Grzes Napisano 5 Stycznia 2023 Share Napisano 5 Stycznia 2023 11 godzin temu, BRAVO112 napisał: Nasza Iskra 04 ( ta nowa ) byla szara, czy srebrna? Tak jak napisał @Artek82 oczywiście - srebrna. Będziesz robił współczesną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 5 Stycznia 2023 Share Napisano 5 Stycznia 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Grzes napisał: Będziesz robił współczesną? jeszcze nie wiem kalki mam w kazdym razie dla obu - napis Iskra czerwony i czarny tyle, ze na tym drugim zdjeciu kolor jest jakis taki jasnoszary matowy? na razie mecze F-13 Edytowane 5 Stycznia 2023 przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 10 Stycznia 2023 Share Napisano 10 Stycznia 2023 (edytowane) polski Junkers F-13 na nartach macie jakies zdjecia/ plany? Edytowane 10 Stycznia 2023 przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 Szybkie pytanie: Kokpit w Bf-109E-7 Trop był malowany jeszcze RLM 02 czy już RLM 66? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 22 minuty temu, Krzysiek B napisał: Kokpit w Bf-109E-7 Trop był malowany jeszcze RLM 02 czy już RLM 66? Późne Emile to już raczej RLM66, ale... Niemniej jednak osobiście robiłbym właśnie RLM66. Na zdjęciu pustynnego Emila, marnej co prawda jakości, dobrze widać ciemny kolor płyty za głową pilota i rant na brzegu kabiny co sugeruje kolor RLM66. Gdyby był RLM02, nawet na tak słabym zdjęciu byłoby widoczne jasne wnętrze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 15 Stycznia 2023 Share Napisano 15 Stycznia 2023 Eduard podaje w instrukcji RLM 02 właśnie, ale z tego co widzę to robi tak z marszu we wszystkich swoich Emilach. A to zdjęcie rozwiało wątpliwości, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 (edytowane) Szukam informacji dotyczącej nr farby, najlepiej z palety Gunze, odnoszącej się do niebieksiego koloru treningowych bomb. Mam tylko taką informacje z numeracji FS ale nic mi ona nie mówi. Nie doczytałem nigdzie nic na ten temat. Edytowane 17 Stycznia 2023 przez rudy0007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Z Gunze to raczej nie ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Z Gunze ja malowałem H015 Bright Blue 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 14 minut temu, _OldMan_ napisał: Na te trochę w sumie to i Mig może być. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 (edytowane) Hej, Poszukuję informacji, zdjęć/rysunków Spitfire Mk VIII z 43 Sqn z połowy 1943. Dokładnie poszukuję maszyny Horbaczewskiego FT-13 JF571 z walk we Włoszech. Jedyne co znalazłem to maszyna ze zdjęcia, plus jeszcze FTH, ale obie pochodzą z roku 1944. Czy w roku 1943 malowanie też tak wyglądało? Czego udało mi się dowiedzieć? rys historyczny ze strony: https://www.polishairforce.pl/horbaczewski.html O działalności Dziubka wiemy, że: Po zakończeniu wojny w Afryce polskim lotnikom zaoferowano stanowiska dowódcze w alianckich jednostkach stacjonujących w rejonie Morza Śródziemnego. Większość Polaków wolała wrócić do Anglii, lecz trójka z nich przystało na ofertę Brytyjczyków. Od maja 1943 r. Horbaczewski latał jako dowódca eskadry w 43 Dywizjonie Myśliwskim RAF (43 Squadron), stacjonującym na Malcie. W sierpniu po S/Ldr Michaelu Rooku objął dowództwo tej jednostki (był jednym z trzech Polaków w historii, którzy objęli dowodzenie dywizjonem brytyjskim). Wraz z tą jednostką przebył szlak bojowy przez Maltę i Sycylię do Włoch. 27 lipca 1943 r. wraz z dwójką Brytyjczyków, P/O Reidem i F/Sgt Johnsonem, zestrzelił na pewno jednego Bf 109. Pilotom przyznano po 1/3 zwycięstwa, lecz Horbaczewski zrzekł się swej części i ostatecznie zaliczono to zestrzelenie tylko Reidowi i Johnsonowi. Kolejne sukcesy odnosił: 4 września (Bf 109 pewny), 15 września (Fw 190 uszkodzony) oraz 16 września (dwa Fw 190 pewne, zestrzelone w odstępie 40 sekund). W październiku 1943 r. Horbaczewski opuścił 43 Dywizjon RAF i wrócił do Wielkiej Brytanii. Na pewno zwycięstwa z dnia 16.09 odniósł na mark VIII. Raport bojowy z tego dnia: Co do samej maszyny, informacje z: http://www.rafcommands.com http://www.airhistory.org.uk/spitfire/home.html Wiem, że samolot wyposażony był w silnik Merlin 63, czyli była to wersja F VIII. Pierwszy lot: 09.06.1943. Następnie maszyna trafiła do Fort Vercheres w Kanadzie, zapisane jest to pod datą 1 lipca 1943. Stamtąd przetransportowano ją do Casablanki 14.07.1943. Kolejna informacja to data 1 września 1943 i lakoniczny zapis Middle East. Samolot zapalił się na lotnisku Tuscano 17.09.1943. Stracony dnia 1.11.1943. Bardzo mnie zaskoczyło, że nigdzie nie ma modeli, malowań itd. W zasadzie jedyny Spit VIII, na którym Polak odniósł zwycięstwa, przynajmniej według moich informacji. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 18 Stycznia 2023 przez Boch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 (edytowane) Skąd sprowadzacie najtaniej ( oczywiście tak przekrojowo bo zawsze jakaś promocja może się trafić), modele samolotów różnych zagranicznych firm. Wiadomo ( tak mi się wydaje), że: - Tamiya to HaElJot.com - Kinetic to Lucky Model - AeroGrafy to AmiAmi - Academy? - GHW? -ZM? - Edytowane 19 Stycznia 2023 przez Smokepsv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 13 minut temu, Smokepsv napisał: Skąd sprowadzacie najtaniej ( oczywiście tak przekrojowo bo zawsze jakaś promocja może się trafić), modele samolotów różnych zagranicznych firm. Wiadomo ( tak mi się wydaje), że: - Tamiya to ..com - Kinetic to Lucky Model - AeroGrafy to AmiAmi - Academy? - GHW? -ZM? - Banzai Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 19 Stycznia 2023 Share Napisano 19 Stycznia 2023 Witam,mam takie pytanie.Czy ktoś wie na jaki nr miała P-11c na której został zestrzelony 2 IX 1939 w miejscowości Orchów koło Łasku Ppor. pil. Piotr Ruszel ze 161 eskadry myśliwskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mh76 Napisano 21 Stycznia 2023 Share Napisano 21 Stycznia 2023 Witam mam pytanie czy Firma AZmodel wysyła brakujące części ,zgubiłem osłonę kabiny do Bf -109 G 6 w 1/72 z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 21 Stycznia 2023 Share Napisano 21 Stycznia 2023 W dniu 18.01.2023 o 12:03, Boch napisał: Czy w roku 1943 malowanie też tak wyglądało? Kamuflaż day fighter we Włoszech to dopiero jesień 1944. Rok wcześniej interesujący Cię samolot miał albo fabryczny desert, albo był przemalowany w temprate land. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 48 minut temu, Wymysl napisał: Kamuflaż day fighter we Włoszech to dopiero jesień 1944. Rok wcześniej interesujący Cię samolot miał albo fabryczny desert, albo był przemalowany w temprate land. Dziękuję Ci pięknie. Czy jest szansa, żebyś pokazał ewentualny przykład przemalowanej maszyny w temprate land? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 24 Stycznia 2023 Share Napisano 24 Stycznia 2023 W dniu 22.01.2023 o 01:16, Boch napisał: Dziękuję Ci pięknie. Czy jest szansa, żebyś pokazał ewentualny przykład przemalowanej maszyny w temprate land? Źródło: W. Matusiak "Kolory śródziemnomorskich Spitfire'ów", Lotnictwo 11/2004 To jest ex ZX-1 z Cyrku Skalskiego w postaci z jesieni 1943. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 25 Stycznia 2023 Share Napisano 25 Stycznia 2023 Prośba o pomoc. Szukam informacji o włoskich Dewoitine D-520.Przeszukałem internet ale za dużo nie znalazłem.Dowiedziałem się tyle że instrukcja modelu zawiera nieścisłości delikatnie mówiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 25 Stycznia 2023 Share Napisano 25 Stycznia 2023 16 minut temu, Xmen napisał: Prośba o pomoc. Szukam informacji o włoskich Dewoitine D-520.Przeszukałem internet ale za dużo nie znalazłem.Dowiedziałem się tyle że instrukcja modelu zawiera nieścisłości delikatnie mówiąc. Tutaj masz trochę rysunków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 25 Stycznia 2023 Share Napisano 25 Stycznia 2023 Trzeba po włosku szukać Regia Aeronautica Dewoitine D.520 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 25 Stycznia 2023 Share Napisano 25 Stycznia 2023 Godzinę temu, lord_karton napisał: Regia Aeronautica Dewoitine D.520 Całkiem ciekawy temat warty pochylenia się nad nim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 26 Stycznia 2023 Share Napisano 26 Stycznia 2023 7 godzin temu, lord_karton napisał: Trzeba po włosku szukać Regia Aeronautica Dewoitine D.520 A myślisz że nie szukałem. W internetach straszny bałgałan jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 26 Stycznia 2023 Share Napisano 26 Stycznia 2023 Regia Aeronautica Dewoitine D.520 https://mab.forumfree.it/m/?t=56334472 http://ww2fighters.e-monsite.com/pages/content/dewoitine-d-520-6.html 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 26 Stycznia 2023 Share Napisano 26 Stycznia 2023 To tak a propos zielonego 370-2. Rózgi liktorskie na dolnej powierzchni na pewno czarne, góra - czarny czy biały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi