meser262 Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 11 minut temu, barti94 napisał: Jeśli będzie to Afryka... . Ten model to Tygrys I LATE (Późny). Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 Faktycznie to late czyli : dark yellow, dark green, red brown od Tamiya wydają się być spoko rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 1 Stycznia 2023 Share Napisano 1 Stycznia 2023 Panowie! Jaka grubosc drutu lutowniczego bedzie najlepsza do czesci fototrawionych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 1 Stycznia 2023 Share Napisano 1 Stycznia 2023 (edytowane) 2 minuty temu, michal0281 napisał: Panowie! Jaka grubosc drutu lutowniczego bedzie najlepsza do czesci fototrawionych? Aber SW-025 0.25mm Edytowane 1 Stycznia 2023 przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 1 Stycznia 2023 Share Napisano 1 Stycznia 2023 11 minut temu, Evildead napisał: Aber SW-025 0.25mm To pewnie topnik tez od Abera? Cos jeszcze kupic trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 1 Stycznia 2023 Share Napisano 1 Stycznia 2023 (edytowane) 7 minut temu, michal0281 napisał: To pewnie topnik tez od Abera? Cos jeszcze kupic trzeba? Dokładnie taki jedyny słuszny , z polecenia dostałem namiary, a tu się znają i magia jest , nic raczej lepszego nie trzeba , bierz w ciemno ten zestaw, sparwdzony Edytowane 1 Stycznia 2023 przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 1 Stycznia 2023 Share Napisano 1 Stycznia 2023 4 minuty temu, Evildead napisał: Dokładnie taki jedyny słuszny , z polecenia dostałem namiary, a tu się znają i magia jest , nic raczej lepszego nie trzeba , bierz w ciemno ten zestaw, sparwdzony Dzieki wielkie za porade! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 1 Stycznia 2023 Share Napisano 1 Stycznia 2023 1 minutę temu, michal0281 napisał: Dzieki wielkie za porade! Luzik Man , jak zaczynałem się tu udzielać to twoje roboty podglądałem warsztatowe , można by powiedzieć czerpałem od lepszych , pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 3 Stycznia 2023 Share Napisano 3 Stycznia 2023 Dziwna sprawa, bo First to Fight rekomenduje polskie odcienie farb do pomalowania słowackiego samochodu pancernego... ciekawe Macie jakąś swoją tajną paletę barw dla kamuflażu czechosłowackiego/słowackiego? Bo jakoś średnio mi się widzi malować zestawem polskich farb. No chyba, że bym złamał ich odcienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Stycznia 2023 Share Napisano 3 Stycznia 2023 10 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Dziwna sprawa, bo First to Fight rekomenduje polskie odcienie farb do pomalowania słowackiego samochodu pancernego... ciekawe Macie jakąś swoją tajną paletę barw dla kamuflażu czechosłowackiego/słowackiego? Bo jakoś średnio mi się widzi malować zestawem polskich farb. No chyba, że bym złamał ich odcienie. Wzorował bym się na modelu Takom 2024 https://www.mojehobby.pl/products/Skoda-PA-II-Turtle.html lub Hobby Boss 83888 https://www.mojehobby.pl/products/Skoda-PA-2-Turtle.html https://zbiam.pl/artykuly/czolgi-czechoslowackie-w-latach-20-i-30-xx-wieku/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 4 Stycznia 2023 Share Napisano 4 Stycznia 2023 Dzień dobry, Zakupiłem ostatnio model widoczny na zdjęciu. Znalazłem jego warsztat kolegi bożo wpożo, który robił model z zestawu White Storm Models. Zastanowiła mnie druga kierownica i możliwość kierowania podczas jazdy do tyłu. Zadałem na tamtym wątku pytanie, ale już sam znalazłem na to pytanie odpowiedź. Natomiast znalazłem i inne warsztaty zestawu tej firmy i mam pytanie. Model CSM jest praktycznie goły w środku. Na ile model White Storm odpowiada oryginałowi? Chciałbym dorobić jakieś elementy wnętrza i nie wiem na ile to jest prawdziwe. Może ktoś ma jakieś materiały potwierdzające wersję zestawu White Storm. A może ktoś ma książkę widoczną na drugim zdjęciu i coś w niej jest na ten temat? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnajperTBG Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Dzisiaj chciałem zrobić chipping i co i nie ma nic... Rok leżało nie ruszanie fabrycznie zamknięte. Polecam w ch#j produkty miga!!! Pozostała chemia też zastygła kasa jak psu w dupę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sas55 Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 (edytowane) Dobry wieczór, Udało mi się znaleźć takie zdjęcie do Ehrhardta. Niestety nijak to się ma do zestawu White Storm. Może ktoś ma tę książkę o której pisałem powyżej a może tę która jest podana na poniższym zdjęciu. A może ktoś wie skąd White Storm wziął to wnętrze do zestawu? pozdrawiam Andrzej Edytowane 6 Stycznia 2023 przez sas55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 6 godzin temu, SnajperTBG napisał: Dzisiaj chciałem zrobić chipping i co i nie ma nic... Rok leżało nie ruszanie fabrycznie zamknięte. Polecam w ch#j produkty miga!!! Pozostała chemia też zastygła kasa jak psu w dupę... Do chippingu stosuj najzwyklejszy lakier do włosów, a specyfiki olejne można zastąpić farbami olejnymi dla plastyków rozcieńczanych terpentyną bezzapachową lub white spiritem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 8 Stycznia 2023 Share Napisano 8 Stycznia 2023 Szybkie pytanie - czy z tego zestawu: da się zrobić Polaka, czy trzeba coś przerabiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 8 Stycznia 2023 Share Napisano 8 Stycznia 2023 24 minuty temu, halset napisał: Szybkie pytanie - czy z tego zestawu da się zrobić Polaka, czy trzeba coś przerabiać? Jak najbardziej się da. Jedyną taką istotną rzeczą na którą trzeba zwrócić uwagę, to że te nasze ISy w większości to były wersje bez podpory lufy na tylnej płycie. Na większości naszych wojennych ISów jest też mocno ogołocone wyposażenie błotników typu skrzynki i zbiorniki ale to już musisz wybrać jakiś konkret egzemplarz. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Stycznia 2023 Share Napisano 8 Stycznia 2023 36 minut temu, halset napisał: Szybkie pytanie - czy z tego zestawu: da się zrobić Polaka, czy trzeba coś przerabiać? Kupować, sklejać i malować: farbą 4BO https://muzeumbronipancernej.pl/czolg-ciezki-is-2/ https://forum.ioh.pl/viewtopic.php?t=27282 https://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=53&t=131095&st=0&sk=t&sd=a&start=25 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz45 Napisano 13 Stycznia 2023 Share Napisano 13 Stycznia 2023 Jaki polecacie rozcieńczalnik do akrylu Miga, Vallejo? Dodałem wody i oddzieliła się dziwna frakcja. Potrzebuję do glazury,laserunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 13 Stycznia 2023 Share Napisano 13 Stycznia 2023 Godzinę temu, Mariusz45 napisał: Jaki polecacie rozcieńczalnik do akrylu Miga, Vallejo? Dodałem wody i oddzieliła się dziwna frakcja. Potrzebuję do glazury,laserunki. Ja używam wody z kropelką opóźniacza AK. Jesteś pewny, że ta "dziwna frakcja" to coś groźnego/uniemożliwiającego malowanie? Vallejo mają to do siebie, że jak postoją np. na mokrej palecie, albo są źle wymieszane, to wyglądają jakby medium rozdzielało się od pigmentu, ale nie wpływa to na komfort malowania - wystarczy pomieszać pędzelkiem i farba dalej "działa". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Stycznia 2023 Share Napisano 13 Stycznia 2023 3 godziny temu, Mariusz45 napisał: Jaki polecacie rozcieńczalnik do akrylu Miga, Vallejo? Dodałem wody i oddzieliła się dziwna frakcja. Potrzebuję do glazury,laserunki. Najtańsza czysta wódka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 14 Stycznia 2023 Share Napisano 14 Stycznia 2023 Witam mam pytanie do kolegów od 72. Mam dwa Mausy a dostałem trzeciego, czy któryś z kolegów ma może Mausa z Dragona i nie potrzebuje imitacji betonowej wieży. Chętnie przygarnę,miłek soboty pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 Czy ktoś wie na jaki kolor były malowane te niemiecki pojemniki na spadochron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Stycznia 2023 Share Napisano 16 Stycznia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, patrykd napisał: Czy ktoś wie na jaki kolor były malowane te niemiecki pojemniki na spadochron? Wybierz coś z tego zestawu AK Real Colors German Army Dark Yellow zestaw farb Edytowane 16 Stycznia 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dejvix Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 (edytowane) Witam Chce zabrac sie za bradleya w najnowszej wersji i pytanie jaki model polecacie? Najlepiej zeby byl dobrze odwzorowany. Skala 1/35 Edytowane 18 Stycznia 2023 przez Dejvix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Stycznia 2023 Share Napisano 19 Stycznia 2023 23 godziny temu, Dejvix napisał: Witam Chce zabrac sie za bradleya w najnowszej wersji i pytanie jaki model polecacie? Najlepiej zeby byl dobrze odwzorowany. Skala 1/35 !Kinetic 61016 M3A3 Bradley CFV w/ Bigfoot Track-Links lub Meng Model SS006 M3A3 BRADLEY w/BUSK III Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi