Skocz do zawartości

[Pojazdy wojsk.] Zadajemy pytania. Otrzymujemy odpowiedzi.

Złośliwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie !

Ostatnio zauważyłem, że gąsienice w Panterach i Jagdpanterach posiadają różną prawą i lewą taśmę. Niestety zarówno Dragon ( Magic Tracks ) i Friulmodel ( zdjęcie poniżej ) fundują nam niepoprawny , bo taki sam układ na prawej i lewej taśmie ( czerwonym zaznaczyłem miejsca, gdzie wyraźnie widać, ze układ wycięć w ogniwie jest taki sam na prawej i lewej taśmie - to Friulmodel ):

PantgerGasjiFriuleFuck-1.jpg

Tylko trudno dostępny, żywiczny, klikowy "Anvil-Tracks' jest poprawny ( odwrotnie ułożony wzór na gąsienicach ) :

PantherGskipoprawne-1.jpg

Choć nie jestem do końca przekonany o tej niepoprawności. Przecież wystarczy odwrócić taśmy Dragona czy Friule. Czy tak ? Jak sądzicie ?

Bronco zapowiada gąski ruchome do Panter, Jagdpanter późnych. Ciekawe jakie będą.

Pozdrawiam Wszystkich !

Paweł

Ponieważ zamierzam w najbliższym czasie zaopatrzyć się w Sd.Kfz 222 z Tamki 1/48, chciałbym dokupić do niego metalowe lufy, o ile z Mg 34 nie mam problemu to jednak nie jestem pewny co do KwK 38. Czy ten zestaw będzie odpowiedni http://www.martola.com.pl/pl2041/produkty27724/2cm_flak_38_barrel_for_aa_flak_38_2cm_flakvierling . Wydaje mi się że tak, jednak wolę zapytać.

• 2 weeks later...

No tutaj wchodzimy na grunt dość grząski ...

Powiem szczerze, że ja nie kojarzę zdjęć z wozami w gładkozielonym malowaniu z września, chociaż tutaj nie można mieć pewności. Powtarzana od dłuższego czasu plotka mówi, że wozy wykonane w czasie obrony W-wy z części przygotowanych już dla 9TP (a może z zamówionych jeszcze wcześniej kolejnych batalionów 7TP) były zielone, ale tutaj ... ciemność, ciemność widzę.

Możesz zaryzykować, ale tak to jest w "wrześniowej braży" że nic na 100% ;)

Mam dość pilne pytanie jaka jest różnica pomiędzy tymi zestawami?

http://www.mojehobby.pl/trumpeter-00204-sa-2-guideline-missile-on-transport-trailer-p-1-186238.html

http://www.martola.com.pl/pl629/produkty12245/CHN_Hq_2_Missile_with_Loading_Cabin

I czy zestaw BigEd dedykowany do SA-2 będzie pasował do HQ-2 ?

Mam pytanie , czy ktoś z was posiada zdjęcia lub rysunki koła zapasowego pojazdów serii sd kfz 231/232/263 (6 rad). Italka dała koło razem z tylną płytą i bez tylnego włazu ewakułacyjnego (skala 1/72). Pozdrawiam OLO