Thalgonis Napisano 12 Lipca 2018 Share Napisano 12 Lipca 2018 Albo wytnij takiej samej wielkości jak lustro podstawę, do której przyklej jakieś małe łożysko, do łożyska wycięte lustro i masz Naprawę, modelarzowi trzeba podpowiadać takie rzeczy? Ale psze panie psorze, ja nie jestem jeszcze modelarz, ja tylko czeladnikuję :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 12 Lipca 2018 Share Napisano 12 Lipca 2018 No to dość leniuchowania i bierz sie do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 12 Lipca 2018 Share Napisano 12 Lipca 2018 Kup deskę obrotową do serów (kosztuje ze 35 zł) i na to naklej lustro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 17 Lipca 2018 Share Napisano 17 Lipca 2018 Hejka, dostałem w prezencie takie coś (Mr.Hobby GT-58 Mr. Grinding Cloth (400/600/800) ) - fajne, wygodne, można bez problemu myć pod bieżącą wodą. Jednakże nie mogę się zorientować jak te cyferki odpowiadają naszym rodzimym papierom ściernym... Oczywiście na opakowaniu są jedyne słuszne hieroglify, ale to i tak chyba nie miałoby znaczenia bo te japońskie oznaczenia są inne niż u nas... Dwa, wstyd się przyznać, pochrzaniły mi się kolory tych ściereczek - o ile wyraźnie beżowa jest „grubsza” (czyli chyba to ta 800-ka) to już niebieska i żółta pomieszały mi się... Nie wyczuwam - oczywiście podczas szlifowania nimi - różnicy, która jest 400 a która 600... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 17 Lipca 2018 Share Napisano 17 Lipca 2018 Jak masz smartfona to zainstaluj sobie Google Translator i wtedy możesz zrobić zdjęcie i przetłumaczyć. Ja tak zrobiłem sobie tłumaczenie podobnych ściereczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 17 Lipca 2018 Share Napisano 17 Lipca 2018 No fakt - przetłumaczył. Po polskawemu, ale zawsze :-) Jednak zasadnicze pytanie dotyczyło głównie odpowiedników w polskich papierach ściernych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 17 Lipca 2018 Share Napisano 17 Lipca 2018 a dlaczego oznaczenia miałby być inne niż u nas? 800 to 800 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 17 Lipca 2018 Share Napisano 17 Lipca 2018 Bo Tamiyowska gąbka ścierna 2000, którą posiadam, jest zdecydowanie "grubsza" niż nasz papier o tym samym numerze 2000... Wyraźnie to czuć "pod paluchem"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 17 Lipca 2018 Share Napisano 17 Lipca 2018 a dlaczego oznaczenia miałby być inne niż u nas? 800 to 800 No właśnie, też zawsze myślałem, że gradacje wszędzie "jedno mają imię" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active Napisano 17 Lipca 2018 Share Napisano 17 Lipca 2018 a dlaczego oznaczenia miałby być inne niż u nas? 800 to 800 No właśnie, też zawsze myślałem, że gradacje wszędzie "jedno mają imię" niestety, ja w obi kupilem 2000 wodny to jest grubszy niz 400 ktorą posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 17 Lipca 2018 Share Napisano 17 Lipca 2018 a dlaczego oznaczenia miałby być inne niż u nas? 800 to 800 pod warunkiem że w tej samej skali. producenci różnie oznaczają. W tej tabeli sa odpowiedniki dla papierów i szmat ściernych. Pi razy oko wychodzi , że 800 to jak papier 1500. Ale to nie uwzględnia jeszcze gradacji polerskich, które dochodzą do 12000. No i te szmaty w miare zużywania się wycierają, więc robią się coraz delikatniejsze... Ale w różnych materiałach jest różnie z tymi skalami. Gdzieś był taki uniwersalny przelicznik ale nie mogę go znaleźć... EDIT: znalazłem tą pełną tabelę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
golf czarny Napisano 17 Lipca 2018 Share Napisano 17 Lipca 2018 hmmm... bardzo dziękuję za tabelkę... ciekaw jestem jak to się ma np. właśnie do gunze np. mr. laplos do micromesha regular ? a mr. grinding do micromesha mixa ? przyrównywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 17 Lipca 2018 Share Napisano 17 Lipca 2018 Ja też dziękuję za tabelkę - czyli jednak mam dobre czucie w palcach :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 17 Lipca 2018 Share Napisano 17 Lipca 2018 Moderatorzy, może skopiujecie ten wpis do tematu o obróbce powierzchni? Przyda się dla potomnych Dzięki Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 22 Lipca 2018 Share Napisano 22 Lipca 2018 Hej, czym się różnią podkłady od Gunze: 1. B-518 Mr. Base White 1000 Spray 2. B-519 Mr. Surfacer 1000 Spray 3. B-511 Mr. White Surfacer 1000 Spray 4. B-528 Mr. Mahogany Surfacer 1000 Dark Brown Spray Czy tylko kolorami? Bo ziarnistość ta sama i przy każdym w sklepie, w którym kupuję stoi ten sam tekst: "Podkład [tu kolor] w sprayu"... Z tego towarzystwa ten ostatni jest najdroższy, reszta w tej samej cenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 22 Lipca 2018 Share Napisano 22 Lipca 2018 Hej,czym się różnią podkłady od Gunze: ... Base - podkład pod farbę Surfacer - szpachlówka o gradacji 1000 (są jeszcze 500, 1200 i 1500) (może służyć też za podkład) White / (brak) / Mahogany / Black - kolor (odpowiednio): biały, szary, brązowy, czarny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 22 Lipca 2018 Share Napisano 22 Lipca 2018 A! Dziękuję za info - czyli skupiam się na surfacerach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 22 Lipca 2018 Share Napisano 22 Lipca 2018 A jeszcze się dopytam: 500, 1000, 1200 czy 1500? Wiem, że to gradacje tylko po co aż taki rozrzut? :-) Np. Tamiya ma takiego surfacera ale właściwie jeden rodzaj, bez podania nawet jaki jest "gruby"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedros Napisano 26 Lipca 2018 Share Napisano 26 Lipca 2018 Droga Braci w Modelarstwie, Nabrałem wielkiej ochoty na sklejenie w/w samolotu w skali 1/48. Mam tylko problem z wybraniem modelu. Chciałbym za jednym posiedzeniem zbudować wersje jednomiejscową i nocnomyśliwską. Jest Dragon, Hasegawa, Hobby Boss, Italeri, Revell, Tamiya. Czy z któregoś zestawu można zrobić bezboleśnie model? A jeżeli nie to jaki zestaw + dodatki byłby najlepszy. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 26 Lipca 2018 Share Napisano 26 Lipca 2018 Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedros Napisano 26 Lipca 2018 Share Napisano 26 Lipca 2018 Podziękował. A 2-osobowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 26 Lipca 2018 Share Napisano 26 Lipca 2018 Tu nie wiem, jeszcze nie robiłem :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 2 Sierpnia 2018 Share Napisano 2 Sierpnia 2018 Temat taniego i dobrego podkładu przewija się przez forum regularnie, ale chyba jeszcze nikt nie wspomniał o podkładach Vallejo. Czy ktokolwiek już miał okazję ich wypróbować? Wpadł mi w oko ich podkład w sprayu, cenowo wypada bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 2 Sierpnia 2018 Share Napisano 2 Sierpnia 2018 Vallejo są do bani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 2 Sierpnia 2018 Share Napisano 2 Sierpnia 2018 Temat taniego i dobrego podkładu przewija się przez forum regularnie, ale chyba jeszcze nikt nie wspomniał o podkładach Vallejo. Czy ktokolwiek już miał okazję ich wypróbować? Wpadł mi w oko ich podkład w sprayu, cenowo wypada bardzo dobrze. Vallejo to podkład winylowy i praktycznie nie nadaje się do obróbki. Jeśli szukasz pod tym kątem, to "vajeho" sobie odpuść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi