Endrju Napisano 23 Listopada 2023 Share Napisano 23 Listopada 2023 Czy ktoś z kolegów podzieli się opinią na temat zimmeritu na blaszkach foto-trawionych. Nigdy tego w ręku nie miałem i nie wiem co o nich sądzić. Dokładnie to pytam o blaszki do skali 1:72 a jeszcze dokładniej to do modelu Pantery z Vespid Models a blaszki nad którymi się zastanawiam to Part P72-042. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Listopada 2023 Share Napisano 23 Listopada 2023 (edytowane) W dniu 23.11.2023 o 10:15, Endrju napisał: Czy ktoś z kolegów podzieli się opinią na temat zimmeritu na blaszkach foto-trawionych. Nigdy tego w ręku nie miałem i nie wiem co o nich sądzić. Dokładnie to pytam o blaszki do skali 1:72 a jeszcze dokładniej to do modelu Pantery z Vespid Models a blaszki nad którymi się zastanawiam to Part P72-042. Miałem Eduarda 1/35 do Kingtigera -kiepska sprawa i osobiście nie polecam. Największy problem sprawia sferyczna osłona przedniego karabinu maszynowego. Pozostałe elementy są w miarę OK, lepszy taki zimmerit, niż własnoręczna dłubanka. Edytowane 28 Listopada 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 Listopada 2023 Share Napisano 23 Listopada 2023 16 minut temu, robertmodelarz napisał: Miałem Eduarda 1/35 do Kingtigera -kiepska sprawa i osobiście nie polecam. Największy problem sprawia sferyczna osłona przedniego karabinu maszynowego. Pozostałe elementy są w miarę OK, lepszy taki zimmerit, niż własnoręczna dłubanka. Dzięki za odpowiedź. Ja pytałem o zimmerit do 1:72 a Ty pisze o 1:35. Mam wrażenie, może mylne, że przy tej skali taki zimmerit z blaszki może być za gruby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 23 Listopada 2023 Share Napisano 23 Listopada 2023 53 minuty temu, robertmodelarz napisał: lepszy taki zimmerit, niż własnoręczna dłubanka. Śmiała teza 35 minut temu, Endrju napisał: zimmerit z blaszki może być za gruby Nie wiem, jak cienka jest ta blaszka, ale teoretycznie może mieć adekwatną do skali grubość. Tyle że w praktyce, ze względu na ograniczenia technologiczne, taki fototrawiony zimmerit wygląda.. jak fototrawiony zimmerit. Czyli tak sobie http://part.pl/p72/p72-049/model.html Tu lepiej wypadają (podobnie zresztą jak w większych skalach) żywice. Przy czym zarówno oferta, jak i dostępność takich produktów jest mocno ograniczona. Innymi słowy - mimo wszystko warto rozważyć jednak samodzielne przygotowanie takiej powierzchni antymagnetycznej. Co nie jest bardzo skomplikowane ..choć w skali 1/72 pewną trudnością może okazac się aplikacja odpowiednio cienkiej warstwy masy epoksydowanej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 Listopada 2023 Share Napisano 23 Listopada 2023 Godzinę temu, KFS-miniatures napisał: mimo wszystko warto rozważyć jednak samodzielne przygotowanie takiej powierzchni antymagnetycznej. Co nie jest bardzo skomplikowane Nie święci garnki lepią jak mawia przysłowie i pewnie jest to do ogarnięcia. Może trzeba spróbować i jednego i drugiego rozwiązania. Twój poradnik na ten temat czytałem już wcześniej. Dzięki za opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 25 Listopada 2023 Share Napisano 25 Listopada 2023 Mam nietypową prośbę . Jeżeli ktoś z Was ma modele w skali 1/35 lub 1/72 ruskiego czołgu T-35 Model 1939 i francuskiego ciągnika Renault UE. Czy może sprawdzić jak wyglądałaby mała wieżyczka stożkowa (ta z KM ) postawiona tyłem do przodu na ciągniku Renault (nad stanowiskiem pasażera), tak jak to widać na poniższym zdjęciu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Listopada 2023 Share Napisano 26 Listopada 2023 5 godzin temu, Cypis napisał: Mam nietypową prośbę . Jeżeli ktoś z Was ma modele w skali 1/35 lub 1/72 ruskiego czołgu T-35 Model 1939 i francuskiego ciągnika Renault UE. Czy może sprawdzić jak wyglądałaby mała wieżyczka stożkowa (ta z KM ) postawiona tyłem do przodu na ciągniku Renault (nad stanowiskiem pasażera), tak jak to widać na poniższym zdjęciu . http://www.wardrawings.be/WW2/Files/1-Vehicles/Allies/2-USSR/04-HeavyTanks/T-35/T-35(1939).htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Listopada 2023 Share Napisano 27 Listopada 2023 Jakie są opinie kolegów na temat poniższego zestawu. Czy są tam jakieś rażące błędy które trudno jest poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 27 Listopada 2023 Share Napisano 27 Listopada 2023 Kalkomania - orzeł do wymiany, nie dość że powojenny kształt to jeszcze korona. Gąsienice gumowe, lepsze ogniwkowe są w zestawie UniModels. Co do reszty nie wypowiadam się, Dragonowych T-34 nie sklejałem właśnie z uwagi na gąsienice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 27 Listopada 2023 Share Napisano 27 Listopada 2023 8 godzin temu, Endrju napisał: Jakie są opinie kolegów na temat poniższego zestawu. Czy są tam jakieś rażące błędy które trudno jest poprawić? Jeśli dobrze pamiętam, to kadłub nie posiada cech charakterystycznych dla pojazdu z fabryki 112 (a takie były te nasze). M.in. łączenie płyt pancerza przedniego z burtami (na zakładkę), inny styk płyt górnej i dolnej oraz inne zawiasy na zadku, inne szczegóły dna wanny. To tak na szybko. W sumie wymaga trochę pracy. Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 Jaki jest waszym zdaniem najlepszy lakier matowy i z połyskiem do modeli? Mam na myśli jakość, cena jest drugorzędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 29 Listopada 2023 Share Napisano 29 Listopada 2023 Mr. Color, seria GX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Listopada 2023 Super Moderator Share Napisano 29 Listopada 2023 VMS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 1 Grudnia 2023 Share Napisano 1 Grudnia 2023 Czy ten lakier można kłaść na wszystkie farby, np. olejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 9 Grudnia 2023 Share Napisano 9 Grudnia 2023 Czy któryś z producentów Modelu T-55 w skali 1:72 miał w zestawie polską płytę nad silnikową ewentualnie który model najlepiej nadaje się na przerobienie na czołg rodem z Łabęd? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 9 Grudnia 2023 Share Napisano 9 Grudnia 2023 Trumpeter na zbiżoną płytę do polskiej ale trzeba uzupełnić. A Revell na potrzebne wyposażenie płyty chłodnic i wlotów powietrza. Trzeba łączyć albo zrobić wzór do odlewu , albo druku pozdrawiam OLO. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Grudnia 2023 Share Napisano 11 Grudnia 2023 Czołem mości Panowie ! macie w swoich archiwach jakieś fotki przedwojennej radiostacji N2 ? chodzi mi o wersję "na bogato" czyli montowaną na "łazikach" Fiata - mam tylko takie dwie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 11 Grudnia 2023 Share Napisano 11 Grudnia 2023 W przypadku Revella i jego T-55 w 1:72 dochodzi jeszcze problem gąsienic - w modelu są RMSH a najczęściej spotykane były OMSH. Na RMSH znam całej jedno zdjęcie wozu z 10 Sudeckiej DPanc, z kopalni Wujek. Najprawdopodobniej wóz w wersji AD (dowódczej), ponoć w nich RMSH zdarzały się najczęściej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 11 Grudnia 2023 Share Napisano 11 Grudnia 2023 Wynikało by z tego że Trumpeter będzie lepszy. Czy tak jest w istocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 12 Grudnia 2023 Share Napisano 12 Grudnia 2023 (edytowane) 23 godziny temu, Endrju napisał: Wynikało by z tego że Trumpeter będzie lepszy. Czy tak jest w istocie? Przyjrzyj się może jeszcze modelowi T-54B od Ammo MiG, czy też AK. Tam na pewno musisz usunąć wentylator z dachu wieży. Ale cały model, w tym gąsienice są bardzo ok. Płyta nad silnikiem chyba też jest zbliżona do naszych teciaków. Może łatwiej będzie przerabiać. Do tego blaszka Parta do T-55 i "będziesz Pan zadowolony ". Przemek Edytowane 12 Grudnia 2023 przez PrzemekW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 12 Grudnia 2023 Share Napisano 12 Grudnia 2023 O tym modelu już myślałem. Wart chyba zakupu i ewentualnego przerabiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 12 Grudnia 2023 Share Napisano 12 Grudnia 2023 Witam koledzy Czy ktoś z was usuwał farbę z modeli Heng Long ? Jeśli tak to jakim specyfikiem ? Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 13 Grudnia 2023 Share Napisano 13 Grudnia 2023 Challenger 1 od Tamiya 35154 jest przyzwoitej jakości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 13 Grudnia 2023 Share Napisano 13 Grudnia 2023 Endriu tu masz rysunek i zdjęcia polskiej płyty , jak widać trzeba żenić modele razem bo z żadnego polskiej wersji nie zrobisz pozdrawiam OLO 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 15 Grudnia 2023 Share Napisano 15 Grudnia 2023 Czy istnieje jakaś alternatywa dla gąsienic T80 dla M26 Pershing? Oprócz Tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi