lord_karton Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 Niezła kura wyszła z tej Iskry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 każda reinkarnacja = rewelacja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 20 Października 2023 Autor Share Napisano 20 Października 2023 W dniu 12.10.2023 o 11:24, Yachieku napisał: Hej, zainspirowałeś mnie swoją galerią i pomyślałem, że mógłbym odnowić stary model. Mam tylko pytania co do kąpieli w krecie -w jakich proporcjach go rozcięczasz i czy matowi oszklenie? Fajnie, cieszę się że się podoba. Zatem po kolei. Proporcje to.... nie apteka - zakrętka od Kreta Kreta na ... pół umywalki wody, Ciepłej nie gorącej. Pół umywalki to ok,1,5 l. Jak zalejesz gorącą plus temperatura wydzielająca się przy rozpuszczaniu Kreta i masz gotowy przepis na nieszczęście, W taki sposób dobiłem Me-109. Dobrze jest wyjść z łazienki na jakiś czas po wsypaniu tego paskudztwa, Po pół godzinnej kapieli, gumowe rękawiczki i stara szczotka do zębów załatwia sprawę, Kret usuwa farby olejne typu Humbrol, revell, Modelak - nie akrylowe, Nie matowi części przeźroczystych potrafi rozdzielać sklejone powierzchnie, Zachęcam do eksperymentów 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 21 Października 2023 Share Napisano 21 Października 2023 Z mojego doświadczenia wynika, że wamodowy "zmywacz do farb akrylowych" zmywa absolutnie wszystko, nie tylko akryle, ale i 30-letnie olejne Humbrole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 22 Października 2023 Autor Share Napisano 22 Października 2023 Zgadza się,ale i koszty demakijazu są inne. W każdym razie DA SIĘ, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 Mega rzeczy tutaj robisz, niesamowite transformacje! Masz super pomysły i wielki talent w ich realizacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 Płyn hamulcowy robi to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 22 Października 2023 Share Napisano 22 Października 2023 Ja w ten sam sposób - "na kreta" - zrewitalizowałem wszystkie zachowane z czasów studiów modele czołgów i innych pojazdów US Army (czyli tak ostrożnie licząc 20-latki, kilkanaście sztuk). Zamiast kreta w granulkach używa(łe)m żelu do przetykania kanalizacji lub jego tańszego odpowiednika z Lidla i zawsze ciepła woda, aby proces był bardziej efektywny i aby go przyspieszyć. Kilka razy zdarzyło się, że kalki które odeszły razem z rozpuszczona farbą udało się ponownie wykorzystać, kilka razy trzeba było zrobić kilka kąpieli, bo każda rozpuszczała tylko jedna warstwę farby (maluje tylko Humbrolami). Działaj dalej! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 23 Października 2023 Share Napisano 23 Października 2023 W dniu 22.10.2023 o 11:47, Lipstein napisał: ańszego odpowiednika z Lidla masz moze nazwe tego specyfiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 31 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2023 Na podsumowanie roku 2023 - zupełnie inny pomysł na odświeżenie matcheboxowego Hurricane'a. (numer katalogowy PK-11) Stan po wyjściowy ( zbudowany w pierwszej połowie lat 90-tych): teraz "pomysł": hop do Kreta: etap przepoczwarzania: No i służba w lotnictwie Republiki: Tak, na kilku zdjęciach usunąłem w komputerze mocowanie do podstawki - ale to jedyne zmiany. W Nowym Roku - CDN.... 16 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 Super robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 A gdzie hiper napęd Pomysł fajny wykonanie też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 Nie jestem fanem takich przeróbek, ale fakt - zabawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 Super sprawa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 36 minut temu, Gerd napisał: Na podsumowanie roku 2023 - zupełnie inny pomysł na odświeżenie matcheboxowego Hurricane'a. Świetny, nieszablonowy pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 rewelacyjny pomysł @Gerd - to teraz obowiązkowo do kompletu czarny Bf-109 imperium 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 31 Grudnia 2023 Share Napisano 31 Grudnia 2023 Heh dobre dobre To trochę taka zmyłka dla tych wszystkich początkujących (jak kiedyś i ja) myślących że Defiant to taki Hurricane z dodaną wieżyczką, no to tacy młodzi w fachu będą się utwierdzać w swoim przekonaniu - w końcu na forum widzieli dobry model Pozdr ww! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 2 Kwietnia Share Napisano 2 Kwietnia W dniu 31.12.2023 o 18:49, Gerd napisał: Na podsumowanie roku 2023 - zupełnie inny pomysł na odświeżenie matcheboxowego Hurricane'a. (numer katalogowy PK-11) Stan po wyjściowy ( zbudowany w pierwszej połowie lat 90-tych): teraz "pomysł": hop do Kreta: etap przepoczwarzania: No i służba w lotnictwie Republiki: Tak, na kilku zdjęciach usunąłem w komputerze mocowanie do podstawki - ale to jedyne zmiany. W Nowym Roku - CDN.... Mordka się śmieje . Fajny ponysl :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 3 Kwietnia Share Napisano 3 Kwietnia Chemicznie to jest zasada sodowa (NaOH), używana powszechnie z powodzeniem jeszcze w latach 70-tych XX wieku przez starszych modelrzy krakowskich od których nauczyłem się tego sposobu. Odczynniki kupowało się wtedy prosto i była o wiele łatwiej dostępne niż modele ... Tyle że było trudno o rękawiczki gumowe i bardzo boleśnie pękała skóra na dłoniach, zwłaszcza pod paznokciami. Nie myślałem też o okularach ochronnych, na szczęscie bez konsekwencji. Rewitalizowałem tak kilkadziesiąt modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 5 Kwietnia Share Napisano 5 Kwietnia W dniu 31.12.2023 o 18:49, Gerd napisał: Na podsumowanie roku 2023 - zupełnie inny pomysł na odświeżenie matcheboxowego Hurricane'a. (numer katalogowy PK-11) Stan po wyjściowy ( zbudowany w pierwszej połowie lat 90-tych): teraz "pomysł": hop do Kreta: etap przepoczwarzania: No i służba w lotnictwie Republiki: Tak, na kilku zdjęciach usunąłem w komputerze mocowanie do podstawki - ale to jedyne zmiany. W Nowym Roku - CDN.... Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie odnowionego modelu. Czekam na kolejne takie star warsowe projekty bo kozę wyjść z tego ciekawa kolekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWM Napisano 6 Kwietnia Share Napisano 6 Kwietnia Niedawno ratowałem 50-cio letniego Devastatora z Airfixu. Lakier bezbarwny, jakim kiedyś pomalowałem kabinkę bardzo się zestarzał . Wymieniłem kabine na vacu z Pavli. Przy okazji odnowiłem powłoki lakiernicze i dałem nowe kalki z Techmodu... Pozdro J-W 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia Cześć! Ładnie go odratowałeś. Mnie osobiście trochę brakuje na dole zróżnicowania kolorów. Zdjęcia często pokazują, że nawet czyste na górze maszyny na dole są mocno brudnawe. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia 17 godzin temu, JWM napisał: Niedawno ratowałem 50-cio letniego Devastatora z Airfixu. Lakier bezbarwny, jakim kiedyś pomalowałem kabinkę bardzo się zestarzał . Wymieniłem kabine na vacu z Pavli. Przy okazji odnowiłem powłoki lakiernicze i dałem nowe kalki z Techmodu... Pozdro J-W Bardzo udana reanimacja :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi