cooper69 Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Ja kleję na CA w żelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Dzięki wielkie za pomoc, tylko czy moglibyście pisać nie skrótami jako, że jestem laikiem? Klej PVA to wg google klej introligatorski, o to chodzi? CA jak rozumiem to kleje cyjanoakrylowe? Masz na myśli jakiś konkretny? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 np. uhu gel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Dziękuję uprzejmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Nieco skopałem malowanie ostatniego modelu, więc postanowiłem zafundować mu kąpiel w Cleanluxie i pomalować od nowa. Niestety po ok. dobie moczenia w Cleanluxie (nieco rozrobionego z wodą co prawda) nawet przy próbie szorowania Vallejo Air ledwo co schodzi (dla porównania olejne Humblora w CL "miękły" już po parudziesięciu minutach.) Ile może to zająć? Czy jeśli zostawię model w takiej kąpieli do piątku, to czy jest ryzyko, że CL jakoś uszkodzi plastik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Nie, CL nie uszkodzi plastiku, ewentualnie sprawi, że będzie odrobinę bardziej delikatny (czyt. bardziej łamliwy). Jak ściągam CL chromy etc. to leży nawet 2-3 dni i nic nie dolega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 15 Kwietnia 2016 Share Napisano 15 Kwietnia 2016 Jakiej firmy figurki w skali 1:35, mogłyby od biedy przypasować do 1:32? Podobno niektóre firmy robią je trochę "potężniejsze". Różnica we wzroście to ok. 5mm, ale może da radę coś dopasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekrz Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Witajcie. Szukam na forum, ale jakoś nie mogę znaleźć odpowiedzi dlatego postanowiłem zapytać Was tutaj. Otóż sklejam model 2S1 ale jest on w "malowaniu" rosyjskim a ja chciałbym pomalować go w polskim z 10 BKPanc. Nie chciałbym malować "na oko" i tu moje pytanie? Czy można gdzieś znaleźć numery katalogowe farb stosowanych we współczesnym WP? Bo okres II WŚ jest dobrze udokumentowany a teraźniejszość jakoś nie. Z góry dziękuję za wszystkie porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 W teorii kolory NATO brąz - RAL6027, czarny - RAL9021 i zielony RAL6031. Śmiało możesz kupić zestaw z Gunze "NATO Paint Set" (Foty, jak widać, jumane z hobbysta.pl) To, jak chcesz być bardziej papieski od papieża, bo jeśli chcesz zrobić w malowaniu z początków ery trójbarwnych kamuflaży to możesz śmiało dobierać kolory na oko i też będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekrz Napisano 19 Kwietnia 2016 Share Napisano 19 Kwietnia 2016 Dziękuję @Mikele Mam jeszcze jedno pytanie. Nie posiadam aerografu i czy moglibyście mi doradzić czym i w jaki sposób polakierować na koniec model. Wszystkie tematy i filmy na YT to lakierowanie aero. Lakierowanie pędzlem jakoś średnio mi się widzi. Polecilibyście jakieś lakiery w sprayu na akrylowe farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Kwietnia 2016 Share Napisano 19 Kwietnia 2016 Pewnie i się w puszkach bezbarwne znajdą, ale odpowiedź mam dla Ciebie jedną - kup aerograf. Na pewno nie będziesz żałował. Nie kupisz dwóch czy trzech modeli, a sprzęt będziesz miał na długi czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Nie ma porządnego lakierowania bez aerografu. Nie pisz tego głośno, bo jeszcze Elefantes przeczyta i przestanie robić te swoje przepiękne ciężarówki malowane pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 22 Kwietnia 2016 Share Napisano 22 Kwietnia 2016 Jaki debonder do CA najlepiej kupić? Mam Wamod, ale on do niczego się nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 22 Kwietnia 2016 Share Napisano 22 Kwietnia 2016 Tylko czeski: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Witam Czy ktoś używał zaginarek do elementów fototrawionych firmy RP TOOLZ np: http://www.rptoolz.com/?p=905 oraz zaginarki do drutów: http://www.rptoolz.com/?p=186 Chętnie bym kupił zaginarkę Small Shop 5,5 cala, ale w Polsce obecnie niedostępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Bierz, bardzo dobry sprzęt. Ewentualnie rzuć okiem na Suder Tools. np. to : http://agtom.eu/286-zaginarki-do-blaszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Polecilibyście jakiś dobry acz nie najdroższy lakier matowy (na pancerkę) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Takiego lakieru akrylowego nie rozcieńcza się przed użyciem, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Polecilibyście jakiś dobry acz nie najdroższy lakier matowy (na pancerkę) ? Tamiya XF-86. Takiego lakieru akrylowego nie rozcieńcza się przed użyciem, prawda?Ja, prawda, rozcieńczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 Ok. Czy tą Tamiye można więc rozcieńczać czymś tańszym niż dedykowany thinner? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Czym lepiej rozcieńczać akryle Tamki i Gunze C i H, Leveling Thinnerem czy Lacquer Thinnerem? Gdzieś czytałem, że ten pierwszy daje gładszą powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Według mojego doświadczenia, oba dają podobny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Nikt nie napisał że jest akrylem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Gunze C to nie akryl! Nikt nie napisał że jest akrylem. Jeśli nie liczyć producenta to nikt. Ze strony www Gunze Polska "Mr.Color to najwyższej jakości' date=' [b']akrylowe,[/b] oparte o rozpuszczalniki organiczne farby firmy Mr.Hobby (Gunze Sangyo). Ich odwzorowanie i bogactwo kolorów, jakość i trwałość powłoki są perfekcyjne." Natomiast o serii "H" piszą tak: "Aqueous Hobby Color to najwyższej jakości, rozpuszczalne w wodzie, nietoksyczne i bezpieczne farby." Ale teraz już potwierdzają, że do farb typu "H" można stosować "żółty" rozcieńczalnik: "...Jako rozcienczalnik, można stosować wodę. Jednak aby osiągnąć najlepsze efekty zaleca się użycie oryginalnego rozpuszczalnika firmy Mr.Hobby Mr. Aqueous Hobby Color Thinner lub Mr.Leveling Thinner..." Atlis - ja wcale nie neguję tego co Ty napisałeś. W moim potocznym rozumieniu Gunze C to farby celulozowe. Akrylowe to te które można rozpuszczać w wodzie (Gunze H, Model Master, Pactra, Revell aqua, Humbrol aqua itd.). Chciałbym, żeby mi ktoś fachowo wytłumaczył, co to naprawdę znaczy "akrylowe" skoro firma Gunze ma inny podział farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 2 Maja 2016 Share Napisano 2 Maja 2016 … Chciałbym, żeby mi ktoś fachowo wytłumaczył, co to naprawdę znaczy "akrylowe" … Była już o tym mowa. Brałeś udział w tamtej dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi