rymulus Napisano 8 Listopada Share Napisano 8 Listopada Taki szybki model zrobiony dla oderwania się na chwilę od roboty. Założenie, budowa prosto z pudła plus jakieś ewentualne niewielki poprawki. Wyszedł ostatecznie trochę Airfix ProfiPak. Zdjęcia referencyjne tej konkretnej sztuki podczas operacji w Iraku. I model. Na końcu będzie kilka szczegółów z poprawek. 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 9 Listopada Share Napisano 9 Listopada Piękne detale! Bardzo mi się też podoba realistyczne odtworzenie zacieków ze zdjęcia. Gratuluję efektu końcowego i pozdrawiam! Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Listopada Share Napisano 9 Listopada Fantastyczne wykonanie. Brudzenie, mistrzostwo! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 9 Listopada Share Napisano 9 Listopada Już pisałem na FB, ale powtarzam, znakomita praca swietnie wykonane malowanie i weathering a detal to klasa sama w sobie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_matejko Napisano 9 Listopada Share Napisano 9 Listopada Świetny model ! D Doskonała modelarska robota, szacun za wkład własnej pracy i dodanie detali wykonanych ręcznie. To lubię, brawo! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Listopada Share Napisano 9 Listopada Wiatraki nie moja bajka zupełnie, ale ten się podoba fajnie zużyty, detale prima sort. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 9 Listopada Share Napisano 9 Listopada Elegancki model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 9 Listopada Share Napisano 9 Listopada Dobrze że oddzieliłeś zdjęcia referencyjne od zdjęć modelu, to ułatwiło odróżnienie co jest oryginałem a co modelem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Listopada Share Napisano 9 Listopada Kawał dobrej roboty, detal i wykończenie rewelacja. Bardzo się podoba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Listopada Share Napisano 9 Listopada (edytowane) Świetnie wykonany model. Podoba mi się Edytowane 9 Listopada przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 10 Listopada Share Napisano 10 Listopada Świetny model i brudzenie pierwsza klasa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Listopada Share Napisano 10 Listopada Piękny, zjawiskowy model. Kopeć godzien solidnego tutoriala. Dowód na to, że jeden kolor nie obniża "z urzędu" potencjału atrakcyjności 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 10 Listopada Share Napisano 10 Listopada 52 minuty temu, Mikolaj75 napisał: Piękny, zjawiskowy model. Kopeć godzien solidnego tutoriala. Dowód na to, że jeden kolor nie obniża "z urzędu" potencjału atrakcyjności Zgadzam się, chętnie poczytałbym coś więcej o tym kopciu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Listopada Share Napisano 10 Listopada W dniu 9.11.2025 o 00:08, rymulus napisał: szybki model zrobiony dla oderwania się na chwilę od roboty (...) prosto z pudła plus jakieś ewentualne niewielki poprawki Zgłaszam pomyłkę ! przecież to opis nie do tego wątku !!!! a tak na poważnie to wyszedł rewelacyjnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada No ja nie wiem, czy przejdzie przegląd okresowy jak mu DPF-a wycięli... ;D Super wyszły zacieki i mega plus za zapodanie fotki referencyjnej. Ja dodatkowo muszę sobie poradzić z dysonansem poznawczym pomiędzy obrazkami i hasłem "budowa prosto z pudła plus jakieś ewentualne niewielki poprawki. " 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 12 Listopada Autor Share Napisano 12 Listopada (edytowane) Dzięki za pozytywne opinie. 3 godziny temu, pulemiot napisał: Super wyszły zacieki i mega plus za zapodanie fotki referencyjnej. W tym przypadku ze względu na ilość brudu uznałem za konieczne dołączenie zdjęć referencyjnych. Jak to mawia wiele osób "samoloty się nie brudzą", zdjęciami oryginału rozwiałem wątpliwości i zarzuty o przesadę. W dniu 10.11.2025 o 20:55, M.A.V. napisał: Zgłaszam pomyłkę ! przecież to opis nie do tego wątku !!!! a tak na poważnie to wyszedł rewelacyjnie 3 godziny temu, pulemiot napisał: Ja dodatkowo muszę sobie poradzić z dysonansem poznawczym pomiędzy obrazkami i hasłem "budowa prosto z pudła plus jakieś ewentualne niewielki poprawki. " Jest to model prosto z pudła, taka była koncepcja. Chciałem zrobić prosty model, bez wielu części. Przez ostatnie miesiące byłem tak zarobiony w robocie i po niej, że nie chciało się mi robić nic ambitniejszego. Dlatego taka decyzja, model prosto z pudła. Środek powstał w tej koncepcji. Dodałem tylko pasy i lekko przerobiłem siedzenia w przedziale desantowym bo były wielkim monolitem. Kabina pilotów, poza pasami przy fotelach, wykonana jest w/g instrukcji. Jakieś poprawki zaczęły się tak naprawdę przez drzwi ze schodkami, te zestawowe są naprawdę kiepskie. Jak zrobiłem dolną część drzwi to dla równowagi zrobiłem też górę. Wirnik główny już od początku planowałem wzbogacić o kilka drutów ale po bliższej analizie wyszło, że to za mało. A jak poprawiłem wirnik główny to nie mogłem zostawić ogonowego bez poprawek. I tak dalej z kolejnymi detalami. Jest też kilka rzeczy, które można jeszcze dodać ale już mi się nie chciało bo to model relaksacyjny. W dniu 10.11.2025 o 19:40, Mikolaj75 napisał: Piękny, zjawiskowy model. Kopeć godzien solidnego tutoriala. Dowód na to, że jeden kolor nie obniża "z urzędu" potencjału atrakcyjności W dniu 10.11.2025 o 20:33, Albatros napisał: Zgadzam się, chętnie poczytałbym coś więcej o tym kopciu Kopeć wyszedł, nawet dla mnie, zaskakująco dobrze. Po kilku różnych próbach na boku powstał ostateczny pomysł aby połączyć malowanie farbą akrylową i farbą olejną. Pierwszy etap to malowanie tych najciemniejszych obszarów czarną farbą Tamki. Chodziło o to, żeby szybko pokryć całkowicie te obszary bez żadnych prześwitów koloru kadłuba. Drugi etap, malowanie z użyciem aerografu miejsc przydymionych. Użyłem tu benzyny lakowej zabarwionej olejną farbą dla plastyków. I tak warstwa po warstwie zaciemniałem kadłub. Mocniej tam gdzie szedł główny strumień spalin delikatniej w innych miejscach. Na koniec zrobiłem na sucho jeszcze jakieś przetarcia, pędzelkiem i farbą olejną dodałem kilka plam i dodatkowo delikatnie podkreśliłem linie nitów. I to tyle w temacie malowania kopcia. Zdjęcie poniżej po pierwszym etapie. Edytowane 12 Listopada przez rymulus 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi