alienus Napisano 4 Sierpnia 2020 Share Napisano 4 Sierpnia 2020 Dzień dobry wszystkim, Tym razem na warsztat ruszy P-51B Mustang. Urzekła mnie grafika na okładce tak więc się na niego skusiłem, wymarzył mi się taki śliczny błyszczący metalowy Może się nauczę jak to zrobić by właśnie błyszczący wyszedł Jest też dużo linii oraz nitów gdzie można się pomęczyć z weatheringiem a na metalicznym jak wyjdzie będzie pięknie... o ile wyjdzie No ale po kolei... najpierw pudło i zawartość: Malowanie w wariancie nr 3 czyli tj na okładce, i tj poniżej: Zastanawiam się nad dodatkami do tego modelu, z tego co widzę to raczej dodatki są do Tamki albo innych producentów. Raczej będę chciał zrobić konkretną maszynę niż science fiction, więc jeszcze etap poszukiwań przede mną. Pozdrawiam, Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 4 Sierpnia 2020 Share Napisano 4 Sierpnia 2020 Będę się przyglądać, co prawda kleje pancerkę, ale zaczynają mi po głowie chodzić samoloty, a taki mały, sympatyczny Mustang może być świetną inspiracją, do popełnienia samolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 4 Sierpnia 2020 Share Napisano 4 Sierpnia 2020 Na Mustanga zawsze popatrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 4 Sierpnia 2020 Share Napisano 4 Sierpnia 2020 Mam trzy mustangi w magazynku. Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 4 Sierpnia 2020 Share Napisano 4 Sierpnia 2020 Z dodatków kup P-51B KP i weź od niego skrzydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 4 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2020 Tak patrze co by tu i parę rzeczy ciekawych jest na rynku.: blaszki: https://www.scalemates.com/pl/kits/marabu-design-m72030-north-american-p-51b-c-mustang--957894 kokpit żywiczny: https://www.scalemates.com/pl/kits/cutting-edge-modelworks-cec72040-p-51b-c-super-detailed-cockpit--1140804 są też i rury wydechowe, koła w 3 różnych odmianach, uzbrojenie, zbiorniki paliwa i mocowanie oraz śmigło. Pewnie nie wszystko pasuje do mojego zestawu, ale chyba na zakupy trzeba będzie pojechać Dobre wiedzieć że to Hasegawa i po tym szukać - dzięki! 1 hour ago, Maxy said: Z dodatków kup P-51B KP i weź od niego skrzydła. Czemu całe skrzydła mówisz że trzeba wymienić? To w sumie bardzo nowy model (2020) więc trochę jestem zdziwiony że nie takie skrzydła są w zestawie - no chyba że wzięli stare formy ze starymi błędami i sprzedają w nowych ładnych pudełkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 4 Sierpnia 2020 Share Napisano 4 Sierpnia 2020 5 godzin temu, alienus napisał: Raczej będę chciał zrobić konkretną maszynę niż science fiction Jeżeli to prawda, to czeka Cię nieco wyzwań. Np. zestaw do kabiny, który pokazałeś zawiera niewłaściwe dla tego samolotu krzesło pilota. Poza tym sposób zamalowania pasów inwazyjnych w tym samolocie (zresztą powtarzalny w 382nd FS) był znacznie bardziej skomplikowany niż pokazuje to załączony obrazek, o śladach eksploatacji nie wspominając. Big Mac Junior jest lepiej obfotografowany w swoim przedinwazyjnym wcieleniu i to malowanie zawiera dużo mniej pułapek. Ale jest chyba też mniej efektowne. Ale działaj. Zawsze żywiłem sympatię do tego fastfoodowego Mustanga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 4 Sierpnia 2020 Share Napisano 4 Sierpnia 2020 Tak z ciekawości - pytanie do miejscowych szczególarzy - a jak te wypraski mają się do rzeczywistości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maly1904 Napisano 4 Sierpnia 2020 Share Napisano 4 Sierpnia 2020 Godzinę temu, alienus napisał: Czemu całe skrzydła mówisz że trzeba wymienić? To w sumie bardzo nowy model (2020) więc trochę jestem zdziwiony że nie takie skrzydła są w zestawie - no chyba że wzięli stare formy ze starymi błędami i sprzedają w nowych ładnych pudełkach. https://www.scalemates.com/pl/kits/hobby-2000-72024-north-american-p-51c-mustang--1286427 Stare formy Hasegawy w nowym opakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 4 Sierpnia 2020 Share Napisano 4 Sierpnia 2020 To jednak dość stary model tylko w nowym opakowaniu. Skrzydła są jak do P51D, czyli inny , większy kąt przy wejściu skrzydła w kadłub. Także są inne pokrywy luków podwozia i samo jego wnętrze. Poza tym jest za płytkie. Przydałby się tez model Airfixa a dokładnie klapy od niego. Bo te od KP nie pasują do kadłuba Hasegawy. Wnętrze Cutting Edge wygląda dobrze. Trochę roboty z dopasowaniem będzie bo kadłubki Hasegawy i KP mają różną grubość. Najwięcej na spodzie przy przejściu skrzydła w kadłub od przodu samolotu i ładnym wyprofilowaniu tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 4 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2020 A oto i szczegóły co na wypraskach: Do kabiny słabiutko: zbiorniki: śmigło koła i wydechy no i skrzydła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 4 Sierpnia 2020 Share Napisano 4 Sierpnia 2020 To chyba model Academy lepiej wygląda niż ta hasegawa?Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 5 Sierpnia 2020 Share Napisano 5 Sierpnia 2020 Revell chyba też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 5 Sierpnia 2020 Share Napisano 5 Sierpnia 2020 Hasegawa chyba jest najlepsza w kwestii kształtu oszklenia i ogólnie kadłuba, ale skrzydła ma całkowicie błędne dla tej wersji. I tu podstawowe pytanie - gdzie jest Arma Hobby ja się pytam, przecież to temat złotem płynący.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 6 Sierpnia 2020 Share Napisano 6 Sierpnia 2020 Lepiej może na razie tego nie ruszają, bo wezmą się za to ci sami "fachowcy" co za FM2, to efekt może być dyskusyjny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Sierpnia 2020 Share Napisano 6 Sierpnia 2020 18 minut temu, WujekAlice napisał: Lepiej może na razie tego nie ruszają, bo wezmą się za to ci sami "fachowcy" co za FM2, to efekt może być dyskusyjny. Chyba zaczynam słyszeć pękanie cienkiej tafli lodu po której kolega stąpa 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 6 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2020 Zdecydowałem że spróbuję zrobić przeszczep skrzydeł z: Kovozavody Prostejov 72030 North-American P-51B Mustang Ding Hao, USAAF: https://www.mojehobby.pl/products/P-51B-C-Mustang-exhaust-HAS.html Do tego dojdą blaszki, kalka z zegarami oraz wydechy z poniższych zestawów: https://www.mojehobby.pl/products/P-51B-C-Mustang-Hasegawa.html https://www.mojehobby.pl/products/P-51-B-C.html https://www.mojehobby.pl/products/P-51B-C-Mustang-exhaust-HAS.html Zatem punkt wyjściowy oraz cel już określone, teraz już tylko przyjemność podążania wyznaczoną drogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 6 Sierpnia 2020 Share Napisano 6 Sierpnia 2020 Pomyśl sobie że ze skrzydeł hasegawy i kadłuba KP będziesz mógł zrobić drugiego, testowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 6 Sierpnia 2020 Share Napisano 6 Sierpnia 2020 (edytowane) A próbował już ktoś żenić skrzydła KP z kadłubem Hasegawy? Nie wiem jak tam profile skrzydła się zgrywają, ale jeśli niezbyt, to nie wiem, czy nie lepiej będzie po prostu zbudować model KP w całości i pogodzić się z małymi niezgodnościami przy NMF to tam może być nie tak łatwo wszystko ładnie wyprowadzić, ale kto wie, może to wszystko zagra Żeby tylko suma plusów ujemnych nie była większa od tych plusów dodatnich. Tak czy inaczej na budowę każdego P-51 z chęcią popatrzę. Edytowane 6 Sierpnia 2020 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 6 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2020 7 hours ago, martinello said: Pomyśl sobie że ze skrzydeł hasegawy i kadłuba KP będziesz mógł zrobić drugiego, testowego Może tamtego zrobię jako jakiś kompletnie odjechany science-fiction się okaże... przyjdą paczki zobaczymy jak to do siebie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 7 Sierpnia 2020 Share Napisano 7 Sierpnia 2020 Na Britmodeller facet budował Mustangi III z Hasegawy, Monogramu, Revella. KP. Można zlepić kadłub Hase ze skrzydłami KP ale na odwrót to raczej nie. Najlepszy P-51 wymiarowo i pod względem kształtu jest obecnie Airfix P-51D. Rzeczywiście krzywizny, profil skrzydła KP nie pasuje do kadłuba Hasegawy. Trzeba będzie "trochę" dopasować. Sam próbowałem, to wiem. Grubość skrzydła KP jest większa od Hase. Należy pocienić je od spodu, tzn górną połówkę, by można powierzchnie delikatnie wyginać i dopasować pod względem wygięcia do kadłuba Hasegawy. Dolna połówka jest dobra, wg niej należy budować resztę. Mimo wszystko mała szpara między kadłubem Hase a skrzydłem zostanie Wypełnić szpachlówką, dodać paski plastiku? Nie wiem. Aha, klapy nie będą pasować do kadłuba . I od Hase i od KP. Dlatego pisałem o klapach od Arfixa. Pasują do składaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 7 Sierpnia 2020 Share Napisano 7 Sierpnia 2020 Naprawdę nie ma dobrego Mustanga C? Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 7 Sierpnia 2020 Share Napisano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) Czyli albo składak, albo podchodzimy do sprawy budżetowo, bo za Haśkę nie ma co przepłacać A jakby ktoś chciał, to na allegro jest taki pakiecik - w tym P51III - w polskim malowaniu https://allegro.pl/oferta/spitfire-mustang-hurricane-messerschmit-revell-9554344084 Co prawda jest to 4 modele ale IMO, całkiem niezłe i razem wcale nie tak drogo... Edytowane 7 Sierpnia 2020 przez WujekAlice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franz75 Napisano 7 Sierpnia 2020 Share Napisano 7 Sierpnia 2020 Mam Mustanga z Academy https://www.mojehobby.pl/products/P-51B-MUSTANG-107340.html moge go oddac za 15 zl. Moze to pomoze, napewno jest lepszy od Hasegawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 8 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2020 Dobry wieczór, w ramach walki z nudą i oczekiwania aż części przyjdą złożyłem parę kawałków razem "na sucho", tak dla sportu Swoją drogą ta Hasegawa ma całkiem sporo szczegółów i na kadłubie i skrzydłach... no niczego sobie imho. Także plus, za system ustawiania łopat śmigła, są tam takie malutkie elementy, a w podstawie śmigła otwory na nie, także 90% ustawienia łopatek to załatwia. Resztę na kleju, na oko, by wszystkie osie złapać, i aby jedna nie była "bardziej w lewo" niż reszta Przyjdzie KP to wrzucę trochę zdjęć w lepszej jakości i może jakieś porównanie side-by-side. btw. Jak patrzę na te linie podziału to zawsze się zastawiam, a może ten podkład to bez sensu?... a może po tym jak jednak dam ten podkład to wtedy te linie natnę, a nie przed?... a może po kolorze bazowym dopiero zrobię nacięcia? No bo wcześniej, żeby te wszystkie warstwy tam weszły i jeszcze lakier to nie ma szans bym tego nie zalepił z drugiej strony wydrapać takie wielkie kanały to też nie będzie ładnie... no wiecie, takie rozterki amatora. Pozdrawiam, Paweł Poniżej focie bez szału. Bardzo jestem ciekaw jak ten przeszczep skrzydeł wyjdzie, ale to już w następnym ekscytującym odcinku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi