mandrivecs Napisano 18 Lutego 2021 Share Napisano 18 Lutego 2021 Się przytnie, wytnie, przerobi, dorobi, zaszpachluje i będzie dobrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 18 Lutego 2021 Share Napisano 18 Lutego 2021 Czekam, aż padnie sakramentalne "może i ładnie odlany, ale jak mam tyle błędów poprawiać to już wolę kupić Mirage'a" Zanim to nastąpi, dla uspokojenia nastrojów muszę zauważyć, że zapowiedziano też inny bardzo ciekawy wóz w 1:72 - A10 Cruiser! Cieszę się niezmiernie, bo w przeciwieństwie do A9, w pudle będzie wszystko co potrzebne dla wozu z Afryki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 Kolejna zdrada: płaskie koło napędowe Im dłużej patrzę na te rendery, tym bardziej gaśnie mój optymizm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 Zaznaczę z góry ,że szkoda tych błędów bo orginalne części są w kraju.Ale się zastanawiam czy gdyby ten model ,z tymi błędami wydał Dragon, Meng ,Takom,czy inny Trumpek też by tak zjechano. Zdaję sobie sprawę że od własnego producenta wymaga się więcej ale..W tym kraju nie ma jeszcze i pewnie długo nie będzie porządnych monografii sprzętu produkowanego po wojnie, z zaznaczeniem różnic wszystkich wersjii, koniec marudzenia pozdrawiam OLO. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 Nie jest moją intencją krytykowanie Twoich komentarzy SnaQ, podziwiam spostrzegawczość, ale zastanawia mnie tylko na ile słuszne jest opieranie się na zdjęciach rekonstrukcji 7TP (do porównań ze zdjęciami oryginału oczywiście nie mam uwag). Z informacji, które kiedyś uzyskałem od kierownika Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej, gdzie ówcześnie znajdował się ten pojazd (dzisiaj chyba też tam jest) jest on oryginalny w (aż/tylko) ok. 65%. Np. gąsienice, które pokazujesz, są od T-26. Czy mamy pewność, że przy jego odbudowie (chociażby w przypadku niepłaskości koła napędowego) zachowano 100% zgodność z orygniałem? Nie bronię IBG, po prostu jako miłośnik historii jestem ciekaw skąd czerpiecie aż taką wiedzę o tych pojazdach U siebie mam tylko Pojazdy Wojska Polskiego 14-39 T. Szczerbickiego 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 Jest masa zdjęć z epoki, na których widać to samo. Po prostu posłużyłem się zdjęciami zachowanych elementów, bo najzwyczajniej w świecie są bardziej czytelne. Zdjęcie porównawcze z gąsienicą to fragment fotografii zniszczonego wozu 7tp z września 39, nie T-26. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 To że Chińczyki z Bordera czy RFM robią modela na odp... to jeszcze zrozumiem, ale żeby nasz rodzimy producent sp... naszą dumę narodową to policzek i zdrada! 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 IBG prawdopodobnie swój model opracowywało na podstawie zrekonstruowanego egzemplarza czołgu 7 TP znajdującego się w MWP. Czołg ten jest składakiem części pochodzących z rożnych wozów powstałych na bazie czołgów Vickers, tj: T-26, Vickers E, 7 TP. Program telewizyjny "Było nie minęło" zapoczątkował szukanie i zbiórkę zachowanych części na terenie RP. https://vod.tvp.pl/video/bylo-nie-minelo,szesc-razy-7tp,6265437 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 Obawiam się, że oryginalnych części w naszym 7TP jest dużo, dużo mniej. Patrząc na rendery widzę kilka następnych elementów do waloryzacji. Ale to środek. Model jest sporą niespodzianką i należą się IBG za to laurki. Jak już będziemy mieli model to stawiam piwo pierwszemu któremu uda się zmieścić skrzynkę amunicyjna do ckm w wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 19 Lutego 2021 Super Moderator Share Napisano 19 Lutego 2021 @Jarekkmam nadzieję że zrobisz tak jak z TKS chętnie zobaczę listę poprwek jakie znajdziesz w nowym 7TP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 Jeśli będzie zainteresowanie, nie ma sprawy. Wdziałeś w jakimś skończonym modelu TKS osłonę silnika? Chyba nikomu to nie przeszkadza. Mój problem polega na tym, że rok temu zacząłem dłubać totalnego scratcha 7TP z kompletnym wnętrzem i kilkoma usuniętymi płytami (remont kapitalny :)). Model ukończony na 65 % a tu niespodzianka. Po co strugać od początku jak można wykorzystać model IBG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 12 minut temu, Jarekk napisał: Mój problem polega na tym, że rok temu zacząłem dłubać totalnego scratcha 7TP z kompletnym wnętrzem i kilkoma usuniętymi płytami (remont kapitalny :)). Model ukończony na 65 % a tu niespodzianka. Po co strugać od początku jak można wykorzystać model IBG? Podobnie było z Rosomakiem u Bigmodela. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 20 minut temu, Jarekk napisał: Mój problem polega na tym, że rok temu zacząłem dłubać totalnego scratcha 7TP z kompletnym wnętrzem i kilkoma usuniętymi płytami (remont kapitalny :)). Model ukończony na 65 % a tu niespodzianka. Po co strugać od początku jak można wykorzystać model IBG? To chyba powszechny problem. Ilość premier modelarskich tak przyśpieszyła *) , że praktycznie nie ma się co brać za skrecze i konwersje. Wystarczy poczekać (i poprawiać błędy modeli). *) Dwadzieścia lat temu było na rynku praktycznie kilka modeli shermana - trzy tamiye, jedna italeri i powolutku pojawiający się dragon. Dziś dostępne są prawie wszystkie główne warianty. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 2 godziny temu, Jarekk napisał: Wdziałeś w jakimś skończonym modelu TKS osłonę silnika? Chyba nikomu to nie przeszkadza. No, to masz we mnie wyjątek Przeszkadza mi jak diabli. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się wyskrobać własną, bo w zasadzie na tym utknęła budowa mojego TKS-a. I od razu zastrzegam, że Part nie jest w tej materii żadną pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 20 Lutego 2021 Share Napisano 20 Lutego 2021 13 godzin temu, Seb napisał: Podobnie było z Rosomakiem u Bigmodela. Tylko z tą różnicą, że ja wiedziałem dużo, dużo wcześniej, że IBG będzie robić Rosomaki Można powiedzieć, że odstąpiłem im temat, a znaczną część swoich kwitów do Rosomaka. przekazałem IBG. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 3 Marca 2021 Share Napisano 3 Marca 2021 (edytowane) IBG opublikowało katalog na 2021 r.: LINK DO KATALOGU Z ciekawostek pancernych w 1/35: 7TP wersja wczesna, 7TP wersja dwuwieżowa (wczesna i późna). Nie zwracajcie uwagi na datę na dole - ten błąd jest na każdej stronie katalogu na 2021 EDIT: Ruszyła przedsprzedaż 7TP w sklepie IBG. Wersja standardowa 115zł, premium (metalowa lufka + figurki) 155 zł. Wysyłka po 10 marca. Edytowane 4 Marca 2021 przez Dudzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Marca 2021 Share Napisano 7 Marca 2021 (edytowane) Chyba zapowiada się dużo nowości na 2021- strasznie duże tych tajemnic- SECRET ITEM. Cały czas czekamy na Rosomaka w wersji medycznej, może transportery SKOT i TOPAS. oraz ciężarówki STAR 266 i JELCZ Bartek zwany Sherkiem. Trzymam kciuki za naszego producenta modeli!!!! Edytowane 7 Marca 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 7 Marca 2021 Share Napisano 7 Marca 2021 Jak by tak jeszcze to co Kolega wymienił w 1:72 zrobili... Pomarzyć sobie można... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 17 Marca 2021 Share Napisano 17 Marca 2021 Ktoś już kupił nowego 7TP ? Zastanawiam się czy warto - bo powyżej jest parę poważnych zarzutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 17 Marca 2021 Share Napisano 17 Marca 2021 A jaka jest alternatywa? Mirage i miesiące dłubania . Zawsze były, są i będą zarzuty, szczególnie w przypadku takich modeli, trzeba się do tego przyzwyczaić . Owszem, koniecznie trzeba wymienić koła, pewnie zaraz pojawią się zamienniki, gąsienice jak ktoś znajdzie Mastercluby lub Friule w rozsądnej cenie to oczywiście zrobi różnicę. Można też znaleźć jakiegoś T-26 i robić przeszczepy, wszystko zależy od tego jaki model chcemy zbudować. Myślę, że nie ma co rozdzierać szat, trzeba co nieco poprawić, ale to jest model z pełnym wnętrzem, za niewiele ponad 100 PLNów!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 17 Marca 2021 Share Napisano 17 Marca 2021 Alternatywa jest taka, że można żyć bez 7TP. Z jednej strony twierdzisz, że to model za niewiele ponad 100 PLNów!! co wygląda na zaletę, a z drugiej doradzasz zakup choćby gąsienic za wyższą kwotę Ja osobiście spasuję, i to nie dlatego że ma jedną śrubkę bardziej, tylko właśnie przez te beznadziejne gąsienice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 17 Marca 2021 Share Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) Ja odpuszczam... Poczekam aż wydadzą poprawioną wersję lub (co bardziej prawdopodobne) pokażą się już wszystkie niezbędne aftermarkety - żeby można było policzyć ile ten model tak naprawdę będzie kosztował. Niemniej - nadal oczekuję in-boxa. Edytowane 17 Marca 2021 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 17 Marca 2021 Share Napisano 17 Marca 2021 Inboxów jest już całkiem dużo. Od samego producenta: https://www.facebook.com/ibgmodels/posts/3818104101644539 - ramki https://www.facebook.com/ibgmodels/posts/3840222459432703 - dodatki z wersji limitowanej ... i nie tylko od nich, np: https://raffmodel.blogspot.com/2021/03/7tp-polski-czog-jednowiezowy-polish.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 17 Marca 2021 Share Napisano 17 Marca 2021 Tutaj film z promocji 7tp, a w nim rys historyczny, malowanie przez kolegę Flachę i przyznanie się do błędów przez pana z IBG. https://www.facebook.com/ibgmodels/videos/166490361978401 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 17 Marca 2021 Share Napisano 17 Marca 2021 Co ciekawe pierwszy raz pokazano zlożoną wersję dwuwieżowej i piękny boxart: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi