panDespota Napisano 30 Grudnia 2024 Share Napisano 30 Grudnia 2024 Taka sytuacja- skończyłem dzisiaj Jaskółę i Arma puściała info że wydaje Na koniec roku udało się zamknąć ponad trzyletni temat. Ciągnął się niemiłosiernie długo. Do końca nie jestem zadowolony. Kilka rzeczy zrobił bym po takim czasie inaczej jeśli chodzi o NMF. Chciałem uzyskać efekt brudnego utlenionego alu, ale wydaje mi się że przedobrzyłem z ilością warstw brudzenia i matem. Łosz też mi nie leży, ciut za ciemny. Linie poszpachlowane. Częściowo ponitowany. Otwarta komora podwozia- chyba największy mankament tego modelu zaraz po oszkleniu. Wymieniona limuzyna na Rob Taurus, dodana stara blaszka Edka, koła od Edka, tablica Yahu, przewody hamulcowe. Działka i pitot z igieł. Dorobione stożki silników i bąble na włazach od działek. Malowany Vallejo. Maszyna o numerze 111712 z JV44, Innsbruck. Na zdjęciach i filmie porzucona maszyna ma belki na uzbrojenie. Znalazłem też info że jednostka używała bojowo niekierowanych pocisków WGr. 21. Dla urozmaicenia postanowiłem je dodać bo były w zestawie. Oryginał: Link do warsztatu. Teraz się trzeba będzie brać za wersję dwumiejscową nocną albo rozpoznawczego Zapraszam do galerii: 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano 30 Grudnia 2024 Share Napisano 30 Grudnia 2024 (edytowane) W tym roku fajerwerki są wcześniej! Edytowane 30 Grudnia 2024 przez Bercik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Grudnia 2024 Share Napisano 30 Grudnia 2024 Świetna Jaskółka, malowanie jak zawsze fantastyczne . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArtuRze Napisano 31 Grudnia 2024 Share Napisano 31 Grudnia 2024 Oj podkradłbym technikę brudzenia, na chwilę obecną zostaje mi zazdrość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 31 Grudnia 2024 Share Napisano 31 Grudnia 2024 Godzinę temu, panDespota napisał: Chciałem uzyskać efekt brudnego utlenionego alu, I według mnie to Ci wyszło! Brawo, świetna robota! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 31 Grudnia 2024 Share Napisano 31 Grudnia 2024 Piękna Jaskółka bardzo efektowne malowanie, udane. Nie wygląda jak 72. Brawo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 31 Grudnia 2024 Share Napisano 31 Grudnia 2024 Bardzo fajnie wyszło. Chyba jedyna "karteczka" jaką widziałem, która dodaje, a nie ujmuje realizmu na modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Grudnia 2024 Share Napisano 31 Grudnia 2024 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 31 Grudnia 2024 Share Napisano 31 Grudnia 2024 (edytowane) Jak zwykle wyszło super. Edytowane 31 Grudnia 2024 przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mh76 Napisano 31 Grudnia 2024 Share Napisano 31 Grudnia 2024 Bardzo ładna jaskółka Wgr 21 dodają charakteru 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser111 Napisano 31 Grudnia 2024 Share Napisano 31 Grudnia 2024 Detal powala, malowanie nie moje ulubione ale też widać klasę. Brawo! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 31 Grudnia 2024 Share Napisano 31 Grudnia 2024 Bardzo ładnie wyszło, nie znać że skala nikczemna, jest tak ładnie zrobiony, że wygląda na większy śledziłem Twój warsztat, bardzo podobała mi się praca z dokumentacją i śledztwo aby jak najlepiej oddać wygląd konkretnego egzemplarza. Fajne, dość nietypowe malowanie (a raczej brak )dodaje dodatkowego smaczku. Bardzo interesujący samolot i model Gratulacje:-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 31 Grudnia 2024 Share Napisano 31 Grudnia 2024 Naprawdę klasowy model i w budowie i malowaniu/brudzeniu. Dla mnie sztos! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 31 Grudnia 2024 Share Napisano 31 Grudnia 2024 Miło ogląda się galerie takich modeli. Czysto, schludnie, z detalami. Sądzę, że skoro na zdjęciach wygląda tak dobrze (1/72!) to na żywo jest jeszcze lepiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 31 Grudnia 2024 Share Napisano 31 Grudnia 2024 Model z wyższej półki i niejedną nagrodę zgarnie na festiwalach Gratuluję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 31 Grudnia 2024 Share Napisano 31 Grudnia 2024 Świetnie Ci wyszedł , gratulacje! Śledziłem warsztat, ładnie sobie poradziłeś z tym tyleż przyjemnym co i kłopotliwym zestawem (np wnęki podwozia głównego, ładnie siadło oszklenie vacu). Wybrałeś jedno z najtrudniejszych technicznie malowań, moim zdaniem wyszło zupełnie dobrze , brudzenie wygląda całkiem autentyczne i dodaje sporo życia do miniatury. Znając dość dobrze ten zestaw niestety ciągle widać jego podstawowe bolączki (położenie wylotów działek, silniki) nie mniej całość stanowi bardzo spójną dopracowaną miniaturę i - co bardzo lubię i cenię - widać że nawiązuje i mocno koresponduje z autentycznym egzemplarzem uwiecznionym ma zdjęciach. A w temacie jaskółek - zdobyta wiedza z pewnością zaprocentuje przy budowie Schwalba z Army Pozdr ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano Środa o 16:57 Share Napisano Środa o 16:57 Świetny model, gratuluję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Środa o 19:07 Share Napisano Środa o 19:07 I tu się potwierdzą, że już w 1945 robili preshading Model się bardzo podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano wczoraj o 13:07 Share Napisano wczoraj o 13:07 Świetny model, bardzo fajne malowanie. Podoba mi się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 16 godzin temu Autor Share Napisano 16 godzin temu Dziękuję Panowie za komentarze i pozytywny odbiór. Malowanie na tyle mi się spodobało że jeden z budowanych obecnie He 162 też najprawdopodobniej będzie w szpachli. W dniu 31.12.2024 o 01:04, ArtuRze napisał: Oj podkradłbym technikę brudzenia, na chwilę obecną zostaje mi zazdrość. W dniu 31.12.2024 o 01:43, Baas ArK napisał: I według mnie to Ci wyszło! Brawo, świetna robota! W dniu 31.12.2024 o 16:07, Woit napisał: Czysto, schludnie, z detalami. Sądzę, że skoro na zdjęciach wygląda tak dobrze (1/72!) to na żywo jest jeszcze lepiej. Do końca nie jest tak kolorowo co widać w kilku miejscach na zdjęciach. Niestety w trakcie budowy eksperymentowałem na bieżąco przy chęci uzyskania w miarę zadowalającego efektu spracowanego alu i przez mnogość warstw brudzenia odbiło się to na powierzchni tegoż aluminium. Nie chodzi mi o miejsca przy liniach szpachli, tutaj celowo brudziłem aby uzyskać takie powierzchnie prawie całkowicie startej szpachli, ale różnego rodzaju paproszki jakie uwidoczniły się po zabezpieczeniu etapu i położeniu następnego. Reasumując jednak warsztat ten jest jednym z większych zastrzyków doświadczenia jakie zdobyłem w tym hobby PS. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi