobilem za rzadkie, czy za krótko czekałem bo, w sumie wymalowałem model i zaraz zacząłem ścierać żeby za dobrze nie wyschło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Daj farbie chwilę na przeschnięcie będzie lepij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Ale tak 10-15 minut, nie 24 godziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Ano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 26 Marca 2020 Autor Share Napisano 26 Marca 2020 (edytowane) Czy to dobrze że ogólnie przy ścieraniu tej olejnej przybrudził delikatnie powierzchnię całego samolotu czy wypolerować do czystego i żeby tylko został w liniach podziału. Bo chyba lepiej to wygląda jak za czysty? Edytowane 26 Marca 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Marca 2020 Autor Share Napisano 27 Marca 2020 Ogólnie powierzchnia wydaje się mokra w niektórych miejscach albo tłusta, bo ten white spirit wydaje się tłusty. Na to mam położyć bezbarwny mat? Przyklei się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Dobrze przetrzyj, i daj czas wyschnąć temu co zostanie i wtedy lakier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 White spirit ma po prostu taką konsystencję. Lekko tłustą. Ja linie zapuszczam tylko i wyłącznie za pomocą farb olejnych rozrobnionych w white spiricie, bardzo dobrze wycieram i potem lakier bezbarwny matowy. No i potem na matowyn już zabrudzenia jakie chcę uzyskać olejnymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Marca 2020 Autor Share Napisano 27 Marca 2020 Wracając do budowy, tak model prezentuje się po kallkach ale przed brudzeniem,liniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 (edytowane) Masz duzo paprochow. Sam z tym mam problem u mnie to sprawa braku komory/wyciagu. Ja nabylem micromesh alcada i jakos z tym walcze. Nie dawaj czarnego washa tylko bardziej w kierunku panzergrey Edytowane 27 Marca 2020 przez kzugaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Marca 2020 Autor Share Napisano 27 Marca 2020 (edytowane) Wash już dałem więc za późno, tak kurz wszędzie osiada, a na zdjęciach widać szczególnie, nie mniej jednak model już prawie skończony, bo jutro prysne go półmatem i finish. Pierwszy model po kilkunastu latach, wg mnie wyszedł spoko, tym bardziej że większość technik uczyłem się jednak na nim i, łyżkach, trochę na mniejszych modelach synów, ktorzy też składali, jednak mało mi dali testować bo oni sami robili swoje, a ja im trochę pomagałem. Dziś młodszy 8 latek sam malował swojego MiGa, pomogłem mu tylko przy patafixie. Edytowane 27 Marca 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Koro juz po washu to chyba go calego wytarles z lin podzialu no chyba ze kolor sie zlal z kamo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Marca 2020 Autor Share Napisano 27 Marca 2020 (edytowane) Ja nie zamieściłem jeszcze zdjęć po washu, tylko przed, a po kalkach więc nic się nie starło bo go najzwyczajniej nie ma. Zdjęcia po washu jutro. Zobacz opis posta ze zdjęciami. Jedno pokaże tak na szybko jak to wygląda po, a postaram się o dobre zdjęcia jutro. Edytowane 27 Marca 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 W dniu 26.03.2020 o 14:59, Mario napisał: Wziąłem się za linie podziału, rozrobilem farbę olejną (kupiłem dobra i nie ma problemu,, nie waży się) ze white spirit, pomalowałem model, i jak zacząłem ścierać to mam wrażenie że schodzi za dużo, ścieram papierem bezpylowym i z niektórych linii wszystko wychodzi. Wash nie tylko powinien trochę przyschnąć w tych liniach podziału, ale jeszcze warto go ścierać w poprzek takiej linii, bo jak ścierasz wzdłuż to łatwo wyczyścisz farbę olejną także z tej linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Marca 2020 Autor Share Napisano 27 Marca 2020 (edytowane) To widziałem na filmach, jednak, niektóre są na tyle płytkie,że nie idzie zrobić żeby zostały, jutro przed malowaniem matem, dam do oceny, czy coś poprawić, choć myślę że wyszło w miarę, szczególnie na dużym godle wszystko schodzi, zostały drobne.patrz zdjęcie wyżej, to co jedno wrzuciłem Edytowane 27 Marca 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 7 minut temu, Mario napisał: Ja nie zamieściłem jeszcze zdjęć po washu, tylko przed, a po kalkach więc nic się nie starło bo go najzwyczajniej nie ma. Zdjęcia po washu jutro. Zobacz opis posta ze zdjęciami. Sorki ale opis przeczytalem i umknelo a sugerowalem sie wczesniejszymi zdjeciami i tym iz miales problem z washem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Marca 2020 Autor Share Napisano 27 Marca 2020 Bo tak trochę pomieszałem, ale chciałem żeby nie zabrakło zdjęć po kalkach, bo to też jakiś etap budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Marca 2020 Autor Share Napisano 27 Marca 2020 (edytowane) Podpowiedzcie mi jeszcze jakie chromy stosujecie, bo pomalowałem amortyzatory aluminium, ale średnio się błyszczy. Muszę wybrać z tych https://exito.sklep.pl/pl/searchquery/-+chrome+silver/1/phot/5?url=-,chrome,silver Edytowane 27 Marca 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Najlepszy jest Chrome Silver 1790 Model Mastera. Malujesz to pędzelkiem (dość grube, mokre warstwy) - ten metalizer ładnie się samopoziomuje i daje naprawdę ładny chrom, w sam raz na tłoki amortyzatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Poszukaj tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 28 Marca 2020 Share Napisano 28 Marca 2020 @Mario Ja polecam ten: https://acrylicosvallejo.com/en/producto/hobby/model-air-en/chrome-71064/ nadaje się zarówno pod pędzel jak i do aerografu, daje wyraźną, jasną powłokę. Amortyzatory można nim malować pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 28 Marca 2020 Autor Share Napisano 28 Marca 2020 Dzięki coś wybiorę, a poniżej zdjęcia modelu po washu. Jeśli coś wypatrzycie pisać póki nie położę matu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi