Kamil K. Posted May 15, 2023 Posted May 15, 2023 (edited) Cześć, Nic już więcej nie wymyślę - model gotowy. Flak 37 ze starego, dobrego Dragona. Przedstawia działo wykorzystywane przez 7. Korpus Północnodalmatyński Armii Serbskiej Krajiny. Tu warsztat z garścią myślę, że ciekawego info o 88 w Jugosławii i konfliktach po jej rozbiciu: Pozdrowienia! Edited May 15, 2023 by Kamil K. 32 1 Quote
Endrju Posted May 15, 2023 Posted May 15, 2023 Rewelacyjny. Jak zwykle zresztą. Zdziwiłbym się gdyby było inaczej. Quote
Sebastian76 Posted May 15, 2023 Posted May 15, 2023 Przepiękna praca. Gratuluję, podziwiam - Super sprawa! Quote
Kamil K. Posted May 15, 2023 Author Posted May 15, 2023 Dziękuję bardzo! Cieszę się, że się podoba, tym bardziej, że nie jest to mój półkowy faworyt wśród zrobionych dotąd modeli - pomalować takie wielkie działo pełne zakamarków to trochę co innego niż czołg, ale najważniejsze, że po 2 latach projekt został sfinalizowany. 1 Quote
martinello Posted May 15, 2023 Posted May 15, 2023 (edited) Mam rozumieć że ciągle jeszcze dostępna była amunicji do tego działa? To powojenna produkcja czy jeszcze wojenne zapasy? Edited May 15, 2023 by martinello Quote
Kamil K. Posted May 15, 2023 Author Posted May 15, 2023 Czym strzelało to konkretne działo to nie wiem Ale z tego co pamiętam z jakiegoś ichniego wojskowego podręcznika to bodaj w latach 60-tych wyprodukowali sobie serię iluś tysięcy pocisków 88-mm z myślą o działach obrony wybrzeża, do których w większości zaliczały się Flaki. Nie jestem też pewny, czy nie modernizowali istniejących zapasów z czasów wojny - musiałbym sprawdzić. Quote
TAW Posted May 15, 2023 Posted May 15, 2023 Do artylerii samej w sobie jakoś nigdy nie miałem zapału, ale nie sposób nie docenić efektownego malowania i wszystkich zaaplikowanych efektów, w szczególności rdzy, którą masz opanowaną na poziomie mistrzowskim. Quote
SFModel Posted May 15, 2023 Posted May 15, 2023 Piękne działo i super wykonanie. Faktycznie rdza i rdzawe naloty są wykonane iście mistrzowsko. Quote
Kamil K. Posted May 15, 2023 Author Posted May 15, 2023 3 godziny temu, TAW napisał: Do artylerii samej w sobie jakoś nigdy nie miałem zapału, ale nie sposób nie docenić efektownego malowania i wszystkich zaaplikowanych efektów, w szczególności rdzy, którą masz opanowaną na poziomie mistrzowskim. No artyleria to dziwny kawałek chleba. Dzięki! 1 godzinę temu, SFModel napisał: Piękne działo i super wykonanie. Faktycznie rdza i rdzawe naloty są wykonane iście mistrzowsko. Dzięki! Z tą rdzą to jednak bez przesady. Quote
chorąży Posted May 15, 2023 Posted May 15, 2023 4 godziny temu, Kamil K. napisał: Dziękuję bardzo! Cieszę się, że się podoba, tym bardziej, że nie jest to mój półkowy faworyt wśród zrobionych dotąd modeli - pomalować takie wielkie działo pełne zakamarków to trochę co innego niż czołg, ale najważniejsze, że po 2 latach projekt został sfinalizowany. Przy okazji pytanie: Na 14 str. Twojego poradnika pt: "Miniporadnik modelarski pojazdy z Bośni" w sekcji "Malowanie" ZSU-57 2 jest mowa o innym, wcześniejszym poradniku dotyczącym malowania, gdzie go można zlaleźć ? Stanałem przed wyzwaniem pomalowania gaz-a tigra z zardzewiałymi płytami dopancerzenia , podpatruję i szukam natchnienia, wiedzy... Quote
Kamil K. Posted May 15, 2023 Author Posted May 15, 2023 6 minut temu, chorąży napisał: Przy okazji pytanie: Na 14 str. Twojego poradnika pt: "Miniporadnik modelarski pojazdy z Bośni" w sekcji "Malowanie" ZSU-57 2 jest mowa o innym, wcześniejszym poradniku dotyczącym malowania, gdzie go można zlaleźć ? Stanałem przed wyzwaniem pomalowania gaz-a tigra z zardzewiałymi płytami dopancerzenia , podpatruję i szukam natchnienia, wiedzy... Tam jest link na dole. http://afvsinminiature.blogspot.com/2017/04/t-72b-mod-1989-painting-step-by-step.html Quote
panDespota Posted May 15, 2023 Posted May 15, 2023 Świetny model jak zwykle. Bardzo mi się podoba Twój styl malowania i brudzenia. Dla mnie topka! Gratulacje kolejnej świetnej pracy w bałkańskiej kolekcji. Quote
copycat Posted May 15, 2023 Posted May 15, 2023 Armata jak armata, wymiata, poziom jak zwykle bardzo wysoki. Ale to pobocze, aż mi się Chorwacja przypomniała. Quote
zaruk Posted May 15, 2023 Posted May 15, 2023 Niezwykle plastyczna praca, nic dodać, nic ująć. Czysta przyjemność dla ócz Quote
Baas ArK Posted May 15, 2023 Posted May 15, 2023 Świetna praca i świetne rdzewienia (czemu dałem już wyraz w warsztacie)! Quote
michal0281 Posted May 15, 2023 Posted May 15, 2023 Brawo, jest co podziwiać. Co następne w planach? Quote
Kamil K. Posted May 15, 2023 Author Posted May 15, 2023 Dziękuję jeszcze raz! 27 minut temu, michal0281 napisał: Brawo, jest co podziwiać. Co następne w planach? Kolejny T-34-85, a potem chyba symultaniczne malowanie razem z Delije. Quote
Rack Posted May 19, 2023 Posted May 19, 2023 (edited) Kolejny przepiękny model w Twoim wykonaniu . Wszystkie szczegóły przemyślane i pięknie wykonane. Brawo. Edited May 19, 2023 by Rack Quote
Kamil K. Posted May 20, 2023 Author Posted May 20, 2023 Dziękuję bardzo jeszcze raz wszystkim i każdemu z osobna Quote
Bartosz Ciesielski Posted May 21, 2023 Posted May 21, 2023 (edited) wygląda jak na tym filmie co je wypatrzyliśmy Edited May 21, 2023 by Bartosz Ciesielski Quote
Recommended Posts