El Commendante Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Pytanie za miliard - czy rozcieńczalnik do Lifecolor nadaje się do: - Pactry - Model Master - Vallejo? I pytanie za milion - czemu pactra gdy jest już 1/5 buteleczki ma zwyczaj wychodzić z jasnymi plamami nalotu? Talk w niej też jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 10 Marca 2014 Super Moderator Share Napisano 10 Marca 2014 Witam!Mam problem z lakierem matowym Vallejo 70.520. Lakierowałem model aero-rozcieńczyłem go wodą ale po wyschnięciu model wygląda jakby był cały "zakurzony". Jakby osiadł na nim jakiś mleczny pył... Czym to może być spowodowane? Za słabym rozcieńczeniem? Cześć Jak dla mnie to albo zbyt wysokie ciśnienie (powyżej 20 PSI) albo malowałeś z dużej odległości i lakier zaczął schną w trakcie lotu na obiekt malowany. Następnym razem zmniejsz ciśnienie do około 15-18 PSI i zastosuj rozcieńczalnik z przepisu. Jeśli chcesz ratować model to bym sugerował papier ścierny ultra drobny (6000) trochę go namocz i delikatnie "odkurz" model z 3 razy (ale delikatnie bo przetrzesz ranty i będziesz miał ultra realistyczne otarcia :-). Chropowatość powinna zniknąć i będziesz gotowy na poprawkę. Mój sprawdzony rozcieńczalnik do farb Vallejo to: 39ml Woda dystylowana 19ml IPA 99% 1ml Flow Improver (dla chętnych chcących "upłynnić farbę" - nie zatyka się dysza itp) 1ml Fluid Retarder (dla chętnych chcących odrobinę opóźnić schnięcie farby i jednocześnie otrzymać płynniejsze krycie (levelowanie) I powyższą miksturę mieszasz z praktycznie każdą farbą akrylową w proporcjach 50/50 POLECAM! pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tromp Napisano 8 Kwietnia 2014 Share Napisano 8 Kwietnia 2014 Dobrzy ludzie-dopomóżcie. Leń ze mnie i mi się nie chce jechać do centrum, a w sklepie modelarskim za rogiem nie było panzergrau. Mam kilkadziesiąt różnych Humbroli-ma ktoś pomysł, co z czym i ile zmieszać, żeby coś z tego było? Może 125 zaciemnić jakimś ciemnym siwym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 A ja mam pytanko odnośnie specyfiku retarder. Czy do wszystkich farb go używanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 12 Sierpnia 2014 Share Napisano 12 Sierpnia 2014 tylko do akrylowych ... opóźnia ich zasychanie tak na pędzlu jak i w areografie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Co zrobić aby po malowaniu surfacerem nie osiadał dziwny osad w zakamarkach modelu. Np gdzieś przy łączeniu skrzydeł z kadłubem itp. Wygląda to tak jakby model był przypruszony kurzem, pudrem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Malować na mniejszym ciśnieniu i z większym rozcieńczeniem. Kilkoma warstwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kryn3k Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Co zrobić aby po malowaniu surfacerem nie osiadał dziwny osad w zakamarkach modelu. Np gdzieś przy łączeniu skrzydeł z kadłubem itp. Wygląda to tak jakby model był przypruszony kurzem, pudrem itp. Oprócz tego możesz dodać zmywacza wamodu, gdzieś czytałem, że pomaga. Ja osobiście używam leveling thinnera, z tym że dodaję więcej niż w przypadku mieszania z farbami. Edit: Już mi się przypomniało gdzie czytałem o zmywaczu... Na pierwszej stronie tego tematu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trauti Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Witam, Które farby akrylowe aktualnie polecilibyście osobom początkującym do malowania pędzlem modeli oraz jakich do nich opcjonalnie użylibyście podkładów? Jak wygląda sprawa z przelicznikami farb jeżeli używałbym farbek innej firmy niż zakupiony model? Jeśli dobrze doczytałem to wymieniane głównie farby akrylowe to Pactra, Vallejo oraz Gunze. Natomiast w zależności od wyboru tych farbek potem są różne opcje podkładów itd i tu się gubię jako laik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 26 Września 2014 Share Napisano 26 Września 2014 Witam,Witaj!To co tu napiszę to w większości truizmy, bo i nic się w tej materii nie zmienia od ładnych paru lat. Które farby akrylowe aktualnie polecilibyście osobom początkującym do malowania pędzlem modeliTakich, które tobie pasują.Czynniki mające na to wpływ to: Dostępność w handlu widiziana subiektywnie z twojej pozycji. Twoje doświadczenia i preferencje. Jeden lubi szybkoschnące, a drugi wolnoschnące. Jeden lubi śmierdzące, a drugi możliwie bezwonne. etc. Wartość absolutna ceny w handlu oraz stosunek ceny do jakości. Znowu widziane subiektywnie przez Ciebie. Dla mnie elementem jakości jest także zdolność krycia z jednostki objętości. oraz jakich do nich opcjonalnie użylibyście podkładów?Zaleca się tego samego producenta. Ja już mieszałem i jestem zadowolony.Jak wygląda sprawa z przelicznikami farb jeżeli używałbym farbek innej firmy niż zakupiony model?Bardzo dobrze. Jest tego masa w internecie. Zwyczajnie nie chce mi się za ciebie szukać konkretnych.Jeśli dobrze doczytałem to wymieniane głównie farby akrylowe to Pactra, Vallejo oraz Gunze.Ja jeszcze zetknąłem się z Agama, Italeri, Lifecolor, Model Master, Revell, Tamiya. Ostatnio furorę robią farby Tomasz Bilkiewicz Bilmodel Makers z Gdyni. Niektórzy z łezką w oku nie zapominają o protoplaście czyli Humbrol.Moje doświadczenia: Agama — chyba najtańsza, cięzko mieszalna, dobrze się przykleja, dobrze kryje Italeri — gumowato kleista, dość dobrze kryje Lifecolor — bardzo rzadka, łatwo mieszalna, ciężko kryje, brzeg butelki przylega nieszczelnie do zakrętki Model Master — dobra konsystencja, bardzo łatwo mieszalna, dobre krycie Pactra — jedna z najtańszych, małe słoiczki, bywają problemy z wymieszaniem, zasadniczo kryje Revell — jak Italeri Tamiya — dobra konsystencja, raczej łątwo mieszalna, dobre krycie, plastikowe za łatwiej opłukać Vallejo — raczej dobra konsystencja, raczej dobre krycie, fiolka daje się rozebrać i po wymyciu ponownie używać Natomiast w zależności od wyboru tych farbek potem są różne opcje podkładów itd i tu się gubię jako laik. Jak napisałem wyżej mieszałem różne podkłady akrylowe i warstwy wierzchnie akrylowe i było git. Używam od roku podkładu własnej produkcji będącego mieszanką podkładów Model Master i Vallejo oraz białej Tamiya. Ślicznie się kładzie, nie zapycha aero i mocno przylega. To samo z warstwą wierzchnią z SidoLuxu, verniksów firmowych, lakierów bezbarwnych i innych tego typu. Byle był akryl.PozdrawiamDziękuję/my. Generalnie: zakasaj rękawy, rób i będzie dobrze. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 20 Października 2014 Share Napisano 20 Października 2014 Pytanko o farby AK-Interactive. Stosował je już ktoś, i czy dadza się rozcieńczać z Mr Color Leveling Thinner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 30 Października 2014 Share Napisano 30 Października 2014 Farba się zważy, jak każda akrylowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 31 Października 2014 Share Napisano 31 Października 2014 A to ciekawe, bo ja rozcieńczam LT pactrę i akrylowego revella i nic się nie dzieje! pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 31 Października 2014 Share Napisano 31 Października 2014 Farba się zważy, jak każda akrylowa. Nie jak każda. LT jest dedykowany do "celulozowych", ale część akryli "wodnych" także rozcieńcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykvel Napisano 31 Października 2014 Share Napisano 31 Października 2014 (edytowane) A to przepraszam, widocznie nie ma reguły. Nie chodziło mi oczywiście o farby tamiya oraz Gunze H, ale o np. vallejo i które potrafią się zamienić gluta w aerografie. Z Model master działo się u mnie to samo. Edytowane 31 Października 2014 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 31 Października 2014 Share Napisano 31 Października 2014 … Nie chodziło mi oczywiście o farby tamiya …, ale o typowe akryle. … Używałem trochę farb akrylowych, więc z chęcią dowiem się dwóch, nowych dla mnie, rzeczy. Co to są typowe akryle? Dlaczego farby akrylowe firmy Tamiya nie są typowymi akrylami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbychm Napisano 31 Października 2014 Share Napisano 31 Października 2014 Koledze patrykvel zapewne chodziło o podział akrylu na te "celulozowe" które rozcięcza się dedykowanymi płynami i w zastępstwie zmywaczem bezacetonowym, oraz te "wodne" które rozcięcza się różnymi miksami wódki, spirytusu, płynu do szyb itp... w różnych proporcjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 22 Grudnia 2014 Share Napisano 22 Grudnia 2014 Mam male pytanie odnosnie farb akrylowych humbrol i ich zastosowaniem w aerografie.z tego co wiem rozcieczac moge woda ale jestem ciekaw czy musze dodac opuzniacza.do tej pory malowalem pedzlem a tepo schnicia farbek bylo bardzo szybkie czasem to bylo irytujace.planuje kupic aerograf w tym tygodniu i przy okazji jezeli musze dodac opuzniacza to bym tez zamowil.wiadomo jedna paczka jeden koszt dostawy.jak to wygkada z tymi farbami w praktyce i jaki mam kupic opuzniacz?jakiej firmy mi doradzicie.dziekuje za wszelka pomoc takiemu laikowi jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 Mam male pytanie odnosnie farb akrylowych humbrol i ich zastosowaniem w aerografie.z tego co wiem rozcieczac moge woda ale jestem ciekaw czy musze dodac opuzniacza. … planuje kupic aerograf w tym tygodniu i przy okazji jezeli musze dodac opuzniacza to bym tez zamowil.wiadomo jedna paczka jeden koszt dostawy.jak to wygkada z tymi farbami w praktyce i jaki mam kupic opuzniacz?jakiej firmy mi doradzicie. … Misiu! Proszę — szanuj nasze rozumy.. Większości z nas wpajano przez lata, że stosowanie zasad języka polskiego istotnie ułatwia komunikację. Tak jak napisałem w innym wątku ja stosuję Tamiya. Ktoś inny sugerował Gunze Sangyo. Bobby Waldron Winsor & Newton dla artystów. Znajdziesz pewnie osoby, które stosowały innych firm i są zadowolone.Zamów (bo „wiadomo jedna paczka”) i staraj się nie stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irlandczyk85 Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 Dziękuje za pomoc.Co do pisowni ostatni raz język Polski miałem w szkole podstawowej w latach 90 pużniej w szkole podstawowym językiem był Angielski i irlandzki. Przepraszam jeżeli sprawia to komuś problem ale nie jest to proste jeżeli język używany na co dzień jest inny.od 3 lat intensywnie uczę się Polskiego.Pisałem z telefonu tam mam menu w Angielskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Grudnia 2014 Share Napisano 25 Grudnia 2014 Pytanko o farby AK-Interactive. Stosował je już ktoś, i czy dadza się rozcieńczać z Mr Color Leveling Thinner Ostatnio zakupiłem kilka kolorów AK typowo pod malowanie pędzlem detali do których szkoda zachodu z wyjmowaniem aerografu (głównie maluje emaliami). Pomimo tego że producent pisze na opakowaniu że można ich używać tak przy pędzlu jak i przy aerografie, do malowania pędzla jest za rzadka, konsystencją przypomina raczej Vallejo z serii Air. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubawal Napisano 19 Stycznia 2015 Share Napisano 19 Stycznia 2015 Mam takie pytanie odnośnie retardera : http://www.mojehobby.pl/products/Retarder-MC196.html Czy nie powinien on być płynny ? Specyfik w środku ma konsystencję kisielu. Mam jeszcze jeden retarder z Agamy i z Wamodu i tamte są ok, ale słyszałem że Vallejo są bardzo kapryśne jeżeli chodzi o rozcieńczanie pod aerograf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 1 Lutego 2015 Share Napisano 1 Lutego 2015 Zakupiłem farby vallejo air i mam pytanie odnośnie używania ich. Czy dodajecie jeszcze do nich opozniacz, albo rozcienczalnik ? bo przy teście zauważyłem ze potrafią przytkac aero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.Durant Napisano 1 Lutego 2015 Share Napisano 1 Lutego 2015 Zakupiłem farby vallejo air i mam pytanie odnośnie używania ich. Czy dodajecie jeszcze do nich opozniacz, albo rozcienczalnik ? bo przy teście zauważyłem ze potrafią przytkac aero Ja leje bezpośrednio z butli i nic się nie przytyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lajtus Napisano 4 Lutego 2015 Share Napisano 4 Lutego 2015 Ja zaś mam problem z malowaniem vallejo model color aerografem, nie mogę dobrać odpowiedniego rozcieńczenia, raz aerograf pluje kroplami farby, a raz się przytyka. Używam airbrush thinera vallejo i retardera wamodu. Maluje przy ciśnieniu 1,5 bara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi