Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Właśnie jestem po pierwszym starciu wamod kontra humbrolki. Farbka nie miała szans. Nałożyłem cienką warstwę na model. Farba pięknie się złuszczyła i odeszła, tak samo podkładowa. Uwaga też na szpachlówkę!!! Na tą zmywacz działa również (przynajmniej na Dissolve Putty i na Tamiya White Putty). W kilku miejscach podziałał też na CA. Odpadło kilka detali, ale za to bardzo ładnie, tak więc nie będzie problemów z ponownym wklejeniem. Generalnie specyfik wamodowski u mnie się sprawdził wyśmienicie.

Napisano

A ja się spytam: Czym można zastąpić tę plastelinę tack-it (czy jakoś tam)?

Chodzi mi dosyć płynne przejście kolorów choć nie takie jak z ręki.

Pozdrawiam

Napisano

Czy może mi ktoś powiedzieć, jak nazywał się środek rozpuszczający klej CA. Może ktoś polecić taka firmę.

Napisano

Debonder / produkcji CMK albo Legato - oba czeskie, oba działają.

Napisano

Czy ktoś z szanownego grona orientuje się może gdzie w Polsce można zakupić blaszki Extratechu i żywice Ciro. Czy te firmy funkcjonują jeszcze?

Napisano

Ach, He177... Mój ostatni model malowany pędzlem:)

http://picasaweb.google.com/piotrreddig/Heinkel177#5050266862289333074

Kurczę, nie mogę sobie przypomnieć jakie kolorki humbrolka na niego poszły... Coś mi się kręci koło 31 i 34, ale nie chcę kłamać, nie mam już w ogóle tych farb...

Napisano

Ładnie wyszedł. Kurcze a ja się męczę z takimi małymi plamkami :P

Farb użyłem takich: H91 + H34 w stosunku 4:1. Wg. instrukcji miało być mniej białego ale starałem sie uzyskać taki kolor jak na pierwszym linku a że opróżniłem połowę pojemniczka z białą farbą to dałem sobie spokój.

Napisano

Pomalowałem model farbą Gunze aluminium olejna 218.

To mój I kontakt z tymi farbami. Wszystko fajnie , nawet ekstra.

Mam jeden problem. Co dotknę model farba zostaje mi na palcach. Położyć na to lakier i będzie ok ?

Napisano

Chyba normalny klej modelarski powinien być dobry, bo DS-y są w końcu wykonane z miękkiego plastiku . Tego pewien nie jestem, bo jeszcze nigdy nie kleiłem tych gąsek.

Napisano

DS'y jak sama nazwa wskazuje to dragon styrene. czyli mieszanka gumowo-poliestyrenowa którą klei się normalnie jak plastik.

Napisano

witam mam pytanko związane z tematem czy posiada ktoś lub ktoś wie gdzie mógł bym kupić kalkomanię do HH-3E Jolly Green Giant Sikorsky (helikopter) (za bardzo wiedziałem nie gdzie to umieścić więc napisałem tutaj)

skala modelu 1:72

pozdrawiam

Napisano
Pomalowałem model farbą Gunze aluminium olejna 218.

To mój I kontakt z tymi farbami. Wszystko fajnie , nawet ekstra.

Mam jeden problem. Co dotknę model farba zostaje mi na palcach. Położyć na to lakier i będzie ok ?

Tak, po lakierze przestanie schodzić. Możesz wcześniej delikatnie przepolerować czymś miękkim (np. bawełniane płatki kosmetyczne).

Napisano

Mam nadzieję, ze to odpowiednie miejsce do zadawania pytań odnośnie wyboru modelu.

Czy ktoś z Was orientuje się, czy jest jakiś model Mi-8/17, który zawiera kalkomanie z oznaczeniami Lotnictwa Wojsk Lądowych? Kilkukrotnie zdarzało mi się zauważyć w internecie zdjęcia modelu w malowaniu 37 EŚT. Z poszukiwań na allegro mam namiary na zestawy Mi-8 (Kopro 3124, Zvezda 7230) i Mi-17 (Zwezda 7233). Chciałbym wykonać model tego ostatniego z pełnymi podwieszeniami (6x UB-32, jeśli są w zestawie) w polskim malowaniu.

Ewentualnie, czy ktoś mógłby dać mi znać jakie konkretnie maszyny oraz z jakich jednostek odwzorowane są na tych kalkach:

http://www.jadarhobby.pl/intech-polskie-smiglowce-wojskowe-kalka-p-2605.html

Napisano

Mam takie pytanie przy malowaniu ciągle na modelu pozostają mi smugi a maluje naprawde dokładnie.To jest wina pędzla czy może czegoś innego?

Napisano

Jakie farby, pędzel, rozcieńczalnik?

Napisano

Koledzy mam problem jak zmyć farbę z kloszy trucków a dokładnie z kogutów Z góry dzięki za opdowiedź.