young Napisano 6 Października 2013 Share Napisano 6 Października 2013 Ok, przyznam się, na zdjęciu jestem pierwszy z lewej Model powala na kolana finezją i precyzją. Podstawka nie psuje całości, a zdjęty kołpak nie psuje sylwetki (choć wcześniej miałem inne zdanie). Jest przepiękny! Najlepsza historia, chodziliśmy po sali ze Smialusem już dość długo i żałowaliśmy braku jaczka, mimo zapewnień o jego pojawieniu się podczas konkursu. Model znalazłem dopiero gdy rzuciła mi się w oczy podstawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 6 Października 2013 Share Napisano 6 Października 2013 No, nie... Panowie - proponuję choćby dzisiaj podopisywać sobie na tych identyfikatorach ksywki i nicki. Young - z dziesięć razy mijaliśmy się na sali, a nie pomyślałem, że Ty to ty. Miałem zamiar "zagadnąć się osobiście" w przynajmniej jednej kwestii. Odpowiadając na pytanie Sławka - na fotografii tylko jedna osoba bez stresu obchodzi się z modelem, pozostali dla pewności trzymają łapy z daleka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 6 Października 2013 Share Napisano 6 Października 2013 Przepiękny model . Gratulacje Mikołaj !. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damiano82 Napisano 6 Października 2013 Share Napisano 6 Października 2013 Witaj Mikołaju, Gratuluję ukończenia modelu. Twój warsztat był chyba drugim lub trzecim na forum, który śledziłem jak ciekawy serial przygodowy nie mogąc doczekać się kolejnego odcinka. Aż szkoda że to już koniec. Życię Ci aby ten mały wielki model zdobywał laury na wielu konkursach....no i czekam z niecierpliwościa na kolejne Twoje prace. Liczę że będzie to znowu "wykopek" stareńkiego ZTS, a może KP i znowu pozwolisz nam przenieść się w czasy kiedy liczyły się przedewszystkim umiejętności i talent. Pozdrawiam i życze wielu sukcesów. Damian Biwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 6 Października 2013 Share Napisano 6 Października 2013 Już ma sukcesy... Czytam sobie właśnie protokół pokonkursowy z Paprykarza - kojarzy mi się ten stary dowcip o drzwiach lodówki... Gratulacje, Mikołaju! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 6 Października 2013 Share Napisano 6 Października 2013 No, nie... Panowie - proponuję choćby dzisiaj podopisywać sobie na tych identyfikatorach ksywki i nicki.Young - z dziesięć razy mijaliśmy się na sali, a nie pomyślałem, że Ty to ty. Miałem zamiar "zagadnąć się osobiście" w przynajmniej jednej kwestii. Odpowiadając na pytanie Sławka - na fotografii tylko jedna osoba bez stresu obchodzi się z modelem, pozostali dla pewności trzymają łapy z daleka... Dzięki ...w sumie podobne wnioski wyciągnąłem-raczej nikt by nie chciał odpowiadać za upuszczenie tej "wspaniałej maszynerii" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djack Napisano 6 Października 2013 Share Napisano 6 Października 2013 Piękny model. :-) Mam nadzieję, że będzie kiedyś okazja zobaczyć go na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 6 Października 2013 Share Napisano 6 Października 2013 No, nie... Panowie - proponuję choćby dzisiaj podopisywać sobie na tych identyfikatorach ksywki i nicki.Young - z dziesięć razy mijaliśmy się na sali, a nie pomyślałem, że Ty to ty. Miałem zamiar "zagadnąć się osobiście" w przynajmniej jednej kwestii. Jeśli to nie było pytanie "dlaczego nic nie wystawiałem", to chętnie odpowiem przez PW. Dziś mnie nie było niestety. To już tak kończąc tu wątek ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Klasa Napisano 6 Października 2013 Share Napisano 6 Października 2013 Zatkało mnie. Serio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 6 Października 2013 Share Napisano 6 Października 2013 Jak 1-b ZTS Plastyk/Mastercraft to stary produkt który swoje najlepsze lata ma już dawno za sobą .Zaręczam jednak że gdybyś swoją pracę umieścił na jakimś zagranicznym forum np.,,Hyperscale'' to modelarze z całego świata chcieliby kupić ten wspaniały zestaw i tutaj moje wyrazy szacunku i podziwu za pracę jakiej nie powstydziłyby się skale 1/32 czy 1/48 ! Mam nadzieję że na Szczecinie świat się kończy i model pojawi się gdzieś jeszcze a fajnie byłoby pokazać go za granicą ! I powtórzę za Mikołajem Rejem ,,A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi i swoich perfekcyjnych modelarzy maja ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Października 2013 Autor Share Napisano 6 Października 2013 Cześć wszystkim, wprawdzie z reguły tego rodzaju okoliczności winny być omawiane w Galerii, ale tak się złożyło, jak się złożyło. Najserdeczniej dziękuję wszystkim za ciepłe przyjęcie Jaczka, zarówno tu na forum, jak i podczas osobistych spotkań na Paprykarzu Szczecińskim. Udało się spotkać, poznać i porozmawiać w wieloma kolegami znanymi wcześniej pod nickami, a nie ma to jak bezpośrednia wymiana doświadczeń oraz zwykła rozmowa. Jako debiutant na imprezie jestem mocno zbudowany uzyskanym przez malucha wyróżnieniem i nagrodami specjalnymi - i to tym bardziej, że wokół było bardzo dużo modeli o wysokim poziomie wykonania. Dziękuję za docenienie pracy włożonej w mały model ze starego zestawu. Oto Jaczkowe zdobycze - on tam też jest - kierować się na podstawkę Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 6 Października 2013 Share Napisano 6 Października 2013 No cóż. należało się !!! Jeśli istnieje coś takiego jak dorobek polskiego modelarstwa redukcyjnego, to ten maluch ma w nim swój udział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 6 Października 2013 Share Napisano 6 Października 2013 ...z reguły tego rodzaju okoliczności winny być omawiane w Galerii... No właśnie... Kiedy będzie galeria? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 6 Października 2013 Share Napisano 6 Października 2013 No Mikołaj należało się bezapelacyjnie. Miło było spotkać się i zobaczyć Jaczka, a wyobraźcie sobie, że szukaliśmy po stołach i dopiero podstawka zdradziła położenie, takie to maleństwo Mikołaj do zobaczyska i tak jak obiecałeś czekam na kolejny warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xychu Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 Mikołaj: Gratuluję! Efekt jest rewelacyjny. BTW: Słyszałem, że w piramidzie można żyletki ostrzyć Ciekawe co się stanie z Twoim modelem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 Pewnie to początek serii nagród na które półek Ci nie starczy... i bardzo dobrze bo model na to zasługuje. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 BTW: Słyszałem, że w piramidzie można żyletki ostrzyć Hehe. Piramida jest uznawana za twór magiczny, mistyczny... Koresponduje to zarówno z niesamowitą osobą fundatora oryginalnego samolotu (profesora Wolfa Messinga, wg niektórych szarlatana, wg innych pioniera parapsychologii) jak i z równie niesamowitym wykonaniem modelu! Mnie zastanawia tylko przypisanie tej maszyny pilotowi Jerzemu Czownickiemu. Jedyne co go łączy z tym samolotem to pamiątkowa fotka, z Matwiejewem zresztą. Zapewne na tym samolocie latało wielu pilotów, ale wg relacji Medarda Koniecznego (wyjątkowo barwnej postaci, pilota i oficera przedwojennego, wyszkolonego w ZSRR na dywersanta a w 1PLM pełniącego rolę komisarza) było to jego osobisty samolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 Planujesz jakąś dłuższą przerwę w sklejaniu, czy już wkrótce będziemy mogli podziwiać Twoich dokonań w niedokończonym temacie motolotni? Z pewnego źródła wiem, że z tej Cataliny od Academy ma powstać to co widać na zdjęciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 Mikołaju!!! Gratulacje!!! Świat by się chyba skończył, gdybyś nie był triumfatorem Paprykarzu! Żałuję, że nie mogłem być obecny. Cóż - serce nie sługa Ale kiedyś odbiję sobie Obiecana przesyłka niebawem. Pozdrawiam. Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 Planujesz jakąś dłuższą przerwę w sklejaniu, czy już wkrótce będziemy mogli podziwiać Twoich dokonań w niedokończonym temacie motolotni? Z pewnego źródła wiem, że z tej Cataliny od Academy ma powstać to co widać na zdjęciu: He he skoro w tym kraju wiem już o trzech osobach, które przymierzają się do tego wraku, to ciekaw jestem czy diorama z ta Catalina już gdzieś powstała. Zresztą ten wrak posiada kilka dosyć różniących się miedzy sobą stadiów rozkładu. Tak, ze ewentualne modele mogą się od siebie różnić nie tyko skalą i jakością wykonania. Niemniej jeśli faktycznie Mikołaj miałby w planie zrobienie tego wraku to byłoby arcy ciekawie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Października 2013 Autor Share Napisano 7 Października 2013 Licznie podniesione zagadnienia wymagają ustosunkowania się. W pierwszej kolejności serdeczne podziękowania wszystkim za gratulacje i pozytywne oceny dla Jaka. Ich duża liczba oznacza, że nie jest to wyłącznie kwestia kurtuazji. Nie chcę nikogo w podziękowaniach pominąć, stąd proszę pozwolić podziękować ogólnie . W kwestiach skonkretyzowanych: - nie bardzo wiem kiedy galeria; jak wiadomo moje fotki są wiecznie jakieś niedoświetlone i nieostre, a chciałbym żeby było dobrze. Postaram się namówić kolegę zajmującego się fotografią, aby mi pomógł; - przypisanie Jaka Czownickiemu nie jest efektem jakiejś mojej szczególnej analizy historycznej - po prostu w dostępnych mi publikacjach tak ta maszyna jest opisywana; - mam zamiar pojeździć z Jakiem na różne imprezy, ale nie wiem jeszcze które, to jest jednak rzecz do zaplanowania zwłaszcza na dalsze odległości. W Gorzowie nie ujawnił się na razie inny modelarz mający wolę wyjazdów, może będę się podczepiał pod Szczecin, jak chłopaki się zgodzą ; - piramida w istocie jest tworem magicznym, pozwala zaistnieć na konkursie, być może poza żyletkami wyostrza również detale. Niektórym opiniotwórczym gremiom pomysł spodobał się tak bardzo, że chcą nawet uprowadzić piramidę z Luwru . A tak na poważnie, to każdy wie, że piramidka pochodzi z modelarsko niepoważnych Rocherów, a sama w sobie miała posłużyć wyłącznie do przykrycia modelu na noc. Zdecydowały jednak względy pragmatyczne, szkiełko zapewnia lepszą ochronę - i jak się okazało stanowiło też niezłą pomoc nawigacyjną; - po skończeniu Jaka czuję się dobrze, zasadniczych przerw nie będzie, oczywiście zamierzam podgonić motolotnię, ale stanowi ona jednak przerywnik - choć na pewno nie kosztem jakości. Obecnie rozpoczyna się analiza posiadanej i potencjalnie dostępnej dokumentacji - generalnie decydują 3 czynniki: 1) skala 72; 2) po polsku; 3) zestaw tzw. "koszmarek"; - póki co dementuję zamiar wykonania wraku Cataliny Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam - Mikołaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 No to wszystko jasne: PZL-50, tzw. mydelniczka. Absolutny mistrz galaktyki w starciach model kontra modelarz. Przeważająca większość walk wygrana przed czasem... Jakby co, to wiesz - kwitologia istnieje. Model na backup - też się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eruc13 Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 - mam zamiar pojeździć z Jakiem na różne imprezy, ale nie wiem jeszcze które, to jest jednak rzecz do zaplanowania zwłaszcza na dalsze odległości. W Gorzowie nie ujawnił się na razie inny modelarz mający wolę wyjazdów, może będę się podczepiał pod Szczecin, jak chłopaki się zgodzą ; Witam, na pewno się zgodzą bo to byłby zaszczyt dla nas. Dołączę się do gratulacji, miło było oblukać na żywo. Pozdrawiam, Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
templess Napisano 7 Października 2013 Share Napisano 7 Października 2013 W Gorzowie nie ujawnił się na razie inny modelarz mający wolę wyjazdów, może będę się podczepiał pod Szczecin, jak chłopaki się zgodzą ; Mikołaj bywasz u nas na spotkaniach więc uważamy Cię za jednego z Paprykarzy. Jeśli tylko chcesz to możesz oficjalnie występować na wyjazdach pod naszym szyldem. Będzie to dla nas zaszczyt. SPM- filia Gorzów A Jak- jak już pisałem wcześniej powala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 8 Października 2013 Autor Share Napisano 8 Października 2013 Miło słyszeć, w takim razie będziemy w kontakcie co do ewentualnych wyjazdów i oczywiście pilnie wypatruję informacji o spotkaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi