MadYarpen Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Nie wiedziałem że ona się tak nazywa, szukałem w sklepach modelarskich. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Nie wiedziałem że ona się tak nazywa,Jeszcze jest drugi specyfik o takim samym działaniu. Tylko w południe nie mogłem sobie przypomnieć nazwy handlowej.szukałem w sklepach modelarskich.Te masy kupuję tylko w papierniczych' date=' lub marketach bo najtaniej.Dzięki. Cieszę się, że pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucider Napisano 14 Sierpnia 2014 Share Napisano 14 Sierpnia 2014 czym można rozcieńczać akrylowe farbki od tamiyi, do malowania pędzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 17 Sierpnia 2014 Share Napisano 17 Sierpnia 2014 Szczerze mówiąc ja jak malowalem Leoparda, to ich nie rozcienczalem bo wydawaly mi sie dosc rzadkie. Tylko trzeba z rozwagą klasc warstwy i nie zanurzać całego pędzla w farbie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emreis Napisano 17 Sierpnia 2014 Share Napisano 17 Sierpnia 2014 Mam takie pytanie. Jezeli chodzi o malowanie pedzelkiem. Jakie farby polecacie do malowania D.A.K? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 20 Sierpnia 2014 Share Napisano 20 Sierpnia 2014 Jaki metalizer będzie najlepszy do pomalowania hydraulicznych części samolotu w goleniach podwozia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrHookie Napisano 28 Sierpnia 2014 Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Witam, dopiero zaczynam przygodę z modelarstwem, a dokładniej wznawiam ją po jakiś 10 latach, kiedy to jako dzieciak podpatrywałem ojca jak klei fajne rzeczy ;) zamówiłem na początek pistolet natryskowy Airbrush Humbrola, żeby choć poćwiczyć taki typ malowania a później, jak będzie mi szło w miaręe postaram się o jakiś ładny aerograf z kompresorkiem. Czy ktoś może mi napisać czego mogę się spodziewać po tym urządzeniu? Czy możliwe będzie malowanie preshadingu, postshadingu itd. czy może nie pozwoli mi on na takie rarytasy ze względu na swoja prostotę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 2 Września 2014 Share Napisano 2 Września 2014 Pewnie było wiele razy... ale ja kaleki jestem chyba bo nie znalazłem. :( Idzie zima czyli czas, w którym o dobre światło słoneczne będzie ciut trudno. Jakie oświetlenie, lampy do namiotu bezcieniowego moglibyście polecić aby dawały światło zbliżone do słonecznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadem Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Co nieco znajdziesz tutaj: viewtopic.php?p=479705 http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=31374&start=165 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jiad Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Czy ktoś może używa takiego kompresorka : http://skleptechniczny.pl/mini-kompresor-do-aerografu-z-reduktorem-manometrem-as16-3-p4826.html Czy nada to się do malowania 2-3 czołgów 1/35 w roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polmos Napisano 27 Września 2014 Share Napisano 27 Września 2014 Panowie, czy z tymi szybami da się coś zrobić? Dawałem klej "puntkowo", a teraz widzę, że powinienem minimalną ilość, ale na całej długości... Szyby nie są mocno przyklejone, można je bardzo łatwo odkleić. Czy da się to jakoś poprawić? Odkleić szyby, przeszlifować (usunąć farbę) z szyb i przykleić ponownie? Będzie lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TotalNewbie Napisano 4 Października 2014 Share Napisano 4 Października 2014 Witam, czym rozprowadzić szpachlówkę od Tamiyi szarą zwykłą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekf16 Napisano 9 Października 2014 Share Napisano 9 Października 2014 Czy da się to jakoś poprawić? Odkleić szyby, przeszlifować (usunąć farbę) z szyb i przykleić ponownie? Będzie lepiej? Zrób próbę na ramce z tego plastiku, upaciaj klejem i po wyschnięciu szlifuj i poleruj. Elementy przeźroczyste najlepiej przyklejać ClearFixem a nawet Wikolem. Jeżeli ma to być klej do plastiku to z grupy o bardzo rzadkiej konsystencji i nigdy cyjanoakrylem. Witam, czym rozprowadzić szpachlówkę od Tamiyi szarą zwykłą? http://www.martola.com.pl/pl144/produkty37284/putty_tray Jeszcze są inne narzędzia ale trzeba znać nazwy handlowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 10 Października 2014 Share Napisano 10 Października 2014 Dobrzy ludzie, dostałem od dziewczyny model Leoparda 2A5 z Revella, jeszcze w listopadzie ub. r. Wraz z nim przyszedł był pakiet blaszek od E.T. Możecie mi powiedzieć kilka rzeczy, mianowicie: -jak łączyć blaszki ze sobą -czym najlepiej łączyć blaszki z plastikiem (miewałem już modele z blaszkami, chyba Dragona, i one się trzymać potrafiły na zwykłym kleju w pędzelku, a te nie za bardzo) -jak mam zamontować kliny na wieży (instrukcja nie podaje jasno, czy mam spiłować powierzchnię oryginalnych plastikowych, czy też je uciąć i wkleić metalowe) Dopomóżcie, dobrzy ludzie! Ładnie proszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 10 Października 2014 Share Napisano 10 Października 2014 Do łączenia blaszek ze sobą oraz z plastikiem najlepiej jest użyć klejów cyjanoakrylowych (CA) kleję tak od dawna ,aluminiowe lufy toczone i żywice też i wszystko się trzyma.Na temat klinów na wieży się nie wypowiem bo tego tanku nie znam. Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 12 Października 2014 Share Napisano 12 Października 2014 Dzięki. A zestaw na gotowo wygląda tak: https://www.whiteensignmodels.com/uploads/site/products/p_0giq9/img_E72002.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luomo Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Witam wszystkich, jestem początkującym modelarzem, zrobiłem zakupy - aerograf i kompresor firmy adler ze wszystkimi gadżetami do czyszczenia i konserwacji, farby, pędzle, klej, rozcieńczalnik i kilka modeli aut w skali 1:24 i 1:25 firmy Revell. Próbuję teraz nauczyć się pracy aerografem i mam do Was pytanie - w jakich proporcjach mieszać farby Revella, konkretnie nr7 czyli czarny połysk, z rozcieńczalnikiem Wamodu, do aerografu który pracuje z ciśnieniem 1,8 bara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 18 Października 2014 Share Napisano 18 Października 2014 Witam was serdecznie, Wracam do "amatorskiego" modelarstwa po parunastu latach przerwy. Na początek sklejam sobie model mangusty f-ry Italeri i jak narazie jest OK. W między czasie kupiłem sobie dwa modele : 1:72 F/A-18E Super Hornet Revell'a oraz 1:48 F-19 Stealth Fighter Italeri/Testors. Z szerszeniem nie mam większych problemów ale z F-19 mam problem z znalezieniem jakichkolwiek części fototrawiennych. Czy możecie mi pomóc w namierzeniu dodatkowych elementów do w/w modelu ? Pozdrawiam Bengal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Października 2014 Share Napisano 19 Października 2014 luomo - tu znajdziesz garść przydatynych informacji: viewtopic.php?f=104&t=16360 Ciśnienie 1.8 jest trochę za wysokie. Ustawi 1.2 - 1.0. Farbkę rozcieńzzamy do konsystencji mleka, malujemy mokrymi, transparentynymi warstwami, nie kryjemy za pierwszym razem. Między warstwami puszczamy samo powietrze, żeby farba na modelu podeschła i nie spłynęła pod następną warstwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shakal84 Napisano 20 Października 2014 Share Napisano 20 Października 2014 Panowie kiedy wykonywać wash ? :X sklejam podwozie w samolocie i sie zastanawiam czy zrobić to po sklejeniu klap goleni czy najpierw nałożyć wash na klapy itp a pózniej to powklejać ? skala 1:72. Lakierować to pózniej (po wyschnieciu washa) w całości czy osobno każdy element (sidolux) i pózniej wklejć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekf16 Napisano 23 Października 2014 Share Napisano 23 Października 2014 Jeżeli istnieje ryzyko uszkodzenia delikatnych elementów to przyklejasz je do modelu na samym końcu tzn. po washu i lakierowaniu. Często jest tak że zamontowane golenie, klapy, uzbrojenie, śmigło czy maszt antenowy utrudnia prawidłowe zrobienie washa i położenie lakieru. Osobiście w/w elementy robię osobno na gotowo i na końcu przyklejam do gotowego płatowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 Czy do podkładów Vallejo ( http://www.mojehobby.pl/products/Vallejo-grey-primer-200ml.html ) należy stosowac rozcieńczalnik, czy można bezpośrednio lac do aero ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 26 Października 2014 Super Moderator Share Napisano 26 Października 2014 Lejesz bezpośrednio (na dyszy 0.4 wszystko ok) Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 Dzieki za odp. Mam dysze 0,2 wiec chyba tez powinno isc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 26 Października 2014 Share Napisano 26 Października 2014 Dzieki za odp. Mam dysze 0,2 wiec chyba tez powinno isc Idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi