Skocz do zawartości

T-54A LWP 1:35 (Type 59) Takom

TAW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chiński czołg Type 59 chińskiego producenta przerobiony na sowieckiego T-54 z polskimi oznaczeniami. Polskie liny do holowania i gąsienice z Węgier. Malowany amerykańskim kolorem japońskiej produkcji, brudzony hiszpańskimi olejami i pigmentami. Taka globalna wioska i raczej luźniejszy projekt, ale mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :)

a.jpg.40cedc607b3edd73d99e59f04fa89848.jpg

b.jpg.878cc5f978bd25de9aa8208755466c85.jpg

c.jpg.52372bed21a4de91dcfb6738283bef41.jpg

d.jpg.bc96196b5c120537e4b67ff6e8646e2b.jpg

e.jpg.ed0c78f42b25887b21e073d24392e6a9.jpg

f.jpg.5a4ea77f15ab0182c760f7ec3276cfb6.jpg

g.jpg.885e0e53ed4b5997ed10b749d05f8ff0.jpg

h.jpg.752adb70a6d1f2af81a3c62f7c047d4c.jpg

i.jpg.8b522e109d85c987ad96b173836e55fb.jpg

j.jpg.a4c1277545f852b9f93fe649066e17f2.jpg

k.jpg.31b0e18ffad6fca24832c04889d977a3.jpg

l.jpg.dce255217ce62daa73b2f74314089f46.jpg

• Like 15

Potwierdzam bardzo dobre wykonanie. Gratulacje !!!! Tak trzymaj.  Czekamy na następny model LWP.  Może z grubej rurki.....

https://www.mojehobby.pl/products/2P16-Launcher-with-Missile-of-2K6-Luna-FROG-5.html

• Thanks 1

Mi się bardzo podoba, modulacja wygląda naturalnie i nie jest nachalna. Super:super: To tylko nad czym bym się zastanowił to kwestia kurzu, ja bym trochę go położył na płaskie skrzynki nad gąsienicami skoro jest kurz pomiędzy nimi, ale to tylko szczegół:piwo:

• Thanks 1

Prawdziwy postrach Leopardów 1 i M-60 wyszedł. Wykonanie super. Wydech rzeczywiście trochę kopcia by wymagał - kto widział zapalącego rosyjskiego diesla czołgowego (albo zwiększającego obroty) ten wie że jeżeli nie pluje on olejem to należy momentalnie dolać oleju bo się silnik zatrze. Przydały by się jeszcze napisy "olej" i "paliwo" na zbiornikach - w 1:72 Toro albo Ynot dodawał do zestawów kalek, nie wiem jak w 1:35. Przepraszam że w warsztacie o tym nie napisałem, nie zauważyłem. I liny holownicze może ciut przyciemnić.

Zapasowe ogniwo gąsienicy czemu takie zardzewiałe?

• Thanks 1

Dzięki Panowie!

3 godziny temu, mandrivecs napisał:

Modulacja genialna, podoba się! 

To właściwie nie modulacja, tylko takie uproszczone B&W. Zwał jak zwał, ale cieszy mnie, że się podoba.

2 godziny temu, robertmodelarz napisał:

Czekamy na następny model LWP.  Może z grubej rurki.....

Na razie robię tylko czołgi ale kiedyś pewnie będzie powstawać u mnie kolekcja polskich sprzętów wszelakich to na pewno tam trafi.

1 godzinę temu, piotrkur napisał:

Jestem na tak!Aż tutaj czuć zapach ropy!!

Nooo, trochę się wylało.... 😉

Godzinę temu, x_bandit napisał:

To tylko nad czym bym się zastanowił to kwestia kurzu, ja bym trochę go położył na płaskie skrzynki nad gąsienicami skoro jest kurz pomiędzy nimi, ale to tylko szczegó

Chciałem zostawić kurz jak najniżej się dało. Poza tym ruchome elementy z zasady kurzem omijam chyba że aż się prosi. W tym modelu chciałem bardzo delikatnie.

21 minut temu, M.A.V. napisał:

edyne co to bym jeszcze dodał uświnienie wydechu. Na beczkach zrobiłeś zacieki a wydech czyściutki - trochę wygląda jakby poligonu nie widział

Robiłem osmolenia czarną pastelą. O ile w rzeczywistości widać zaciemnienie tej powierzchni to na zdjęciach jest to kompletnie ucieka. Może tylko na pierwszym trochę widać, że było tam coś robione a na reszcie jak gdyby nigdy nic... Muszę jednak kupić pigment smoke.

15 minut temu, Michal_G napisał:

Zapasowe ogniwo gąsienicy czemu takie zardzewiałe?

Eeeee, yyyyy leżało sobie... Błąd w sztuce - najpierw dałem pigment track rust i wyglądało delikatnie a potem postanowiłem ten zapas lekko okurzyć. Widoczna barwa to efekt zmieszania się dwóch pigmentów. Rzeczywiście wygląda to oczobitnie.

4 minuty temu, Spotter napisał:

wieża wygląda jakby dopiero co z myjni wyjechała

Są tam bardzo lekkie pociągnięcia olejami. Masz rację, że z daleka tego może nie być widać ale zapewniam, że czysta nie jest.

7 minut temu, Spotter napisał:

Czemu ta antena tak dziwnie biała jest?

Widziałem na jednym modelu i mi się spodobało :)

To chyba raczej nie są beczki z paliwem...?... Wyglądem bardziej przypominają świece dymne DSz-5. No chyba, że to jakieś nietypowe zbiorniki...?...

Generalnie prawie genialnie.😎

• Thanks 1

20 godzin temu, JFM napisał:

To chyba raczej nie są beczki z paliwem...?... Wyglądem bardziej przypominają świece dymne DSz-5

Zgadza się, jest jak piszesz. Beczki z paliwem miały korek w innym miejscu.

W dniu 28.09.2020 o 16:39, TAW napisał:

Zgadza się, jest jak piszesz. Beczki z paliwem miały korek w innym miejscu.

Znaczy się nie powinno być zacieków paliwowych...🤔

9 godzin temu, JFM napisał:

Znaczy się nie powinno być zacieków paliwowych...

Widziałem korek to pomyślałem, że pewnie coś tam się wlewało. Jeśli powinno tam być czysto to zamaskuję to pigmentem.

4 godziny temu, TAW napisał:

Jeśli powinno tam być czysto to zamaskuję to pigmentem.

Powinno być czysto, bo to korek z otworem na przewody zapalnika elektrycznego.  Typ świecy BDsz-5 (Большая дымовая шашка БДШ-5)

Edytowane przez Rafał B
  • Thanks 1

13 godzin temu, OLO napisał:

Bo to są świece dymne. Ze świecami to była jedna beczka pośrodku. Dopiero po modernizacji zlikwidowano świece i dawano uchwyty na dwie paczki pozdrawiam OLO. 

W tej wersji nie było beczki pomiędzy świecami. Beczkę pomiędzy świecami dodano dopiero w drugiej modernizacji czyli T-54AM, a  w trzeciej nazwaną T-54AM-1 zlikwidowano świece i dano uchwyty na dwie beczki. A model wyszedł bardzo ładnie.

• Thanks 1

• 1 month later...
8 godzin temu, manas napisał:

Czy T-54A produkowane w PRL (przed modyfikacjami w trakcie eksploatacji) były identyczne z T-54A sowieckimi?

Wydaje mi się jednak, że nie. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale zacytuję wypowiedź kolegi  @OLO z warsztatu tego modelu.

W dniu 6.09.2020 o 11:11, OLO napisał:

Sorki kolego że wcześniej nie zaglądałem ,ale w tej konfiguracji naszej produkcji T54 nie było. Masz niewłaściwy kształt jednego z wylotów powietrza na końcu kadłuba. Powinien być taki sam jak w T55 .55 miała to odziedziczone . Tak jak masz teraz to dostaliśmy trzy sztuki i jako wzorzec , ale były to wozy wczesnej produkcji z lufą bez osłony na końcu i kołami jednymi podobnymi do T34 pozdrawiam OLO. 

Myślę, że powinieneś się zwrócić bezpośrednio do niego po więcej szczegółów bo jest chyba dobrze zorientowany w tym temacie.