TAW Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) Witam na poligonie BM-21 GRAD to samobieżna wyrzutnia pocisków rakietowych krótkiego zasięgu typu ziemia - ziemia. Zaprojektowany w roku 1960, produkowany do roku 1988. Chrzest bojowy Grada nastąpił w 1969 roku podczas konfliktu nadgranicznego z Chinami nad rzeką Ussuri. Od tego czasu stał się jednym z najbardziej rozpowszechnionym typów tego uzbrojenia na świecie i służy do dziś w wielu armiach świata. Do Polski trafił w latach 60-tych na platformie samochodu ciężarowego URAL-375D i również służy do dziś w Wojsku Polskim. Nie jest to artyleria precyzyjna - służy do rażenia celów na dosyć dużej powierzchni czyli jak to mówią wojskowi do strzelania "na hektary". W Polsce wraz z Francuzami opracowano rodzinę pocisków Feniks-Z. Dzięki zastosowaniu nowoczesnego paliwa rakietowego pociski te mają donośność ponad 40 km. Model wykonany z zestawu Trumpetera, z gotowych dodatków są koła DEF z ugięciem, priorytety drogowe i kalki od TORO i oczywiście napis УРАЛ na atrapie chłodnicy od kolegi Adams M1A1. Śladowe ilości waloryzacji na własną rękę: kabelki, osłony lamp przednich, zmodyfikowana chłodnica, uchwyt na gaśnicę, tablica rejestracyjna, odblaski i antena wraz z mocowaniem. Większość wykonana z pozostałości po innych modelach. Rakieta zrobiona z patyczka do gry w bierki. To tyle tytułem wstępu a teraz zapraszam do oglądania Jeszcze ze dwa zdjęcia w klimacie poligonu. Uwaga: wszystkie zdjęcia z krajobrazem w tle po znaczącej obróbce graficznej. Stan faktyczny najlepiej oddają zdjęcia na białym tle. I gdyby strzelanie odbywało się np w latach 60-tych. -------> Link do warsztatu<------- Edytowane 4 Września 2022 przez TAW 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Super się prezentuje. Jedna z najciekawszych dioramę na forum w tym roku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 No Panie rewelacja jest , pięknie się to wszystko komponuje z podstawką, wszystko mi się tu podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Fantastyczny! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Rewelacja, podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Fajna scenka podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Dobrze się ogląda twoje warsztaty i galerie, zawsze wszystko na najwyższym poziomie. Pierwsze i ostatnie zdjęcie jak prawdziwe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 2 godziny temu, TAW napisał: Fota "archiwalna" rządzi Ciekawy pomysł i wykonanie, podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) Praca na b. wysokim poziomie. Dbałość o szczegóły wyśmienita. Ogień wymiata. Nie ma się praktycznie do czego doczepić. Mały minusik za brak jakichkolwiek obić. Choćby paru malusieńkich. No i troszkę od spodu mógłby więcej kurzu dostać. No i lufy od wyrzutni może delikatnie sadzy powinny dostać na wylocie i może z tyłu. Ale to oczywiście wszystko moje "widzi mi się". Czekam z niecierpliwością na kolejny warsztat. Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez patrykd 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Gratuluję wspaniałego modelu, bardzo ładne detale. Oby tak dalej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 2 godziny temu, patrykd napisał: Mały minusik za brak jakichkolwiek obić. Choćby paru malusieńkich. Zapewne wyglądał by z tymi obiciami ciekawiej, ale raczej mało prawdopodobnie, prędzej już z drobnymi podmalówkami. Wojsko w wolnym czasie żeby się nie "nudzić", dokonywało wszelkich drobnych reperacji, łącznie z pastowaniem opon, co by wciąż jak funkiel nówki wyglądały. ...znam to z autopsji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Wzorowa maszyna wyszła z tej BM-21. Stary wóz, ale jary.......Brawo za pomysł i wykonanie. LWP przeniesione do czasów współczesnych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2022 (edytowane) Dzięki Panowie za tak liczne przybycie na ten poligon aż zabrakło mi cukierków. Bardzo miło mi też czytać tak pochlebne opinie od osób, które w modelarstwie już nie jedno widziały i działały. Po ponad półrocznej "walce" z materią to mocno podnosi morale Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Zapomniałem dodać że poligon też bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 Mnie również się podoba. Świetne wykonanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 Wspaniały model. Tym co byli na poligonie w 2002 pewno się łezka w oku kręci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PitersonL Napisano 1 Września 2022 Share Napisano 1 Września 2022 Czy mógłbym zapytać jakie farby i lakier wybrałeś do malowania. Używałeś washy lub jakiś farb olejnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 2 Września 2022 Autor Share Napisano 2 Września 2022 Dzięki @PitersonL. Farby to Protective K z palety AK Real Colors (zieleń), Tamiya NATO Brown i Tamiya NATO Black. Ale należy zwrócić uwagę, że były malowane na czarno białej bazie i jeżeli nie zastosujesz takiej samej techniki to będą wyglądać zupełnie inaczej. Wash i oleje też były, zresztą wszystko jest bardziej opisane w warsztacie (link do niego jest pod ostatnim zdjęciem w poście otwierającym galerię). Lakier błyszczący i matowy to GXy od MR Hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 No, Panie Kolego - kawał dobrej roboty. Wszystko pięknie skomponowane, dopracowane zdjęcia - musiałeś na nie poświęcić kilka chwil, ale efekt znakomity. Gratuluję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 17 godzin temu, bulik58 napisał: Takie male porownanie No... widać, że to inna skala i inny kaliber produktu 3 godziny temu, zaruk napisał: No, Panie Kolego - kawał dobrej roboty. Wszystko pięknie skomponowane, dopracowane zdjęcia - musiałeś na nie poświęcić kilka chwil, ale efekt znakomity. Gratuluję. Dzięki! Tym bardziej, że z tymi zdjęciami to takie odgapiactwo z Twojej galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Podoba się! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 7 Września 2022 Share Napisano 7 Września 2022 Podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 7 Września 2022 Autor Share Napisano 7 Września 2022 2 godziny temu, bulik58 napisał: Dalem to zdjecie tylko po to aby pokazac ze tak ogolnie wyglada wystrzelenie rakiety i plomien jaki zostawia za soba. Wiadomo iz na oryginalnym zdjeciu jest co najmniej 210 mm rakieta albo i 320 mm wiec i plomien bedzie inny Na podstawie tylko jednego zdjęcia to nie da się określić jakiegoś wzorcowego wyglądu płomienia za rakietą. Zdjęcie rejestruje jedynie "ten moment" z jego wyglądu, który jest tu i teraz a za pół sekundy może mieć już zupełnie inny kształt, zasięg, intensywność/przeźroczystość i kolor lub w danym miejscu nawet na chwilę zniknąć. Trochę tak jak z piorunem lub innym łukiem elektrycznym. Po przejrzeniu dziesiątek zdjęć strzelających Gradów można znaleźć jeden wspólny punkt efektu wystrzału: to, że płomień powstaje dopiero w pewnej odległości za dyszą rakiety a bezpośrednio za nią ciągnie się przeźroczysta lub ciemniejsza smuga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 8 Września 2022 Share Napisano 8 Września 2022 Efekt końcowy genialny, gratulacje! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 19 Stycznia 2023 Share Napisano 19 Stycznia 2023 W dniu 30.08.2022 o 11:30, TAW napisał: TAW - sorry za małe zaśmiecenie galerii ale nie mogłem się powstrzymać Zobaczyłem dziś w necie taką fotkę spod Bachmut i od razu mi się przypomniał Twój świetny model .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi