Skocz do zawartości

IBG - zapowiedzi i nowości lotnicze

Kolekcjoner WP

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, letalin napisał:

P-38 wolałbym z Army😉 IBG ponituje go dziurkami i będzie nie taki jak chcę. 

Oj, ciągnie do Army, ciągnie. Tu nawet modelu nie znamy, ale many info o nitowaniu 😁😁😁

• Haha 1

3 minuty temu, em napisał:

110  dzienny ,nocny ,północny,iracki ,afrykański,  dwa w jednym do ciągania szybowców,..no pudełek w pytę i wersji

Nawet tak egzotyczny jak Iracki i to z 1940r ! 

30 minut temu, em napisał:

110  dzienny ,nocny ,północny,iracki ,afrykański,  dwa w jednym do ciągania szybowców,..no pudełek w pytę i wersji

Z dostępnym Eduardem we wszystkich wersjach i za stosunkowo małe pieniądze? Poważnie wątpię. Ju-88 chyba podobnie. Jeśli nie P-38 (może artbox IAR-80 to taka mała zajawka?), to Do-217. Tak typuję 🙂

• Like 2

51 minut temu, kopernik napisał:

Oj, ciągnie do Army, ciągnie. Tu nawet modelu nie znamy, ale many info o nitowaniu 😁😁😁

Jest jeszcze jeden argument, dlaczego wolałbym P-38 z AH: prostota. Przy skomplikowanej geometrii tego samolotu może to być duża zaleta, chociaż pewnie każdy ewentualny  producent 1/72 Lightninga zainspiruje się Tamiyą 1/48, zamiast wymyślać swoje rozwiązania. 

5 minut temu, letalin napisał:

Jest jeszcze jeden argument, dlaczego wolałbym P-38 z AH: prostota.

Oby nie nadmierna, oby nie nadmierna 😉

Ale to wątek o IBG. Kwestię Lightninga Army może warto przenieść do wątku Army?

Edytowane przez Skawinski

40 minut temu, Andzin napisał:

Z dostępnym Eduardem we wszystkich wersjach i za stosunkowo małe pieniądze? Poważnie wątpię. Ju-88 chyba podobnie. Jeśli nie P-38 (może artbox IAR-80 to taka mała zajawka?), to Do-217. Tak typuję 🙂

Że dwie strony temu pisałem o P-38, jednak czy jest tak popularny jak samoloty faszystowskie?

Godzinę temu, Skawinski napisał:

Oby nie nadmierna, oby nie nadmierna 😉

Ale to wątek o IBG. Kwestię Lightninga Army może warto przenieść do wątku Army?

Nadmierna komplikacja, czy nadmierna prostota w ocenie modelarzy, to zbiory częściowo nakładające się😁 Ludzie mają bardzo różne preferencje. Producenci natomiast zawsze produkują racjonalnie zaprojektowane zestawy, w swoim przekonaniu. 😉

Nie ma kwestii Lightninga 1/72 AH, ani IBG, ani nawet Tamiyi. Żaden wątek nie pasuje🤗

• Like 1

Pozwolę sobie dołączyć do sympatycznego gdybania, mój typ:

Me-262, bo

- Niemiec, więc się sprzeda

- 2 silniki, pierwsza połowa lat 40stych

- ani duży a mały, na pewno może się zmieścić na 1 ramce

- niby coś tam jest na rynku ale same pokraki, nic na miarę choćby Tamki w 48 (rynek spamują: wiecznie wznawiany stareńki Heller - ostatnio pod szyldem KP, stary Revel z dużymi babolami, nowsze Academy - biedne w detal i z dużymi babolami, czy Airfix - poprawny brylowo ale wygląda jak ulepiony z plasteliny z detalem rytym gwoździem )

- kontynuacja do FW-190D; fajnie by było dostać Schwabla w podobnym standardzie  

Pożyjemy, zobaczymy, nadzieja umiera ostatnia 😉

Pozdr ww 

5 minut temu, HKK napisał:

...jest też nieskończoność wersji i malowań do wypuszczenia

Dzięki, fakt trochę odmian i malowanek jest (dzienne/nocne/trofiejne), a jak do tego dołożyć wczesne wersje albo późne wynalazki / koncepcje Luft'46 to robi się całkiem bogato 🙂

Pozdr ww 

Z zaciekawieniem zerkam w temat nie mając swoich typów, i mimo ze marzy mi się w nowym fantastycznym wydaniu zarówno Me-262 jak i P-38 , to w mojej nomenklaturze w żaden możliwy sposób nie wpisują się do pierwszej wskazówki ""LARGE PLANE" 😉☺️

• Like 3

1 godzinę temu, Dzejo napisał:

w mojej nomenklaturze w żaden możliwy sposób nie wpisują się do pierwszej wskazówki ""LARGE PLANE"

I ja się tym zgadzam (niestety). Ale mimo pewnej ostrożności w zabieraniu głosu, też mam jakieś oczekiwania: stawiam na niemiecki, typu Ju-188 (nie ma nic dobrego obecnie po Hasegawie, ale nie jestem pewny czy nie gorzej z wersjami i malowaniami) lub D-217 (a wersja nocna N to chyba po starej Itelerce nie do zdobycia. Będzie, co będzie - na pewno oprócz dostępności dokumentacji zrobili research biznesowy, co się najlepiej sprzeda.

15 godzin temu, kopernik napisał:

Nikt nie chce Dorniera Do-335

Bo wszyscy chcą Tu-2 :haha:

Nawet IBG chce tylko nie chce się do tego przyznać :mrgreen:

A tak na poważnie - biorąc pod uwagę fakt, że IBG lubi coś tam przepakować w swoje pudełka i dorzucić garść żywic to bym się spodziewał jakiegoś przepaka a nie jakieś absolutnej nowości.

• Like 1

7 minut temu, abtb napisał:

Bo wszyscy chcą Tu-2 :haha:

Nawet IBG chce tylko nie chce się do tego przyznać :mrgreen:

A tak na poważnie - biorąc pod uwagę fakt, że IBG lubi coś tam przepakować w swoje pudełka i dorzucić garść żywic to bym się spodziewał jakiegoś przepaka a nie jakieś absolutnej nowości.

Całkowicie nowy model ma być, więc przepak odpada.

28 minut temu, abtb napisał:

"100% new moulds!"