kjp_a_man Napisano 26 Maja 2015 Share Napisano 26 Maja 2015 … poradźcie Koledzy możliwie mało śmierdzący klej do plastiku. Tamiya Limonene Cement mam w domu. Śmierdzi mniej niż zasadniczy. Tamiya Limonene Cement (Extra Thin Type) nie mam. Więc się nie wypowiem. Deluxe Materials Plastic Kit. Oglądałem na you tube filmiki zachwalające odorless. … a dokładniej mówiąc z paniki robionej przez żonę - alergiczkę ("bo ten smród dziecku zaszkodzi") …Zaorać. Zapomnieć. Ja sklejam z synem od jego szóstego roku życia. Nie zauważyłem wpływu klejów na nasze zdrowie. Nie przejmowałem się kolorowymi glutami w moim nosie po malowaniu aerografem. Po zastosowaniu spray Tamiya zdecydowałem się zadbać o zdrowie górnych dróg oddechowych syna i moich. Kupiłem dwie maski przeciwgazowe z filtrami odpowiedniej klasy. P.S. jeżeli administracja uzna że warto - można by do oddzielnego wątku wydzielić.Uważałeś — trzeba było założyć. Nie założyłeś — żałuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 27 Maja 2015 Share Napisano 27 Maja 2015 Bardzo dziękuję za wsparcie, cytrynowy klej Tamiyi wstępnie rozważałem. Ja również jak syn poprzednika zaczynałem kleić z ojcem w wieku około 6 lat i nic mi się nie stało (a "mało śmierdzących" klejów wtedy nie było), natomiast cała sprawa wynikła z obaw żony o niemowlę (przesadzonych, no ale jak to kobiety "panika musi być"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 Bardzo dziękuję za wsparcie, cytrynowy klej Tamiyi wstępnie rozważałem. Ja również jak syn poprzednika zaczynałem kleić z ojcem w wieku około 6 lat i nic mi się nie stało (a "mało śmierdzących" klejów wtedy nie było), natomiast cała sprawa wynikła z obaw żony o niemowlę (przesadzonych, no ale jak to kobiety "panika musi być"). chłopie mój rozwód był przez to - głupie - hobby w osobnym pomieszczeniu tzw. bokówka i tak przeszkadzało i doszło do tego że moja była teściowa i żona jak byłem w pracy zabrały wszystko z mej modelarni i wywaliły do kosza, kompresor, aero x 3 , modele farby i inne dla mnie za hobby a teraz mych synów odwiedzam co tydzień w niedzielę a modelaranię mam w innym miejscu i tam też nocuję. Ale nikomu tego nie życzę więc może założysz osiedlowy klub modelarski i będziesz uczył -- wtedy żona powie "o kurde on naprawdę potrafi mieć kontakt z dziećmi dzięki modelom" - może tak będzie -- TO ME ŻYCZENIA DLA CIEBIE ps ewentualnie możesz na ostro ---- TY SIĘ OD DZIŚ NIE MALUJESZ BO MAM ALERGIĘ NA TWE KOSMETYKI A WTEDY 0JA NIE ROBIĘ MODELI W DOMU = to tak na hardkora ale o dzieciaka dbaj jak możesz plis, bo jak mam ja 1 wizyta na tydzień to lipa. A zresztą dla żartu masz głowę i c ... to kombinuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 Witam serdecznie, świeżak na forum i od razu proszę o radę. Moja cudowna małżonka w ramach prezentu na urodziny sprawiła mi dwa modele od Revell'a (USS Enterprise TOS i Boeing 787-8 Dreamliner). Nigdy modelarzem nie byłem (nie liczę "zniszczenia" modelu Mig'a 15 za dzieciaka) ale cóż zrobić, zabrałem się do składania Enterprise'a. W tej chwili mam już główne części posklejane (poza spodkiem, postanowiłem poczekać na malowanie) i w tej chwili czekam na farby. Jednak już zauważyłem, że popełniłem błąd i będzie problem. Mianowicie jak zamaskować te wszystkie okienka na kadłubie przed malowaniem? Myślałem o sposobie "wielkanocnym" czyli pokryć je roztopionym woskiem a po malowaniu wosk delikatnie zeskrobać wykałaczką lub czymś podobnym. Może znacie lepszy sposób? Z góry dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 Taśma maskująca powinna rozwiązać problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 Hmm a taki wynalazek? Humbrol a14 Maskol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 Hmm a taki wynalazek? Humbrol a14 Maskol Ja, również, jak kolega Solo, wolę zabawę z taśmą maskującą. Choć w tym przypadku, szyby są wklejane chyba od środka, więc trzeba uważać, by dociskając taśmę nie wepchnąć szybki do środka. Maskol też powinien zdać egzamin, lecz na Humbrola było trochę krytyki na forum (ja go nigdy nie używałem). Osobiście używam maskoli firmy MR Hobby. 1. Mr. MASKING SOL neo - to typowy zwykły maskol który po wyschnięciu zachowuje się jak miękka guma. 2. Mr MASKING SOL R - to maskol (podobno) do szybek, po wyschnięciu jest twardy. Można go nałożyć na większą powierzchnię i jak wyschnie dociąć skalpelem na właściwy wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sinirlan Napisano 29 Maja 2015 Share Napisano 29 Maja 2015 Tak, okna są wklejane od środka, chyba zdecyduję się na maskol. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianeq Napisano 2 Czerwca 2015 Share Napisano 2 Czerwca 2015 Cześć Mam w planach skleić dwa modele - Ferrari F2005 oraz Ferrari California od Revella. Obydwa karoserie obydwóch modeli chcę pomalować lakierem samochodowym w sprayu. Jaki lakier polecacie? Będę malował przede wszystkim Humbrolami oraz co nieco Pactrami. Dlatego potrzebuję lakieru, na który swobodnie mógłbym położyć Humbrola lub Pactrę. Jaki polecacie? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 8 Czerwca 2015 Share Napisano 8 Czerwca 2015 Panie i Panowie jaki lakier bezbarwny do ustalania i ustawiania elementów fototrawionych polecacie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jiad Napisano 8 Czerwca 2015 Share Napisano 8 Czerwca 2015 Poszukuję opinii na temat elementów fototrawionych firmy PART. Czy do pancerki lepszy PART czy ABER? Głównie chodzi mi o błotniki do tygrysa 1/35. Miał ktoś z tym styczność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 12 Czerwca 2015 Share Napisano 12 Czerwca 2015 To zależy od konkretnego zestawu. Aber lubi być przekombinowany. Ja wybrałbym - gdybym miał możliwość dla odmiany Eduarda, ma najlepsze instrukcje. Nie da się odpowiedzieć na tak postawione pytanie. Jeśli chodzi o błotniki to dość łatwe elementy wiec wybierz tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 Tylko musisz mieć na uwadze, że blaszki Eduarda są bardziej łamliwe - trzeba na to uważać przy małych elementach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 13 Czerwca 2015 Super Moderator Share Napisano 13 Czerwca 2015 Aber jest dokładniejszy, Part robi czasem blaszki na podstawie modelu który zawiera błędy merytoryczne... niestety cena abera może zniechęcić. Eduard robi uproszczone blaszki więc jak zależy ci na wierności z oryginałem inwestuj w Abera, potem Part a na koncu Edek, w mojej opini. Ad.Gerd jesli mówisz że aber jest przekombinowany to jak określisz składanie światła szlakowego z Parta z iluś tam warstw blaszki ;) Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 Następne pytanie. Czy przed malowaniem podkładem pryskać z aero lub malować pędzlem blaszki na modelu mr. Metal Primer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 13 Czerwca 2015 Super Moderator Share Napisano 13 Czerwca 2015 Do blaszek używam podkładu Citadel dosć dobrze się trzyma bo jest dedykowany do metalu nic więcej nie daję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 No ja już mam więc chcę wykorzystać. Jako podkład właściwy mam Surfacer 1200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 14 Czerwca 2015 Share Napisano 14 Czerwca 2015 to jak określisz składanie światła szlakowego z Parta z iluś tam warstw blaszki ;) Twierdzę, że żaden z producentów nie jest wolny od błędów lub powiedzmy "dyskusyjnych" rozwiązań. Mądrością modelarza jest czy daną część w ogóle należy zamieniać na fototrawioną bo to, też nie zawsze się sprawdza. Przedstawiłem swój pogląd na sprawę, a Kolega jiad poczyta, pomyśli i zdecyduje. Mam nadzieję pokaże w wątku warsztatowym co wybrał i jak mu idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 14 Czerwca 2015 Super Moderator Share Napisano 14 Czerwca 2015 spoko loko wiadomo, aber stał się mało konkurencyjny ze względu na cenę jak i dostepność do nowych modeli- czy raczej jej brak i serwowanie odgrzewanych kotletów chińczycy jeszcze zostają ale z nimi bywa różnie niektóre sety są fajne inne takie sobie. Warto szukać recenzji w necie przed zakupem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaackDanieLs Napisano 20 Czerwca 2015 Share Napisano 20 Czerwca 2015 Witam. mam pytanie jakie farby najlepiej pasują do malowania pędzelkiem oraz jakiej firmy polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 21 Czerwca 2015 Share Napisano 21 Czerwca 2015 Witam Wypróbuj Vallejo Model Color lub Model Master Acrylic. Te pierwsze bardzo dobrze rozprowadzają się pędzlem. Te drugie nadają się zarówno do pędzelka jak i aerografu. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 22 Czerwca 2015 Share Napisano 22 Czerwca 2015 Witam! Ostatnio naszła mnie ochota na poskładanie Messerschmitta 109 w fińskich barwach, konkretnie maszynę Eino Juutilainena- i pojawia się problem, bo "Illu" latał na 109G-2, a prawie wszystkie modele wersji G to G-6. Wyjątkiem jest model Hobby Bossa, z tym że razi mnie jego prostota. Pytanie: czy lepiej kupić G-2 z Hobby Bossa i starać się z niego wycisnąć co się da, G-6 z np. Airfixa i starać się przerobić go na G-2 czy kupić oba i wykorzystać z każdego co najlepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 28 Czerwca 2015 Share Napisano 28 Czerwca 2015 Panie i Panowie poproszę o link do nitów 1/48 --- lotnictwo--- na stronkach krajowych bo za nic nie mogę znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 30 Czerwca 2015 Share Napisano 30 Czerwca 2015 Ludziska macie może jakąś fotę ad umieszczenia oznaczeń "remove before flight" dla F-14A bo lipa z szukaniem :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 30 Czerwca 2015 Share Napisano 30 Czerwca 2015 Panie i Panowie poproszę o link do nitów 1/48 --- lotnictwo--- na stronkach krajowych bo za nic nie mogę znaleźć Co masz na myśli? Kalki? Nity plastikowe czy jeszcze cos innego? Ja kupiłem kalki od czechów. Na metce jest adres: www.hgwmodels.cz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi