young Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 To żebyśmy nie musieli powoływać się tylko na zagraniczne źródła o IAB, z książki Mikołajczuka i Gruszczyńskiego Tak mnie zaciekawiło, a jak to wyglądało w przypadku Su-7? Też był dodatkowy pulpit, jeśli dobrze kojarzę? Jak macie zdjęcia, wrzućcie do odpowiedniego wątku, chętnie zerknę Btw. Wczoraj trafiłem na fajną stronkę ze spisem samolotów występujących w filmach. Jest tego trochę, tutaj macie link do MiG-21. Zaciekawił mnie wątek maszyn z Debrzna w odcinku 07 zgłoś się Ktoś mógłby opisać ile tam jest scen z tymi s-tami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 07 zgłoś się - odcinek 19 ''Zamknąć za sobą drzwi'' - dwie krótkie scenki po parę sekund, w pierwszej widać parę od dołu a w drugiej dwa MiG-21 1812 i 2005. Ujęcia zostały wstawione chyba z jakiejś kroniki filmowej bo różnią sie od pozostałych scen z filmu. Para przechwytuje uciekającą do Szwecji Wilgę - w sumie pomysł szatański bo nie bardzo sobie wyobrażam to w praktyce - za duża różnica prędkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Dlatego pózniej [ w okresie masowych ucieczek róznych wolnomotornych z Kraju mlekiem i miodem płynącego ] wprowadzono dyżurowanie TS-11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 ...i kultowe już podsumowanie całej tej prawie-że greckiej tragedii, autorstwa porucznika Jaszczuka: "Popsuli samolot..." ;))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Ujęcia zostały wstawione chyba z jakiejś kroniki filmowej bo różnią sie od pozostałych scen z filmu. Para przechwytuje uciekającą do Szwecji Wilgę - w sumie pomysł szatański bo nie bardzo sobie wyobrażam to w praktyce - za duża różnica prędkości. Te ujęcia są z filmu instruktażowego jaki nakręciła wojskowa Czołówka a dotyczył przygotowania do lotów. Miałem możność oglądać ten film w ramach zajęć teoretycznych do przejścia na eksploatację letnią w 1979 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Co to za rysunek widnieje na prawo od godła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Chyba jako jedyny z odwiedzających Holandię ma "to coś " Wygląda na jakąś naklejkę. Jak Piotr Pilot nie otworzy swoich archiwów , to będzie cienko .Ja nie mam tego na żadnym innym samolocie z Zegrza.Tylko kolejne ujęcie 9314 , ale też niewiele widać Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 A skąd pomysł na takie "szro-duralowe" malowanie? Wygląda to conajmniej kiepsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) "Nędza z bidą " itd .. Dorażna próba poprawienia wyglądu 21 wytypowanych do wizyty w Holandii.Poniewaz nie było środków i orginalnej farby , a przede wszystkim czasu na wysłanie samolotów gdzies do WZL , pomalowano w jednostce tym co było pod ręką i we własny wzorek. No i zostały nietypowe malowania. Mikele -No to jesli chciano pokazać się z jak najlepszej strony to efekt wyszedł odwrotny od zamierzonego Zawsze mozna podciągnąc ew. zrobiony model w takim malowaniu jako " okolicznościowe " Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 No to jesli chciano pokazać się z jak najlepszej strony to efekt wyszedł odwrotny od zamierzonego ps. Ten film powinien spodobać się wszystkim miłosnikom Żelazek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 SPS-141 wariant SM czyli tu pod DDR Mig-21 Bis oraz SPS-141 wariantu Gwozdika czyli dla Su podczepiony pod Phantoma. Co ciekawe na tym zdjeciu drugi F-4 ma normalny zasobnik WRE Westinghousa . A jeszcze ciekawsze jest to ,ze Niemcy do przenoszenia SPS a zmodyfikowali kilka F-4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Ładnie widać przedłużoną belkę paliwową. Jeśli chodzi o F-4, wierzyć mi się nie chce, a zdjęcie wygląda mi na fake. W jakim celu mieliby to robić? Można gdzieś o tym poczytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Skoro SPS-141Je wisi jakoby pod NRD-wskim Bisem , [fragment belki -kształt oryginalny mocowania osłony wskazywał by raczej na MF ] to ja bym chciał wiedzieć pod jakim typem wisi ten poniższy ? Chciałbym zobaczyć raczej całe zdjęcie ukazujące i BIS-a i kształt osłony belki [ złączki ] bo w podpisy pod zdjęciami i ekspozycje muzealne czy "pokazowe " przestaje powoli wierzyć .Bo brak wydłużonej części przedniej belki podkadłubowej , pokazuje na zdjęciu poniżej ,ze wisi [ może wisiec ot tak ,sobie też pod Bis-em- tyle że bez instalacji elektrycznej ] W końcu uchwyty pasowały do belki . Uploaded with ImageShack.us A odnośnie SPS-a od SU-22 , może zostawili kilka kompletów i w ramach ćwiczeń zakłócają swoje środki radiolokacyjne [ jako "przyjaciele " od gazociągu ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Akurat w tym wypadku zaufałem Niemcom z JG-8 ,ktorzy do zjednoczenia latali na Bisach. Ooo i efektowny przekrój R-13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 Witam jeśli chodzi o bisy z Zegrza które były w dwu barwnym malowaniu. To za godłem jednostki macierzystej były dwie naklejki. Jedna z nich była koloru żółtego na której mieścił się emblemat związany z wylotem samolotów do Holandii . A pod spodem tej żółtej znajdował się znak rozpoznawczy samolotów Holenderskich Sił Powietrznych. Gdy wrócę z uczelni to postaram wrzucić tu zdjęcia . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 13 Kwietnia 2012 Share Napisano 13 Kwietnia 2012 To dlaczego "Żołnierzu Królowej Mdagaskaru " dotychczas tego nie uczyniłeś ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Przeglądam sobie przy śniadaniu historię 34 plm i Dywizjonu Lotnictwa MW i coś mi nie pasuje .Czyżby w 34 Plm i Lotnictwie MW nie przemalowano Szachownic po 1989 r.? No jak by nie patrzył, czerwone pole jest na tych samolotach tak jak za starych dobrych dla Naszego Lotnictwa czasów [ i z godnie z tradycją ] z lewej strony ? Przecież zdjęcia nie są w zaden sposób "odwrócone " Zdjęcie datowane na 1995 r.-malowania juz z tego okresu Uploaded with ImageShack.us Zdjęcie datowane na 2003r.- zresztą insygnia Lotnictwa MW jasno to pokazują Uploaded with ImageShack.us Miłośnikom Lotnictwa nie trzeba przecież przypominać kształtu Naszej Szachownicy i przed 89 i po przemianach , az dla porównania przejrzałem zdjęcia innych 21 21BIS Malbork na przebazowaniu 2002 r. [ tak dla przykładu ] Uploaded with ImageShack.us Pewnie Ameryki nie odkryłem , ale może MW miała jakieś swoje regulacje odnosnie Szachownicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Zauważyłem to też jakiś czas temu i nawet miałem pytać tu na forum ;) Tu widać dokładnie, że nie na wszystkich samolotach przemalowano: http://galeria.aviateam.pl/photo/809 Zdjęcie datowane na styczeń 2003. Gdzieś jeszcze widziałem zdjęcie mniej więcej z tego samego okresu, na którym widać z dziesięć sztuk i połowa ma przemalowane szachownice, a połowa nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Pewnie Któryś z Kolegów odpowie .Może Ktoś z "moje osiedle .....BD " ? Tez przeglądam archiwalne strony z tego Forum i takich zdjęć jest więcej , czyżby MW wtedy totalne hm o...ła sprawe ? Ale kwestię znaków przynalezności regulują przecież odpowiednie przepisy, nie mam pojęcia o co w tym chodzi ? Zobaczymy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Zmiany ukladu szachownicy zaczely sie w 1993r [ustawa z 19 lutego 1993 O znakach Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej] za Wikipedia>>> Przed wprowadzeniem szachownicy, polskie samoloty były oznaczane różnymi elementami w biało-czerwonych barwach narodowych: tarczami herbowymi z podziałem koloru na ukos (eskadry warszawskie), pasami biało-czerwonymi (eskadra lwowska), czerwonymi literami Z w białym kwadracie (eskadry krakowskie). Początkowo malowana była na całej szerokości skrzydeł, kadłubów i sterów kierunku. W 1921 wprowadzono obwódki w kolorach odmiennych od koloru pól szachownicy (instrukcja Wojsk Lotniczych nr 15 z 1921 roku: Ogólne Warunki Techniczne Płatowców), jednak nie podano stosunku ich szerokości do rozmiaru szachownicy. Stosunek ten ustaliło dopiero rozporządzenie prezydenta RP w sprawie znaków przynależności: "Szachownica lotnicza jest to kwadrat podzielony na cztery równe pola, z których lewe górne i prawe dolne są barwy czerwonej z białą obwódką, lewe dolne i prawe górne barwy białej z obwódką czerwoną. Stosunek obwódek do pola wynosi 1:5". Przez następne ponad 70 lat szachownica w tej postaci pozostawała znakiem polskiego lotnictwa wojskowego. W 1993 jednakże wprowadzono nowy wzór znaku, z zamienioną kolejnością pól (odwrócony o 90°), bardziej poprawny heraldycznie, ale ignorujący tradycję. Ustawa z 19 lutego 1993 O znakach Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej w Rozdziale 5 art. 22 w punkcie 1 podaje: "Znakiem wojskowych statków powietrznych jest biało-czerwona szachownica lotnicza o barwach Rzeczypospolitej Polskiej, podzielona na cztery równe pola ze skrajami o naprzemiennych barwach. Stosunek szerokości skraju do długości krawędzi pola szachownicy lotniczej wynosi 1:5". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Szanowny Kolego z 2 KOPK Nie sądzisz że w okresie od 2 -10 lat , to przemalowaniem Szachownicy w MW [ przynajmniej na widocznych 21BIS-ach mieli sie chyba zając płetwonurkowie i głęboko pod wodą , bo cosik im to długo schodziło . W sumie to traktuje to jako ciekawostkę, ale MW [ zresztą BD też ] miały swoje specyficzne podejście do ogólnowojskowych zarządzeń. [ w pozytywnym sensie znaczenia "specyficzne" dla służących wogóle w 2 KOPK ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 może po prostu czas w MW płynął inaczej (szybciej/wolniej - niepotrzebne skreślić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 W MW nie przywiązywano wagi do malowania nowych szachownic. Nie było ku temu woli i nikomu nie przeszkadzały stare. Nie było hurra optymistycznych akcji jak we Wojskach Lotniczych, gdzie nakazano podczas przejść malowanie nowych. Z tego, co pamiętam, tylko kilka sztuk bisów wróciło z remontu z nowymi szachownicami. Bywały też sytuacje, gdzie przemalowywano cały samolot lub śmigłowiec i wracano do starych oznakowań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrPilot Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Witam ,o to zdjęcia bardzo słabej jakości naklejek ,które były na samolotach z Zegrzyńskiego pułku. Brały one udział w wylocie do Holandii. Dolna Naklejka przedstawiająca znak rozpoznawczy wraz z sylwetką eFa-16ego. Górna naklejka - 323 Squadronu RNLAF Leeuwarden ,który wizytował w Zegrzu Pomorskim. Pozdrawiam i przepraszam za taką słabą jakość. W chwili obecnej nie posiadam lepszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 Pierwszą naklejkę łatwo znaleźć, gorzej z drugą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi