x_bandit Napisano 1 Października 2021 Share Napisano 1 Października 2021 Koledzy przedstawiam Wam moją ostatnią pracę czyli T-80UK na bazie T-80U od RPG. Warsztat żeby nie trzeba było szukać po forum znajdziecie tu: https://modelwork.pl/topic/39148-135-t-80-i-jego-modyfikacje-bv-uk/page/6/?tab=comments#comment-824636 T-80UK czyli wersja dowódcza T-80U. To co go odróżniało od T-80 to dodatkowy system komunikacji, system Shtora, dodatkowe wzmocnienia korpusu zresztą co ja będę się rozpisywał. Jest to po prostu lepsza wersja jednego z najlepszych czołgów swoich czasów. Kamuflaż starałem się by był zgodny ze stosowanym w latach 90tych w 4 Gwardyjskiej Kantemirowskiej Dywizji Pancernej. Wiem, że UK były z numerem bocznym 100. Sam zestaw RPG jest w porządku, jednak starałem się zrobić w miarę wierny oryginałowi model. Dodatkowo zakupiłem zestaw Voyager, zestaw konwersji T-80U-> UK od Miniarm oraz gąsienice Friula ATL-129 i w sumie reszta to blacha miedziana i drut różnej grubości ze względu na to, że często ich używałem to muszę wymienić je z nazwy w tym miejscuJ To co mogę powiedzieć to, że bardzo dużo części, które daje Voyager jest zbędna i można a czasem nawet wypada je samemu dorobić bo są najzwyczajniej poza skalą. To co jest dobre to skrzynki amunicyjne i wszelkiego rodzaju ramki optyki. A teraz jak zwykle ściana płaczu, czyli co dorobiłem: - zdetalowany dodatkowo system do przepraw wodnych, Voyager trochę mało dał detali do tej części - poprawione APU od Miniarm, dodane detale, śruby - dorobione opaski osłony termicznej - optyka dowódcy i działonowego na lustrach i z soczewkami - peryskopy z DVD - kosz z drutu - dorobione zawiasy ekranów bocznych - kompletne okablowanie elektryczne z drutu - odtworzona kompletna wieżyczka dowódcy - osłony świateł z drutu - poprawione i dodane właściwe dla T-80UK wlewy smaru - poprawiona górna przednia płyta korpusu poprawiony właz kierowcy/mechanika - przewody paliwowe z drutu, wymienione łączniki przewodów - dorobiony właściwa dla U/UK osłona filtru powietrza - poprawione zawiasy przednich błotników (RPG zrobił je za małe) - dorobione z blachy miedzianej 2 sekcje pancerza reaktywnego, te z miniarma były bardzo słabe - poprawione detale czujników opromieniowania (śruby, zapinki etc.) - poprawiony wydech - poprawione spawy, linie podziału - zdetalowane gniazdo NSVT - w wielu miejscach wymienione śruby - poprawiona powierzchnia wieży - dodane uchwyty pancerza na ekranach bocznych - anteny z igieł to chyba wszystko z tych grubszych rzeczy, ogólnie starałem się by nie iść na łatwiznę i by detale mocno były wyeksponowane dlatego sporo dodatków dorabiałem z blachy. Chemia: - MRHobby H318, H73 + H12 5:1, H12 - farby olejne - pigmenty AK, Vallejo i Ammo - wash AK, AmmoMIG, Tamiya Miłego oglądania. Kuba 27 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 1 Października 2021 Share Napisano 1 Października 2021 pierwsza klasa Gustlik też świetnie zmalowany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Października 2021 Share Napisano 2 Października 2021 Mistrzostwo świata i okolic. Widać masę włożonej pracy dla zachowania jak największego realizmu!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 2 Października 2021 Share Napisano 2 Października 2021 Doskonały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 2 Października 2021 Autor Share Napisano 2 Października 2021 Dzięki za komentarze 1 godzinę temu, bulik58 napisał: I co ja bede teraz ogladal ,,Klan,, ??? spokojnie kolejny sezon już planuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 2 Października 2021 Share Napisano 2 Października 2021 Kolejny genialny i obłędny w detalu model spod Twojej ręki. Figurka także fantastyczna. Podziwiam tez tempo budowy i wykończenia przy tych wszystkich dodatkach i przeróbkach, a już sam model RPG jest też dość wymagający. Wyciskasz wszystko co jest do wyciśnięcia w tej skali a my mamy piękne igrzyska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 2 Października 2021 Autor Share Napisano 2 Października 2021 30 minut temu, TAW napisał: Kolejny genialny i obłędny w detalu model spod Twojej ręki. Figurka także fantastyczna. Podziwiam tez tempo budowy i wykończenia przy tych wszystkich dodatkach i przeróbkach, a już sam model RPG jest też dość wymagający. Wyciskasz wszystko co jest do wyciśnięcia w tej skali a my mamy piękne igrzyska. TAW dzięki, prawdę mówiąc chciałbym troszkę szybciej jeszcze je kleić bo nie nadążam nad tym co wypuszczają nowego producenci od ponad roku leży w szafce 90A Menga, a już Amusing zapowiedział swoją z wnętrzem.... nie mówąc już o T-72-M1.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 2 Października 2021 Share Napisano 2 Października 2021 36 minut temu, x_bandit napisał: nie mówąc już o T-72-M1 Z tym to może się narazie wstrzymaj, nic nie ucieknie 37 minut temu, x_bandit napisał: od ponad roku leży w szafce 90A Menga Tego mam już za sobą więc zezwalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 2 Października 2021 Share Napisano 2 Października 2021 Zacny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 2 Października 2021 Autor Share Napisano 2 Października 2021 2 godziny temu, TAW napisał: Z tym to może się narazie wstrzymaj, nic nie ucieknie Tego mam już za sobą więc zezwalam Spoko loko na razie jedynie jaka 72ka się pojawi to B3 m.2016, ale będzie to pewnie po charkowskim wczesnym T-80UD. Podobnie z 90ką 1 godzinę temu, Bengal napisał: Zacny Dzięki Bengal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 2 Października 2021 Share Napisano 2 Października 2021 (edytowane) Ja się czaiłem na Rogatkę, lub T-72M4CZ, ale skutecznie zniechęciłeś mnie do Teciaków. Genialna praca, genialny model. Wielki szacunek. Edytowane 2 Października 2021 przez Grzegorz Grabowski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 2 Października 2021 Autor Share Napisano 2 Października 2021 Dzięki, ale Ty się już na mnie nie oglądaj i klej te Teciaki bo to moim zdaniem fajne maszyny są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 2 Października 2021 Share Napisano 2 Października 2021 Bardzo realistyczny Gratuluję wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 2 Października 2021 Autor Share Napisano 2 Października 2021 Godzinę temu, Adamo722 napisał: Bardzo realistyczny Gratuluję wykonania Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 2 Października 2021 Share Napisano 2 Października 2021 Zdecyduj się na podstawkę robi różnicę. Szkoda że ten woznica mi nie pasuje. Model co tu pisać, nic nowego, pełny realizm, a detale miażdżą. A czy ten 72 Amusing z wnętrzem i z erą o ile kojarzę, będzie pasował naGruzina, czy lepiej Meng? Bo obsesyjnie chcę Gruzina z wnętrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 2 Października 2021 Share Napisano 2 Października 2021 Wygląda bardzo zacnie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 2 Października 2021 Autor Share Napisano 2 Października 2021 (edytowane) 39 minut temu, copycat napisał: Zdecyduj się na podstawkę robi różnicę. Szkoda że ten woznica mi nie pasuje. Model co tu pisać, nic nowego, pełny realizm, a detale miażdżą. Dzięki. Jeśli chodzi o woźnicę to pasował mi bo jest idealnie w latach 90tych kurtka jeszcze pamiętająca ZSRR, a spodnie i buty już rosyjskie. Ja już pisałem gdzieś o podstawkach i fakt robią różnicę, natoamiast ja nie mam gdzie ich trzymać i stawiać. Taki lajf. Tak stoją u mnie 2 osiemdziesiątki, nie ma opcji na dioramkę czy nawet winietkę. 39 minut temu, copycat napisał: A czy ten 72 Amusing z wnętrzem i z erą o ile kojarzę, będzie pasował naGruzina, czy lepiej Meng? Bo obsesyjnie chcę Gruzina z wnętrzem. Jak najbardziej pasuje na Gruzina. Strona gruzińska miała AV, natomiast Rosjanie wjechali tam głównie z T-72B/B1. Edytowane 2 Października 2021 przez x_bandit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 2 Października 2021 Share Napisano 2 Października 2021 Co tu dużo mówić - model genialny. Warsztat i galerię zapisuję w swoim archiwum. Może kiedyś spróbuję zbudować któregoś z tych teciaków, materiał będzie jak znalazł . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 2 Października 2021 Share Napisano 2 Października 2021 Fajnie i subtelnie wykonane ślady eksploatacji, jakieś zacieki, zadrapania, czy przetarcia ale brakuje mu najważniejszego, czyli brudnego wydechu ...lub choćby wypalonej na nim farby, po wytarciu do czysta na specjalną prezentację Fotki z netu w celach poglądowych Całość jednak robi wrażenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 2 Października 2021 Autor Share Napisano 2 Października 2021 1 godzinę temu, Rack napisał: Co tu dużo mówić - model genialny. Warsztat i galerię zapisuję w swoim archiwum. Może kiedyś spróbuję zbudować któregoś z tych teciaków, materiał będzie jak znalazł Dzięki Rack i dla mnie największą przyjemnością jest właśnie to, że komuś się to przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 2 Października 2021 Autor Share Napisano 2 Października 2021 32 minuty temu, Rafał B napisał: brakuje mu najważniejszego, czyli brudnego wydechu Brawo i dzięki, nie żebym to zrobił celowo Zwyczajnie błąd ludzki, poprawię na modelu. Tylko nie będzie tam sadzy bo to nie diesel, na tym pierwszym zdjęciu pewnie nie tak coś było z silnikiem albo paliwem albo i jednym i drugim dlatego jest czarny. Respect 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 3 Października 2021 Share Napisano 3 Października 2021 10 godzin temu, x_bandit napisał: Tylko nie będzie tam sadzy bo to nie diesel, na tym pierwszym zdjęciu pewnie nie tak coś było z silnikiem albo paliwem albo i jednym i drugim dlatego jest czarny. Tak, wiem, że ma turbinę gazową, (tylko wersja UD ma silnik wysokoprężny, a przynajmniej tak z opisu wynika) i choć spaliny w tym przypadku powinny być bardziej rude, to jednak na wielu zdjęciach widać, że praktycznie na każdym wydechu sadza jest bardzo ciemna. 10 godzin temu, x_bandit napisał: ... nie żebym to zrobił celowo Zwyczajnie błąd ludzki, poprawię na modelu. Domyślam się, znam to z autopsji, że gdy kończy się tak wypasiony model, to łatwo zapomnieć o drobnych szczegółach ...więc nie żebym się czepiał, tylko wiesz, taki szczegół dodaje smaczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 3 Października 2021 Share Napisano 3 Października 2021 Zarówno ogólny look, jak i detal miażdżą. Całość ogląda się z wielką przyjemnością. Mistrzowski poziom. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 3 Października 2021 Share Napisano 3 Października 2021 Pozamiatane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 3 Października 2021 Autor Share Napisano 3 Października 2021 Godzinę temu, Rafał B napisał: Domyślam się, znam to z autopsji, że gdy kończy się tak wypasiony model, to łatwo zapomnieć o drobnych szczegółach ...więc nie żebym się czepiał, tylko wiesz, taki szczegół dodaje smaczku tak właśnie było, trochę poczułem się jak przed gwiazdką i że witam się z Mikołajem jak dorobię to wrzucę jeszcze foto. Godzinę temu, zaruk napisał: Zarówno ogólny look, jak i detal miażdżą. Całość ogląda się z wielką przyjemnością. Mistrzowski poziom. 47 minut temu, halset napisał: Pozamiatane. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi