Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Farby valleyo.

Nie potrafię dojść z nimi do porozumienia. Malowanie aerografem pactrą i tamiyą idzie mi całkiem dobrze.

Próba malowania valleyo kończy się zawsze piękną katastrofą, zapychającą się dyszą i glutami w aerografie...

Farby rozcieńczam domowej roboty thinerem (70% H2O + 30% IPA + flov improover + retarder)

Aerograf czyszczę zmywaczem wamodu (nie radzi sobie z valleyo więc doczyszczam acetonem...)

Czy zastosowanie dedykowanego thinnera valleyo i zmywacza do tych farb rozwiąże tą sytuacje?

A to przypadkiem nie powinno być "kv-1"?
Powinno być KW, zdecydowanie.

zależy od tego, w jakim języku jest podawana nazwa.

KW – seria czołgów ciężkich produkowanych w czasie II wojny światowej w Związku Radzieckim nazwanych na cześć ówczesnego ludowego komisarza obrony ZSRR, Klimenta Woroszyłowa. (w transkrypcji angielskiej będzie to Voroshylov).

Farby valleyo.

Nie potrafię dojść z nimi do porozumienia. Malowanie aerografem pactrą i tamiyą idzie mi całkiem dobrze.

Próba malowania valleyo kończy się zawsze piękną katastrofą, zapychającą się dyszą i glutami w aerografie...

mam to samo z valleyo, myślałem, że może to kwestia niedoschniętego aero po myciu, niedomieszanej farby, ale pomimo przeprowadzonych prób niestety nie udało się uzyskać jakichś super efektów. co prawda na powierzchni malowanej nie osadza się brzydko, ale sprzęt się zapycha glutami i po każdym użyciu farby aerograf trzeba rozebrać i czyścić, czyścić, czyścić.

Nic to - ryzyk fizyk nabyłem dedykowany thinner i dedykowany cleaner do aerografu, może teraz jakoś mi pójdzie współpraca z valleyo. Jak już malują, to maluje się nimi świetnie. Ładna krawedź, prawie zerowy odkurz, tylko ta walka z glutami....

Tak mi wyszło ostanie malowanie - bez szablonu =, bez oklejania. Farby valleyo + chińska piwata

2313ca534b61705d777cd834eaf46789.jpg

A to przypadkiem nie powinno być "kv-1"?
Powinno być KW, zdecydowanie.

zależy od tego, w jakim języku jest podawana nazwa.

KW – seria czołgów ciężkich produkowanych w czasie II wojny światowej w Związku Radzieckim nazwanych na cześć ówczesnego ludowego komisarza obrony ZSRR, Klimenta Woroszyłowa. (w transkrypcji angielskiej będzie to Voroshylov).

Temat był już walkowany na forum. W Polsce posługujemy się językiem polskim. Inną sprawą jest to że w krajach anglojęzycznych mają brzydki zwyczaj dostosowywania obcych nazwisk do swojej pisowni. My w Polsce nie piszemy np. Dżordż Busz tylko George Bush.

Ktoś mi podpowiedział, że przyczyną kłopotów jest IPA

Niestety prawda, do vallejo ipa to nie dobry pomysł. Co najlepsze nie wszystkie kolory maja problem z Ipa. Ja osobiscie także korzystam z własnej mieszanki. Woda destylowana, retarded + flow improver.

Jest różnica. Cleaner pięknie zmywa resztki farby i rozpuszcza gluty. Thiner dość skutecznie rozciencza farbę i zmniejsza zatykanie aero. Niestety nie do końca jeszcze nad tymi farbami panuję.

Hmm... kalki Toro model do Shermanów z 1 dywizji pancernej pasują do jakichś modeli tych pojazdów bez żadnych większych konwersji? Przyznam że zrobiłbym normalnego, polskiego Shermana z Normandii bez bawienia się w wymianę wież itp. :s

Tak samo, czy któryś z Churchillów od AFV Club nadaje się do polskiego malowania? Czy trzeba szukać konwersji?

No i ostatnie pytanie, czy ktokolwiek widział zdjęcia albo jakieś inne informacje na temat tego M4A1: http://www.modellversium.de/kit/bilder/2/5/8/10258-144855.jpg

Niby z walk pod Anzio...

Shermana zrobisz bez problemu z Asuka/Tasca. Na przykład Sherman Mk V Asuka ma nawet polskie kalki.

Tak samo jak Firefly Vc.

W dragonowskie shermany bym się nie pchał bo w stosunku do Asuki to z nimi większa lub mniejsza rzeźba w G.

Zresztą poczytaj sam

Churchilla zapomnij bo bez wymiany minimum wieży się nie da - chodzi o 1:35

Dzięki. Zapomniałem o tym M4A4 od Asuki. Widzę że Exito ma je w swojej ofercie, ale wydaje się że sporo taniej można kupić je w Japonii. No nic, trzeba się zastanowić i najlepiej skończyć nieszczęsnego "Frantica".

O jakości Dragonowych Shermanów już się naczytałem dawno =P

Ja dziś postanowiłem pójść na łatwiznę. Muszę zobaczyc, czy będzie różnica

d4db0c4802a9230d1ae0195bd79d3078.jpg

I tak trzymaj.

Ja od lat trzymam się zasady rozcieńczania farb Vallejo rozpuszczalnikiem firmy Vallejo, farb Tamiya rozpuszczalnikiem firmy Tamiya itd. Nigdy nie miałem problemów z glutami i zapychaniem. Dedykowane rozpuszczalniki maja w swoim składzie opóźniacz i to też plus, a zmywaacz Wamodu do akryli doskonale daje sobie rade z Vallejo, może za słabo rozcieńczyłeś farbę. Ja np. Vallejo Air też lekko rozcieńczam.

Panowie, krótkie pytanie, czy ta figurka będzie się nadawać na współczesnego amerykańskiego dowódce czołgu z misji w Afganistanie?

Nie jestem do końca pewien, a nie mogę znaleźć nic innego. Nie znam się za bardzo no i nie chcę popełnić bubla.

1_zpseu8afngz.jpg

2_zps1e42otte.jpg

Witam. Poszukuje zdjęć i informacji na temat pojazdów posiadających takie koła napędowe: http://panzerart.pl/index.php/welcome/produkt/107

Wydaje mi się że widziałem je tylko na zdjęciach nie ukończonych Panter w fabryce. Trafiły do produkcji zbyt późno czy może istnieją jakieś przykłady użycia ich w akcji?