Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie !

Ostatnio zauważyłem, że gąsienice w Panterach i Jagdpanterach posiadają różną prawą i lewą taśmę. Niestety zarówno Dragon ( Magic Tracks ) i Friulmodel ( zdjęcie poniżej ) fundują nam niepoprawny , bo taki sam układ na prawej i lewej taśmie ( czerwonym zaznaczyłem miejsca, gdzie wyraźnie widać, ze układ wycięć w ogniwie jest taki sam na prawej i lewej taśmie - to Friulmodel ):

PantgerGasjiFriuleFuck-1.jpg

Tylko trudno dostępny, żywiczny, klikowy "Anvil-Tracks' jest poprawny ( odwrotnie ułożony wzór na gąsienicach ) :

PantherGskipoprawne-1.jpg

Choć nie jestem do końca przekonany o tej niepoprawności. Przecież wystarczy odwrócić taśmy Dragona czy Friule. Czy tak ? Jak sądzicie ?

Bronco zapowiada gąski ruchome do Panter, Jagdpanter późnych. Ciekawe jakie będą.

Pozdrawiam Wszystkich !

Paweł

Napisano

Użytkownik "Strug" chyba jest obeznany z tym wozem. Nie wiem czy jest tutaj na forum ale na nPWM się pojawia.

Napisano

Witam

Dzisiaj trafiłem na Tiger I wczesny Tamyia 1:25. Jak oceniacie ten model warto go kupić, jest dość dobrze odwzorowany? Tyle co widziałem kolesi do zestawu to wiele pozostawione po odlaniu.

Napisano

Witam ! ! !

Mam pytanko wiecie może czy można kupić gdzieś w sklepie Bomb Tractor & Trailers (Airfix Stirling) ...????

Pozdrawiam, Mikołaj

Napisano

A to problem popatrzeć po stronach sklepów?

Napisano

Ponieważ zamierzam w najbliższym czasie zaopatrzyć się w Sd.Kfz 222 z Tamki 1/48, chciałbym dokupić do niego metalowe lufy, o ile z Mg 34 nie mam problemu to jednak nie jestem pewny co do KwK 38. Czy ten zestaw będzie odpowiedni http://www.martola.com.pl/pl2041/produkty27724/2cm_flak_38_barrel_for_aa_flak_38_2cm_flakvierling . Wydaje mi się że tak, jednak wolę zapytać.

• 2 weeks later...
Napisano

Jednobarwne w przypadku jeśli chcesz zrobić wersję fabryczną ("ciemna" zieleń), pozostałe warianty to kamuflaż trójbarwny. Jeśli masz jakieś pytania co do szczegółów wozu to pisz śmiało na PW.

Napisano

Tylko w przypadku jeśli chodzi o wozu prosto z produkcyjnej "linki". Jest film na YT u użytkownika Pathe1939, warto zobaczyć.

Napisano (edytowane)

Tylko że podobno we wrześniu '39 puszczono na front też nieprzemalowane na trójbarwne pojazdy, to miałeś na myśli, pisząc "prosto z produkcyjnej 'linki'"?

Edytowane przez Gość
Napisano

No tutaj wchodzimy na grunt dość grząski ...

Powiem szczerze, że ja nie kojarzę zdjęć z wozami w gładkozielonym malowaniu z września, chociaż tutaj nie można mieć pewności. Powtarzana od dłuższego czasu plotka mówi, że wozy wykonane w czasie obrony W-wy z części przygotowanych już dla 9TP (a może z zamówionych jeszcze wcześniej kolejnych batalionów 7TP) były zielone, ale tutaj ... ciemność, ciemność widzę.

Możesz zaryzykować, ale tak to jest w "wrześniowej braży" że nic na 100% ;)

Napisano
hmm... czy jeśli mój warsztat przeniesiono tutaj, to mam tu dawać zdjęcia?

Nie, nie dawaj tu zdjęć, wątek przeniosłem, gdyż Twój temat cech wątku warsztatowego nie przedstawia...

Napisano

Mam dość pilne pytanie jaka jest różnica pomiędzy tymi zestawami?

http://www.mojehobby.pl/trumpeter-00204-sa-2-guideline-missile-on-transport-trailer-p-1-186238.html

http://www.martola.com.pl/pl629/produkty12245/CHN_Hq_2_Missile_with_Loading_Cabin

I czy zestaw BigEd dedykowany do SA-2 będzie pasował do HQ-2 ?

Napisano

Mam pytanie , czy ktoś z was posiada zdjęcia lub rysunki koła zapasowego pojazdów serii sd kfz 231/232/263 (6 rad). Italka dała koło razem z tylną płytą i bez tylnego włazu ewakułacyjnego (skala 1/72). Pozdrawiam OLO