Kuba9575 Napisano 7 Lutego 2012 Share Napisano 7 Lutego 2012 Dziękuję, a jeśli chodzi o FSy to polski khaki i niebieski na samoloty z kampanii wrześniowej... Pozdrawiam, JK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 28 Lutego 2012 Autor Share Napisano 28 Lutego 2012 ...Farby akrylowe na pewno nie pachną tak jak farby żywiczne (czyli Revelle lub Humbrole). ... Żywiczne czy olejne? Możesz rozwinąć myśl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcinej Napisano 23 Grudnia 2012 Share Napisano 23 Grudnia 2012 Taką zagwozdkę sprawił mi Montex, podając FS 33303 (jako kolor w malowaniu MiGa23). Szukając farby pod tym oznaczeniem wychodzi, że to coś pod piaskowy, jednak w ich książeczce dołączonej do kalkomanii pokazany jest jako brązowy/bordowy - i taki powinien być w rzeczywistości. Co prawda nie ten egzemplarz (mi chodzi o 122) ale prawdopodobnie to ten brązowy kolor. Czy to rzeczywiście FS 33303 ? PS Mam nadzieję, że nie robię tym postem wątku 1:1 o MiGu23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WarHammster Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Przelicznik farb, kolory, producenci: http://www.dakkadakka.com/wiki/en/Paint+Range+Compatibility+Chart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Wcześniej padło stwierdzenie, że Humbrol 155 Olive Drab = A40 pactry. zgodzicie się? chodzi mi o kolor podstawowy amerykańskich pojazdów z okresu po lądowaniu w Normandii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Przeliczniki Payo twierdzą, że Humbrol 155 (Olive Drab) to Pactra A30 (Olive Drab FS 34087). A40 to Light Sea Gray FS 36307. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Stycznia 2013 Share Napisano 18 Stycznia 2013 Miało być Pactra A30 oczywiście, dzięki za potwierdzenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 Szukam przelicznika farb Tamiya acrylowe->spray również Tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 może to pomoże http://scalemodeldb.com/paintcharts/tamiya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 Dzięki..widziałem tę stronę, ale nie uwzględnia farb o symbolu TS..no cóż, trzeba będzie na oko..;) Chciałem spróbować malować spreyem duże powierzchnie..zresztą instrukcje malowania okrętów tamki polecają właśnie spreye do dużych powierzchni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 9 Stycznia 2014 Share Napisano 9 Stycznia 2014 Witajcie! Popatrzcie poniżej czy w miarę sensownie dobrałem odpowiedniki farb Vallejo (Pactra / akrylowy Model Master) do przedwojennej polskiej pancerki (tak, kolejny TKS i C2P z First to fight...): Vallejo 70.890 (90) - Model Master Medium Geen 4734 Vallejo 70.983 Flat Earth (983) - Pactra A22 Earth Red Vallejo 70.847 (123) Dark Sand - Pactra A25 Armor Sand Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 15 Stycznia 2014 Share Napisano 15 Stycznia 2014 TS33 Tamiya Dull Red w sprayu...jakoś nie mogę się zdecydować na odpowiednik akrylowy tez Tamiya..Poradźcie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymonKaz Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 Witam, jakie farby Tamiya powinienem kupic zeby pomalowac Panther Ausf. G Revell 1:72? Sugerowane farby Revell to: A) ochra, matowy + zielony-trzcina, jedwabisto-matowy B) ceglasty, matowy C) oliwkowy, jedwabisto-matowy + bezbarwny, matowy D) antracyt, matowy E) rdzawy, matowy + zelazo, metaliczny F) piaskowy, matowy + bràzowy, matowy G) czarny, jedwabisto-matowy H) zelazo, metaliczny + czarny, jedwabisto-matowy I) oliwkowoszary, matowy Manual ponizej: http://manuals.hobbico.com/rvl/80-3171.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
killerkk Napisano 5 Lutego 2014 Share Napisano 5 Lutego 2014 tyle farb do czołgu który ma długość palca LoL... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 29 Marca 2014 Share Napisano 29 Marca 2014 Czy ktoś może wie, zna, ma przelicznik Gunze C na Tamiyę. Potrzebuję przeliczyć poniższe kolory bo szukam i szukam ale wszędzie jest z Gunze H na inne farby a niestety Trumpeter podał tylko sumbole i enigmatyczne nazwy: C023 - Dark Green C133 - Earth C135 - Russian Green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 30 Marca 2014 Share Napisano 30 Marca 2014 Miałem 2 modele Trumpetera i w instrukcji były kolory w Gunze C i H. Napewno C135 - Russian Green nie ma odpowiednika w Gunze H i Tamiya. Musiałbyś sobie coś wymieszać. Nie wiem jak jest w przypadku dwóch pozostałych kolorów. Do jakiego pojazdu potrzebne są Ci te farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 30 Marca 2014 Share Napisano 30 Marca 2014 Czy ktoś może wie, zna, ma przelicznik Gunze C na Tamiyę. Potrzebuję przeliczyć poniższe kolory bo szukam i szukam ale wszędzie jest z Gunze H na inne farby a niestety Trumpeter podał tylko sumbole i enigmatyczne nazwy: C023 - Dark Green - XF-61 C133 - Earth - BRAK ODPOWIEDNIKA C135 - Russian Green. BRAK ODPOWIEDNIKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Marca 2014 Share Napisano 30 Marca 2014 C023 - Dark Green - XF61 C133 - Earth - XF52 Flat Earth C135 - Russian Green - można użyć XF5 flat green + XF4 yellow green (proporcje w zależności jaki odcień chcesz uzyskać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 4 Czerwca 2014 Share Napisano 4 Czerwca 2014 F4U-5 Corsair od Revella. Instrukcja jako kolor bazowy pokazuje zmieszany 32109 Anthracite z 32350 Lufthansa Blue i jakoś nie umiem sobie tego przetworzyć na Pactrę - co to będzie, A120 Dark Sea Blue? Są może jakieś akryle dedykowane dla amerykańskich samolotów z Pacyfiku? Coś mi jakoś google nie chce pomóc dzisiaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deptak Napisano 5 Czerwca 2014 Share Napisano 5 Czerwca 2014 Witam Co do przelicznikow, to ja używam aplikacji na iPhona: iModelKit . Prócz przelicznika ma jeszcze możliwość doboru koloru na podstawie zdjęcia danego koloru ikilka innych opcji , ale jeszcze nie rozgryzłem. Darmowa wersja jest z reklamami, ale w pełni funkcjonalna. Jeżeli już to było to przepraszam> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teppis Napisano 7 Czerwca 2014 Share Napisano 7 Czerwca 2014 Witam, nie wiem czy piszę w dobrym temacie, ale rozpaczliwie szukam pomocy . Planuję zakup Mi-2 od Aeroplastu i chcę go pomalować w ten sposób jak na zdjęciu (chodzi mi o ten kolor z modelu na drugim planie) , oraz w tym kolorze,na zdjęciu na dole, który widać lekko pod spodem kadłuba i na tylnych drzwiach.. Najbardziej chyba chciałbym kolory matowe z palety emaili revella. Jeśli ktoś wie, używał takich kolorów (fajnie by gdyby odezwał się slawekb, który zrobił tego pięknego Mi na tym forum) , będę dozgonnie wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 Witam, nie wiem czy piszę w dobrym temacie, ale rozpaczliwie szukam pomocy . Planuję zakup Mi-2 od Aeroplastu i chcę go pomalować w ten sposób jak na zdjęciu (chodzi mi o ten kolor z modelu na drugim planie) ,oraz w tym kolorze,na zdjęciu na dole, który widać lekko pod spodem kadłuba i na tylnych drzwiach.. Najbardziej chyba chciałbym kolory matowe z palety emaili revella. Jeśli ktoś wie, używał takich kolorów (fajnie by gdyby odezwał się slawekb, który zrobił tego pięknego Mi na tym forum) , będę dozgonnie wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. No siemanko....nie wiedziałem,że tu znajdę moje fotki...hehe.......Mogłeś napisać na PW i bym się szybko odezwał.......a tak to zupełnie przypadkiem zajrzałem....No jeśli chodzi o ten w tle-SW-4 PUSZCZYK,to PACTRA 29 i odrobinka białej domieszałem,zgodnie z procedurą forumowego kolegi CHAZKA.....a spód MI-2,to najlepiej jak zajrzysz do mojego warsztatu,tam chyba powinno coś być,ale to nie taki problem,to popularne dosyć kolorki są...ja chyba dałem GUNZE H 67......Ale wydaje mi się,że HUMBROL 65 też chyba będzie .......Tylne drzwi to tylko złudzenie tego samego koloru,bo to jest już co innego GUNZE H 308)))....Więc powodzenia życzę przy budowie MI-2 jak już kupisz....i POZDRAWIAM). Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 A przelicznik na REVELLA, to już musisz pogrzebać,no chyba że ktoś siedzi w temacie akurat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 10 Czerwca 2014 Share Napisano 10 Czerwca 2014 A więc REVELL 55-to ten niebieski na spodzie MI-2.....spojrzałem na przelicznik,który masz na początku tego działu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ipj Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Zapraszam na http://ipj.esy.es/kolory.php Opinie mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi