B-E-D-A Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 wie ktoś może co to za samochód po prawej na tym zdjęciu: Mercedes Kfz 1 model 170 VK. Niedawno zrobił ten model Master Box. Wielkie dzięki Merten! A zna ktoś jakiś zestaw niemieckich figurek takich, żeby chociaż trochę przypominały tych Niemców ze zdjęcia (tj. kierowca patrzący w lewo i z tzw. "zimnym łokciem" oraz stojący pasażer wskazujący ręką na czołg po lewej)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 6 Grudnia 2012 Share Napisano 6 Grudnia 2012 żeby chociaż trochę przypominały tych Niemców ze zdjęcia (tj. kierowca patrzący w lewo i z tzw. "zimnym łokciem" oraz stojący pasażer wskazujący ręką na czołg po lewej)? Możę znów zarekomenduję Master Boxa? http://www.mbltd.info/3570.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
charsz Napisano 7 Grudnia 2012 Share Napisano 7 Grudnia 2012 Chciałem spróbować trochę mikroskali i kupiłem AMX 13/105, oczywiście Hellera... ;) nie ma tam chyba poprawnie zrobionej części, ale traktuje model jako naukę, przede wszystkim cierpliwości, ale i szlifowania małych powierzchni. Mam kilka problemów, ale chyba najgorszy z nich to słabe koła i masakrycznie słabe gąsienice. Najgorsze są koła napędowe/napinające. Zastanawiałem się czy nie dałoby się ich zastąpić jakimś zestawem od innego czołgu, bo dedykowanego w 1/72 nie widziałem. Jak myślicie, dałoby się coś dobrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-E-D-A Napisano 8 Grudnia 2012 Share Napisano 8 Grudnia 2012 Moje pytanie brzmi: czy to ten sam KW-2 na trzech różnych zdjęciach? Na 1. i 2. chyba tak. Patrząc na wygięty prawy błotnik, a lewy w miarę prosty, otwarte włazy, wieża obrócona w lewo, lufa skierowana do góry, otwarty wizjer kierowcy, brak lewego szekla i lewej liny holowniczej, otwarty wizjer kierowcy, położenie względem drogi, nawet kępki trawy wydają się być niemal identyczne. Za to na 3. zdjęciu jest lewa lina holownicza i lewy szekl, ale to można wytłumaczyć tym, że owe zdjęcia były robione w rożnym czasie (czyli jakiś Hans w między czasie skubnął "Klimowi" linę holowniczą ) Poniżej stronki, z których pochodzą fotografie. Pierwsze zdjęcie: Podpis z flicr.com: "Soviet tank KV-2 from 3-th tank Division 1 1st mechanized Corps, abandoned at the roadside near the town of Ostrov, Pskov oblast. To the right is a German Staff car." Drugie zdjęcie: http://www.armchairgeneral.com/rkkaww2/galleries/KV/KV_2M41.htm. W przypisie jest: "KV-2. Soviet Heavy Breakthrough Tank of WWII", Tankograd - Soviet - Special - 2001, Erlangen, Germany, Tankograd Publishing, 2004. Trzecie zdjęcie: http://www.lonesentry.com/panzer/may/kv-2.html. Na dodatek trzecie zdjęcie jest na angielskiej wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/3rd_Mechanised_Corps_%28Soviet_Union%29 oraz http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Raseiniai. Podpis z wikipedii: "Sowjetunion-Nord.- Defekter russischer Panzer KW-2 am Straßenrand wird von deutschen Soldaten untersucht; PK 694" Jakby ktoś miał jakieś info/jeszcze inne zdjęcia o tym konkretnym KW to będę wdzięczny. PS: Na polskiej wikii też jest to foto: http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Rosieniami. Czy to jest ten słynny KW-2, który tak długo powstrzymywał niemieckie natarcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 9 Grudnia 2012 Share Napisano 9 Grudnia 2012 Hej widze że temat na tapecie , robie kv-big turret i niemam pomyslu co by mu mozna bylo za graty na błotniki dać ,licze na wasze sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 9 Grudnia 2012 Share Napisano 9 Grudnia 2012 Moje pytanie brzmi: czy to ten sam KW-2 na trzech różnych zdjęciach? Moim zdaniem jest to ta sama maszyna. Rzeczywiście na pierwszym i drugim zdjęciu brak liny, ale szekla leży na przedniej płycie przy błotniku. Niemcy ale nie tylko oni, bo i miejscowi szabrowali co się da z porzuconych maszyn. Tu http://mechcorps.rkka.ru/files/kv2/kv2.htm masz więcej zdjęci tego egzemplarza. Na niektórych wieże ma zwróconą w całkiem innym kierunku, całkowity brak lampy i coraz bardziej zapadnięty w grunt jak na zdjęciu poniżej. Hej widze że temat na tapecie , robie kv-big turret i niemam pomyslu co by mu mozna bylo za graty na błotniki dać ,licze na wasze sugestie Polecam ww. stronę masa zdjęć KW-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 10 Grudnia 2012 Share Napisano 10 Grudnia 2012 Witam, czy w m4a1 na kołach jezdnych były gumowe oponki ? znalazłem zdjęcia gdzie są w kolorze czołgu i takie z gumą i mam dylemat jak pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Grudnia 2012 Share Napisano 10 Grudnia 2012 na kołach jezdnych były tzw. bandaże gumowe (czarne). z innymi się nigdy nie spotkałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 13 Grudnia 2012 Share Napisano 13 Grudnia 2012 Czy brytyjczycy mogli używać w swoich pojazdach np.Achilles amerykańskich karnistrów,może glupie pytanie ale poprostu nie wiem i wolę zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Grudnia 2012 Share Napisano 13 Grudnia 2012 Moim zdaniem po D-Day wszystko mogło być możliwe, ale historykiem nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 21 Grudnia 2012 Share Napisano 21 Grudnia 2012 Witam wszystkich w ostatnim dniu starego świata czy miał ktoś do czynienia z niemiecką firmą MR Modellbau? / http://mrmodellbau.com/??jak wyglądają ich produkty i jak się mają do rzeczywistości i jak wygląda ewentualna przesyłka fantów?pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 3 Stycznia 2013 Share Napisano 3 Stycznia 2013 Witam. Pomału zbieram materiały do nowego projektu z serii WP 1939. W związku z tym potrzebuję ustalić czy istnieje zestaw gąsienic ogniwkowych do TKS. Ostatnio przeszukałem prawie cały internet i nic nie namierzyłem. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 3 Stycznia 2013 Share Napisano 3 Stycznia 2013 Istnieje w zestawie RPM są w nim i gumiaki i plastikowe. Podobno też jest lepszy układ jezdny z RPM niż z Mirage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Witam szanownych modelarzy ;) Interesuja mnie modele plastikowe do sklejania czołgów, ale nie wiem jaka firme wybrac. Zalezy mi napojazdach w skali do 1:35, cena w granicach 150 zł. Zalezy mi bardzo na wysokiej jakosci modelu, a ze jest tego troche i sie nie orientuje, wiec prosze o pomoc w wyborze. Zaznaczam, że juz kiedyas mialem kontakt z modelami i po długim czasie postanowiłem wrócic do tego, ale teraz chce sie tym zajac bardziej powazniej Bede wdzieczny za wszelka pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Witaj na pokładzie! Bardzo ogólnie pytania zadajesz napisz jaka konkretnie epoka ( pojazd ) Cię interesuje to postaram Ci odpowiedzieć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Interesują mnie niemieckie pojazgy z okresu II WŚ. Na poczatku chciałbym zacząć od Tygrysa I I przy okazji chciałbym wiedziec jakie farby uzyc, klei i inne dodatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Tu Ci za bardzo nie pomogę bo ja tylko współczesne ( USA i ZSRR),ale ogólnie zasada jest taka Tamiya klasa sama dla siebie samoskładalna, brak śladów wypychaczy i jamek skurczowych.AFV Club trochę gorsza jakość za podobną cenę, Italeri i Academy cena niska adekwatna do jakości zdecydowanie nie polecam na początek (dużo cierpliwości i szpachli)Trumpeter i Hobby Boss wyższa cena ale w zamian dużo dodatków( blaszki foto trawione i toczone lufy)Wybierzesz co zechcesz ja polecałbym Tamiyę.Co do farb i klejów to tu też asortyment duży i bogaty, ja używam kleju Tamiyii z igłą do klejenia drobnych elementów a Mr. Cement do dużych powierzchni,farby też są różne zależy czym malujesz czy pędzelkiem czy z pistoletu do szwabizny najlepiej jestv kupić Vallejo( produkują specjalną serię) lub Tamiyę.O szczegóły musisz zapytać specjalistów od IIwojennej szwabizny obejrzyj warsztaty popytaj na pewno Ci ktoś pomoże.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 Tu Ci za bardzo nie pomogę bo ja tylko współczesne ( USA i ZSRR),ale ogólnie zasada jest taka Tamiya klasa sama dla siebie samoskładalna, brak śladów wypychaczy i jamek skurczowych.AFV Club trochę gorsza jakość za podobną cenę, Italeri i Academy cena niska adekwatna do jakości zdecydowanie nie polecam na początek (dużo cierpliwości i szpachli)Trumpeter i Hobby Boss wyższa cena ale w zamian dużo dodatków( blaszki foto trawione i toczone lufy)Wybierzesz co zechcesz ja polecałbym Tamiyę.Co do farb i klejów to tu też asortyment duży i bogaty, ja używam kleju Tamiyii z igłą do klejenia drobnych elementów a Mr. Cement do dużych powierzchni,farby też są różne zależy czym malujesz czy pędzelkiem czy z pistoletu do szwabizny najlepiej jestv kupić Vallejo( produkują specjalną serię) lub Tamiyę.O szczegóły musisz zapytać specjalistów od IIwojennej szwabizny obejrzyj warsztaty popytaj na pewno Ci ktoś pomoże.Pozdrawiam Wielkie dzięki Jeszcze prosiłbym o konkretne linki do sklepów gdzie moge sie zaopatrywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 Hej hypnos82.Jesli preferujesz Tamiye-polecam nie najlepszy ale na pewno z wyzszej polki model Tigera.Latwy w sklejaniu,merytorycznie raczej poprawny model pojazdu ktory chcesz skleic.I na tym bym poprzestal.Nie sil sie na super model;tak sie po prostu nie da. Poczatki to poprawnie sklejony i pomalowany model.Przy nastepnych mozesz waloryzowac i probowac weatheringu. A tak na poczatek jak bedziesz mial model,zaloz warsztat-pomozemy. P.S.Sklepy to zalezy czy w Polsce czy na obczyznie. W Polsce polecam Martole,a away Luckymodel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 Interesują mnie niemieckie pojazgy z okresu II WŚ. Na poczatku chciałbym zacząć od Tygrysa I I przy okazji chciałbym wiedziec jakie farby uzyc, klei i inne dodatki. A ja polecam nowego Tygrysa I Zvezdy, jest o wiele tańszy od Tamiyi i trochę lepszy. http://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-Ausf.-E-Early-Kursk.html Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lanczyslaw Napisano 12 Stycznia 2013 Share Napisano 12 Stycznia 2013 Też jestem początkujący w tematyce modelarstwa i zdecydowałem się właśnie na model Zvezdy co prawda gąski są lichymi gumiakami ale bez przeszkód można do niego dostać plastiki od Academy. Mam nadzieję że tym modelem otworze swój pierwszy w życiu warsztat aby uzyskać jak najwięcej dobrych porad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 13 Stycznia 2013 Share Napisano 13 Stycznia 2013 Interesują mnie niemieckie pojazgy z okresu II WŚ. Na poczatku chciałbym zacząć od Tygrysa I I przy okazji chciałbym wiedziec jakie farby uzyc, klei i inne dodatki. A ja polecam nowego Tygrysa I Zvezdy, jest o wiele tańszy od Tamiyi i trochę lepszy. http://www.mojehobby.pl/products/Tiger-I-Ausf.-E-Early-Kursk.html Pzdr Podoba mi sie ten model Tylko jeszcze musze pomyslec nad kolorem malowania i bede zamawial Dzieki za pomoc w wyborze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Panowie czym się różnią kleje Tamiya 87113 i Tamiya 87003 poza zapachem oczywiście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Czyli ten 87003 jest lepszy? Miałem go kiedyś i działał bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Stycznia 2013 Share Napisano 15 Stycznia 2013 Ok. Wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi