krzy65siek Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Archer robi na pewno na gaśnice. https://www.ebay.co.uk/itm/Archer-1-35-Tetra-German-Fire-Extinguisher-Placards-AFV-Vehicles-WWII-AR35266-/180762398576 Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 28 Kwietnia 2018 Super Moderator Share Napisano 28 Kwietnia 2018 @Dzidek1968 gaśnice i Notek masz w ofercie Panzerart`u kalkomanie j/w Archer fine transfers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Dobry, nie wiem czy dobre miejsce, ale uznałem,że tutaj wrzucę Wracałem dziś z Wrocławia i spotkałem taki ładny konwój, z 15 ich jechało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darkin Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Stryker Dragoon z nową wieżą i działkiem 30mm zdalnie sterowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Strykery Strykerami, ale szybę to byś mógł umyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 28 Kwietnia 2018 Share Napisano 28 Kwietnia 2018 Eeee tam czystość szyby nie wpływa na pracę silnika . Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 29 Kwietnia 2018 Share Napisano 29 Kwietnia 2018 Strykery Strykerami, ale szybę to byś mógł umyć Mógłbym, następnym razem umyję Eeee tam czystość szyby nie wpływa na pracę silnika . Pozdr. A. To prawda, na szczęście jeszcze dobrze pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Kwietnia 2018 Share Napisano 29 Kwietnia 2018 ... Geparda tzn Sd.Kfz.140. Czy masz jakieś jego fotografie ... . Znalazłem całkiem fajne fotki - może Ci się przydadzą, lub Komuś innemu A jak z tym 234/4 czy Masz to czasopismo "Armor PhotoGallery"? jaka firma robi kalkomanie w skali 1:35 na różnego rodzaju niemieckie skrzynie amunicyjne ... . Archer wydał kilka zestawów - napisy czarne lub białe np: German WWII Ammo Box Stencils GERMAN MEDICAL and MISC. CARGO BOX Dostępne w tym miejscu - http://www.historexagents.com/index.php Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzidek1968 Napisano 1 Maja 2018 Share Napisano 1 Maja 2018 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 2 Czerwca 2018 Share Napisano 2 Czerwca 2018 Cześć, Potrzebuję pomocy w doborze koloru dla Merkavy MK.IIID(lic), złożyłem sobie w 1/72 model od hobby boss. Wedle instrukcji (która jest nie jasna) kolor bazowy to mix : H70/60 + H84/36 https://www.mojehobby.pl/products/IDF-Merkava-Mk.IIID-LIC-19564292.html Możecie coś podpowiedzieć ? Dzieki Edit, Przejrzałem troszkę zdjęć Merkav i są różne odcienie, czy mogę użyć farbki mrp IDF AFK SAND GREY mrp-106? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nephlite Napisano 8 Czerwca 2018 Share Napisano 8 Czerwca 2018 Czy ktoś się orientuje czy były jakieś różnice pomiędzy 7tp a t26. A pytam bo zastanawiam się czy można by wykorzystać dolną część kadłuba, układ jezdny i gąsienice z modelu t26 hobby boss np Hobby Boss 82494 aby przeszczepić je do 7tp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 8 Czerwca 2018 Share Napisano 8 Czerwca 2018 Też kombinowałem w tym kierunku. Oba pojazdy wywodzą się z rodziny Vikers, więc myślę, że można wykorzystać wannę kadłuba i elementy zawieszenia jednak nie bezkrytycznie. Inne koła nośne oraz inne wykonanie części nad silnikowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nephlite Napisano 8 Czerwca 2018 Share Napisano 8 Czerwca 2018 Już kiedyś ktoś wspominał że koła nośne różnią się ale jakoś nigdy nie potrafiłem dostrzec różnicy - może źle patrzyłem. A gąski są ok - bo mam okazje zakupić w dobrej cenie t26 gdzie ładne są gąski ogniwkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 9 Czerwca 2018 Share Napisano 9 Czerwca 2018 Koła 7TP koła t-26 Zdjęcia z internetu Jeśli chodzi o gąsienice to ja stosowałem friule dedykowane do T-26. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nephlite Napisano 11 Czerwca 2018 Share Napisano 11 Czerwca 2018 Ok - dzięki już teraz jasno i klarownie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 18 Czerwca 2018 Share Napisano 18 Czerwca 2018 Mam pytanko odnosnie narzędzi, a mianowicie: łopaty, liny łomy (ogólnie wszystko co przyczepiali na pancerzu) na pojazdach niemieckich z okresu drugiej wojny, były one w kolorze kamuflażu pojazdu czy swoim własnym? Chodzi mi o nowe pojazdy wyjeżdżające z fabryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 19 Czerwca 2018 Share Napisano 19 Czerwca 2018 ... pytanko odnosnie narzędzi, ... . Fabrycznie nie malowano narzędzi na kolor bazowy. Były dodawane w ostatnim etapie wyposażenia pojazdu. ... ogólnie wszystko co przyczepiali na pancerzu... . Część sprzętu była w kolorze bazowym pojazdów - szekle, podnośniki, gaśnica itp. Dodatkowe gąski w nowych pojazdach nie malowane na kolor bazowy. Podkreślam w NOWYCH pojazdach - w wyremontowanych - spotkałem malowane na kolor bazowy. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 19 Czerwca 2018 Super Moderator Share Napisano 19 Czerwca 2018 często podczas nakładania "kamo" malowane w warunkach polowych, nie było czasu i psikali jak leciało, jest sekwencja łatwo do odszukania malowania Królewskich Tygrysów, gdzie widać jak koleś jedzie pistoletem po całości ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 22 Czerwca 2018 Share Napisano 22 Czerwca 2018 Panowie dzięki za odpowiedź często podczas nakładania "kamo" malowane w warunkach polowych, nie było czasu i psikali jak leciało, jest sekwencja łatwo do odszukania malowania Królewskich Tygrysów, gdzie widać jak koleś jedzie pistoletem po całości ;) Widziałem te zdjęcia i mam też świadomość że w warunkach polowych nikt nie bawił się w zdejmowanie narzędzi do malowania, raczej nie było na to czasu i każda kombinacja w tyh warunkach jest możliwa. Zastanawiam się właśnie jak wyglądało to z pojazdami, które zjeżdżały z inni montażowej i czekały na transport na front. Część sprzętu była w kolorze bazowym pojazdów - szekle, podnośniki, gaśnica itp. przez kolor bazowy rozumiesz ten rudo-brązowy ? czy podstawowy kolor kamuflażu? Pozdrawiam Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 22 Czerwca 2018 Share Napisano 22 Czerwca 2018 ... "kamo" malowane w warunkach polowych, ... . Na warsztatach polowych tak bywało. Powiem (napiszę) więcej - na fotkach remontowanych pojazdów w fabrykach nawet zapasowe gąski są w kolorze bazowym. - ale kolega pytał. Chodzi mi o nowe pojazdy wyjeżdżające z fabryki. NOWE - nie remontowane - tak odczytałem pytanie. Na linii montażowej poszczególne elementy są dodawane w odpowiedniej kolejności. przez kolor bazowy rozumiesz ten rudo-brązowy ? czy podstawowy kolor kamuflażu? Kolor "rudo-brązowy" to RAL 8012 i stosowany generalnie jako farba/warstwa podkładowa. Później zresztą (przez krótki czas) stosowana jako kolor bazowy. Kolor bazowy to warstwa pierwsza - podstawowa - koloru kamuflażowego. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 22 Czerwca 2018 Share Napisano 22 Czerwca 2018 Super, teraz już mi się rozjaśniło Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Dariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 Witam. Zaczynam przymierzać się powoli do pancerki. Najchętniej coś z wrześniowej Panzerwaffe. Czy w takim przypadku polecacie zakup książeczki "Panzerwaffe 1939. Plan Pack vol. III" (Militaria 359) w celu merytorycznego przygotowania? Widziałem gdzieś w sieci kilka zdjęć z tej publikacji i podane są tam przykłady malowań jednobarwne, a ostatnio ponoć ustalono, że wrześniowa pancerka niemiecka była łaciata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 polecacie zakup ... (Militaria 359) w celu merytorycznego przygotowania? Zakup nie zaszkodzi (cena to ok.20,-), ale pod warunkiem że będzie to tylko materiał poglądowy. Do przygotowania merytorycznego jedna broszurka nie wystarczy. kilka zdjęć z tej publikacji przykłady malowań jednobarwne, a ostatnio ponoć ustalono, że wrześniowa pancerka niemiecka była łaciata. Dlatego tylko jako materiał poglądowy. Niemcy stosowali do lipca 1937 roku - kamuflaż trójbarwny. Następnie dwubarwny - kolor bazowy to Dunkelgrau Nr. 46 z plamami w kolorze Dunkelbraun Nr. 45. Potem rozkazy mówiły iż mają być ujednolicone malowania - do dwubarwnego - przez warsztaty do 31-10-1939 roku. W napaści na Polskę brały udział zarówno trójbarwne maszyny jak i dwubarwne. Jedno barwne to dopiero druga połowa 1940 roku. Przykłady malowania dwubarwnego : tak wyglądała kolorystycznie część maszyn we wrześniu 1939 roku. Polecam. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 Dziękuję. Widzę, że ta książeczka (nie zwróciłem uwagi, że ma tyko 20 stron) się nie sprawdzi. Odnośnie twojego wyjaśnienia: czy przytoczony rozkaz obejmował również jednostki spoza Wermahtu? Konkretnie chodzi mi o SS-Heimwehr Danzig oraz ich samochody pancerne ADGZ. Jeszcze jedno pytanie. Dotyczy tego zdjęcia: To jeszcze Polska czy już Francja? W Internecie znajduję sprzeczne informacje, ale zgaduję, że tu znajdą się najlepiej poinformowani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 19 Lipca 2018 Share Napisano 19 Lipca 2018 To jest zdjęcie z Barbarossy z 1941 roku. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi