Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chodziło mi o informację "że jedynie kilka pierwszych egzemplarzy dostarczono z płatem jak P-36 A , czyli bez uzbrojenia" 

P-36A nie miał w ogóle możliwości montażu karabinów w skrzydłach. Pierwszy francuski H-75 A-1 na zdjęciach i na filmie nie ma karabinów w skrzydłach, ale widać pokrywy dostępu do karabinu i magazynka amunicji a na spodzie wyrzutniki łusek i ogniw. Samoloty z USA przychodziły bez uzbrojenia. Browning FM 7,5mm (produkcji belgijskiej) montowano dopiero w Francji .

1.jpg

2.jpg

Napisano
W dniu 19.08.2026 o 16:02, ArtuRze napisał:

SBS właśnie rozwiązał ten problem, a ja przestaję tym samym modyfikować we Fusion360 silnik od Soyuyo tak, by pasował konfiguracyjnie dla  F4F.

Szybko poszło. szkoda tylko ze musialo do tego dojść

W dniu 19.08.2026 o 16:55, panDespota napisał:

Arma albo ktoś od dodatków nie myślał żeby zrobić drukowane części  do wykonania Wildcata ze złożonymi skrzydłami? Takim żeby po ich odcięciu wkleić w pustą przestrzeń między połówkami skrzydeł. Jak nie,  może warto by... 🙂 

o o to to to!jest jeszcze opcja aby sprobować przeszczepić skrzydła z Airfixa.

Napisano

W najnowszym newsletterze Wojtek Bułhak wyjaśnia kwestię skrzydła w nowej inkarnacji Curtissa, zapowiada na wrzesień nowe pudełko F4F-3 z kolorowymi skrzydłami oraz P.11c.

Na październik AH szykuje pudełko P-40 Tomahawk II (oraz nowe pudełko Hurricane'a Mk.I w 1/48).

Ponadto (tu cytat z newslettera):

"W przygotowaniu mamy już H-75A-4 / Mohawk IV. To wyraźnie inna odmiana – przede wszystkim za sprawą silnika Wright R-1820 Cyclone zamiast Pratt & Whitney Twin Wasp. W tej wersji przygotowujemy również skrzydło z dwoma karabinami maszynowymi po każdej stronie.

Przy okazji nie ograniczyliśmy się do przygotowania nowych części. Trochę poprawiliśmy również kadłub i jego połączenie ze skrzydłem.

Jeżeli zainteresowanie rodziną H-75 będzie odpowiednio duże, pomyślimy też o zestawie kombinowanym, pozwalającym połączyć elementy obu wersji. Dzięki temu będzie można zbudować również A-1, A-2 czy A-3 w konfiguracjach z dwoma karabinami w każdym skrzydle."

• Like 1
Napisano

Pożyjemy zobaczymy.

Zawsze mogę sobie skleić Hawka z AZ Model.

Napisano

Wojtek Bułhak zapowiada ekspansję na rynku USA. To oznacza pojawienie się kolejnych modeli samolotów amerykańskiej proweniencji. W takiej sytuacji P-38 wydaje się być bliżej, niż dalej. Czym podbijać Amerykę, jak nie doskonałym Lightningiem? Europa i Azja też by chyba chciała? 

https://www.wojciechbulhak.pl/2026/08/18/od-eksportu-do-ekspansji-czego-dowiedzialem-sie-o-arma-hobby-w-fort-wayne/?fbclid=IwY2xjawT3gzxwZG9mA2V4dG4DYWVtAjExAHNydGMGYXBwX2lkDzQwOTk2MjYyMzA4NTYwOQABHlN8V1u6ECndlDkaB1pIcNVufFtpZDJnOHd-8wwXBE86T2YCQbgrlUtbMLeh_aem_aasbwmYM4Nn12FmvxxbERA

Napisano

Orangutan nałoży mu cła i skończą się marzenia o ekspansji 😉 Ale, cytując innego klasyka, P-38 jest nam "potrzebny jak powietrze, jak chleb".

• Like 3
  • Haha 2
Napisano
11 godzin temu, letalin napisał:

Wojtek Bułhak zapowiada ekspansję na rynku USA. To oznacza pojawienie się kolejnych modeli samolotów amerykańskiej proweniencji. W takiej sytuacji P-38 wydaje się być bliżej, niż dalej. Czym podbijać Amerykę, jak nie doskonałym Lightningiem? Europa i Azja też by chyba chciała? 

https://www.wojciechbulhak.pl/2026/08/18/od-eksportu-do-ekspansji-czego-dowiedzialem-sie-o-arma-hobby-w-fort-wayne/?fbclid=IwY2xjawT3gzxwZG9mA2V4dG4DYWVtAjExAHNydGMGYXBwX2lkDzQwOTk2MjYyMzA4NTYwOQABHlN8V1u6ECndlDkaB1pIcNVufFtpZDJnOHd-8wwXBE86T2YCQbgrlUtbMLeh_aem_aasbwmYM4Nn12FmvxxbERA

Siedemdwójką to Ameryki raczej nie podbije, nie dziś. Swoją drogą, nie nazwałbym USA największym rynkiem modelarskim na świecie, no chyba że uwzględniając modelarstwo kolejowe, wtedy może tak.

• Like 2
Napisano
1 godzinę temu, Cypis napisał:

wchodzisz w artykuł , prawy klawisz myszy , 11 pozycja od góry (przynajmniej u mnie) i jest po polsku

Dla mnie angielski to nie problem, nie wszyscy jednak z nim sobie radzą, a Arma zawsze daje możliwość przełączenia wersji strony na polską bez potrzeby tłumaczenia. Wczoraj jak wrzucałem posta, strona była tylko po angielsku. Dzisiaj jak spojrzałem, wersja polska strony jest dostępna wink4.

Napisano

przy tak szybkim rozwoju tłumaczy AI , tłumaczenia automatyczne już naprawdę są bardzo dobre

• Haha 2