Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, 

Nic już więcej nie wymyślę - model gotowy. Flak 37 ze starego, dobrego Dragona. Przedstawia działo wykorzystywane przez 7. Korpus Północnodalmatyński Armii Serbskiej Krajiny. 

Tu warsztat z garścią myślę, że ciekawego info o 88 w Jugosławii i konfliktach po jej rozbiciu: 

XmJrlwl.jpg  

T1TyTti.jpg

uKI8SQB.jpg

wETU4jZ.jpg

6I4emZM.jpg

Y62FXJt.jpg

yipv7Nv.jpg

i5J13yX.jpg

TBSx3Tm.jpg

FY5mCFU.jpg

ZPCD5XC.jpg

XTSFzdy.jpg

qOXOkRo.jpg

smZEaSR.jpg

5U1fs5A.jpg

EAMNbBA.jpg

5mwu8Ia.jpg

vp5R4ZI.jpg

kTABC6V.jpg

2FMhYSG.jpg

YFykN70.jpg

kKyP9gK.jpg

Pozdrowienia! 

Edytowane przez Kamil K.
  • Like 32
  • Thanks 1
Napisano

Dziękuję bardzo! Cieszę się, że się podoba, tym bardziej, że nie jest to mój półkowy faworyt wśród zrobionych dotąd modeli - pomalować takie wielkie działo pełne zakamarków to trochę co innego niż czołg, ale najważniejsze, że po 2 latach projekt został sfinalizowany. 🙂

• Like 1
Napisano (edytowane)

Mam rozumieć że ciągle jeszcze dostępna była amunicji do tego działa?

To powojenna produkcja czy jeszcze wojenne zapasy?

Edytowane przez martinello
Napisano

Czym strzelało to konkretne działo to nie wiem 😉 

Ale z tego co pamiętam z jakiegoś ichniego wojskowego podręcznika to bodaj w latach 60-tych wyprodukowali sobie serię iluś tysięcy pocisków 88-mm z myślą o działach obrony wybrzeża, do których w większości zaliczały się Flaki. Nie jestem też pewny, czy nie modernizowali istniejących zapasów z czasów wojny - musiałbym sprawdzić. 

Napisano

Do artylerii samej w sobie jakoś nigdy nie miałem zapału, ale nie sposób nie docenić efektownego malowania i wszystkich zaaplikowanych efektów, w szczególności rdzy, którą masz opanowaną na poziomie mistrzowskim.

Napisano

Piękne działo i super wykonanie. Faktycznie rdza i rdzawe naloty są wykonane iście mistrzowsko. 

Napisano
3 godziny temu, TAW napisał:

Do artylerii samej w sobie jakoś nigdy nie miałem zapału, ale nie sposób nie docenić efektownego malowania i wszystkich zaaplikowanych efektów, w szczególności rdzy, którą masz opanowaną na poziomie mistrzowskim.

No artyleria to dziwny kawałek chleba. 😉  Dzięki! 

1 godzinę temu, SFModel napisał:

Piękne działo i super wykonanie. Faktycznie rdza i rdzawe naloty są wykonane iście mistrzowsko. 

Dzięki! Z tą rdzą to jednak bez przesady. 😉

Napisano
4 godziny temu, Kamil K. napisał:

Dziękuję bardzo! Cieszę się, że się podoba, tym bardziej, że nie jest to mój półkowy faworyt wśród zrobionych dotąd modeli - pomalować takie wielkie działo pełne zakamarków to trochę co innego niż czołg, ale najważniejsze, że po 2 latach projekt został sfinalizowany. 🙂

Przy okazji pytanie: Na 14 str. Twojego poradnika pt: "Miniporadnik modelarski pojazdy z Bośni" w sekcji "Malowanie" ZSU-57 2 jest mowa o innym, wcześniejszym poradniku dotyczącym malowania, gdzie go można zlaleźć ? Stanałem przed wyzwaniem pomalowania gaz-a tigra z zardzewiałymi płytami dopancerzenia , podpatruję i szukam natchnienia, wiedzy...

Napisano
6 minut temu, chorąży napisał:

Przy okazji pytanie: Na 14 str. Twojego poradnika pt: "Miniporadnik modelarski pojazdy z Bośni" w sekcji "Malowanie" ZSU-57 2 jest mowa o innym, wcześniejszym poradniku dotyczącym malowania, gdzie go można zlaleźć ? Stanałem przed wyzwaniem pomalowania gaz-a tigra z zardzewiałymi płytami dopancerzenia , podpatruję i szukam natchnienia, wiedzy...

Tam jest link na dole. 😉 

http://afvsinminiature.blogspot.com/2017/04/t-72b-mod-1989-painting-step-by-step.html 

Napisano

Świetny model jak zwykle. Bardzo mi się podoba Twój styl malowania i brudzenia. Dla mnie topka! Gratulacje kolejnej świetnej pracy w bałkańskiej kolekcji. 

Napisano

Niezwykle plastyczna praca, nic dodać, nic ująć.

Czysta przyjemność dla ócz 🙄

Napisano

Dziękuję jeszcze raz! 🍻

27 minut temu, michal0281 napisał:

Brawo,  jest co podziwiać. Co następne w planach?

Kolejny T-34-85, a potem chyba symultaniczne malowanie razem z Delije. :)

Napisano (edytowane)

Kolejny przepiękny model w Twoim wykonaniu 👍. Wszystkie szczegóły przemyślane i pięknie wykonane. Brawo.

Edytowane przez Rack