Skocz do zawartości

Pytania i odpowiedzi pomocne w budowie modeli

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zestaw który wybrałeś jest dostępny w Acu: https://acustion.net/shop/each-products/act-0188-1-12-yzf-r1m-no.2/ To jeden z wielu dodatków tej firmy do tego motoru. Niestety z Acu jest ten problem, że jak to w Japonii jest to mała firma i jej dystrybutorów w Europie praktycznie nie ma. Przesyłki są drogie i warto zamówić klika rzeczy. Raczej nie giną, idą do trzech tygodni z opcją śledzenia. Transakcje realizuj przez PayPal - nie dojdzie to zwrócą kasę.

Napisano (edytowane)

Pooglądałem trochę i w sumie doszedłem do podobnego wniosku ? Dlatego będę polował na te dodatki:

3zdY2IL.jpg

md1ddtu.jpg

Dlatego też zapytałem o sklepy w Anglii, bo mam znajomych którzy mogą wysłać mi to za free :D W Hiroboy znalazłem tylko jeden z nich.. Są jeszcze jakieś godne polecenia sklepy w UK? 

Edytowane przez Si3rP
Napisano

To generalnie to samo tylko w okrojonej formie (bez żywicy, śrub i przewodów). Przewoźnik obojętny, paczka przychodzi do 10 dni, choć rekord w moim przypadku wynosił 3. 

• Thanks 1
Napisano

Wypuszczacie powietrze z kompresora po skończonej pracy? Czy zostawiacie nabity całymi dniami?

Napisano

Ja także mam pytanie odnośnie kompresora. Co ile dni/tygodni spuszczać wodę z kompresora jeśli maluję ok 30min-1,5h dziennie?

Napisano

Teoretycznie czym częściej tym lepiej, ograniczasz środowisko sprzyjające powstawaniu korozji. Ja spuszczam raz na dwa tygodnie, woda jest lekko brunatna. 

Napisano

Czy z moim kompresorem jest coś nie tak, skoro (chyba) nie mam w nim możliwości "pozostawienia" ciśnienia w zbiorniku? Tzn. za każdym razem, kiedy odkręcam wężyk to to ciśnienie jednak ucieka (a właściwie jego ostatki, ponieważ mam zwyczaj "wypsikiwania" aerografu do końca, ostatki powietrza przeznaczająć na czyszczenie cleanluxem).

Przyznam, że wilgoć w zbiorniczku też widzialem może z raz, na początku mojej modelarskiej kariery, teraz suchutko.

Napisano

Mam pytanko o blaszki. Przyszedł pierwszy zestaw dodatków i po zobaczeniu tych mikrusów nasunęło mi się pytanie, czym przyklejać te malutkie elementy, w sensie czym nakładać? Pinsetą? Drugie pytanie to zginanie, są to blaszki do modelu motocykla, obejdzie się bez specjalnej zaginarki? 

Napisano
1 godzinę temu, Si3rP napisał:

Mam pytanko o blaszki. Przyszedł pierwszy zestaw dodatków i po zobaczeniu tych mikrusów nasunęło mi się pytanie, czym przyklejać te malutkie elementy, w sensie czym nakładać? Pinsetą? Drugie pytanie to zginanie, są to blaszki do modelu motocykla, obejdzie się bez specjalnej zaginarki? 

Ja często posiłkuję się podobną kredką. Swoją kupiłem w sklepie modelarskim, ale teraz nie mogę znaleźć innej oferty

https://allegro.pl/oferta/kredka-woskowa-do-nakladania-ozdob-cyrkoni-cwiekow-5911255846

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Si3rP napisał:

A co z zaginaniem tycich elementów? ?

To zależy jaką masz blaszkę. Nie jestem specem od blaszek. W swojej "karierze" miałem ich ok. 8-10. Nie mam zaginarki i jakoś dawałem radę, ale czasem musiałem zrezygnować. Nie wykorzystałem np. blaszkowych wycieraczek do BMW, bo doszedłem do wniosku, że bez zaginarki nie wygnę ich na kształt litery U o boku ok. 0,5 mm na długości ok. 30 mm. Wkleiłem wycieraczki plastikowe. 

Edit. Jeśli to ta blaszka, którą pokazujesz na zdjęciu w poście z lipca, to tam chyba nie ma wcale (lub prawie wcale) żadnego zaginania.

Edytowane przez Marak
Uzupełnienie.
Napisano
20 godzin temu, Si3rP napisał:

Ponieważ bardziej doświadczeni koledzy nie zabierają głosu (sezon urlopowy), przedstawiam moja zaginarkę.zaginarka.thumb.jpg.c597dbbc01a0df66e22ded98a13ef5ac.jpg

Czyli zwykła aluminiowa linijka o ostrych krawędziach i dentystyczny nakładak. Razem ok. 15 zł.  Przy drobniejszych elementach nakładak zastępuję zegarmistrzowskim śrubokrętem.

Oczywiście wolałbym mieć zaginarkę, ale mój portfel optuje za tańszymi rozwiązaniami.

• Like 1