Skocz do zawartości

Messerschmitt Me 262A-1a Schwalbe, Revell 1/72

panDespota

Rekomendowane odpowiedzi

Taka sytuacja- skończyłem dzisiaj Jaskółę i Arma puściała info że wydaje 😀 Na koniec roku udało się zamknąć ponad trzyletni temat. Ciągnął się niemiłosiernie długo. Do końca nie jestem zadowolony. Kilka rzeczy zrobił bym po takim czasie inaczej jeśli chodzi o NMF. Chciałem uzyskać efekt brudnego utlenionego alu, ale wydaje mi się że przedobrzyłem z ilością warstw brudzenia i matem. Łosz też mi nie leży, ciut za ciemny. Linie poszpachlowane. Częściowo ponitowany. Otwarta komora podwozia- chyba największy mankament tego modelu zaraz po oszkleniu. Wymieniona limuzyna na Rob Taurus, dodana stara blaszka Edka, koła od Edka, tablica Yahu, przewody hamulcowe. Działka i pitot z igieł. Dorobione stożki silników i bąble na włazach od działek. Malowany Vallejo.
Maszyna o numerze 111712 z JV44, Innsbruck. Na zdjęciach i filmie porzucona maszyna ma belki na uzbrojenie. Znalazłem też info że jednostka używała bojowo niekierowanych pocisków WGr. 21. Dla urozmaicenia postanowiłem je dodać bo były w zestawie. Oryginał:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Link do warsztatu. Teraz się trzeba będzie brać za wersję dwumiejscową nocną albo rozpoznawczego 😀

Zapraszam do galerii:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

• Like 36

W tym roku fajerwerki są wcześniej! 

Edytowane przez Bercik
  • Thanks 1

Bardzo ładnie wyszło, nie znać że skala nikczemna, jest tak ładnie zrobiony, że wygląda na większy 🙂 śledziłem Twój warsztat, bardzo podobała mi się praca z dokumentacją i śledztwo aby jak najlepiej oddać wygląd konkretnego egzemplarza. Fajne, dość nietypowe malowanie (a raczej brak 😉 )dodaje dodatkowego smaczku. Bardzo interesujący samolot i model 🙂 Gratulacje:-)

• Thanks 1

Świetnie Ci wyszedł , gratulacje!👍

Śledziłem warsztat, ładnie sobie poradziłeś z tym tyleż przyjemnym co i kłopotliwym zestawem (np wnęki podwozia głównego, ładnie siadło oszklenie vacu).

Wybrałeś jedno z najtrudniejszych technicznie malowań, moim zdaniem wyszło zupełnie dobrze , brudzenie wygląda całkiem autentyczne i dodaje sporo życia do miniatury.

Znając dość dobrze ten zestaw niestety ciągle widać jego podstawowe bolączki (położenie wylotów działek, silniki) nie mniej całość stanowi bardzo spójną dopracowaną miniaturę i - co bardzo lubię i cenię - widać że nawiązuje i mocno koresponduje z autentycznym egzemplarzem uwiecznionym ma zdjęciach. 

A w temacie jaskółek - zdobyta wiedza z pewnością zaprocentuje przy budowie Schwalba z Army 😉

Pozdr ww 

• Thanks 1

Dziękuję Panowie za komentarze i pozytywny odbiór. Malowanie na tyle mi się spodobało że jeden z budowanych obecnie He 162 też najprawdopodobniej  będzie w szpachli. 

W dniu 31.12.2024 o 01:04, ArtuRze napisał:

Oj podkradłbym technikę brudzenia, na chwilę obecną zostaje mi zazdrość.

W dniu 31.12.2024 o 01:43, Baas ArK napisał:

I według mnie to Ci wyszło! Brawo, świetna robota!

W dniu 31.12.2024 o 16:07, Woit napisał:

Czysto, schludnie, z detalami. Sądzę, że skoro na zdjęciach wygląda tak dobrze (1/72!) to na żywo jest jeszcze lepiej.

Do końca nie jest tak kolorowo co widać w kilku miejscach na zdjęciach. Niestety w trakcie budowy eksperymentowałem na bieżąco przy chęci uzyskania w miarę zadowalającego efektu spracowanego alu i przez mnogość warstw brudzenia odbiło się to na powierzchni tegoż aluminium. Nie chodzi mi o miejsca przy liniach szpachli, tutaj celowo brudziłem aby uzyskać takie powierzchnie prawie całkowicie startej szpachli, ale różnego rodzaju paproszki jakie uwidoczniły się po zabezpieczeniu etapu i położeniu następnego. Reasumując jednak warsztat ten jest jednym z większych zastrzyków doświadczenia jakie zdobyłem w tym hobby 💪

PS. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! 🎇🎉