Skocz do zawartości

Jak-1b - ZTS Plastyk/Mastercraft 1:72 + dodatki własne

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
bo mam nadzieję, że nie wymagasz zrobienia tych śrubek ),

No jak nie, jak tak?

No, skoro tak naprawdę nie wiadomo jak to z tymi śrubkami jest, to w drodze wyjątku "zezwalam" na niezajmowanie się takowymi.

Napisano

Sam mam odmienne od Twojego zdanie na temat wartości wymienionego portalu,

a tutaj cię zaskoczę, bo mojego zdania na temat mr nie znasz, bo raczej nigdzie publicznie go nie artykułowałem. ale mogę czegoś nie pamiętać.

Wypuść aktualizację na redukcyjnym...

a to portal ksenofobiczno-szowinistycznej elity jeszcze żyje? w sumie dawno nie zaglądałem..

Napisano
no widzę, że pokusa ciągnięcia dygresji jest jednak silna.

kto ci powiedział, ze to moja opinia?

Użyłbyś cudzysłowu to byłbyś zrozumiany lepiej. Proste i skuteczne. Polecam.

Napisano

Hej, czy dałoby radę powolutku zamknąć aspekt dyskusji nie związany z Jaczkiem? Jako gospodarz warsztatu wolałbym, aby właśnie z Jaczkiem się kojarzył. Z góry dziękuję

Jeżeli kto posiada porządną fotkę lub rysunek felgi kół głównych OD STRONY ZEWNĘTRZNEJ, to uprzejmie proszę o podzielenie się. Najwyraźniejsze zdjęcie do jakiego dotarłem jest na stronie 13 monografii 1 PLM "Warszawa" cz. 1 i sugeruje dość gładki wygląd felgi. Przy skali 72 użycie part-owych blaszek spokojnie ujdzie, ale jestem coraz bliższy doboru tych bezśrubkowych z drugiego zestawu.

Dzięki - Mikołaj

Napisano
Hej, czy dałoby radę powolutku zamknąć aspekt dyskusji nie związany z Jaczkiem?

Kamil ,niestety /stety/nie trafiłes na podatny grunt ,po raz kolejny na MW

Napisano
no widzę, że pokusa ciągnięcia dygresji jest jednak silna.

kto ci powiedział, ze to moja opinia?

A kto ją geniuszu wygłosił?

Tylko proszę cię - nie odpowiadaj!

I może ktoś mógłby usunąć te śmiecie z tego tematu?

Napisano

To się geniuszu naucz używać cytatów I pisać zdania z wielkiej litery też...

Napisano

Panowie - zamykam dyskusję w sprawie opinii o innych portalach, cytatach itp.

Kamil - dziękuję za fotkę - ta od strony zewnętrznej jakoś mi umknęła, bo faktycznie zdjęcia ze wskazanej strony dość wnikliwie oglądałem - to właśnie na ich podstawie uzupełniałem m.in. wnęki podwozia. W tej sytuacji sprawa felg powinna być uznana za dostatecznie wyjaśnioną.

W najbliższych dniach podumam nad kółkiem ogonowym - bo przez meczyki i tak nie będzie czasu na nic więcej

• 4 weeks later...
Napisano

Powitać wszystkich. EURO się skończyło, czerwiec w pracy taki, że nie pozwolił modelować (Robert będzie wiedział o czym mówię - Matka Boska Statystyczna )

Patrzę, a tu warsztat w otchłanie stron dalekich spadł, inni pracują, to i ja coś porobię. W temacie kółka ogonowego:

Z kilku wyciągniętych ramek przymiarki tej, która ładnie będzie pasować do wmontowanej już dawno tej części goleni, która stale jest wewnątrz kadłuba

ogonowe%252520przymiarka%252520goleni.JPG

Rysunki pokazują, że widelec kółka jest przymocowany do amortyzowanej częsci goleni płytką ze śrubami. Zaczynamy od wycięcia otworków do wkręcenia śrub

ogonowe%252520plytka%2525201.JPG

Dłuższe pręciki plastiku wklejone w otworki. Jak wyschną, to z jednej strony zostaną zeszlifowane na gładko, a z drugiej...

ogonowe%252520plytka%2525202.JPG

A z drugiej stopniowe ścięte i wypolerowane z pozostawieniem małych łebków. Potem wszystko się obetnie

ogonowe%252520plytka%2525203.JPG

Poniżej tylko dla uzupełnienia - partowy widelec i felgi

ogonowe%252520widelec%252520felgi.JPG

No może w lipcu coś tam się więcej uda... Pozdrawiam - Mikołaj

Napisano
(Robert będzie wiedział o czym mówię - Matka Boska Statystyczna )

Wiem ,wiem w sobote robiłem recznie statystykę u siebie w Zespole TK ,masakra tego co to wymyślił powinno sie za pewną część ciała powiesić

Napisano

Dajcie luz Panowie Z niecierpliwością czekam na 30 lipca, biorę prawdopodobnie "ostatnią gruszkę" i znikam z tego statystycznego kołchozu na 3 tygodnie. W międzyczasie wypad na wybrzeże zrobić reset i wreszcie na spokojnie podłubać w swoich skarbach Mikołaju, robota Może też wyciągnę z czeluści piwnicznego hangaru trzy niedokończone JAKi-1 z ZTSu, które zacząłem w 2007 na popołudniówkach w MPiSie

Napisano

He, he, statystyki akurat mnie bezpośrednio nie dotyczą, ale moja praca jest trochę uzależniona od instytucji, które statystykę wielbią - a półrocze to szał - wiadomo

Żeby nie było, że gadamy o głupotach jedna mała fotka płytki umiejscowionej już na widelcu - w sumie nic widowiskowego, tak raczej dla zamknięcia etapu...

ogonowe%252520plytka%252520na%252520widelcu.JPG

Napisano

Cześć! W sumie nic nowego, raczej dla rzetelności warsztatu etapy kółka ogonowego. Podobnie jak w głównych krążki + zewnętrznie boki opon z jakichś kółeczek przez lata wrzucanych do pudełka ze złomem. Wszystko skorygowane do prawidłowych wymiarów opony (średnica i szerokość)

ogonowe%252520krazki.JPG

Po sklejeniu i obróbce

ogonowe%252520obrobka%252520bieznik.JPG

A tu spiłowane dla efektu ugięcia opony - te czarne brzegi nie stanowią problemu bo są zalane CA i obrobione

ogonowe%252520spilowane.JPG

Pozdrawiam - Mikołaj

Napisano

Dzięki jpl. Zgadzam się, że ugięcie może sprawiać wrażenie zbyt mocnego. Ale zanim to wykonałem, przeanalizowałem trochę fotek - różnie to z nimi bywa, ale poniżej fragmenty dwóch bardzo miarodajnych - zdaje się na ubitym śniegu - jedna Jak-1b, druga Jak-9 Kurierskij - oponki dość mocno ugięte. Fragmenty fotek pochodzą z monografii AJ Press.

ogonowe%252520fotka%252520arch%2525201.JPG

ogonowe%252520fotka%252520arch%2525209%252520Kur.JPG

A tu drobiażdżek - w spiłowanym miejscu wywiercona dziurka - w przyszłości w podstawce będą wmontowane małe druciki, które wejdą w kółka i będą stabilizować model

ogonowe%252520malowane%252520dziurka.JPG

Pozdrawiam - Mikołaj

Napisano

maleńką wątpliwość tylko mam - czy ugięta opona nie powinna wybrzuszać się trochę na boki? kropelka cyjanoakrylu przed malowaniem powinna załatwić sprawę.

Napisano

Andrzeju, dziękuję za czujność. Ta kosmetyka będzie jeszcze robiona, ale już razem z kołami głównymi. Pierwsze malowanie było potrzebne dla uspokojenia mej ciekawości i nerwów, czy bieżnik w miarę dobrze wygląda . Swoją drogą ugięcia opon wcale nie należą do łatwych zadań...

Napisano

Cześć, dziś niewielka aktualizacja. Spojrzenie na Jaka i pudełeczko produkcyjne uświadomiło mi, że wszystkie ważniejsze i mniej ważne podzespoły są gotowe z wyjątkiem zbiorniczka układu chłodzącego nad silnikiem z systemem jego mocowania.

W pierwszej kolejności punkty mocowania rusztowanka na wręgach otaczających z góry silnik.

zbiornik%252520chl%252520punkty%252520mocowania.JPG

Należało ustanowić system pozwalający na przymiarki. Dokładnie zmierzyłem docelowy rozstaw wręg w modelu, dobrałem stosownej grubości płytki, spozycjonowałem wręgi pamiętając o niewielkim przewyższeniu tylnej i powstał taki oto roboczy przyrządzik produkcyjny

zbiornik%252520chl%252520system%252520montazu.JPG

Poniżej elementy - zbiornik, rusztowanko do zawieszania, pasy. Dwa skrajne elementy to worek na ogniwka (to niekształtne coś na zapałce) oraz pokrywka tego zbiornika. Widok z daleka - rozmiary zbliżone do oryginalnych.

zbiornik%252520chl%252520elem%252520dal.JPG

Zbliżenie

zbiornik%252520chl%252520elem%252520zblizenie.JPG

A poniżej dowód, że przyrządzik się sprawdza - przymiarka pręcików zawieszki, pod spodem ciemny kawałek papieru dla kontrastu.

zbiornik%252520chl%252520przymiarka%252520ruszt.JPG

Okazało się że podjęta kiedyś decyzja o nieodcinaniu wręg z płytek głównych się opłaciła, mimo że wtedy nie brałem pod uwagę rozwiązania z pokazanym sposobem przymiarek. Zostawię to już do malowania, będzie wygodniej.

Pozdrawiam - Mikołaj

Napisano
Dzięki jpl. Zgadzam się, że ugięcie może sprawiać wrażenie zbyt mocnego. Ale zanim to wykonałem, przeanalizowałem trochę fotek - różnie to z nimi bywa, ale poniżej fragmenty dwóch bardzo miarodajnych - zdaje się na ubitym śniegu - jedna Jak-1b, druga Jak-9 Kurierskij - oponki dość mocno ugięte. Fragmenty fotek pochodzą z monografii AJ Press.

ogonowe%252520fotka%252520arch%2525201.JPG

ogonowe%252520fotka%252520arch%2525209%252520Kur.JPG

Pozdrawiam - Mikołaj

Mikołaju, gdyby zdjęcia przedstawiały samolot stojący na lodzie, to bym to kupił.

Jestem więcej niż pewien, że te zdjęcia niestety nie są miarodajne i ugięcie jest lekko przesadzone przez zapadający się pod ciężarem samolotu śnieg.

Napisano

Hej, letalin. W sumie to się zgadzam, czasem niby wszystko jest przemyślane, a potem patrzysz na ten element i patrzysz i im bardziej patrzysz tym on bardziej nie pasuje. W związku z powyższym, w tym również z uwagi na konieczność uwzględnienia uwagi Andrzeja LK w sprawie wybrzuszeń, kółko zostało skierowane do działań naprawczych - na tym etapie można jeszcze wszystko

ogonowe%252520poprawka.JPG

Dzięki za wnikliwość

Napisano

nie darujemy Ci żadnego błędu zbyt daleko zaszedłeś

• 2 weeks later...
Napisano

Dziwnie tak drobiazgi opisywać po Darkowych silnikach Herculesa , ale to tak dla zachowania pewnej konsekwencji relacji

Nastraszył mnie tu Andrzej i tak patrzę że jeszcze trochę jest do zrobienia w strefie osłony kabiny. Jak wszystko to wszystko - trzeba zrobić prowadnice części odsuwanej.

Najpierw klasyczną metodą wyryta linia trochę szersza i głębsza niż klasyczna podziałowa.

prowadnice%252520linia.JPG

Obciachane żyletką i wypolerowane prowadnice

prowadnice%252520gotowe.JPG

Wklejone w model - mam nadzieję, że coś widać. Tu uwaga - prowadnic nie robię dalej, bo nie mogę tracić ani 0,1 mm szerokości w strefie tylnej osłony - a i tak nie będzie ich widać.

prowadnice%252520wklejone.JPG

Rozpoczynam newralgiczny element - część odsuwana osłony. Skorzystałem z pomocy Parta, ale znów okazało się, że są dziury po serii km

limuzyna%252520blaszka%2525201.JPG

Wobec tego zaszpachlowane

limuzyna%252520blaszka%2525202.JPG

Oszlifowane

limuzyna%252520blaszka%2525203.JPG

I dogięte

limuzyna%252520blaszka%2525204.JPG

W najbliższych dniach szkło i różne drobne elementy oraz - najgorsze - ciągłe przymiarki.

Pozdrawiam - Mikołaj

Napisano

Aż miło popatrzeć.

oraz - najgorsze - ciągłe przymiarki.

mam to samo ale co zrobić.?!