Markuz Napisano 4 Kwietnia 2016 Share Napisano 4 Kwietnia 2016 Powinno być KW, zdecydowanie. Może się przyda. KV-1 z ekranami 1/48 KV-1 model 1942 KW-1 1942 Simplified turret Hobby Boss 1:48 i kolejny KW-1 i jeszcze jeden KW-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 Farby valleyo. Nie potrafię dojść z nimi do porozumienia. Malowanie aerografem pactrą i tamiyą idzie mi całkiem dobrze. Próba malowania valleyo kończy się zawsze piękną katastrofą, zapychającą się dyszą i glutami w aerografie... Farby rozcieńczam domowej roboty thinerem (70% H2O + 30% IPA + flov improover + retarder) Aerograf czyszczę zmywaczem wamodu (nie radzi sobie z valleyo więc doczyszczam acetonem...) Czy zastosowanie dedykowanego thinnera valleyo i zmywacza do tych farb rozwiąże tą sytuacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 Ja rozcieńczam wodą destylowaną i idzie fajnie a mam ew7770, rozcieńczam bezpośrednio w zbiorniczku aerografu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 Ktoś mi podpowiedział, że przyczyną kłopotów jest IPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misiek75 Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 A to przypadkiem nie powinno być "kv-1"? Powinno być KW, zdecydowanie. zależy od tego, w jakim języku jest podawana nazwa. KW – seria czołgów ciężkich produkowanych w czasie II wojny światowej w Związku Radzieckim nazwanych na cześć ówczesnego ludowego komisarza obrony ZSRR, Klimenta Woroszyłowa. (w transkrypcji angielskiej będzie to Voroshylov). Farby valleyo.Nie potrafię dojść z nimi do porozumienia. Malowanie aerografem pactrą i tamiyą idzie mi całkiem dobrze. Próba malowania valleyo kończy się zawsze piękną katastrofą, zapychającą się dyszą i glutami w aerografie... mam to samo z valleyo, myślałem, że może to kwestia niedoschniętego aero po myciu, niedomieszanej farby, ale pomimo przeprowadzonych prób niestety nie udało się uzyskać jakichś super efektów. co prawda na powierzchni malowanej nie osadza się brzydko, ale sprzęt się zapycha glutami i po każdym użyciu farby aerograf trzeba rozebrać i czyścić, czyścić, czyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 Nic to - ryzyk fizyk nabyłem dedykowany thinner i dedykowany cleaner do aerografu, może teraz jakoś mi pójdzie współpraca z valleyo. Jak już malują, to maluje się nimi świetnie. Ładna krawedź, prawie zerowy odkurz, tylko ta walka z glutami.... Tak mi wyszło ostanie malowanie - bez szablonu =, bez oklejania. Farby valleyo + chińska piwata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 A to przypadkiem nie powinno być "kv-1"? Powinno być KW, zdecydowanie. zależy od tego, w jakim języku jest podawana nazwa. KW – seria czołgów ciężkich produkowanych w czasie II wojny światowej w Związku Radzieckim nazwanych na cześć ówczesnego ludowego komisarza obrony ZSRR, Klimenta Woroszyłowa. (w transkrypcji angielskiej będzie to Voroshylov). Temat był już walkowany na forum. W Polsce posługujemy się językiem polskim. Inną sprawą jest to że w krajach anglojęzycznych mają brzydki zwyczaj dostosowywania obcych nazwisk do swojej pisowni. My w Polsce nie piszemy np. Dżordż Busz tylko George Bush. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jankes Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 Ktoś mi podpowiedział, że przyczyną kłopotów jest IPA Niestety prawda, do vallejo ipa to nie dobry pomysł. Co najlepsze nie wszystkie kolory maja problem z Ipa. Ja osobiscie także korzystam z własnej mieszanki. Woda destylowana, retarded + flow improver. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 Ja dziś postanowiłem pójść na łatwiznę. Muszę zobaczyc, czy będzie różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 6 Kwietnia 2016 Share Napisano 6 Kwietnia 2016 Jest różnica. Cleaner pięknie zmywa resztki farby i rozpuszcza gluty. Thiner dość skutecznie rozciencza farbę i zmniejsza zatykanie aero. Niestety nie do końca jeszcze nad tymi farbami panuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 7 Kwietnia 2016 Share Napisano 7 Kwietnia 2016 Przede wszystkim dobrze wstrząśnięte i zmieszane,podobnie jak farby Italeri. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 7 Kwietnia 2016 Share Napisano 7 Kwietnia 2016 Hmm... kalki Toro model do Shermanów z 1 dywizji pancernej pasują do jakichś modeli tych pojazdów bez żadnych większych konwersji? Przyznam że zrobiłbym normalnego, polskiego Shermana z Normandii bez bawienia się w wymianę wież itp. :s Tak samo, czy któryś z Churchillów od AFV Club nadaje się do polskiego malowania? Czy trzeba szukać konwersji? No i ostatnie pytanie, czy ktokolwiek widział zdjęcia albo jakieś inne informacje na temat tego M4A1: http://www.modellversium.de/kit/bilder/2/5/8/10258-144855.jpg Niby z walk pod Anzio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Kwietnia 2016 Share Napisano 7 Kwietnia 2016 Shermana zrobisz bez problemu z Asuka/Tasca. Na przykład Sherman Mk V Asuka ma nawet polskie kalki. Tak samo jak Firefly Vc. W dragonowskie shermany bym się nie pchał bo w stosunku do Asuki to z nimi większa lub mniejsza rzeźba w G. Zresztą poczytaj sam Churchilla zapomnij bo bez wymiany minimum wieży się nie da - chodzi o 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 7 Kwietnia 2016 Share Napisano 7 Kwietnia 2016 Dzięki. Zapomniałem o tym M4A4 od Asuki. Widzę że Exito ma je w swojej ofercie, ale wydaje się że sporo taniej można kupić je w Japonii. No nic, trzeba się zastanowić i najlepiej skończyć nieszczęsnego "Frantica". O jakości Dragonowych Shermanów już się naczytałem dawno =P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 8 Kwietnia 2016 Share Napisano 8 Kwietnia 2016 Ja dziś postanowiłem pójść na łatwiznę. Muszę zobaczyc, czy będzie różnica I tak trzymaj. Ja od lat trzymam się zasady rozcieńczania farb Vallejo rozpuszczalnikiem firmy Vallejo, farb Tamiya rozpuszczalnikiem firmy Tamiya itd. Nigdy nie miałem problemów z glutami i zapychaniem. Dedykowane rozpuszczalniki maja w swoim składzie opóźniacz i to też plus, a zmywaacz Wamodu do akryli doskonale daje sobie rade z Vallejo, może za słabo rozcieńczyłeś farbę. Ja np. Vallejo Air też lekko rozcieńczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Panowie, krótkie pytanie, czy ta figurka będzie się nadawać na współczesnego amerykańskiego dowódce czołgu z misji w Afganistanie? Nie jestem do końca pewien, a nie mogę znaleźć nic innego. Nie znam się za bardzo no i nie chcę popełnić bubla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Będzie OK. Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Dzięki Adams! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Szybkie pytanko, jaki zestaw anten będzie dobry do wersji dowódczej pantery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Aber R-30 Zestaw niemieckich anten 2m, 1,8 i 1,4 (Scale:1/35) http://www.mojehobby.pl/products/Zestaw-niemieckich-anten-2m-1-8-i-1-4-Scale-1-35.html Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Dzięki za szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Witam. Poszukuje zdjęć i informacji na temat pojazdów posiadających takie koła napędowe: http://panzerart.pl/index.php/welcome/produkt/107 Wydaje mi się że widziałem je tylko na zdjęciach nie ukończonych Panter w fabryce. Trafiły do produkcji zbyt późno czy może istnieją jakieś przykłady użycia ich w akcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Z czego mógłbym zrobić takie łańcuszki przy granatach dymnych w 1:35? Czy lepiej dać sobie spokój i zrobić ze zwykłego drucika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Łańcuszki to z blaszki jakiejkolwiek a tak poważnie ,to kup sobie blaszkę Edka dedykowaną i tam będą łańcuszki albo poszperaj w pozostałościach-może zostały Ci z innego modelu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Łańcuszki z drucika nie jest tak trudno zrobić. Efekt też dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi